30 Ιανουαρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

  • Σε απεργιακό κλοιό μπαίνει αύριο, Πέμπτη η χώρα, με διάφορους κλάδους εργαζομένων να προχωρούν σε κινητοποιήσεις. Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία, τα κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, τα θεραπευτήρια χρόνιων παθήσεων και οι Υπηρεσίες Πρόνοιας. Το μεσημέρι της Πέμπτης θα γίνει συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας και πορεία στο Σύνταγμα. Στάση εργασίας από την ΑΔΕΔΥ. Σε 24ωρη απεργία η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Δεμένα τα πλοία την Πέμπτη και την Παρασκευή. Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς.
  • Πυρετώδεις είναι οι διεργασίες για τις αγροτικές κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα. Την ώρα που όλο και περισσότερα τρακτέρ βγαίνουν στο δρόμο, αγρότες - μέλη της Πρωτοβουλίας για την Ανασυγκρότηση του Αγροτικού Συνδικαλιστικού Κινήματος ολοκλήρωσαν τον κύκλο των επαφών τους με τους πολιτικούς αρχηγούς και πρόκειται να συνεδριάσουν για την αποτίμηση των επαφών τους. Την ίδια ώρα, το μπλόκο των θεσσαλων αγροτών στη Νίκαια της Λάρισας θα επισκεφθεί στις 12:00 την Τετάρτη η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Σε ποιούς κόμβους έχουν συγκεντρωθεί αγρότες.
  • Τεράστιες ουρές έχουν σχηματίσει από πολύ νωρίς το πρωί της Τετάρτης έξω από τις τράπεζες οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ προκειμένου να λάβουν τη σύνταξή τους. Η εφαρμογή των περικοπών που αποφασίστηκαν με το τελευταίο πακέτο μέτρων ξεκινά και χιλιάδες συνταξιούχοι με σύνολο αμοιβών πάνω από 1.000 ευρώ θα λάβουν μειωμένη σύνταξη.
  • Δύο πρόσωπα καλούνται ενώπιον της Δικαιοσύνης να απολογηθούν για κακουργηματικές πράξεις που αφορούν τον εμπρησμό της Marfin, ο οποίος είχε στοιχήσει τη ζωή σε τρεις υπαλλήλους της τράπεζας. Ο εμπρησμός είχε γίνει στις 5 Μαΐου του 2010, στη διάρκεια της μεγάλης διαδήλωσης κατά του πρώτου Μνημονίου, για το οποίο υπήρχε συζήτηση σε εξέλιξη εκείνη την ημέρα στη Βουλή. Μετά από σχεδόν τρία χρόνια, οι Αρχές κατέληξαν σε δύο υπόπτους, οι οποίοι καλούνται να απολογηθούν την Παρασκευή.
  • Ρότα για κινητοποιήσεις έχει χαράξει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, αρχής γενομένης από την 48ωρη απεργία που έχει κηρύξει από τις 6 το πρωί της Πέμπτης σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και με προοπτική κλιμάκωσης. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας και ζητούν μεταξύ άλλων την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
 Κόσμος

  • Επιτυχής υποστηρίζει η Νότια Κορέα ότι ήταν η τρίτη απόπειρά της να εκτοξεύσει πύραυλο με στόχο την αποστολή δορυφόρου στο διάστημα. Θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Σεούλ που δορυφόρος εκτοξεύεται από νοτιοκορεατικό έδαφος.
  • Ανεπαρκή και περιορισμένη θεωρεί ο ΓΓ του ΟΗΕ τη βοήθεια στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων του συριακού εμφυλίου ενώ ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών εμφανίζεται απογοητευμένος για το αδιέξοδο στις διαβουλεύσεις, λέγοντας πως η χώρα καταστρέφεται «κομμάτι κομμάτι»: Έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια εμφυλίου στη Συρία, η διεθνής κοινότητα μετά βίας κρύβει ότι οι ελπίδες της πως μπορεί να βοηθήσει τη χώρα να επανέλθει στη σταθερότητα δεν έχουν βρει παρά μόνο διαψεύσεις.
  • Τις εκτιμήσεις για το πώς ξεκίνησε η πυρκαγιά στο νυχτερινό κέντρο στη νότια Βραζιλία που στοίχισε τη ζωή σε 235 ανθρώπους -σύμφωνα με το νεότερο απολογισμό- επιβεβαιώνουν οι πρώτες έρευνες της πυροσβεστικής, που καταλήγουν στο ότι η φωτιά όντως ξεκίνησε από το πυροτεχνικό σόου του συγκροτήματος που βρισκόταν επί σκηνής. Ο επιθεωρητής που χειρίζεται την υπόθεση ανέφερε μάλιστα ότι το συγκρότημα εν γνώσει του αγόρασε φωτοβολίδες που ήταν για υπαίθρια χρήση, αντί των αρκετά ακριβότερων βεγγαλικών για κλειστούς χώρους...
  • Μπροστά στο ακόμη τεταμένο κλίμα που επικρατεί στην Αίγυπτο, μετά το νέο πολύημερο κύμα βίας και διαδηλώσεων, ο Αιγύπτιος πρόεδρος ακυρώνει μεγάλο μέρος του προγράμματός του για την επίσκεψη στην κεντρική Ευρώπη. Ο Μοχάμεντ Μόρσι θα βρεθεί τελικά μόνο για μερικές ώρες στο Βερολίνο την Τετάρτη, όπου και θα συναντηθεί με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ενώ φαίνεται πως δεν θα περάσει καθόλου από το Παρίσι, όπως αρχικά προγραμματιζόταν.
  • Το διορισμό του Τζον Κέρι στο υπουργείο Εξωτερικών επικύρωσε με άνετη πλειοψηφία η Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών ενώ νωρίτερα ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών, που διαθέτει μακρά πείρα στις διεθνείς σχέσεις και αποτέλεσε προσωπική επιλογή του Μπαράκ Ομπάμα, πήρε την έγκριση και της αρμόδιας Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας. Αναφερόμενη στον διάδοχό της, η Χίλαρι Κλίντον δηλώνει ότι ο Κέρι θα επιδιώξει ειρήνευση στη Μέση Ανατολή μετά τις νέες διόδους που άνοιξε η εκλογική έκβαση στο Ισραήλ.
 Οικονομία

  • Στο κίνδυνο μιας νέας ελληνικής χρεοκοπίας λόγω της αδύναμης ελληνικής οικονομίας, της εύθραυστης κοινωνικής σταθερότητας και του τεταμένου πολιτικού κλίματος αναφέρεται ο οίκος αξιολόγησης Moody’s σε έκθεσή που δημοσιοποίησε στις 28 Ιανουαρίου με τίτλο «Ελλάδα: Η χρηματοδότηση του ΔΝΤ και του EFSF βελτιώνει τη ρευστότητα, αλλά το απόθεμα χρέος παραμένει ευάλωτο σε σημαντικούς κινδύνους».
  • Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε ο Κύπριος πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, ενώ η Ευρωζώνη φαίνεται ότι έχει δώσει την στήριξή της σε αίτημα της Λευκωσίας προς τη Μόσχα για επιμήκυνση της αποπληρωμής του αρχικού ρωσικού δανείου. Παράλληλα, ο γερμανικός Τύπος υποστηρίζει ότι το Βερολίνο είναι έτοιμο να «λυγίσει» στην πίεση του Eurogroup, της Κομισιόν και της ΕΚΤ και να δώσει το πράσινο φως για το πακέτο διάσωσης προς την Κύπρο.
  • Σε εκκρεμότητα παραμένουν πολλά ζητήματα σχετικά με τις κεφαλαιακές ανάγκες των κυπριακών τραπεζών, όπως προέκυψε μετά τη χθεσινή συνάντηση στελεχών της Pimco με τις ηγεσίες των κυπριακών πιστωτικών ιδρυμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες κυπριακών μέσων ενημέρωσης οι συναντήσεις ανέδειξαν διαφωνίες όχι μόνο σχετικώς με τη μεθοδολογία αλλά και με τους υπολογισμούς του αμερικανικού οίκου, κάτι που προκαλεί αβεβαιότητα για την όλη διαδικασία. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως οι διοικήσεις της Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής Τράπεζας διαφώνησαν έντονα με την προσέγγιση της Pimco.
 Αθλητισμός
 
  • Σε ματς-θρίλερ στο «Ολύμπικο» η Λάτσιο νίκησε 2-1 τη Γιουβέντους και προκρίθηκε στον τελικό του κυπέλλου Ιταλίας. Εκεί, θα αντιμετωπίσει μία εκ των Ρόμα και Ιντερ. Οι γηπεδούχοι κρατούσαν την πρόκριση στα χέρια τους με το γκολ του Γκονζάλες από το 53', όμως ο Βιντάλ με γκολ στο 91' ισοφάρισε το σκορ του πρώτου αγώνα (1-1). Και ενώ όλα έδειχναν ότι οι δύο ομάδες θα έλυναν τις διαφορές τους στην παράταση, ο Φλόκαρι στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων, έστειλε τους «Λατσιάλι» στον τελικό.
  • «Γκέλα» της Μάντσεστερ Σίτι, που έμεινε στο 0-0 με την ουραγό ΚΠΡ στο «Λόφτους Ρόουντ» στο αποτέλεσμα που ξεχώρισε στο άνοιγμα της αυλαίας για την εμβόλιμη 24η αγωνιστική της Premier League. Ετσι, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που υποδέχεται την Τετάρτη τη Σαουθάμπτον έχει την ευκαιρία να επαναφέρει τη διαφορά στους επτά βαθμούς από τη συμπολίτισσά της. Επίσης, σε άλλο ματς που έγινε την Τρίτη, η Νιούκαστλ πέρασε με νίκη 2-1 από την έδρα της Αστον Βίλα, «βυθίζοντας» τους «Χωριάτες» στη ζώνη του υποβιβασμού.
  • Εγγυήσεις, 1,3 εκατ. ευρώ ετησίως και συνεργασία από το προσεχές καλοκαίρι ζήτησε ο Ισπανός τεχνικός Xοσέ Μιγκέλ Γκονσάλες Μαρτίν ντε Κάμπο ή... Μίτσελ στις διαπραγματεύσεις του με τον Ολυμπιακό! Σύμφωνα με τα ισπανικά ΜΜΕ, στη συνάντηση που έγινε στη Μαδρίτη, οι Γιάννης Βρέντζος και Ντάρκο Κοβάσεβιτς δεν κατάφεραν να αποσπάσουν την οριστική θετική απάντηση του έμπειρου προπονητή.




Δεν υπάρχουν σχόλια: