24 Νοεμβρίου, 2012

"ΧΑΡΑΤΣΙ" ΣΤΙΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΤΩΝ ΑΡΧΙΕΡΕΩΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΑΠΟ 1/8/2012


Με τις διατάξεις της υποπερ.Ι) της περ.29,του ν. 4093/2012 (ΦΕΚ 222 Α'),αντικαθίστανται, από 1-8-2012, οι διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 48 του ν.3205/2003 και ο μηνιαίος βασικός μισθός του Τιτουλάριου Επίσκοπου και του Βοηθού Επίσκοπου, ο οποίος αποτελεί τη βάση υπολογισμού των λοιπών βαθμίδων των Αρχιερέων της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθορίζεται σε 1.089 €

Με βάση το βασικό αυτό μισθό οι βασικοί μισθοί των λοιπών βαθμίδων
των Αρχιερέων της Εκκλησίας της Ελλάδος διαμορφώνονται ως εξής:

ΒΑΘΜΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΙΣΘΟΣ ΑΠΟ 1-8-2012

Αρχιεπίσκοπος 1,32 1.437 €

Μητροπολίτης και Τιτουλάριος Μητροπολίτης 1,17 1.274 €

Τιτουλάριος Επίσκοπος και Βοηθός Επίσκοπος 1,00 1.089 €

Β. Με τις διατάξεις της υποπερ.ΙΙ) της περ.29, αντικαθίστανται, από 1-8-2012, 
οι διατάξεις των περ. γ' και  δ' της παρ.2 του άρθρου 48 του ν.3205/2003.

Ειδικότερα:

α. Το επίδομα αποκλειστικού ειδικού λειτουργήματος
καθορίζεται σε 165 €

β. Η αποζημίωση εξόδων παράστασης καθορίζεται ως εξής:

1- Αρχιεπίσκοπος 100 €

2- Εν ενεργεία Μητροπολίτης 50 €


Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΙΣΣΟ


Στην πόλη της Ιερισσού θα ευρίσκεται σήμερα Σάββατο ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Κ.κ. Ιερώνυμος για την Ενθρόνιση του νέου εψηφισμένου Μητροπολίτη Ιερισσού Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτου που θα πραγματοποιηθεί την 12ην μεσημβρινήν.

Βιογραφικό του νέου Μητροπολίτου

Ο Αρχιμανδρίτης Θεόκλητος, κατά κόσμον Παναγιώτης Αθανασόπουλος, του Γρηγορίου και της Αδαμαντίας, εγεννήθη εις Τρίπολιν Αρκαδίας τη 13η Νοεμβρίου 1955. Έλαβεν τα εγκύκλια γράμματα εις Τρίπολιν και εν συνεχεία εσπούδασεν εις την Θεολογικήν Σχολήν του Πανεπιστημίου Αθηνών, λαβών το πτυχίον με άριστα.

Εκάρη Μοναχός υπό του μακαριστού Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κυρού Θεοκλήτου Β (Φιλιππαίου) τη 6η Δεκεμβρίου 1978. Υπό του ιδίου Μητροπολίτου εχειροτονήθη Διάκονος τη 10η Δεκεμβρίου 1978 και Πρεσβύτερος τη 26η Οκτωβρίου 1980 εις τον Ιερόν Ναόν Αγίου Δημητρίου Τριπόλεως, προχειρισθείς αυθημερόν εις Αρχιμανδρίτην.

 Δια της υπ’ αριθμ. 1255/553/3-4-1979 Πράξεως της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, διωρίσθη Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας, ενώ δια του υπ’ αριθμ. Πρωτ. 11/10-1-1992 Αρχιερατικού Γράμματος του Σεβ. Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κυρού Θεοκλήτου Β , διωρίσθη Πρωτοσυγκελλεύων της Ιεράς Μητροπόλεως.

Είναι μέχρι σήμερον υπεύθυνος του Ποιμαντικού έργου εις τας Δικαστικάς Φυλακάς Τριπόλεως, καθώς επίσης υπεύθυνος του Νεανικού και Κατηχητικού έργου της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας.

Εκ παραλλήλου εξυπηρετεί τας Εφημεριακάς ανάγκας των Ενοριών Αγίου Δημητρίου Καλτεζών και Τιμίου Προδρόμου Μαυρογιάννη Μαντινείας. 

Έχει δημοσιεύσει αρκετάς εποικοδομητικάς μελέτας θεολογικού και κοινωνικού περιεχομένου εις Εφημερίδας και Περιοδικά και έχει συγγράψει και εκδώσει δύο βιβλία. Το πρώτον με τίτλον «ΕΚΚΛΗΣΙΑ: Ο ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ ΦΥΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΓΡΑΦΗΣ» και το δεύτερον υπό τον τίτλον «ΑΠΟ ΠΤΕΡΥΓΩΝ ΑΜΒΩΝΟΣ».



 


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Τη συνέχιση των καταλήψεων σε γραφεία προσωπικού, δημαρχεία και δημοτικά κτίρια έως και την Τρίτη αποφάσισε το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί και νέα πορεία στο υπουργείο με στόχο να υπάρξει συνάντηση με τον Αντώνη Μανιτάκη.
   
Την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012 θα ξεκινήσει το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Αττικής, Όμορων Νομών και Νήσων Αιγαίου. Ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή 23 Δεκεμβρίου, κλειστά στις 25 και 26 Δεκεμβρίου, καθώς και την 1η και 2 Ιανουαρίου.
  
Εξελίξεις στην υπόθεση της κλοπής αντικειμένων από το μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, τον περασμένο Φεβρουάριο. Το Σάββατο έγινε γνωστο ότι συνεληφθησαν τρία άτομα, τα οποία φέρονται να είχαν στην κατοχή τους αντικείμενο που είχε αφαιρεθεί από το μουσείο και διαπραγματεύονταν την πώλησή του. Οι Αρχές εντόπισαν και άλλα αντικείμενα από το συγκεκριμένο μουσείο, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται.
  
 Τα μνημόνια δεν καθιστούν το χρέος βιώσιμο για το λαό και την κοινωνία, ούτε τώρα, ούτε το 2020, ούτε το 2030, λέει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Βουλής, Γ.Δραγασάκης. «Αναζητούμε μία λύση, μια προοδευτική πατριωτική διέξοδο» υπογραμμίζει, ξεκαθαρίζοντας ότι «στόχος δεν είναι να αναστήσουμε ένα μοντέλο που έχει καταρρεύσει». Επισημαίνει την ετοιμότητα του κόμματός του να κυβερνήσει, επιρρίπτει ευθύνες στην Αριστερά και προτείνει διεθνή διάσκεψη για την επίλυση του ευρωπαϊκού χρέους.
  
 Την αισιοδοξία τους ως προς την έκβαση των διαβουλεύσεων στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας εξέφρασαν κυβερνητικές πηγές, από τις Βρυξέλλες, σημειώνοντας όμως παράλληλα ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει εκπονήσει εναλλακτικά σενάρια. Τηλεφωνικές επαφές με τη διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και με τον υπουργό οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιντνερ είχε ο πρωθυπουργός.

Κόσμος

Μια εξάδα καρδιναλίων από χώρες εκτός Ευρώπης πρόκειται να ορίσει ο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, αλλάζοντας ελαφρώς τους γεωγραφικούς συσχετισμούς στο συγκεκριμένο σώμα με τα 114 μέλη. Οι νέοι καρδινάλιοι προέρχονται από την Ινδία, την Κολομβία, τις Φιλιππίνες, τις ΗΠΑ, το Λίβανο και τη Νιγηρία.

Σχεδόν 400 ανήλικα παιδιά, κυρίως αγόρια, τα οποία εργάζονταν παράνομα σε ορυχεία χρυσού στην Μπουρκίνα Φάσο, απελευθερώθηκαν κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης που συντόνιζε η Ιντερπόλ.
   
Με φόντο τις πιο βίαιες και εκτεταμένες διαδηλώσεις αφότου ανέλαβε την αιγυπτιακή προεδρία, ο Μοχάμεντ Μόρσι μίλησε ενώπιον υποστηρικτών του υπεραμυνόμενος του επίμαχου διατάγματος με το οποίο ουσιαστικά αποκτά απεριόριστες εξουσίες. Απαντώντας στην αντιπολίτευση που τον χαρακτηρίζει νέο «Φαραώ», ο Μόρσι λέει ότι είναι πρόεδρος όλων των Αιγυπτίων και οδηγεί τη χώρα σε πορεία ελευθερίας και δημοκρατίας. Τονίζει ότι είναι ο «εγγυητής της σταθερότητας» και θέλει «αυθεντική και ισχυρή αντιπολίτευση». Πενήντα τραυματίες στις συγκρούσεις σε όλη τη χώρα, δακρυγόνα και συμπλοκές στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου.

 H προεδρία της Αργεντινής δεν ήταν ποτέ εύκολη υπόθεση για την Κριστίνα Φερνάντες. Από την πρώτη σχεδόν στιγμή που εξελέγη, το 2007, αντιμετωπίζει εμπόδια, δυσκολίες και χτυπήματα, ακόμα και σε προσωπικό επίπεδο. Ορισμένα οφείλονται στο χάος που κληρονόμησε από τους ανθρώπους που χρεοκόπησαν τη χώρα, άλλα τα προκαλεί η ίδια με την πολιτική της, αλλά και τον εκρηκτικό της χαρακτήρα...
   
Την επομένη της υποβολής επίσημου τουρκικού αιτήματος για την ανάπτυξη αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot στην τουρκοσυριακή μεθόριο, το καθεστώς του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ προειδοποιεί την Άγκυρα ότι σχετική κίνηση θα επιδεινώσει και θα περιπλέξει περαιτέρω την κατάσταση.

Οικονομία

Σε συνάντηση καλεί τους κοινωνικούς εταίρους την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου στο υπουργείο Εργασίας, ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης. Κατά τη συνάντηση θα τεθούν τα θέματα της οριστικοποίησης των ενεργειών στο πλαίσιο του εθνικού συμφώνου δράσης για την απασχόληση των νέων και οι ρυθμίσεις για την οργανωτική ενσωμάτωση όλων των κοινωνικών δραστηριοτήτων των καταργηθέντων Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Κατοικίας, στον ΟΑΕΔ.
   
Αλλάζουν, από την 1η Ιανουαρίου 2013 με το νέο ασφαλιστικό νόμο, τα ανώτατα όρια (πλαφόν) των ασφαλιστέων αποδοχών των παλαιών μισθωτών, δηλαδή εκείνων που ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά, πριν από τις 31/12/1992 και εξομοιώνονται στο εξής με εκείνες των νέων ασφαλισμένων, εκείνων δηλαδή που ασφαλίστηκαν πρώτη φορά, από την 1/1/1993, με αποτέλεσμα πολλοί ασφαλισμένοι να πρέπει να καταβάλουν μεγαλύτερες εισφορές.
Τη διαδικασία εφαρμογής των περικοπών στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ, καταγράφει εγκύκλιος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα. Σε αυτήν, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται και οι αλλαγές που έχουν προκύψει στις αμοιβές αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ειδικών γραμματέων των υπουργείων. Διαβάστε τις σημαντικότερες αλλαγές, αλλά και όλη την εγκύκλιο.

Αθλητισμός

Η κυριακάτικη αναμέτρηση του «Στάμφορντ Μπριτζ», ανάμεσα στην πρωταθλήτρια Ευρώπης Τσέλσι και την πρωταθλήτρια Αγγλίας Μάντσεστερ Σίτι, δεσπόζει το πρόγραμμα της 13ης αγωνιστικής της πρέμιερ λιγκ. Το ντέρμπι της Μίλαν με τη Γιουβέντους δεσπόζει στο πρόγραμμα της 14ης αγωνιστικής του ιταλικού πρωταθλήματος, η οποία θα διεξαχθεί σε... δόσεις. Την ευκαιρία να διατηρήσει ή και να αυξήσει την διαφορά από τους διώκτες της, έχει η Μπάγερν Μονάχου, καθώς για την 13η αγωνιστική της μπουντεσλίγκα, θα υποδεχθεί το Ανόβερο. Δυνατές αναμετρήσεις στην Ισπανία...
  
 Τη νίκη μέσα στην Τούμπα θέλει ο Λεονάρντο Ζαρντίμ στο ντέρμπι της Κυριακής με τον ΠΑΟΚ τον οποίο χαρακτήρισε ως τον δυσκολότερο αντίπαλο στο ελληνικό πρωτάθλημα. Παράλληλα έδειξε να μην τον φοβίζει η καυτή ατμόσφαιρα της έδρας του «Δικεφάλου».
   
Το ντέρμπι της Τούμπας, όπου την Κυριακή ο ΠΑΟΚ θα υποδεχθεί τον Ολυμπιακό, δεσπόζει στο πρόγραμμα της 12ης αγωνιστικής της Σούπερ Λιγκ. Ωστόσο, η αυλαία ανοίγει το Σάββατο με τρεις αναμετρήσεις. Στις 17:15, ο Ατρόμητος φιλοξενεί την Ξάνθη και ο ΠΑΣ Γιάννινα υποδέχεται τον ΟΦΗ, ενώ στις 19:30, η ΑΕΚ αντιμετωπίζει τον Λεβαδειακό στο ΟΑΚΑ.




ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ


Είναι πολύ δύσκολο να εμφανίζεσαι αισιόδοξος την ώρα που μοιάζει για μία ακόμη φορά να βρισκόμαστε μπροστά σε αδιέξοδο - έστω και αν αυτή τη φορά η ευθύνη δεν είναι δική μας. Κι είναι αλήθεια ότι υπάρχουν πολλά που μπορεί ακόμη να πάνε στραβά. Φαίνεται ωστόσο ότι χθες το πρωί συζητήθηκαν σοβαρά προτάσεις για μια συνολική λύση του ελληνικού προβλήματος. Κι αν όλα πάνε καλά, η λύση μπορεί να βρεθεί την επόμενη Δευτέρα.

Ετσι κι αλλιώς από το προχθεσινό Eurogroup προέκυψαν ορισμένα θετικά στοιχεία. Το πρώτο είναι ότι η κ. Λαγκάρντ επιμένει για μια γενναία μείωση του ελληνικού χρέους με στόχο μέσα σε μία τριετία η Ελλάδα να ξαναβγεί στις διεθνείς αγορές - να απαλλαγεί δηλαδή από την τρόικα. Ενώ μάλιστα είχαν εκφραστεί φόβοι πως η επιμονή αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποχώρηση του ΔΝΤ -ο γερμανικός Τύπος φιλοξενούσε και πάλι χθες τέτοια σενάρια-, φαίνεται πως η Γερμανία δεν επιθυμεί καθόλου ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Για πολλούς λόγους. Κυρίως όμως επειδή θα πρέπει οι Ευρωπαίοι να βάλουν τα χρήματα που θα λείψουν. Κατά συνέπεια, οι δύο βασικοί παίκτες, αν και διαφωνούν μεταξύ τους, επιθυμούν να βρεθεί λύση.

Το δεύτερο είναι ότι το μεγάλο αγκάθι, η διαγραφή του «επίσημου χρέους» που έχουν στα χέρια τους οι κυβερνήσεις, την οποία επιθυμούσε το ΔΝΤ, έχει φύγει από τη μέση. Μια τέτοια λύση δεν θα μπορούσε να περάσει από τα εθνικά Κοινοβούλια. Σε αντιστάθμισμα έχει προταθεί ένα μείγμα μέτρων που είναι πολιτικά ρεαλιστικό. Σ' αυτά περιλαμβάνεται ο μηδενισμός σχεδόν των επιτοκίων, η επαναγορά ομολόγων σε χαμηλή τιμή, η παράταση της περιόδου αποπληρωμής και η επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα.

Ο,τι όμως είναι ρεαλιστικό δεν σημαίνει ότι είναι κι εύκολο. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπουργός Οικονομικών, και μάλιστα χώρας από τον Νότο, επεσήμανε ότι δεν μπορεί να δανείζεται με επιτόκιο της τάξεως του 6% για να δανείζει την Ελλάδα με επιτόκιο κοντά στο μηδέν. Αυτό για όσους επιμένουν στα παραμύθια περί τοκογλύφων. Φυσικά το να βρεθεί αποτελεσματική λύση είναι προς το συμφέρον όλων. Οχι μόνο γιατί οι δανειστές μας θα εξασφαλίσουν τα κεφάλαιά τους, αλλά και γιατί θα ηρεμήσουν οι αγορές, θα πέσουν τα επιτόκια και άρα η λύση για τον «επόμενο» θα είναι πιο εύκολη και πιο φθηνή. Οι Ισπανοί -που θα είναι ο επόμενος- το έχουν καταλάβει καλά γι΄ αυτό και μας στήριξαν ανεπιφύλακτα.

Το τρίτο θετικό στοιχείο από το χθεσινό Eurogroup είναι ότι οι εκτιμήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους έχουν γίνει με εξαιρετικά απαισιόδοξες προβλέψεις. Οτι δηλαδή οι ρυθμοί ανάπτυξης θα είναι πολύ χαμηλοί και οι αποκρατικοποιήσεις δεν θα αποδώσουν. Οσοι όμως ασχολούνται με τα χρηματοοικονομικά επιμένουν ότι σήμερα η Ελλάδα είναι πια ελκυστική για επενδύσεις. Σε αντίθεση μάλιστα με την Ισπανία, η οικονομία έχει σημαντικό αναξιοποίητο παραγωγικό δυναμικό, που σημαίνει ότι αν αλλάξουν οι συνθήκες, μπορεί γρήγορα να επιστρέψει σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και κυρίως να απορροφήσει την ανεργία.

Φυσικά όλα αυτά μπορεί να διαψευστούν τη Δευτέρα. Η Ευρώπη καταφέρνει ξανά και ξανά τα μικρά να τα κάνει μεγάλα. Η χθεσινή δήλωση του Γιούνκερ -δεν έχω πλέον αυταπάτες για την Ευρώπη- τα λέει όλα. Τελικώς όμως προχωράει μπροστά.

Ούτε αυτή ούτε εμείς έχουμε άλλη λύση! Η οποία να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και όχι τα συμφέροντα των λίγων.