21 Δεκεμβρίου, 2012

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟΥ

Παρακολουθώντας την προηγούμενη Πέμπτη την εκπομπή «Μακελειό» με παρουσιαστή τον κ. Στέφανο Χίο στον Τηλεοπτικό Σταθμό EXTRA 3, καθώς και εχθές Πέμπτη 20/12/2012 εντύπωση μου προξένησε ότι κάποιοι απ’ το πάνελ αναμόχλευσαν την υπόθεση του θανάτου του μακαριστού Αρχιεπισκόπου κυρού Χριστοδούλου.

Ο εις μάλιστα καλεσμένος της εκπομπής, γνωστός για τις εμφανίσεις του από τα τηλεοπτικά παράθυρα κάποιος κύριος Κωνσταντίνος Πλεύρης με παρρησία είπε πως τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο τον δολοφόνησαν κάποιοι για να του κλείσουν το στόμα και ζητά από την Ιερά Σύνοδο ο κύριος αυτός τον ιατρικό φάκελο του μακαριστού, λες και η Ιερά Σύνοδος είναι το Υπουργείο Υγείας ή ο Ιατρικός Σύλλογος.  Κάποιος που έχει έννομο συμφέρον μπορεί ανά πάσα στιγμή με Εισαγγελική παραγγελία, να ζητήσει τους δυο φακέλους του μακαριστού από το Αρεταίειο και το Μεμόριαλ για να τα χρησιμοποιήσει για πάσαν νόμιμον χρήσιν.

Μεγαλύτερη όμως έκπληξη μου έκανε, όταν ο έτερος καλεσμένος της εκπομπής και πρώην στενότατος συνεργάτης του μακαριστού κ. Σωτήριος Τζούμας επιβεβαίωσε τα λεγόμενα του κ. Πλεύρη λέγοντας πως όντως τον δολοφόνησαν το γράφω και στο βιβλίο μου. Αυτά που ελέχθησαν στη συγκεκριμένη εκπομπή από τους συγκεκριμένους κυρίους προσβάλλουν την μνήμη του Αρχιεπισκόπου μετά από τόσα χρόνια.

Θα πρέπει όμως για να μην πλανάται αυτή η σκιά γύρω από τον μακαριστό να καλέσει ο κύριος Εισαγγελεύς τους δύο κυρίους να του πουν τους δολοφόνους ώστε έτσι ο κύριος Εισαγγελεύς να πράξει τα δέοντα για τους ενόχους εάν υπάρχουν.

Για υπόθεση της ασθένειας του μακαριστού Αρχιεπισκόπου ας θυμηθούμε τι είχαν πει τότε οι θεράποντες ιατροί. 

Π. ΒΟΙΩΤΟΣ
-----------------------------

Ο κ. ΤΖΑΚΗΣ είπε:«Ο Αρχιεπίσκοπος αναγκάστηκε να έρθει στην Αμερική για να θεραπευτεί», τόνισε ο Α. Τζάκης. «Τις αποφάσεις τις λάβαμε με πολλή σκέψη μαζί με άλλους επιστήμονες», τόνισε

Ο κ. ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ είπε:«Δεν υπάρχει υπόβαθρο που να στηρίζει τη θεραπεία του Αρχιεπισκόπου στην Ελλάδα». Αυτή ήταν η απάντηση του Ελληνοαμερικανού επιστήμονα Ανδρέα Τζάκη. «Αισθάνομαι μεγάλη αγάπη για τον Αρχιεπίσκοπο. Ξέρω τι σημαίνει η ζωή και το έργο του. Κρατώ σε απόσταση την αγάπη μου γι αυτόν από τις ιατρικές μου κρίσεις». Απαντώντας σε συγκεκριμένη ερώτηση τόνισε ότι «ως Έλληνα αυτό τον ανησυχεί», το γεγονός ότι ενώ υπάρχουν καλά νοσοκομεία στην Ελλάδα, φαίνεται ότι απουσιάζει ο ανθρώπινος παράγοντας.

 Ο κ. Τζάκης προσέθεσε πως ο Αρχιεπίσκοπος αναγκάστηκε να έρθει στην Αμερική για να θεραπευτεί, αφήνοντας ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι αυτό δεν μπορούσε να γίνει στην Ελλάδα. «Είχα έναν προσωπικό ρομαντισμό για τις ελλείψεις στην Ελλάδα» (στα θέματα υγείας), είπε ο ομογενής γιατρός και προσέθεσε: «Αυτό με διευκόλυνε» (εννοεί για να δέχεται το νοσοκομείο στο οποίο εργάζεται Έλληνες ασθενείς. «Βλέπω τόσα χρόνια τόσους Έλληνες να γυρνάνε σε άλλες χώρες) (για να θεραπευτούν). Αισθάνομαι έντονη την ανάγκη να εκφράσω ότι η μόνη χώρα που δεν κάνει μεταμοσχεύσεις είναι η Ελλάδα, και η Τουρκία βέβαια».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ κ. ΤΖΑΚΗ

Απαντώντας σε ερώτηση εάν θα έκανε τα ίδια στην περίπτωση που ήταν άλλος ο ασθενής, ο κ. Τζάκης είπε ότι στην Αμερική οι γιατροί ελέγχονται. Τόνισε: «Εχουμε περιορισμούς. Μας ελέγχουν συνεχώς. Οι αποφάσεις που πήραμε ήταν οι πιο σωστές για την κατάσταση του Αρχιεπισκόπου. Τα περιστατικά δεν είναι ποτέ τα ίδια». Στη συνέχεια είπε, «Το άλλο το οποίο έμαθα (με αφορμή την περίπτωση του Αρχιεπισκόπου) είναι ότι βασικά δίνεται η ευκαιρία για να έρθουν στο φως οι ελλείψεις της ελληνικής υγειονομικής περίθαλψης».

Αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο έλαβε τις αποφάσεις για τον κ. Χριστόδουλο, για την έλευσή του στην Αμερική και για τη μεταμόσχευση αυτή καθαυτή: «Δεν σας κρύβω ότι αυτές δεν είναι εύκολες αποφάσεις», και σημείωσε: «Συμβουλεύθηκα επιστήμονες απ όλη την Αμερική. Μίλησα με διευθυντές άλλων προγραμμάτων σε άλλα νοσοκομεία. Συζήτησα μαζί τους, τους συμβουλεύθηκα. Τις αποφάσεις τις λάβαμε με πολλή σκέψη. Η μεταμόσχευση ή γίνεται ή δεν γίνεται». Ο Ελληνοαμερικανός επιστήμονας υποστήριξε ότι «έγιναν όλα στην εντέλεια και νόμιμα. Μπήκε στη λίστα σαν κάθε άλλος θνητός. Υπάρχει έλεγχος στην Αμερική. Και ευτυχώς που υπάρχει έλεγχος. Εγώ είμαι έτοιμος να συζητήσω με όποιον το επιθυμεί». «Δύσκολη κατάσταση»

Απαντώντας σε ερώτηση για τα χρονοδιαγράμματα που έθεσε για τον Αρχιεπίσκοπο, ο ομογενής επιστήμονας τόνισε ότι (χρονοδιαγράμματα) «δεν μπαίνουν. Η κατάσταση του Αρχιεπισκόπου δεν είναι φυσιολογική». Εξήγησε ότι «βραχυπρόθεσμα πρέπει να βελτιώσουμε τη γενική κατάσταση του Αρχιεπισκόπου. Μακροπρόθεσμα πρέπει να δούμε τον τύπο του όγκου και να τον αντιμετωπίσουμε καλύτερα. Είναι μια δύσκολη κατάσταση. Είναι μια κρίσιμη κατάσταση. Είναι μια ακραία κατάσταση η περίπτωσή του. Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο για να παρατείνουμε τη ζωή του». Ο κ. Τζάκης σε συνέντευξή του τότε, ενημέρωσε ότι η μετεγχειρητική κατάσταση του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος αργά χθες το βράδυ βγήκε από την εντατική και νοσηλεύεται σε κανονικό δωμάτιο, ήταν καλή. Είπε επίσης ότι δεν είχαν φτάσει στο γραφείο του τα τελικά αποτελέσματα της βιοψίας των νέων ευρημάτων, αλλά επέμενε πως σύμφωνα με τις ενδείξεις που έχει πρόκειται για καρκίνο στο ήπαρ. «Θέλουμε να γίνουν όλες οι εξετάσεις για να είμαστε βέβαιοι», τόνισε και προσέθεσε: «Δυστυχώς φαίνεται ότι είναι ηπατικό καρκίνωμα. Είναι κάτι το ασυνήθιστο. Αυτός ο όγκος είναι στο ήπαρ. Είναι περίπου 4 εκατοστά». Ο κ. Τζάκης εξήγησε πως στον καρκίνο του παχέος εντέρου είναι πιο εύκολη η θεραπεία.

«ΑΚΙΝΔΥΝΗ» ΘΕΡΑΠΕΙΑ

 Χημειοεμβολή εισηγήθηκε ο Α. Τζάκης

Ο καθηγητής Ανδρέας Τζάκης φαίνεται να είχε καταλήξει στη θεραπεία που αρμόζει στην περίπτωση του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου και ήδη ήταν έτοιμη η εισήγησή του, εν αναμονή των αποτελεσμάτων της βιοψίας των νέων ευρημάτων. Ο ομογενής γιατρός ανέμενε το πρωί εκείνης της ημέρας τα αποτελέσματα, τα οποία θα συζητούσε και θα ανέλυε με τους συνεργάτες του. Η εισήγησή του πάντως ήταν άμεσα η έναρξη χημειοεμβολής, μίας θεραπείας που θεωρείται «ακίνδυνη» σε αντίθεση με την κανονική χημειοθεραπεία.

Η εισήγηση του κ. Τζάκη θα τεθεί ενώπιον συμβουλίου ιατρών και ογκολόγων και σε συνεννόηση με τον Αρχιεπίσκοπο ελήφθη η τελική απόφαση. Η χημειοεμβολή άρχισε στην Αμερική και θα συνεχιζόταν στην Ελλάδα. Ο Αρχιεπίσκοπος ήταν έτοιμος ψυχολογικά για να επιστρέψει στην Ελλάδα. Αυτό τόνιζε συνέχεια στους συνεργάτες του και στον γιατρό του. Ο κ. Τζάκης δεν πίστευε ότι η αναχώρησή του μπορούσε να συμβεί τις επόμενες λίγες εβδομάδες.

Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ κ. ΣΩΤΗΡΗΣ ΡΑΠΤΗΣ είπε: Η κατάσταση της υγείας του δεν επέτρεπε τη μεταμόσχευση «Προφανής περίπτωση ασθενούς ο οποίος δεν μπορούσε να μεταμοσχευτεί, ήταν ο αρχιεπίσκοπος. Η κατάσταση της υγείας του ήταν τέτοια, που δεν επέτρεπε να υποβληθεί σε παρόμοια επέμβαση. Η ενδεδειγμένη λύση ήταν να χορηγηθεί τοπική θεραπεία, ώστε να μειωθεί ο όγκος στο ήπαρ και στη συνέχεια να γίνει χειρουργική εκτομή του». Τα παραπάνω δήλωσε  ο επί 22 χρόνια προσωπικός γιατρός του Αρχιεπισκόπου.

Ο καθηγητής ήταν κατηγορηματικά αντίθετος με τη μεταμόσχευση από την πρώτη στιγμή, επικαλούμενος τα επιστημονικά πρωτόκολλα για τους υποψήφιους λήπτες αλλά και γνωμοδοτήσεις 22 επιστημόνων από κέντρα του εξωτερικού. Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι ξένοι επιστήμονες έστειλαν επιστολές σε Έλληνα συνάδελφό του, στις οποίες ανέφεραν ότι δεν συνέτρεχαν στον αρχιεπίσκοπο οι προϋποθέσεις να υποβληθεί σε μεταμόσχευση. Ένας από αυτούς, μάλιστα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι αν ο κ. Τζάκης επιχειρούσε να κάνει μεταμόσχευση, η ενέργειά του θα ήταν ποινικά κολάσιμη.

Ο κ. ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ, τέως υφυπουργός Υγείας είπε: Δεν υπήρχαν αντιρρήσεις για τη μεταμόσχευση Ως συντονιστής των ιατρικών συμβουλίων που είχαν γίνει τότε στο «Αρεταίειο», δεν διαπίστωσα να υπάρχουν αντιρρήσεις από την ομάδα των γιατρών. Η δεξιά ηπατεκτομή θεωρήθηκε ιδιαίτερα δύσκολη επέμβαση, καθώς ο ασθενής ήταν κιρρωτικός. Η μεταμόσχευση ήπατος προτάθηκε ως η μόνη θεραπευτική ενέργεια, δεδομένου ότι δεν υπήρχαν άλλες επιλογές. Αυτό δεν σημαίνει ότι ήταν κάτι που αποφασίστηκε χωρίς να έχουμε επίγνωση των προβλημάτων που μπορούσαν να προκύψουν, όπως οι αιματολογικές μεταστάσεις.

Ο κ. ΔΙΟΝ. ΒΩΡΟΣ, αναπληρωτής καθηγητής Χειρουργικής είπε: Πολλά δύσκολα περιστατικά έχουν αντιμετωπιστεί στο νοσοκομείο μας εκτός του Αρχιεπισκόπου, πολλοί ασθενείς, με σοβαρά προβλήματα υγείας. Μεταξύ αυτών, υπήρξαν ορισμένοι διαπρεπείς ιεράρχες και πολιτικοί, οι οποίοι επέλεξαν το «Αρεταίειο», ενώ είχαν τη δυνατότητα να πάνε σε οποιοδήποτε κέντρο του κόσμου.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ-ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

Σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο στο Μέγαρο Μαξίμου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι δυνατότητες αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκε το ενδεχόμενο για την ταχύτερη και καλύτερη αξιοποίηση της περιουσίας της Εκκλησίας να γίνει μέσω του Ταμείου Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας.Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στο πολυδιάστατο φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο της Εκκλησίας το οποίο καθίσταται ιδιαίτερα σημαντικό και απαραίτητο καθώς αυξάνονται οι ανάγκες των πολιτών που δοκιμάζονται περισσότερο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

ΕΨΑΛΛΑΝ ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟ

Ευχές για τα Χριστούγεννα από παιδιά, Ιδρύματα και σχολεία δέχτηκε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Ο κ. Ιερώνυμος από νωρίς το πρωί δέχτηκε στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, πολλές ομάδες παιδιών που με χαρά έψαλλαν τα κάλαντα των Χριστουγέννων. Μεταξύ αυτών ήταν η Σχολή Ικάρων, Φάρος τυφλών, το Ίδρυμα Κόκκορη, η Ριζάρειος Εκκλησιαστική Σχολή και το Χατζηκυριάκειο του Πειραιά. Ο Μακαριώτατος με χαρά άκουσε τα παιδιά και ευχήθηκε καλά Χριστούγεννα, προσφέροντας από μια Καινή Διαθήκη και ένα σταυρουδάκι.

ΣΤΗΝ ΣΕΘΑ Ο ΑΡΧΙΜ. π. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

Στην Σχολή Εθνικής Αμύνης (ΣΕΘΑ) μίλησε εχθές, Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου ο Αρχιμ. π. Χρυσόστομος Παπαθανασίου, Ιεροκήρυκας του Καθεδρικού Ναού των Αθηνών.

Η ΣΕΘΑ στα πλαίσια των εκπαιδευτικών της δραστηριοτήτων, έχει καθιερώσει διαλέξεις διαφόρων προσωπικοτήτων από το θρησκευτικό, διπλωματικό, επιστημονικό, ακαδημαϊκό και κοινωνικό χώρο του εσωτερικού και του εξωτερικού.

Ο Αρχιμ. π. Χρυσόστομος μετά από πρόσκληση του Υποστράτηγου κ. Γεωργίου Σπυρόπουλου έκανε μια ομιλία που είχε θέμα : «Τα Ιερά Μυστήρια της Εκκλησίας και η σχέση αυτών με την σύγχρονη οικογένεια». Στην διάλεξη έδωσαν το παρόν ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί και των τριών όπλων Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί την άριστη συνεργασία Εκκλησίας και Ενόπλων Δυνάμεων Αμέσως μετά την ομιλία ακολούθησε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση πάνω στο θέμα που αναπτύχθηκε.

Ο π. Χρυσόστομος μετέφερε την ευχή και τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ο οποίος ήταν ομιλητής την προηγούμενη χρονιά. Τέλος ο Υποστράτηγος κ. Σπυρόπουλος ευχαρίστησε θερμά τον πατέρα Χρυσόστομο αλλά και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για την Πνευματική στήριξη του προς τις Ένοπλες Δυνάμεις.