03 Ιανουαρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Σε χειρουργική επέμβαση θα υποβληθεί, πιθανότατα το Σαββατοκύριακο, ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος νοσηλεύεται σε ιδιωτικό θεραπευτήριο με κάταγμα στο ισχίο.
   
Άλλοι έντεκα κατηγορούμενοι για συμμετοχή στο κύκλωμα εμπορίας ναρκωτικών, που εξαρθρώθηκε από τις αστυνομικές αρχές, απολογούνται από το πρωί της Πέμπτης ενώπιον της τέταρτης ανακρίτριας Θεσσαλονίκης. Μεταξύ αυτών είναι ο αρχιφύλακας της Ασφάλειας Αγρινίου.
   
Το θέμα της κατάργησης του θρησκευτικού όρκου στα ελληνικά δικαστήρια θα συζητηθεί την ερχόμενη Τρίτη στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μετά από σειρά προσφυγών κατά της Ελλάδας. Οι προσφεύγοντες διαμαρτύρονται για την υποχρέωση που επιβάλλεται στους μάρτυρες να ορκίζονται στο Ευαγγέλιο, τονίζοντας ότι συνιστά παραβίαση του δικαιώματος στον σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής, στην ελευθερία της σκέψης, συνείδησης και θρησκείας των σχετικών διατάξεων της Σύμβασης, με τις οποίες απαγορεύονται οι διακρίσεις.
   
Λέει ότι δεν ήξερε, αλλά αυτό δεν τον απαλλάσσει, γιατί εκείνος επέλεγε τους υπουργούς του, δήλωσε την Πέμπτη ο Θεόδωρος Πάγκαλος, αναφερόμενος στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και τις τυχόν ευθύνες του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Ο κ. Πάγκαλος είπε ότι πολιτικές ευθύνες έχουν όλοι όσοι χειρίστηκαν την υπόθεση και θα κριθούν από τον πολιτικό τους χώρο, σημειώνοντας ότι το ζήτημα των χειρισμών των κ. Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλου θα τεθεί και στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

Κόσμος

Συνελήφθη στην Κωνσταντινούπολη ο πρώην αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγός Ισμαήλ Χακί Καρανταγί για τον ρόλο του στο πραξικόπημα του 1997 που ανέτρεψε την τότε ισλαμιστική κυβέρνηση. Ο στρατηγός εν αποστρατεία θα μεταφερθεί εντός της ημέρας στην Άγκυρα για να απολογηθεί, στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας που άρχισε την περασμένη χρονιά.
   
Την περιουσία τους να αυξάνεται κατά συνολικά 241 δισ. δολάρια είδαν πέρυσι οι 100, κατά Bloomberg, πλουσιότεροι επιχειρηματίες του πλανήτη. Oι δουλειές πήγαν πέρυσι καλά ιδιαίτερα για τις λιανικές πωλήσεις και τις τηλεπικοινωνίας, την στιγμή που μόνο 16 από τη «λίστα πλουσιότερων» του οικονομικού πρακτορείου έκλεισαν «φτωχότεροι» τα βιβλία του 2012.
   
Αφού η συμφωνία για το λεγόμενο «δημοσιονομικό γκρεμό», που ψηφίστηκε στο Κογκρέσο ανήμερα Πρωτοχρονιάς, πήρε την προεδρική υπογραφή από... τη Χονολουλού, η Ουάσινγκτον κάνει ένα μικρό διάλειμμα πριν τη διαφαινόμενη νέα μάχη Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών για το όριο του αμερικανικού χρέους. Ο Ομπάμα, που κύρωσε τη συμφωνία υποδεχόμενός την ως καίριο βήμα για την ενίσχυση της αμερικανικής οικονομίας, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δεχθεί «συζήτηση με το Κογκρέσο για το εάν θα πληρωθούν όσα έχουν ήδη νομοθετηθεί», όπως εκείνη του καλοκαιριού του 2011.

Πλήγμα από αμερικανικό, σύμφωνα με το Πακιστάν, μη έπανδρωμένο αεροσκάφος στο βόρειο Πακιστάν προκάλεσε το θάνατο του Μουλά Ναζίρ, υψηλόβαθμου στελέχους των Ταλιμπάν της περιοχής και άλλων δώδεκα ατόμων. Ανάμεσα στα θύματα, σύμφωνα με το Ισλαμπάντ, βρίσκονται και ο «υπαρχηγός» του Μουλά Ναζίρ μαζί με άλλους στενούς συνεργάτες τους.
   
Ένας άντρας πυροβόλησε και σκότωσε τρεις ανθρώπους και τραυμάτισε δύο τα μεσάνυχτα της στο χωριό Νταϊγιόν στο καντόνι Βαλαί της Ελβετίας, ανακοίνωσε η αστυνομία. Ο δράστης, που τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της επέμβασης της αστυνομίας, συνελήφθη και τα κίνητρά του ερευνώνται.

Οικονομία

Ανοδικά κινείται σήμερα Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να τοποθετούνται σε μετοχές της Περιφέρειας και να προχωρούν σε ήπιες ρευστοποιήσεις αποκομίζοντας κέρδη από τους τραπεζικούς τίτλους.
   
Οι φορολογούμενοι που προ ημερών έλαβαν το εκκαθαριστικό σημείωμα για την πληρωμή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας 2010 θα λάβουν τελικά με διαφορά λίγων εβδομάδων και τα εκκαθαριστικά για το ΦΑΠ 2011 και 2012. Οι δυο φόροι αναμένεται να σταλούν το Φεβρουάριο σε ένα ειδοποιητήριο το οποίο θα αποσταλεί σε 500 χιλιάδες ιδιοκτήτες. Ο διπλασιασμός των φορολογουμένων που υπάγονται στον ΦΑΠ προέκυψε λόγω μείωσης του αφορολόγητου στις 200 χιλιάδες ευρώ από 400 χιλιάδες.
   
Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών διολίσθησε η ναυλαγορά το 2012 με το δείκτης ξηρού φορτίου Βaltic Dry να σημειώνει αρνητικό ρεκόρ 25ετίας. Όπως αναφέρει σε έκθεσή της η Lloyds List ο μέσος όρος του δείκτη ξηρού φορτίου ήταν το 2012 στις 920 μονάδες.

Αθλητισμός

Μέσα σε ένα βράδυ η Νιούκαστλ έχασε... δύο φορές και η Τσέλσι βγήκε κερδισμένη μόνο εκτός γηπέδου! Οι «ανθρακωρύχοι» πριν από τον αγώνα τους με την Έβερτον, επιβεβαίωσαν μέσου του τεχνικού της ομάδας, Άλαν Πάρντιου, την αποχώρηση του Ντεμπά Μπα με προορισμό την Τσέλσι, ενώ λίγες ώρες αργότερα ηττήθηκαν από την Έβερτον μέσα στο «Σεντ Τζέιμς Παρκ». Οι «μπλε» που «σφράγισαν» το ντιλ με τη Νιούκαστλ, δεν ευνοήθηκαν από την αύρα του Μπα και μάλιστα έχασαν από την ουραγό ΚΠΡ με 1-0 στο «Στάμφορντ Μπριτζ».
   
Φως στο τούνελ αναφορικά με τις προσπάθειες που γίνονται από την πλευρά του Δημήτρη Βιντιάδη για την ανάληψη του πλειοψηφικού πακέτου της ΠΑΕ ΑΕΚ, φαίνεται πως προκύπτει μετά την ανακοίνωση της Hellenic Sports Acquisition Partners (εταιρία που ανήκει στην οικογένειά του) για συνεργασία με δύο από τις μεγαλύτερες εταιρίες της Κίνας. Πρόκειται για τους δύο οικονομικούς κολοσσούς, την κρατική «TEDA Group», καθώς και την ιδιωτική εταιρία «Shankai Sports» με στόχο την δημιουργία επενδύσεων στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση Βντιάδη, οι δύο «συμπαίκτες» του έρχονται να επενδύσουν -και- στην ΑΕΚ.
   
Με κάκωση στον προσαγωγό υποδέχτηκε το 2013 ο Αριέλ Ιμπαγάσα! Ο Αργεντινός μεσοεπιθετικός του Ολυμπιακού χτύπησε στην προπόνηση, όμως, υποβλήθηκε σε μαγνητική τομογραφία και όπως φάνηκε δεν έχει υποστεί μεγαλύτερη ζημιά. Το πρόβλημα δεν είναι σοβαρό και αυτό είναι το ευχάριστο της υπόθεσης για τον Λεονάρντο Ζαρντίμ και τους συνεργάτες του.



Δεν υπάρχουν σχόλια: