06 Οκτωβρίου, 2012

Ο ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΗΣ ΤΑΠΕΙΝΩΣΗΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ο Α’ - 2/10/1991


Σε ανύποπτο χρόνο και μέσα σε μια νύχτα, ο αείμνηστος, από Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου Δημήτριος βρέθηκε στον πατριαρχικό Θρόνο, χωρίς καν να το επιδιώξει, χωρίς καν να το σκεφθεί και χωρίς καν ακόμη να το γνωρίζει, εκ των προτέρων, όπως θα έπρεπε. Όταν η εξέλιξη των πραγμάτων έβαινε προς αδιέξοδο, oι φωτισμένες μορφές των Μητροπολιτών, που είχαν το βάρος της χηρείας του Οικουμενικού Θρόνου, με την φώτιση και του Αγίου Πνεύματος, απεφάσισαν να εκλέξουν τον από Ίμβρου και Τενέδου Δημήτριο στον Πατριαρχικό Θρόνο.

Ο ήπιος στον χαραχτήρα, ο μειλίχιος και πράος στην όψη, ο ήρεμος και μετριόφρων Δημήτριος επιλέγει να φέρει σε πέρας ένα μεγάλο έργο σε δύσκολες μέρες, όπου oι ομογενείς της Κωνσταντινούπολης, κάτω από δύσκολες καταστάσεις, εγκαταλείπουν σωρηδόν τη γενέτειρά τους με αβέβαιη την επάνοδο. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ο Δημήτριος έμαθε την εκλογή του την τελευταία στιγμή, ως κεραυνό εν αιθρία, και αναδείχθηκε ως ο επικεφαλής της Πρωτοθρόνου Ορθοδόξου Ανατολικής Εκκλησίας, χωρίς καμία επιδίωξη. Αντίθετα, αποποιήθηκε την υψηλή αυτή τιμή που του έκαναν με δάκρυα.

Η ευσεβής υπακοή, η ταπείνωση και ο φόβος του προς τον Θεό έκαμψαν την αντίστασή του και τελικά δέχθηκε το μαρτυρικό αξίωμα του Προκαθημένου του Οικουμενικού Θρόνου. Kαι όλα αυτά ακόμη την εποχή που oι διορθόδοξες σχέσεις έπρεπε από απλή επικοινωνία να εξελιχθούν σε σταθερή συνεργασία. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Δημήτριος Παπαδόπουλος γεννήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 1914 στο προάστιο του Βοσπόρου, τα Θαραπειά, από τον Παναγιώτη και την Ειρήνη Παπαδοπούλου. Τα πρώτα γράμματα τα μαθαίνει στη δημοτική σχολή της κοινότητας Θεραπείων και μετά συνεχίζει στο Γαλλοελληνικό Λύκειο του Γαλατά. Το έτος 1931 εισέρχεται στην Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης, από την οποία αποφοιτεί το 1937, αφού υποβάλλει τη διατριβή επί πτυχίω «Η Ανάστασις του Κυρίου και αι κατ' αυτής ενστάσεις».

 Στις 25 Απριλίου του 1937, Κυριακή των Βαΐων, χειροτονείται διάκονος από τον Επίσκοπο Ναζιανζού Φιλόθεο, στον ιερό Ναό των Ταξιαρχών του Μεγάλου Ρεύματος, για να υπηρετήσει στην κοινότητα αυτή. Όμως από τον Οκτώβριο του 1937 μέχρι τον Αύγουστο του 1938 υπηρετεί ως γραμματέας και ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Εδέσσης, υπό τον Μητροπολίτη Παντελεήμονα. Στη συνέχεια επιστρέφει στην Κωνσταντινούπολη και υπηρετεί ως διάκονος στον Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στα Υψωμαθειά, έως τον Απρίλιο του 1939. 

Από το Μάιο του 1939 μέχρι τις 29 Μαρτίου 1942 υπηρετεί ως διάκονος στο Ναό των Δώδεκα Αποστόλων στο Φερίκιοϊ. Από δε την 29η Μαρτίου 1942, οπότε και χειροτονείται πρεσβύτερος πάλι από τον Επίσκοπο Ναζιανζού Φιλόθεο, υπηρετεί την κοινότητα ως ιερέας, έως τον Ιούνιο του 1945. Από τον Ιούλιο του 1945 και για πέντε χρόνια διορίζεται προϊστάμενος της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Τεχεράνης στην Περσία. Παράλληλα, διδάσκει την αρχαία ελληνική γλώσσα, για ένα χρόνο, στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης. Το 1950, επανέρχεται στην Κωνσταντινούπολη, για να αναλάβει και πάλι τα ιερατικά του καθήκοντα στη κοινότητα των Δώδεκα Αποστόλων, στο Φερίκιοϊ, μέχρι το 1964.

Όλη αυτή την περίοδο των 14 χρόνων διδάσκει επίσης στην αστική σχολή της κοινότητας το μάθημα των θρησκευτικών. Την 23η Ιουλίου 1964, εκλέγεται από την Ιερά Σύνοδο τον Οικουμενικού Πατριαρχείου Βοηθός Επίσκοπος της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως για την περιοχή Ταταούλων - Πικριδίου, υπό τον τίτλο του Επισκόπου Ελαίας. Η χειροτονία του έγινε στις 9 Αυγούστου 1964, στον Ναό του Αγίου Δημητρίου Ταταούλων από τους Μητροπολίτες Ηλιουπόλεως και Θείρων Μελίτωνα, Ροδοπόλεως Ιερώνυμο και Μιλήτου Αιμιλιανό.
   
 Λίγο αργότερα ανεβαίνει στον Πατριαρχικό θρόνο της Κωνσταντινούπολης. Η εκλογή υπήρξε έκπληξη για όλους και δύσκολα έγινε πιστευτή. Ακόμα και όταν επέστρεψε στο σπίτι του και τον ρώτησε η αδελφή του ποιος τελικά είναι ο νέος Πατριάρχης, ούτε κι εκείνη τον πιστεύει, αφού επρόκειτο για το μόνο άνθρωπο ο οποίος ποτέ δε σκέφθηκε σε όλη του τη ζωή το αξίωμα αυτό, αλλά ούτε και επιδίωξε άλλα αξιώματα και τίτλους. Αντίθετα ήταν ταπεινός διάκονος όλων. Με τη βοήθεια όμως της Θείας Χάριτος ανέλαβε τελικά το βαρύ φορτίο της διακυβέρνησης του Πρώτου θρόνου της Ορθοδοξίας. Η ενθρόνισή του γίνεται την Τρίτη,18 Ιουλίου 1972, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό.

Το μεγάλο μήνυμα διαβάζει ο Μέγας Πρωτονοτάριος Εμμανουήλ Φωτιάδης, τη δε ποιμαντορική ράβδο την προσφέρει ο πρώτος τη τάξει Μητροπολίτης Χαλκηδόνος Μελίτων, ενώ από τον άμβωνα, ο επίσκοπος Απολλωνιάδος Κωνσταντίνος, καθηγητής της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, αγορεύει και προσφωνεί τον νέο Οικουμενικό Πατριάρχη. Στον ενθρονιστήριο λόγο του, καταλαβαίνει κανείς την ταπεινότητα που διακατείχε σε όλη του τη ζωή το νέο Πατριάρχη, αλλά και τις δυσκολίες τελικά που πλαισιώνουν τη ζωή του Πατριαρχείου. Εκεί στην Κωνσταντινούπολη, στο Φανάρι, η ψυχή των ανθρώπων εξοπλίζεται όχι μόνο με μια ελπίδα για την ζωή αλλά και με την απόφαση να μην υποταχθούν και ενδώσουν στις δυσκολίες, αντίθετα ν' αγωνισθούν με ηρωισμό, ώσπου να ξεκαθαρίσει μια μέρα ο ορίζοντας και oι περιπέτειες να γίνουν πιο υποφερτές.

Ο Δημήτριος αναλαμβάνει καθήκοντα σ’ ένα περιβάλλον του οποίου το κλίμα δεν είχε γνωρίσει ποτέ και με του οποίου τις υπηρεσίες δεν είχε ασχοληθεί, αφού δεν είχε υπηρετήσει στην πατριαρχική αυλή. Είχε όμως δίπλα του ικανότατους συνοδικούς Ιεράρχες για να τον βοηθήσουν στο δύσκολο έργο του και ικανότατο Πρωτοσύγκελο σε όλη την πατριαρχεία του. Μετά από όλα τα γεγονότα που συνέβησαν κατά την εκλογή και τα οποία παρακολούθησα από κοντά, έχω την πεποίθηση ότι το να γίνει κάποιος Οικουμενικός Πατριάρχης δεν είναι ζήτημα ψήφων ή επιρροής, αλλά θέλημα Θεού.

Έτσι και ο Πατριάρχης Δημήτριος κατέλαβε το αξίωμα αυτό, διότι έτσι το ήθελε ο Θεός. Επί 19 χρόνια, είχε μια δοξασμένη πατριαρχεία. Έγινε αγαπητός από όλους. Τίποτε το προσποιητό. Πάντοτε είχε να πει ένα καλό λόγο σε όλους. Όταν καθόσουν και μιλούσες μαζί του ήταν τόσο απλός, τόσο φιλικός και τόσο ταπεινός, ώστε κανείς δεν αισθανόταν αμήχανα μαζί του. Το ταπεινό Φανάρι επισκέπτονται οι προκαθήμενοι Ορθόδοξοι Πατριάρχες, με πρώτο τον Αλεξανδρείας, τον Αντιοχείας, τον Ιεροσολύμων, ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Αλέξιος, επίσης οι Πατριάρχες Σερβίας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας. Όλοι όσοι επισκέπτονται τον Πατριάρχη Δημήτριο φεύγουν γοητευμένοι από το Φανάρι.

Η απλότητά του τους σαγηνεύει. Πιστεύει στον Θεολογικό διάλογο, θέλει οι αποφάσεις που παίρνονται να είναι βιώσιμες, επιθυμεί να οικοδομηθεί μια Ορθόδοξος Εκκλησία επί την πέτραν και όχι επί της άμμου. Ενδιαφέρεται για την σύσφιξη των σχέσεων με τις Παραχαλκηδόνιες Εκκλησίες και γι’ αυτό τον λόγο έχει συστήσει Διορθόδοξο Επιτροπή. Παίρνει θέση στο πρόβλημα των Ορθοδόξων της διασποράς. Διακηρύσσει ότι οι σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου με τ’ άλλα Πατριαρχεία και τις αυτοκέφαλες εκκλησίες είναι σχέσεις αδελφικές, όπως υπαγορεύει η κοινή πίστη των και η παράδοσις της Ορθοδοξίας. Θεωρεί αυτονόητη την αγάπη και την επικοινωνία των Εκκλησιών.
 
Το 1990, ο Δημήτριος ξεκινά ταξίδι στο Άγιον Όρος, ένα ταξίδι προς το κέντρο του μοναχισμού, το οποίο αφήνει τα σημάδια του στην ιστορία. Επισκέπτεται τα περισσότερα Μοναστήρια από κοντά για να τα ευλογήσει. Μετά την ακολουθία τον Εσπερινού, την πρώτη ημέρα της επισκέψεως στο Άγιον Όρος, εκμυστηρεύεται για πρώτη φορά σε όσους βρίσκονται στο ναό του Πρωτάτου και μπροστά στην εικόνα της Παναγιάς του «Άξιον Εστί» λέει τα εξής: «Άγιοι πατέρες, θέλω να σας ευχαριστήσω για την τιμή που μου κάνατε, έχοντας την ευγενή καλοσύνη να φέρετε την Θαυματουργό εικόνα της Παναγίας στην Αθήνα, όταν επισκέφθηκα την Εκκλησία της Ελλάδος.

Τη στιγμή που προσκυνούσα την εικόνα στον Μητροπολιτικό Ναό, γονάτισα μπροστά της και παρακάλεσα να με βοηθήσει να βρω τα χρήματα για να χτίσω το Πατριαρχικό κτίριο και το θαύμα έγινε. Το ίδιο βράδυ ήρθε ο κ. Παναγιώτης Αγγελόπουλος και μου είπε ότι η οικογένειά του ήταν πρόθυμη να αναλάβει όλα τα έξοδα για το κτίσιμο του μεγάρου». Η αληθινή πίστις του στον Χριστό και την Παναγία τον είχαν και πάλι βοηθήσει. Μετά από μερικές μέρες φθάσαμε στο Βόλο, όπου και εκεί του επεφύλαξαν θερμή υποδοχή ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και η Ελληνική Κυβέρνηση.

 Ο Πατριάρχης Δημήτριος εκοιμήθη στις 2 Οκτωβρίου του 1991, μετά από ένα καρδιακό επεισόδιο. Φεύγει πικραμένος από μερικούς ανθρώπους, ο άνθρωπος, ο οποίος ποτέ δεν πίκρανε κανέναν σε όλη του τη ζωή. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Δημήτριος απεδήμησε στην αιωνιότητα. Για το έργο του και την δραστηριότητά του ειπώθηκαν πολλά και γράφτηκαν περισσότερα. H τελευταία όμως πράξη της ζωής του αναμφισβήτητα γράφτηκε λίγες μέρες μετά τον θάνατο του.

Ήταν η στιγμή που πόλος έλξης του κόσμου γινόταν η μητέρα πασών των Εκκλησιών, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και επίκεντρο σεβασμού το σεπτό σκήνωμα του Προκαθημένου της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, του μεγάλου αυτού ταπεινού ιεράρχη που δίδασκε με τη σιωπή του, που δημιουργούσε με την πραότητά του, που ακτινοβολούσε με το φωτεινό πρόσωπό του. Ο Πατριάρχης Δημήτριος υπήρξε Οικουμενικός αλλά και Πνευματικός ηγέτης του Γένους, ΑΞΙΟΣ της μακραίωνης παράδοσης της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.

Επιβάλλεται να τελειώσουμε την παρουσίαση του βίου και της πολιτείας του Πατριάρχη Δημητρίου με αυτά τα λόγια του αειμνήστου Πατριάρχη: «Δεν επιθυμώ να με γράψη η ιστορία όταν θα πεθάνω. Ούτε να με θυμούνται οι άνθρωποι. Το μόνο που θέλω είναι να ζει το Φανάρι, για να ζωντανεύη την ακοίμητη συνείδηση του Γένους». 

Δημητρίου του Παναγιωτάτου
και Οικουμενικού Πατριάρχου
ΑΙΩΝΙΑ  Η  ΜΝΗΜΗ


ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΙΚΡΑΜΕΝΟΥ ΣΤΟ ΒΟΛΟ ΕΠΙ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΟΥ ΤΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΤΟΥ ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΟΥΝΤΑ ΔΟΧΕΙΑ Η ΑΥΘΥΠΑΡΚΤΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ;»


Ο τ. Πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, τόνισε  ότι το ΣτΕ σε ό,τι αφορά την επίμαχη απόφαση για το πρώτο Μνημόνιο, «δεν παρέλειψε να θέσει και τα όρια της δράσης του νομοθέτη, τόσο στην παρούσα όσο και σε μελλοντικές φάσεις της κρίσεως». 

Συγκεκριμένα, η απόφαση αυτή, όπως επεσήμανε, αναφέρει ότι «σε περιπτώσεις παρατεταμένης οικονομικής κρίσης δύναται ο νομοθέτης να θεσπίσει μέτρα περιστολής δαπανών που συνεπάγονται οικονομική επιβάρυνση μεγάλων κατηγοριών του πληθυσμού, πλην η δυνατότητα αυτή έχει ως όριο την καθιερωμένη, από το άρθρο 4 παράγραφος 5 του Συντάγματος, αρχή της ισότητας στα δημόσια βάρη, αναλόγως των δυνάμεων εκάστου, καθώς και την καθιερωμένη στο άρθρο 2 παράγραφος 1 του Συντάγματος αρχή του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».

 Στο σημείο αυτό ο κ. Πικραμένος τόνισε: «Τούτο σημαίνει ότι η επιβάρυνση αυτή πρέπει να κατανέμεται μεταξύ όλων των κατηγοριών, απασχολουμένων τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και των ασκούντων ελευθέριο επάγγελμα. 

Και τούτο διότι, εν όψει και της καθιερωμένης στο άρθρο 25 παράγραφος 4 του Συντάγματος αξιώσεως του κράτους να εκπληρώνουν όλοι οι πολίτες το χρέος της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης, δεν είναι επιτρεπτό η επιβάρυνση από τα μέτρα που λαμβάνονται προς αντιμετώπιση της δυσμενούς και παρατεταμένης οικονομικής συγκυρίας να κατανέμεται πάντοτε σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, οι οποίοι, κατά κανόνα, είναι συνεπείς προς τις υποχρεώσεις τους, και να ευνοούνται άλλες κατηγορίες από την ασυνέπεια των οποίων - κυρίως στο πεδίο της εκπληρώσεως των φορολογικών τους υποχρεώσεων - προκαλείται σε μεγάλο ποσοστό η δυσμενής αυτή συγκυρία».

Κατόπιν αυτών, παρατήρησε ότι σε ανάλογες περιπτώσεις «το δικαστήριο ελέγχει σ' ένα πρώτο επίπεδο τη συμβατότητα μέσων και σκοπών, στη συνέχεια ελέγχει τη συνταγματικότητα των επίδικων κανόνων χρησιμοποιώντας, μάλιστα, ακόμη ένα "μηχανισμό διαρθρωτικής σύζευξης", ήτοι την αρχή της αναλογικότητας, περαιτέρω επισημαίνει το τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος της φοροδιαφυγής και τέλος λειτουργεί, κατά την ανάλυση του Habermas (Σ.σ.: Jurgen Habermas, Γερμανός κοινωνιολόγος), ως ένα μέσο αντιστροφής της πορείας των πραγμάτων με τη θέσπιση ορίων στην ανεξέλεγκτη δράση της εξουσίας σε βάρος συγκεκριμένων ομάδων του πληθυσμού, οι οποίες αποτελούν και την πλειοψηφία των κατοίκων αυτής της χώρας».

Κλείνοντας την ομιλία του ο πρώην πρόεδρος του ΣτΕ απευθυνόμενος, ουσιαστικά, στους συναδέλφους του λέγοντας: «Ίσως έφτασε η ώρα το δικαστήριο να κάνει το επόμενο βήμα κατά τον έλεγχο των νέων οριζόντιων μέτρων, εξαρτώντας τη νομιμότητα αυτών σε σχέση και με την τήρηση των λοιπών υποχρεώσεων που είχαν προβλεφθεί από τους εφαρμοστικούς των μνημονίων νόμους».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Ραντεβού σε όσους θέλουν να βρουν συγκάτοικο και να μοιραστούν τα έξοδα του σπιτιού τους δίνουν σήμερα, Σάββατο στη 1 το μεσημέρι οι Atenistas. Μετά το πρώτο και επιτυχημένο τους εγχείρημα «Συγκατοικώ-συστεγάζομαι» οι Atenistas επαναλαμβάνουν την πρωτοβουλία τους, προσφέροντας δυνατότητα γνωριμίας σε Αθηναίους που ψάχνουν να συγκατοικήσουν, να συστεγαστούν ή να νοικιάσουν τον χώρο τους.
   
Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και χρηματική εγγύηση 3.000 ευρώ αφέθηκαν τα 15 μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου που συνελήφθησαν την Κυριακή κατά την αντιρατσιστική μοτοπορεία στον Άγιο Παντελεήμονα.
  
 Eφ’ όλης της ύλης συζήτηση είχαν απόψε στο υπουργείο Παιδείας, για περίπου δύο ώρες, ο υπουργός Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και οι αντιπροσωπεία της Συνόδου Πρυτάνεων. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα πανεπιστήμια μετά τις περικοπές στις πιστώσεις τους, αλλά και το «κούρεμα» στα αποθεματικά τους. Οι πρυτάνεις, μάλιστα, έδωσαν και λεπτομερές υπόμνημα στον υπουργό.
   
Συνεχίζονται πανελλαδικά μέχρι 31 Οκτωβρίου οι κινητοποιήσεις στο χώρο της Δικαιοσύνης λόγω των αναμενόμενων νέων περικοπών στις αποδοχές των δικαστικών λειτουργών. Η έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών αποφάσισε την Παρασκευή την παράταση των κινητοποιήσεων έως το τέλος του μήνα. Παράλληλα, και οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποφάσισαν την παράταση των κινητοποιήσεών τους έως τις 20 Οκτωβρίου, που κανονικά θα έληγαν την ερχόμενη Κυριακή, 7 Οκτωβρίου.
   
Στις Βρυξέλλες θα μεταβούν από τις 9 μέχρι 11 Οκτωβρίου μαθητές Λυκείου από την ελληνική περιφέρεια. Οι μαθητές προέρχονται από το Λύκειο Διασέλλου της Ορεινής Άρτας και από Λύκεια των μικρών νησιών Αγκίστρι και Λειψών.

Κόσμος

 Απορρίφθηκε, όπως αναμενόταν, η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ που κατέθεσε το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, η «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι. Στην ψηφοφορία που διεξήχθη λίγο μετά τα μεσάνυχτα, την πρόταση μομφής απέρριψαν 68 βουλευτές, ενώ υπέρ της πρότασης ψήφισαν 42.
   
Σε χειρουργική επέμβαση υπεβλήθη για καρκίνο του προστάτη ο πρόεδρος της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος, ο οποίος θα βγει από το νοσοκομείο το επόμενο Σάββατο. Σύμφωνα με τους γιατρούς, ο Σάντος δεν θα χρειαστεί χημειοθεραπεία και η ανάρρωση του πιθανόν να διαρκέσει έως τρεις εβδομάδες.
   
Μεθοριακή περιοχή της Τουρκίας έπληξε βλήμα πυροβολικού από το συριακό έδαφος για δεύτερη φορά το τελευταίο 48ωρο. Η οβίδα έπληξε το χωριό Ασαγί-πουλούγιαζι, κοντά στην Αλεξανδρέττα, στην επαρχία Χατάι της νότιας Τουρκίας. Σύμφωνα με τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα δεν υπάρχουν τραυματίες. Σε αντίποινα προχώρησε η Άγκυρα πλήττοντας θέσεις στη συριακή επικράτεια. «Μοιραίο λάθος να δοκιμάστε την ισχύ μας» είχε προειδοποιήσει νωρίτερα το καθεστώς Άσαντ ο Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας: «δεν μας ενδιαφέρει ο πόλεμος, αλλά ούτε απέχουμε πολύ»...
   
Η μάλλον μέτρια εμφάνιση του Μπαράκ Ομπάμα στο πρώτο από τα τρία ντιμπέιτ με τον πολύ καλύτερο Μιτ Ρόμνεϊ φαίνεται ότι συρρίκνωσε την διαφορά από τον αντίπαλό του η οποία διαμορφώνεται πλέον μόλις στις δύο μονάδες, σύμφωνα με online δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos. Ο Μπαράκ Ομπάμα συγκεντρώνει το 46% και ο Μιτ Ρόμνεϊ 44%, σύμφωνα με το γκάλοπ που διεξήχθη από τη Δευτέρα ως τη Παρασκευή.
   
Η ξαφνική και κατακόρυφη άνοδος στην τιμή του κοτόπουλου στην Σαουδική Αραβία, που έφτασε το 40% μέσα σε δύο εβδομάδες, εξόργισε τους Σαουδάραβες που απαντούν πλέον με μποϊκοτάζ καλώντας ο ένας τον άλλο μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα. Σε μια χώρα όπου κόμματα, συνδικάτα και διαδηλώσεις είναι απαγορευμένα, τα κοινωνικά δίκτυα είναι από τις λίγες διεξόδους για τους Σαουδάραβες για να εκδηλώσουν την δυσαρέσκεια τους.

Οικονομία

Ανοδικά, με σημαντικά κέρδη σε κάποιες αγορές, κινήθηκε την Παρασκευή η Ευρώπη ενώ μεικτές τάσεις επικράτησαν στην Γουόλ Στριτ με τον Dow Jones να ενισχύεται χωρίς σημαντικά κέρδη.
   
«Το διοικητικό συμβούλιο της Eurobank θα αξιολογήσει περαιτέρω, µε εποικοδοµητικό πνεύµα, την προτεινόµενη επιχειρηµατική ενοποίηση µε γνώµονα τo συµφέρον όλων των ενδιαφεροµένων, συµπεριλαµβανοµένων των εργαζοµένων, των πελατών, των µετόχων και της ελληνικής οικονοµίας» επασήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Νικόλαος Νανόπουλος, αναφερόμενος στην προαιρετική δημόσια προσφορά για την εξαγορά της Eurobank από την Εθνική.
   
Την υποβολή προαιρετικής δημόσιας πρότασης για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της Eurobank ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής η Εθνική Τράπεζα. Η ΕΤΕ προσφέρει ως αντάλλαγμα νέες κοινές ονομαστικές μετοχές με νέα ονομαστική αξία 1 ευρώ ανά μετοχή, με σχέση 58 νέες μετοχές, έναντι κάθε 100 μετοχών της Eurobank. Το νέο σχήμα, με 925 υποκαταστήματα στην Ελλάδα θα ονομάζεται Όμιλος ΕΤΕ και στο μετοχικό κεφάλαιο θα εκπροσωπούνται η ΕΤΕ με 75% και η Eurobank με 25%. Η Eurobank «θα εξετάσει με εποικοδομητικό πνεύμα την πρόταση».

Αθλητισμός

Κυριακή των ντέρμπι των ντέρμπι είναι αυτή που έρχεται με κλασικές αναμετρήσεις στα σημαντικότερα εθνικά πρωταθλήματα της Ευρώπης. Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης αναμετρώνται την Κυριακή (20:30) στο «Καμπ Νου». Με το ντέρμπι κορυφής μεταξύ της Μαρσέιγ και της Παρί Σεν Ζερμέν συνεχίζεται το σαμπιονά, ενώ στην Ιταλία Μίλαν και Ίντερ θέλουν να κάνουν μια καινούργια αρχή στο καμπιονάτο «μονομαχώντας» στο ντέρμπι του Μιλάνου. Στα... ορεκτικά της Παρασκευής, η Σεντ Ετιέν έκανε περίπατο απέναντι στη Νανσί στη Γαλλία και στη Γερμανία η Άουγκσμπουργκ νίκησε την Βέρντερ Βρέμης.

Επιστροφή στα... πάτρια και την ελληνική πραγματικότητα της Σούπερ Λιγκ για τους δύο «αιωνίους». Μετά την ήττα αλλά και καλή εμφάνιση στο Λονδίνο κόντρα στην Άρσεναλ ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον επικίνδυνο Αστέρα Τρίπολης, ενώ ο Παναθηναϊκός μετά την αναζωογονητική ισοπαλία με την Τότεναμ δοκιμάζεται στην Ξάνθη κόντρα στην τοπική ομάδα. Από εκεί και πέρα ο ΠΑΟΚ έχει πολύ δύσκολη αποστολή στην Κρήτη κόντρα στον ΟΦΗ, ενώ η ΑΕΚ θέλει την πρώτη νίκη της στο πρωτάθλημα στο παιχνίδι του Ολυμπιακού σταδίου κόντρα στην Κέρκυρα.
   
Δύσκολο έργο έχουν οι πρωτοπόροι της Football League στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής, καθώς Φωκικός και Πανσερραϊκός αγωνίζονται εκτός έδρας με τον Ολυμπιακό Βόλου και την Δόξα Δράμας, αντίστοιχα. Παράλληλα, η Νίκη Βόλου δοκιμάζεται στην Κατερίνη με τον Πιερικό, ενώ η Καλλονή θα υποδεχθεί την Παναχαϊκή, σε μία εξαιρετικά ανοικτή αναμέτρηση.