24 Ιανουαρίου, 2013

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 600 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ Ο ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Η πασίγνωστη Royal Bank of Scotland σε έκθεσή της υπολογίζει τον πλούτο της Κυπριακής Δημοκρατίας σε υδρογονάνθρακες να υπερβαίνει τα 600 δισεκατομμύρια ευρώ. Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει μεγάλα οφέλη και αυτό είναι το γερό «χαρτί» που κρατάει η νήσος στη διαπραγμάτευση για την οικονομική βοήθεια που αναζητεί…

Οι κυπριακοί υδρογονάνθρακες, μέχρι το 2019, θα καλύπτουν το 10% της ζήτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα μάλιστα με δηλώσεις Κυπρίων αρμοδίων, μετά το 2020, η Κύπρος, όχι μόνο θα πληρώσει τα χρέη της, αλλά θα δημιουργήσει και ένα ισχυρό απόθεμα… Οπότε, μεσο-μακροπρόθεσμα η Κύπρος θα αντιμετωπίσει όλα της τα προβλήματα. Και μόνο οι τρέχουσες επιβεβαιωμένες ανακαλύψεις υδρογονανθράκων να προχωρήσουν σε εκμετάλλευση, θα συνεπάγεται έσοδα ύψους τουλάχιστον ενός δισεκατομμυρίου σε ετήσια βάση.

Στην έκθεση της RBS αναφέρεται επίσης, ότι η Κύπρος θα γίνει σημαντική από γεωπολιτικής απόψεως λόγω των «διαδρομών» του φυσικού αερίου που θα περνούν από την περιοχή, αφού θα είναι κομβικές για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα διαφοροποιήσει τις πηγές προμήθειας του αγαθού, βοηθώντας την ΕΕ να απεξάρτηση από τον «ενεργειακό εναγκαλισμό» της Ρωσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: