20 Ιανουαρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα
  • Ένταση δημιουργήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην πλατεία Εξαρχείων, όταν αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιχείρηση για δεύτερο συνεχόμενο βράδυ. Ισχυρές δυνάμεις ΜΑΤ και άνδρες της ομάδας ΔΕΛΤΑ εισήλθαν στην πλατεία και έκαναν χρήση βομβίδων κρότου-λάμψης.
  • Από τον περασμένο Νοέμβριο διέθετε η ΕΛΑΣ πληροφορίες, για επικείμενο τρομοκρατικό χτύπημα, δηλώνει σε κυριακάτικη εφημερίδα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας. Προσθέτει πως «το ελληνικό κράτος είχε, εν μέρει, παραιτηθεί από την επιβολή της νομιμότητας σε συγκεκριμένες περιοχές και χώρους, που εν δυνάμει συνιστούν 'φυτώρια τρομοκρατών'» και ασκεί κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ.
  • Τη μείωση των κρατικών δαπανών, την εξάλειψη της σπατάλης και της διαφθοράς, την αύξηση των εσόδων με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής - φοροαποφυγής, την ενίσχυση της ανάπτυξης μέσω της προσέλκυσης επενδύσεων και της αξιοποίησης των πόρων του ΕΣΠΑ προτείνει η ΔΗΜΑΡ ώστε να μην παραστεί ανάγκη για να ληφθούν νέα μέτρα, όπως διατυπώνεται στην έκθεση του ΔΝΤ. Παράλληλα, τάσσεται υπέρ της κινητικότητας των υπαλλήλων στο Δημόσιο και κατά των απολύσεων.
  • Χωρίς μετρό θα μείνει και την Κυριακή η Αθήνα για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, λόγω της νέας απεργίας που αποφάσισε το Σάββατο το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας του. Στάσεις εργασίας σε μετρό, ηλεκτρικό και τραμ την Δευτέρα και την Τρίτη. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην υπαγωγή τους στο ενιαίο μισθολόγιο και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο απεργιών διαρκείας.
  • Μέλη της πακιστανικής κοινότητας προσευχήθηκαν στην πλατεία Κοτζιά για τη μνήμη του 27χρονου Πακιστανού μετανάστη, που δολοφονήθηκε την Τετάρτη στα Πετράλωνα. Περίπου 300 Πακιστανοί είχαν μεταφέρει στην πλατεία Κοτζιά και το φέρετρο με τη σορό του θύματος, ενώ τήρησαν και ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του 27χρονου.

Κόσμος
  • Σε μια «τελική επιχείρηση εκκαθάρισης» της μονάδας στον Ιν Αμένας προχώρησαν το Σάββατο οι ειδικές δυνάμεις της Αλγερίας με απολογισμό τουλάχιστον 18 νεκρούς -επτά ομήρους και άλλους έντεκα ενόπλους ισλαμιστές- αναφέρουν πηγές από τις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας. Από την έναρξη του τετραήμερου περιστατικού ομηρίας 23 εργαζόμενοι και 32 ένοπλοι έχουν χάσει τη ζωή τους αλλά πολλών άλλων εργαζομένων τα ίχνη εξακολουθούν αγνοούνται πράγμα που ίσως αυξήσει τον τελικό απολογισμό.
  • Η Τουρκία θα συνεχίσει να μάχεται τους Κούρδους αντάρτες του PKK μέχρι να παραδώσουν τα όπλα, προειδοποίησε ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που πάντως δεν έκλεισε το παράθυρο του διάλογο καθώς οι συνομιλίες με τον Οτζαλάν συνεχίζονται.
  • Σώος είναι ο πρόεδρος του τουρκικού μειονοτικού κόμματος στη Βουλγαρία, Αχμέτ Ντογάν, από την επίθεση εναντίον του απόπειρα δολοφονίας εναντίον του όταν ένας άνδρας βρέθηκε σε μικροί απόσταση και τον σημάδεψε με όπλο. Ο Ντογάν μιλούσε στο συνέδριο του κόμματος, της Κίνησης για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίας, του οποίου ηγείται εδώ και 25 χρόνια όταν ένας άνδρας βρέθηκε δίπλα του στο βήμα κρατώντας ένα όπλο, το οποίο αργότερα αποδείχτηκε ότι ήταν αεροβόλο.
  • Η γαλλική επέμβαση στο Μάλι θα διαρκέσει όσο χρειαστεί για την εξάλειψη της τρομοκρατίας στην περιοχή, τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ. Την ίδια ώρα το Παρίσι καλούσε και άλλες δυνάμεις να συνεισφέρουν σε επιμελητειακή υποστήριξη για την επιχείρηση στην αφρικανική χώρα αλλά και τις αφρικανικές να συνεισφέρουν με στρατεύματα.

Οικονομία
  • «Εάν γίνουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και άρα υπάρξει η ορθή μεταφορά, της μείωσης του μισθολογικού κόστους, στις τιμές των προϊόντων, τότε δεν θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα από αυτά που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα» δηλώνει στην Καθημερινή της Κυριακής, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Ωστόσο, σημειώνει ότι, εάν δεν ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα, εάν παραμείνουν τα γραφειοκρατικά και άλλα εμπόδια στην ανάπτυξη, εάν δεν βελτιωθεί ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός, τότε για να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα θα χρειαστούν και άλλες περικοπές.
  • «Η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επιχειρεί μια ανασκόπηση των μέχρι σήμερα μεταρρυθμίσεων, που έχουν γίνει στην οικονομία και στην αγορά εργασίας» είπε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννης Βρούτσης. «Σε ότι αφορά στα εργασιακά ζητήματα δεν προτείνει κάτι καινούργιο – δεν προβάλλει κάποιο νέο αίτημα» πρόσθεσε. Ο κ. Βρούτσης μίλησε και για το ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο χαρακτήρισε ως «ένα άθροισμα εξαιρέσεων και στρεβλώσεων».
  • Σε συμφωνία κατέληξαν η κυβέρνηση και ο σύλλογος εργαζομένων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, προκειμένου να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας στη νεοϊδρυθείσα τράπεζα «Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο». Η εν λόγω συμφωνία αναφέρει ότι δεν θα γίνουν περικοπές θέσεων εργασίας, αλλά το μισθολογικό κόστος θα μειωθεί κατά 30%.

Αθλητισμός
  • «Φύλο και φτερό» έκανε την Ουντινέζε η Γιουβέντους. Με το επιβλητικό 4-0, η «Μεγάλη Κυρία» του ιταλικού ποδοσφαίρου έκανε επίδειξη δύναμης απέναντι στην ομάδα του Ούνιντε, η οποία «παραδόθηκε άνευ όρων» στο δεύτερο μέρος. Πέντε βαθμούς πίσω από τη «Γιούβε» έμεινε η Λάτσιο...
  • Μολονότι έχανε με 2-1 μέχρι το 56ο λεπτό, η Μαρσέιγ βρήκε το κουράγιο να «γυρίσει» το ματς και να πάρει τη νίκη με 3-2 επί της Μονπελιέ για την 21η αγωνιστική του σαμπιονά. Σε... τροχιά Τσάμπιονς Λιγκ μπήκε η Λοριάν...
  • Στο «Ανοέτα» «έσπασε» το αήττητο που είχε η Μπαρτσελόνα μετά από 19 αγωνιστικές στην πριμέρα ντιβιζιόν.




Δεν υπάρχουν σχόλια: