16 Οκτωβρίου, 2012

ΟΙ ΓΙΟΡΤΕΣ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΑΣ ΣΤΑΘΟΥΝ Η ΑΦΟΡΜΗ ΓΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΟΣΩΝ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΩΣ ΘΑ ΠΟΡΕΥΘΟΥΜΕ

"Ας ευχηθούμε οι γιορτές που πραγματοποιούνται στη Μακεδονία, να γίνουν αφορμή που θα μας οδηγήσει στη μελέτη όσων προηγήθηκαν αυτά τα 100 χρόνια, για να δούμε πως θα πορευθούμε" τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος μετά την παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα Ελευθέρια της πόλης.

Το πρωί τελέσθηκε από τον Μακαριώτατο επίσημη Δοξολογία για την επέτειο των Ελευθέριων της Βέροιας στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου, πολιούχο της πόλης, παρουσία του οικείου Ποιμενάρχου Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελήμονα και των Μητροπολιτών Ναζαρέτ κ. Κυριακού, Ελασσώνος κ. Βασιλείου, Δράμας κ. Παύλου, Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ και Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα.

Στη συνέχεια, έξω από το Ναό πραγματοποιήθηκε σύντομη εκδήλωση με παραδοσιακούς χορούς από τοπικά συγκροτήματα και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο ηρώο της πόλης και παρέλαση στους κεντρικούς δρόμους. Νωρίς το πρωί το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας στον Ι. Ν. Αγ. Αντωνίου τέλεσε ο Μητροπολίτης Ναζαρέτ κ. Κυριακός, ενώ συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Ελασσώνος, Δράμας, Κιλκισίου, Ιλίου και Βεροίας.

Ο Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων στην ομιλία του αναφέρθηκε στην ιστορική σημασία της σημερινής ημέρας και τόνισε "η ελευθερία είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με την υπευθυνότητα του πολίτη που οφείλει να αισθάνεται το χρέος του έναντι της πατρίδος και της ιστορίας της, έναντι του πολιτισμού που του κληροδότησαν οι πατέρες του, αλλά κυρίως αυτού που πρέπει να παραδώσει στις επερχόμενες γενεές" και συμπλήρωσε πως "μόνο αν ο καθένας πράξει το χρέος του έναντι της πατρίδας, εάν ο καθένας εργάζεται για το κοινό καλό και όχι για να βλάψει τον άλλο, τότε μόνο μπορεί η πατρίδα να προοδεύσει, να έχει μέλλον, τότε η ελευθερία για την οποία οι πατέρες μας θυσιάστηκαν δεν θα είναι φευγαλέα εμπειρία, δεν θα είναι ανάμνηση χωρίς περιεχόμενο, που την επέτειό της τιμούμε κάθε χρόνο, αλλά θα είναι το αγαθό που θα κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας".


ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ ΑΠΟ ΧΘΕΣ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

Στη Βέροια βρίσκεται από χθες ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος για να παρευρεθεί στις εορταστικές εκδηλώσεις της 100ης επετείου Ελευθερίων της πόλης.

Ο Μακαριώτατος νωρίς το απόγευμα επισκέφθηκε το επισκοπικό μέγαρο, όπου τον υποδέχθηκε ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, ο οποίος τον ευχαρίστησε για την επίσκεψή του στην πόλη και του ζήτησε να απονείμει τιμητικές διακρίσεις της Μητροπόλεως στην κάτοχο του Ολυμπιακού ρεκόρ στον ακοντισμό πεντάθλου Σοφία Υφαντίδου, που κατάγεται από την Βέροια και στον ιστορικό Δρ Αντώνιο Κολτσίδα. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία των Μητροπολιτών Ναζαρέτ κ. Κυριακού, Ελασσώνος κ. Βασιλείου, Δράμας κ. Παύλου, Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα, και της Δημάρχου, εκπροσώπων του Στρατού Ξηράς, των Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά και τοπικών συλλόγων και φορέων.

Αμέσως μετά ο Αρχιεπίσκοπος συνοδευόμενος από τους Αρχιερείς οδηγήθηκε στον Ι. Ν. Οσίου Αντωνίου του Νέου, πολιούχου της Βέροιας, όπου τέλεσε πανηγυρικό Εσπερινό.

Η Α.Μ. Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ ΚΑΙ ΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ


Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ θα προστεί στις ιερές ακολουθίες και τις εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωση των πόλεων Εδέσσης και Γιαννιτσών, οι οποίες διοργανώνονται από την Ιερά Μητρόπολη, την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, τον Δήμο Έδεσσας και τον Δήμο Γιαννιτσών.

Το εορταστικό Πρόγραμμα, στο οποίο θα μετέχει ο Μακαριώτατος Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος, διαμορφώνεται όπως παρακάτω:

 ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

19.15 Εορταστική Εκδήλωση της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Περιφερειακής Ενότητας (Διοικητήριο).

ΠΕΜΠΤΗ 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΔΕΣΣΗΣ

07.30 Όρθρος και Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Σκέπης Εδέσσης, Προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ.

10.30 Δοξολογία.

11.30 Επιμνημόσυνη Δέηση στο ηρώο της πόλεως.

12.00 Παρέλαση.

18.00 Ανακήρυξη του Μακαριωτάτου σε Επίτιμο Δημότη της Έδεσσας.

19.00 Εορταστική Εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως με τη συνεργασία του Δήμου
 Έδεσσας στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως (Ψηλός Βράχος).

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ - ΕΟΡΤΗ ΠΡΟΦΗΤΟΥ ΙΩΗΛ

07.30 Όρθρος και Αρχιερατική Θ. Λειτουργία στον ιστορικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Εδέσσης. Θα λειτουργήσει ο εορτάζων Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ.

12.00 Επίσκεψη και ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας.

13.30 Επίσκεψη στο Ιερό Ησυχαστήριο Αγ. Γρηγορίου του Παλαμά Κουφαλίων.

17.30 Αγιασμός για την έναρξη των Δωρεάν Φροντιστηριακών Μαθημάτων της Ενορίας Αγ. Γεωργίου Γιαννιτσών.

18.30 Επίσκεψη στο Κοινωνικό Παντοπωλείο της Ιεράς Μητροπόλεως «Παναγία η Ελεούσα» στα Γιαννιτσά.

19.00 «100 Χρόνια Ελεύθερη Μακεδονία». Εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως με τη συνεργασία της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Πέλλας (Γιαννιτσά). Παρουσίαση του Επετειακού Φυλλαδίου «Πρωταγωνιστές της Ελευθερίας» και ψηφιακού δίσκου της Ιεράς Μητροπόλεως με Τραγούδια του Μακεδονικού Αγώνα.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ

07.30 Όρθρος και Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ στον ιστορικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Μητρόπολη) Γιαννιτσών.

10.30 Δοξολογία.

11.00 Επίσκεψη στο Εκκλησιαστικό Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας «Παναγία η
 Οδηγήτρια» (Ι. Ν. Κοιμ. Θεοτόκου Γιαννιτσών).

11.30 Επιμνημόσυνη Δέηση στο ηρώο της πόλεως.

11.45 Επίσκεψη στο Στρατιωτικό Μουσείο Γιαννιτσών.

12.00 Παρέλαση.

17.30 Αποκαλυπτήρια Μνημείου Πεσόντων στη Μάχη των Γιαννιτσών.

18.00 Ανακήρυξη του Μακαριωτάτου σε Επίτιμο Δημότη Γιαννιτσών.




ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Πλήρη εξειδίκευση και καταγραφή του προσωπικού ανά φορέα, το οποίο θα απομακρυνθεί άμεσα ζητά πλέον η τρόικα από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθώς οι αριθμοί που παρουσιάζει η ηγεσία του υπουργείου δεν πείθουν, ειδικά σε ό,τι αφορά τους επίορκους και εκείνους που δηλώνουν αδυναμία άσκησης καθηκόντων. Η τρόικα φαίνεται ότι ζητά πλέον τουλάχιστον 3.000 - 4.000 απολύσεις έως το τέλος του έτους, αντί της εφαρμογής της μνημονιακής υποχρέωσης για 15.000 απολύσεις εντός του 2012.
   
Πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη σε υπόγειο πάρκινγκ πενταώροφης πολυκατοικίας επί της Πατησίων 335 στα Άνω Πατήσια. Στο σημείο επιχειρούν 21 πυροσβέστες με επτά οχήματα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπάρχει κίνδυνος για τους ενοίκους της πολυκατοικίας, αλλά ούτε και για το βενζινάδικο το οποίο βρίσκεται στο ισόγειο του κτιρίου.
   
Μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας βρίσκεται σε εξέλιξη αυτήν την ώρα στο Ζεφύρι και ειδικότερα στην περιοχή του καταυλισμού των Ρομά. Στόχος της επιχείρησης, σύμφωνα με την αστυνομία, είναι ο εντοπισμός όπλων και ναρκωτικών. Η αστυνομία αρνείται ότι υπάρχει σύνδεση της επιχείρησης στο Ζεφύρι με τη δολοφονία κατηγορουμένου τη Δευτέρα στην Ευελπίδων από Ρομά.
   
Σε απεργιακό κλοιό θα βρεθεί η χώρα τις επόμενες ημέρες, καθώς για αύριο, Τετάρτη ετοιμάζουν κινητοποιήσεις διάφοροι επιστημονικοί φορείς, ενώ την Πέμπτη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν κηρύξει 24ωρη απεργία. Συμβολαιογράφοι, νοσοκομειακοί γιατροί, φαρμακοποιοί και δικαστικοί επιμελητές απεργούν την Τετάρτη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα προωθούμενα μέτρα που πλήττουν τους κλάδους τους. Στην 24ωρη απεργία της Πέμπτης συμμετέχει με εννιάωρη στάση εργασίας (8:00-17:00) και ο κλάδος των ταξί, ενώ κλειστά θα παραμείνουν τα καταστήματα.
   
Αυξημένη είναι από νωρίς το πρωί της Τρίτης η κίνηση στους δρόμους της Αθήνας, εξαιτίας της στάσης εργασίας που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι σε Μετρό και ΗΣΑΠ. Οι συρμοί του Μετρό και του ΗΣΑΠ θα ξεκινήσουν να λειτουργούν κανονικά από τις 9 το πρωί.

Κόσμος

 Από τις 14 Ιανουαρίου, οι Κουβανοί δεν θα χρειάζονται πλέον παρά μόνο ένα διαβατήριο για να ταξιδεύσουν στο εξωτερικό, μετά την κατάργηση της άδειας εξόδου από τη χώρα και της γραπτής πρόσκλησης, στο πλαίσιο μεταρρύθμισης της νομοθεσίας περί μετανάστευσης,
   
Δικλείδες ασφαλείας πως ο ενισχυμένος εποπτικός ρόλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην τραπεζική ένωση δεν θα παρακάμπτει τις βρετανικές εποπτικές αρχές αναζητά το Λονδίνο. Για την τραπεζική ένωση, ένα από τα κρίσιμα θέματα που θα απασχολήσει την επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής, «χρειάζεται περισσότερη δουλειά προτού υπάρξει συμφωνία» ανέφερε το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Ντέβιντ Κάμερον και η Άνγκελα Μέρκελ.
   
Περίπου 120 κρατούμενοι δραπέτευσαν τη Δευτέρα από τη μεγαλύτερη φυλακή της Λιβύης, καθώς ένας δεσμοφύλακας έριξε μέσα στα κελιά τη δέσμη των κλειδιών που κρατούσε. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ανωτάτου Συμβουλίου Ασφαλείας, σε πολλές φυλακές οι δεσμοφύλακες είναι υπάλληλοι της εποχής Καντάφι, οι οποίοι μπορεί να εξακολουθούν να διατηρούν εχθρική στάση προς τη νέα τάξη πραγμάτων. Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί επτά από τους δραπέτες.
   
Με το βλέμμα και στις επικρίσεις των Ρεπουμπλικανών προ των προεδρικών εκλογών για τον χειρισμό της πυρπόλησης του αμερικανικού προξενείου στη Βεγγάζη, η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον ανέλαβε την «πολιτική ευθύνη» για τα μέτρα ασφαλείας στις διπλωματικές αποστολές υπογραμμίζοντας πως «ο πρόεδρος ή ο αντιπρόεδρος δεν μπορούν να είναι ενήμεροι για συγκεκριμένες αποφάσεις όσον αφορά την ασφάλεια».
   
Συγγνώμη για το ναυάγιο του Costa Concordia τον περασμένο Ιανουάριο που στοίχισε τη ζωή σε 32 άτομα ζήτησε ο καπετάνιος, Φραντσέσκο Σκετίνο, κατά την πρώτη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας. Ο Ιταλός καπετάνιος παραδέχτηκε ότι έκανε λάθη, αλλά κατηγόρησε την εταιρεία για κακή διαχείριση της κρίσης. Οι συνήγοροί του, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι θα αποδειχθεί πως ο πελάτης τους δεν είναι αποκλειστικός υπεύθυνος για την τραγωδία. Ο καπετάνιος επικαλείται έκθεση εμπειρογνωμόνων που δείχνει ότι οι εντολές του μπορεί να μην εκτελέστηκαν σωστά.

Οικονομία

 Η Ευρώπη θα χρειαστεί ένα ακόμη χρόνο για να οριστικοποιήσει τις λεπτομέρειες της σχεδιαζόμενης τραπεζικής ένωσης και ως εκ τούτου η έναρξη της λειτουργίας της τον Ιανουάριο δεν είναι δυνατή, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Λουκ Φρίντεν.
   
Στελέχη του γαλλικού ομίλου Credit Agricole και η Διοίκηση του Ομίλου Alpha Bank αναμένεται να υπογράψουν την Τρίτη το συμφωνητικό εξαγοράς της Εμπορικής Τράπεζας από την ελληνική τράπεζα. Το συμφωνητικό θα επισφραγίσει τις αποκλειστικές διαπραγματεύσεις του προηγούμενου διαστήματος και θα επιτρέψει την έναρξη της διενέργειας του οικονομικού και νομικού ελέγχου στην Εμπορική.
   
Σύγκλιση απόψεων στα εργασιακά θα αναζητήσουν την Τρίτη ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και οι επικεφαλής της τρόικας, με τα πλέον κρίσιμα ζητήματα να αφορούν στις αποζημιώσεις απόλυσης και στην κατάργηση των τριετιών. Τα θέματα αυτά εξετάστηκαν τη Δευτέρα σε συσκέψεις στελεχών του υπουργείου Εργασίας με εμπειρογνώμονες τεχνικών κλιμακίων, με την ελληνική πλευρά να καταθέτει αρκετές εναλλακτικές προτάσεις, οι οποίες όμως δεν πλησίασαν τις θέσεις των δανειστών.

Αθλητισμός

 Η δήλωση του Γιάννη Μπουτάρη περί μίας ομάδας ανά άθλημα στη Θεσσαλονίκη, προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της ΠΑΕ Ηρακλής. Ο «γηραιός» σε ανακοίνωση που εξέδωσε, επιτίθεται κατά του δημάρχου της πόλης χαρακτηρίζοντας ως «ύβρεις» την πρόταση. «Είναι ανεκδιήγητη όμως η ασχετοσύνη και η ΥΒΡΙΣ που τόλμησε να εκστομίσει (για 1 ομάδα/άθλημα - ΗΡΑΚΛΗΣ για το βόλλευ)! Ειδικά φέτος που «γιορτάζουμε» (ποιος γιορτάζει δηλ;) τα 100 χρόνια ελεύθερης πόλης (104 χρόνια περήφανος ΗΡΑΚΛΗΣ)», ανέφερε.

Τον Κατσουράνη αντί του Σιόβα έδειξε να προτιμά ο Φερνάντο Σάντος δίπλα στον Παπασταθόπουλο για το κεντρικό δίδυμο της άμυνας, στην τελευταία προπόνηση της Εθνικής που έγινε στην Μπρατισλάβα εν όψει του αυριανού (21:30, Mega) αγώνα της Εθνικής κόντρα στην Σλοβενία για τα προκριματικά Μουντιάλ. Παρουσία αρκετών Ελλήνων φιλάθλων, αλλά και των Σαρρή - Πιλάβιου έγινε η προπόνηση.
   
Σε... τολμηρές δηλώσεις για τις ομάδες της Θεσσαλονίκης προχώρησε την Δευτέρα ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος αναφερόμενος στο πρόσωπο του εκλιπόντος καρδιοχειρούργου Παναγιώτη Σπύρου, έφερε στην επιφάνεια το θέμα δημιουργίας μίας ομάδας στη Θεσσαλονίκη, κάτι που είχε αποτελέσει, όπως είπε, ιδέα του εκλιπόντος.