24 Νοεμβρίου, 2012

ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ


Είναι πολύ δύσκολο να εμφανίζεσαι αισιόδοξος την ώρα που μοιάζει για μία ακόμη φορά να βρισκόμαστε μπροστά σε αδιέξοδο - έστω και αν αυτή τη φορά η ευθύνη δεν είναι δική μας. Κι είναι αλήθεια ότι υπάρχουν πολλά που μπορεί ακόμη να πάνε στραβά. Φαίνεται ωστόσο ότι χθες το πρωί συζητήθηκαν σοβαρά προτάσεις για μια συνολική λύση του ελληνικού προβλήματος. Κι αν όλα πάνε καλά, η λύση μπορεί να βρεθεί την επόμενη Δευτέρα.

Ετσι κι αλλιώς από το προχθεσινό Eurogroup προέκυψαν ορισμένα θετικά στοιχεία. Το πρώτο είναι ότι η κ. Λαγκάρντ επιμένει για μια γενναία μείωση του ελληνικού χρέους με στόχο μέσα σε μία τριετία η Ελλάδα να ξαναβγεί στις διεθνείς αγορές - να απαλλαγεί δηλαδή από την τρόικα. Ενώ μάλιστα είχαν εκφραστεί φόβοι πως η επιμονή αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποχώρηση του ΔΝΤ -ο γερμανικός Τύπος φιλοξενούσε και πάλι χθες τέτοια σενάρια-, φαίνεται πως η Γερμανία δεν επιθυμεί καθόλου ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Για πολλούς λόγους. Κυρίως όμως επειδή θα πρέπει οι Ευρωπαίοι να βάλουν τα χρήματα που θα λείψουν. Κατά συνέπεια, οι δύο βασικοί παίκτες, αν και διαφωνούν μεταξύ τους, επιθυμούν να βρεθεί λύση.

Το δεύτερο είναι ότι το μεγάλο αγκάθι, η διαγραφή του «επίσημου χρέους» που έχουν στα χέρια τους οι κυβερνήσεις, την οποία επιθυμούσε το ΔΝΤ, έχει φύγει από τη μέση. Μια τέτοια λύση δεν θα μπορούσε να περάσει από τα εθνικά Κοινοβούλια. Σε αντιστάθμισμα έχει προταθεί ένα μείγμα μέτρων που είναι πολιτικά ρεαλιστικό. Σ' αυτά περιλαμβάνεται ο μηδενισμός σχεδόν των επιτοκίων, η επαναγορά ομολόγων σε χαμηλή τιμή, η παράταση της περιόδου αποπληρωμής και η επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα.

Ο,τι όμως είναι ρεαλιστικό δεν σημαίνει ότι είναι κι εύκολο. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπουργός Οικονομικών, και μάλιστα χώρας από τον Νότο, επεσήμανε ότι δεν μπορεί να δανείζεται με επιτόκιο της τάξεως του 6% για να δανείζει την Ελλάδα με επιτόκιο κοντά στο μηδέν. Αυτό για όσους επιμένουν στα παραμύθια περί τοκογλύφων. Φυσικά το να βρεθεί αποτελεσματική λύση είναι προς το συμφέρον όλων. Οχι μόνο γιατί οι δανειστές μας θα εξασφαλίσουν τα κεφάλαιά τους, αλλά και γιατί θα ηρεμήσουν οι αγορές, θα πέσουν τα επιτόκια και άρα η λύση για τον «επόμενο» θα είναι πιο εύκολη και πιο φθηνή. Οι Ισπανοί -που θα είναι ο επόμενος- το έχουν καταλάβει καλά γι΄ αυτό και μας στήριξαν ανεπιφύλακτα.

Το τρίτο θετικό στοιχείο από το χθεσινό Eurogroup είναι ότι οι εκτιμήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους έχουν γίνει με εξαιρετικά απαισιόδοξες προβλέψεις. Οτι δηλαδή οι ρυθμοί ανάπτυξης θα είναι πολύ χαμηλοί και οι αποκρατικοποιήσεις δεν θα αποδώσουν. Οσοι όμως ασχολούνται με τα χρηματοοικονομικά επιμένουν ότι σήμερα η Ελλάδα είναι πια ελκυστική για επενδύσεις. Σε αντίθεση μάλιστα με την Ισπανία, η οικονομία έχει σημαντικό αναξιοποίητο παραγωγικό δυναμικό, που σημαίνει ότι αν αλλάξουν οι συνθήκες, μπορεί γρήγορα να επιστρέψει σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και κυρίως να απορροφήσει την ανεργία.

Φυσικά όλα αυτά μπορεί να διαψευστούν τη Δευτέρα. Η Ευρώπη καταφέρνει ξανά και ξανά τα μικρά να τα κάνει μεγάλα. Η χθεσινή δήλωση του Γιούνκερ -δεν έχω πλέον αυταπάτες για την Ευρώπη- τα λέει όλα. Τελικώς όμως προχωράει μπροστά.

Ούτε αυτή ούτε εμείς έχουμε άλλη λύση! Η οποία να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και όχι τα συμφέροντα των λίγων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: