06 Οκτωβρίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Ραντεβού σε όσους θέλουν να βρουν συγκάτοικο και να μοιραστούν τα έξοδα του σπιτιού τους δίνουν σήμερα, Σάββατο στη 1 το μεσημέρι οι Atenistas. Μετά το πρώτο και επιτυχημένο τους εγχείρημα «Συγκατοικώ-συστεγάζομαι» οι Atenistas επαναλαμβάνουν την πρωτοβουλία τους, προσφέροντας δυνατότητα γνωριμίας σε Αθηναίους που ψάχνουν να συγκατοικήσουν, να συστεγαστούν ή να νοικιάσουν τον χώρο τους.
   
Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και χρηματική εγγύηση 3.000 ευρώ αφέθηκαν τα 15 μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου που συνελήφθησαν την Κυριακή κατά την αντιρατσιστική μοτοπορεία στον Άγιο Παντελεήμονα.
  
 Eφ’ όλης της ύλης συζήτηση είχαν απόψε στο υπουργείο Παιδείας, για περίπου δύο ώρες, ο υπουργός Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και οι αντιπροσωπεία της Συνόδου Πρυτάνεων. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα πανεπιστήμια μετά τις περικοπές στις πιστώσεις τους, αλλά και το «κούρεμα» στα αποθεματικά τους. Οι πρυτάνεις, μάλιστα, έδωσαν και λεπτομερές υπόμνημα στον υπουργό.
   
Συνεχίζονται πανελλαδικά μέχρι 31 Οκτωβρίου οι κινητοποιήσεις στο χώρο της Δικαιοσύνης λόγω των αναμενόμενων νέων περικοπών στις αποδοχές των δικαστικών λειτουργών. Η έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών αποφάσισε την Παρασκευή την παράταση των κινητοποιήσεων έως το τέλος του μήνα. Παράλληλα, και οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποφάσισαν την παράταση των κινητοποιήσεών τους έως τις 20 Οκτωβρίου, που κανονικά θα έληγαν την ερχόμενη Κυριακή, 7 Οκτωβρίου.
   
Στις Βρυξέλλες θα μεταβούν από τις 9 μέχρι 11 Οκτωβρίου μαθητές Λυκείου από την ελληνική περιφέρεια. Οι μαθητές προέρχονται από το Λύκειο Διασέλλου της Ορεινής Άρτας και από Λύκεια των μικρών νησιών Αγκίστρι και Λειψών.

Κόσμος

 Απορρίφθηκε, όπως αναμενόταν, η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ που κατέθεσε το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, η «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι. Στην ψηφοφορία που διεξήχθη λίγο μετά τα μεσάνυχτα, την πρόταση μομφής απέρριψαν 68 βουλευτές, ενώ υπέρ της πρότασης ψήφισαν 42.
   
Σε χειρουργική επέμβαση υπεβλήθη για καρκίνο του προστάτη ο πρόεδρος της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος, ο οποίος θα βγει από το νοσοκομείο το επόμενο Σάββατο. Σύμφωνα με τους γιατρούς, ο Σάντος δεν θα χρειαστεί χημειοθεραπεία και η ανάρρωση του πιθανόν να διαρκέσει έως τρεις εβδομάδες.
   
Μεθοριακή περιοχή της Τουρκίας έπληξε βλήμα πυροβολικού από το συριακό έδαφος για δεύτερη φορά το τελευταίο 48ωρο. Η οβίδα έπληξε το χωριό Ασαγί-πουλούγιαζι, κοντά στην Αλεξανδρέττα, στην επαρχία Χατάι της νότιας Τουρκίας. Σύμφωνα με τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα δεν υπάρχουν τραυματίες. Σε αντίποινα προχώρησε η Άγκυρα πλήττοντας θέσεις στη συριακή επικράτεια. «Μοιραίο λάθος να δοκιμάστε την ισχύ μας» είχε προειδοποιήσει νωρίτερα το καθεστώς Άσαντ ο Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας: «δεν μας ενδιαφέρει ο πόλεμος, αλλά ούτε απέχουμε πολύ»...
   
Η μάλλον μέτρια εμφάνιση του Μπαράκ Ομπάμα στο πρώτο από τα τρία ντιμπέιτ με τον πολύ καλύτερο Μιτ Ρόμνεϊ φαίνεται ότι συρρίκνωσε την διαφορά από τον αντίπαλό του η οποία διαμορφώνεται πλέον μόλις στις δύο μονάδες, σύμφωνα με online δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos. Ο Μπαράκ Ομπάμα συγκεντρώνει το 46% και ο Μιτ Ρόμνεϊ 44%, σύμφωνα με το γκάλοπ που διεξήχθη από τη Δευτέρα ως τη Παρασκευή.
   
Η ξαφνική και κατακόρυφη άνοδος στην τιμή του κοτόπουλου στην Σαουδική Αραβία, που έφτασε το 40% μέσα σε δύο εβδομάδες, εξόργισε τους Σαουδάραβες που απαντούν πλέον με μποϊκοτάζ καλώντας ο ένας τον άλλο μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα. Σε μια χώρα όπου κόμματα, συνδικάτα και διαδηλώσεις είναι απαγορευμένα, τα κοινωνικά δίκτυα είναι από τις λίγες διεξόδους για τους Σαουδάραβες για να εκδηλώσουν την δυσαρέσκεια τους.

Οικονομία

Ανοδικά, με σημαντικά κέρδη σε κάποιες αγορές, κινήθηκε την Παρασκευή η Ευρώπη ενώ μεικτές τάσεις επικράτησαν στην Γουόλ Στριτ με τον Dow Jones να ενισχύεται χωρίς σημαντικά κέρδη.
   
«Το διοικητικό συμβούλιο της Eurobank θα αξιολογήσει περαιτέρω, µε εποικοδοµητικό πνεύµα, την προτεινόµενη επιχειρηµατική ενοποίηση µε γνώµονα τo συµφέρον όλων των ενδιαφεροµένων, συµπεριλαµβανοµένων των εργαζοµένων, των πελατών, των µετόχων και της ελληνικής οικονοµίας» επασήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Νικόλαος Νανόπουλος, αναφερόμενος στην προαιρετική δημόσια προσφορά για την εξαγορά της Eurobank από την Εθνική.
   
Την υποβολή προαιρετικής δημόσιας πρότασης για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της Eurobank ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής η Εθνική Τράπεζα. Η ΕΤΕ προσφέρει ως αντάλλαγμα νέες κοινές ονομαστικές μετοχές με νέα ονομαστική αξία 1 ευρώ ανά μετοχή, με σχέση 58 νέες μετοχές, έναντι κάθε 100 μετοχών της Eurobank. Το νέο σχήμα, με 925 υποκαταστήματα στην Ελλάδα θα ονομάζεται Όμιλος ΕΤΕ και στο μετοχικό κεφάλαιο θα εκπροσωπούνται η ΕΤΕ με 75% και η Eurobank με 25%. Η Eurobank «θα εξετάσει με εποικοδομητικό πνεύμα την πρόταση».

Αθλητισμός

Κυριακή των ντέρμπι των ντέρμπι είναι αυτή που έρχεται με κλασικές αναμετρήσεις στα σημαντικότερα εθνικά πρωταθλήματα της Ευρώπης. Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης αναμετρώνται την Κυριακή (20:30) στο «Καμπ Νου». Με το ντέρμπι κορυφής μεταξύ της Μαρσέιγ και της Παρί Σεν Ζερμέν συνεχίζεται το σαμπιονά, ενώ στην Ιταλία Μίλαν και Ίντερ θέλουν να κάνουν μια καινούργια αρχή στο καμπιονάτο «μονομαχώντας» στο ντέρμπι του Μιλάνου. Στα... ορεκτικά της Παρασκευής, η Σεντ Ετιέν έκανε περίπατο απέναντι στη Νανσί στη Γαλλία και στη Γερμανία η Άουγκσμπουργκ νίκησε την Βέρντερ Βρέμης.

Επιστροφή στα... πάτρια και την ελληνική πραγματικότητα της Σούπερ Λιγκ για τους δύο «αιωνίους». Μετά την ήττα αλλά και καλή εμφάνιση στο Λονδίνο κόντρα στην Άρσεναλ ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον επικίνδυνο Αστέρα Τρίπολης, ενώ ο Παναθηναϊκός μετά την αναζωογονητική ισοπαλία με την Τότεναμ δοκιμάζεται στην Ξάνθη κόντρα στην τοπική ομάδα. Από εκεί και πέρα ο ΠΑΟΚ έχει πολύ δύσκολη αποστολή στην Κρήτη κόντρα στον ΟΦΗ, ενώ η ΑΕΚ θέλει την πρώτη νίκη της στο πρωτάθλημα στο παιχνίδι του Ολυμπιακού σταδίου κόντρα στην Κέρκυρα.
   
Δύσκολο έργο έχουν οι πρωτοπόροι της Football League στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής, καθώς Φωκικός και Πανσερραϊκός αγωνίζονται εκτός έδρας με τον Ολυμπιακό Βόλου και την Δόξα Δράμας, αντίστοιχα. Παράλληλα, η Νίκη Βόλου δοκιμάζεται στην Κατερίνη με τον Πιερικό, ενώ η Καλλονή θα υποδεχθεί την Παναχαϊκή, σε μία εξαιρετικά ανοικτή αναμέτρηση.



Δεν υπάρχουν σχόλια: