11 Αυγούστου, 2012

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ.

 Πρακτικά ΣΤ' Διεθνούς Συνεδρίου
Το Άγιον Όρος στον 15ο και 16ο αιώνα
Έκδοση 2012, σελ. 607, με σκληρό εξώφυλλο.
Το βιβλίο μπορείτε να το προμηθευτείτε μόνον
από την Αγιορείτικη Εστία στην Θεσσαλονίκη
 Τηλ: 2310.263308

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΙΣ 12 ΣΚΗΤΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ.


Ι.ΣΚΗΤΗ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΗ)

Η Σκήτη Αγίου Δημητρίου είναι κτισμένη σε μορφή οικισμού και σε απόσταση μίας ώρας περίπου από την Ι.Μ.Μονή Βατοπεδίου, στην οποία και ανήκει. Στην θέση της Σκήτης ήταν παλαιά μονή του Χαλκέως. Οργανώθηκε σαν Σκήτη το 18ο αιώνα .Η Σκήτη Αγίου Δημητρίου είναι ιδιόρρυθμη στον τρόπο λειτουργία της. Το Κυριακό της Σκήτης ανάγεται στη βυζαντινή εποχή. Ότι σώζεται από την εποχή εκείνη είναι το μαρμαροθέτημα του Κυριακού , έργου του 12ου αιώνα. 

 (Σκήτη Αγίου Δημητρίου Βατοπαιδινή)

Οι τοιχογραφίες του κυρίως ναού είναι του 1755. Ο εξωνάρθηκας είναι μεταγενέστερος και οι τοιχογραφίες του είναι του 1806. Η βιβλιοθήκη περιέχει χειρόγραφα και έντυπα. Οι μοναχοί ασχολούνται με γεωργικές κυρίως εργασίες και ελάχιστοι με εργόχειρα. 

Διαθέτει 15 κελλιά με ισάριθμους μοναχούς.

Αύριο η συνέχεια και το τέλος με την 12η Σκήτη.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Αυξημένη είναι από το πρωί η κίνηση στα λιμάνια της χώρας, καθώς αυτό το Σαββατοκύριακο εγκαταλείπουν το κλεινόν άστυ οι εκδρομείς του Δεκαπενταύγουστου. Σε επιφυλακή βρίσκεται το Λιμενικό Σώμα, ενώ οι περισσότεροι νησιωτικοί προορισμοί έχουν 100% πληρότητα στα πλοία. Για σήμερα, Σάββατο, έχουν προγραμματιστεί από το λιμάνι του Πειραιά να πραγματοποιηθούν 26 δρομολόγια, από τη Ραφήνα 12 και από το Λαύριο 7 δρομολόγια. Πάντως η κίνηση στα λιμάνια είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι κατά 20%-30%.
   
Χωρίς ρεύμα παραμένουν εδώ και αρκετές ώρες περιοχές της ανατολικής και δυτικής Θεσσαλονίκης εξαιτίας της μπόρας που ξέσπασε μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, με αποτέλεσμα να προκληθούν προβλήματα σε γραμμές μέσης τάσης της ΔΕΗ. Συνεργεία της ΔΕΗ καταβάλλουν προσπάθειες από το πρωί για να αποκαταστήσουν τα προβλήματα.
   
Μάχη με τις φλόγες εξακολουθούν να δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις για την κατάσβεση της φωτιάς στο Άγιο Όρος, η οποία μαίνεται για τρίτη συνεχή ημέρα. Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, με παρέμβασή του, ζητεί την κινητοποίηση όλων των δυνάμεων κατάσβεσης προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο το πύρινο μέτωπο. Οι πυροσβέστες δίνουν μάχη και με τον άνεμο που αλλάζει κατεύθυνση, προκαλώντας συνεχείς αναζωπυρώσεις. Ωστόσο, από τις φλόγες δεν κινδυνεύουν μονές. Σε επιφυλακή και το Γ' Σώμα Στρατού, ενώ βοήθεια έχει φτάσει και από τη Σερβία.
   
Μέχρι τον Μάρτιο του 2013 θα έχει ψηφιστεί νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς των λεωφορείων, το οποίο θα εισαγάγει ένα συνολικό πλαίσιο λειτουργίας των λεωφορείων κάθε είδους και θα αποσκοπεί στην απελευθέρωση με κανόνες με στόχο το 2015 «να έχουμε ένα καινούριο ευρωπαϊκό τοπίο», όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.
   
Οι προσωρινοί πίνακες αναπληρωτών νηπιαγωγών και δασκάλων για το σχολικό έτος 2012-2013 αναρτήθηκαν στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Προσωπικού ΠΕ και ΔΕ (ΟΠΣΥΔ) του υπουργείου Παιδείας. Σε περίπτωση που οι εκπαιδευτικοί διαπιστώσουν τυχόν λάθη ή παραλήψεις επί των αναρτημένων στοιχείων μπορούν να υποβάλουν ένσταση από τις 13 ώς τις 17 Αυγούστου.

Κόσμος

Τον 42χρονο Πολ Ράιαν μέλος του Κογκρέσου, φαίνεται πως επέλεξε ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, Μιτ Ρόμνεϊ ως υποψήφιο αντιπρόεδρό του. Η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί αργότερα το Σάββατο. Ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης έχει προγραμματίσει, επίσης, να ξεκινήσει τετραήμερη περιοδεία σε Πολιτείες-«κλειδιά» για το αποτέλεσμα.
   
Ο παρουσιαστής του τηλεοπτικού δικτύου CNN και συνεργάτης του περιοδικού Time, Φαρίντ Ζακαρία τέθηκε σε διαθεσιμότητα από τους εργοδότες του, αφού παραδέχθηκε ότι αντέγραψε μέρος μιας στήλης που είχε δημοσιευθεί πρόσφατα σχετικά με το ζήτημα του ελέγχου των όπλων. Ο δημοσιογράφος παραδέχθηκε το λάθος του και ζήτησε συγγνώμη.
   
Ενισχύεται η στήριξη στα γερμανικά πολιτικά κόμματα απέναντι στην ιδέα, θολή ακόμη, διενέργειας γερμανικού δημοψηφίσματος για την Ευρώπη: «Μπορεί να βρεθούμε στο σημείο που θα έχει γίνει απαραίτητο ένα δημοψήφισμα για την ΕΕ» ανέφερε ο Ράινερ Μπρούντερλε, κορυφαίο στέλεχος των Φιλελεύθερων, ο τελευταίος σε σειρά πολιτικών που δείχνουν σε στροφή στο γερμανικό λαό για τη θεσμική ολοκλήρωση της Ευρώπης και τα εργαλεία για την αντιμετώπιση της κρίσης στο ευρώ. Η μορφή που θα έπαιρνε μία τέτοια διαδικασία, πιθανή αναγκαιότητα για την οποία έχουν διαπιστώσει και ο Β.Σόιμπλε και ο Ζ.Γκάμπριελ, παραμένει στο επίπεδο των εικασιών.
   
Δεν έχει αποφασίσει ακόμη για το εάν θα επιστρέψει ως υποψήφιος στις επόμενες ιταλικές εκλογές ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, λέγοντας σε κάθε περίπτωση πως «όλοι στο κόμμα ζητούν να γυρίσω για να επωφεληθεί το PdL από τη δημοτικότητά μου». Όσον αφορά την υπόθεση της Ρούμπι και την επικείμενη δίκη, ο Καβαλιέρε λέει χαρακτηριστικά πως «θα αθωωθώ και αυτή την φορά, όπως γινόταν πάντα» -χωρίς να παραλείπει, για άλλη μία φορά, να επιτεθεί στους δικαστές που των διώκουν.
   
Δραματικές διαστάσεις λαμβάνει η προσφυγική κρίση εν μέσω του εμφυλίου στη Συρία, με 150.000 ανθρώπους να έχουν διαφύγει μέχρι σήμερα στις γειτονικές χώρες. Βομβαρδίζονται ανατολικές περιοχές στο Χαλέπι, ενώ οι αντικαθεστωτικοί ως φαίνεται έχουν χάσει τον έλεγχο της συνοικίας Σαλαχεντίν. Την ίδια στιγμή στο διπλωματικό πεδίο, οι ΗΠΑ ανακοινώνουν νέες κυρώσεις κατά της Συρίας και της λιβανικής Χεζμπλάχ για τον «κεντρικό ρόλο» της στην καταστολή που διεξάγεται από το καθεστώς Άσαντ, ενώ η Βρετανία ενισχύει τη στήριξη και την οικονομική βοήθεια στους αντάρτες.

Οικονομία

 Να βγουν στο σφυρί 100.000 ακίνητα ιδιοκτητών που δεν εξοφλούν τα στεγαστικά τους δάνεια ζητά η τρόικα με στόχο να πέσουν οι τιμές. Σύμφωνα με πληροφορίες των Νέων του Σαββατοκύριακου, ήδη ασκούνται πιέσεις από την πλευρά των δανειστών, ώστε να επιτραπούν εκ νέου οι πλειστηριασμοί ακινήτων, ακόμα και για μικρά ποσά οφειλών από δάνεια. Από την πλευρά τους οι τράπεζες μελετούν δύο νέα μοντέλα δανείων με κοινό παρονομαστή: ο δανειολήπτης θα πληρώνει «για μια ζωή»
   
Με ελαφρά άνοδο σταμάτησαν την Παρασκευή οι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Νέα Υόρκη, όπου ο Dow Jones κατάφερε τελικά να κλείσει στο πράσινο. Μικρή υποχώρηση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
   
Ο Στέλιος Στασινόπουλος αναλαμβάνει νέος ειδικός γραμματέας στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ). Αντίστοιχα, ειδικός γραμματέας αρμόδιος για την Επιθεώρηση Εργασίας αναλαμβάνει ο Γιάννης Σούκος, ενώ οι ΣΔΙΤ δίνονται στην αρμοδιότητα του Νίκου Μαντζούφα.

Αθλητισμός

Στην αναμέτρηση με την οποία άνοιξε η αυλαία του εφετινού «σαμπιονά», η πρωταθλήτρια Μονπελιέ αναδείχθηκε ισόπαλη στην έδρα της (1-1) με την Τουλούζ.
   
Η Νότια Κορέα νίκησε στο στάδιο «Μιλένιουμ» του Κάρντιφ την Ιαπωνία με 2-0, στον μικρό τελικό του Ολυμπιακού τουρνουά ποδοσφαίρου των Ανδρών και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο, για πρώτη φορά στην ιστορία της.
   
Νέα σελίδα στα διοικητικά της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, γράφτηκε το μεσημέρι της Παρασκευής, καθώς σε συμφωνία κατέληξαν ο Ερασιτέχνης ΠΑΟΚ με τον ομογενή Ρώσο επιχειρηματία, Ιβάν Σαββίδη, στη διάρκεια της εξάωρης συνεδρίασης του ΔΣ του Ερασιτέχνη. Η πρόταση Σαββίδη 600.000 ευρώ ετησίως που θα δίνει η ΠΑΕ στον Α.Σ., έγινε αποδεκτή και οι υπογραφές ανάμεσα στις τρεις πλευρές ολοκληρώθηκε με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας. Έτσι, ο Σαββίδης θα αποκτήσει το 51% των μετοχών έναντι 10 εκατ. ευρώ στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΠΑΕ. Δώνης: «Η πρόκριση στους ομίλους του Europa League εξαρτάται από εμάς».


ΠΑΝΑΓΙΑ - Η AΝΟΙΞΗ ΣΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ ΜΑΣ.

Είναι γεγονός ότι το καλοκαίρι στην γλυκιά μας Πατρίδα, την Ελλάδα μας, έχει ένα ιδιαίτερο χρώμα, ένα φως που κυλάει πάνω στα πρόσωπα και τα πράγματα και τους προσδίδει ένα χάδι εορτής. Μέσα στην καλοκαιρινή φύση, η οποία από κάθε σημείο εκπέμπει ευωδία και φως, με αναστάσιμη φωταύγεια και πνευματική ευφροσύνη εορτάζει η Εκκλησία μας την ιερά και ευκλεή μεγάλη εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και καλεί όλους μας να καταυγασθούμε σ’ αυτό το πανηγύρι της αιωνίου χαράς. Η Παναγία μας είναι «η μετά θάνατον ζώσα», που σώζει πάντοτε, «αεί την κληρονομίαν της», δηλαδή όλους εμάς που συναποτελούμε την Εκκλησία του Χριστού. Η εορτή της ενδόξου Κοιμήσεως της Παναγίας είναι μία ελπίδα ζωής. Γιορτάζουμε την άνοιξη μέσα στον καύσωνα του καλοκαιριού.

Σε μία κοινωνία που εξέλειψε η ελπίδα, που εξέλειψε η διάθεση και η αγάπη για την ζωή, που οι αυτοκτονίες, ο φόβος, η ανασφάλεια, η ανεργία αλλοτριώνουν τον παρόντα βίο, παραμορφώνοντάς τον σε βίο «μεστό ταραχής και θορύβων» πόσο η καθαρότητα, η αγιότητα της Παρθένου Μαρίας μπορεί να αποτελέσει πρότυπο ζωής για τον σύγχρονο άνθρωπο, για όλους εμάς; Σε μία κοινωνία τόσο έντονης εικονικής εμπειρίας, αισθήσεων και παραισθήσεων, όπου ενώ γύρω και ανάμεσά μας κατέρρευσαν οι τεχνητοί «παράδεισοι», εμείς συνεχίζομε να μετρούμε τις επιτυχίες μας στον κόσμο της τεχνολογίας και επιστήμης, αρνούμενοι να λογαριάσομε την εσωτερική μας καθίζηση.

Σε μία κοινωνία, όπου ενώ ξέρομε τι φαινομενικά κερδίσαμε, συνειδητά αγνοούμε το τι αληθινά χάσαμε, καθώς οι πάσης φύσεως κατασκευαστές-μαστροχαλαστές της σύγχρονης ζωής μας έμαθαν να την μετράμε μόνο με τεχνολογικά κριτήρια, υιοθετώντας άκριτα και αβασάνιστα έναν τρόπο ζωής που αναζητά τις εύκολες λύσεις, που επιλέγει να ζει στο χάος μιας σύγχυσης αξιών και ιδεών. Εάν όντως μία τέτοια κοινωνία δημιουργήσαμε και χτίσαμε, τότε είναι σίγουρο πως η μεγάλη ημέρα και εορτή της Παναγίας μας, το «Πάσχα» του καλοκαιριού έχει ιδιαίτερη σημασία, αξία και σπουδαιότητα. Για τον τόπο, την Πατρίδα μας, τον κόσμο όλο. Αρκεί να πιστέψομε ότι η Παναγία Μητέρα μας είναι ελπίδα ζωής, είναι η άνοιξη μέσα στον καύσωνα της καθημερινότητάς μας. Στις δύσκολες, οριακές ώρες της ζωής και του Έθνους μας, ας θυμούμαστε, τα λόγια ενός σύγχρονου Ορθόδοξου στοχαστή:

«Οι Χριστιανοί πάνω στην ελπίδα και τον αγώνα τους ασκούνται και μαθαίνουν να ελπίζουν, και ελπίζοντας να δρουν περισσότερο. Η ελπίδα τους είναι ακριβή, φωτισμένη και συναρπαστική. Με το μέτρο αυτής της ελπίδας κλονίζουν τη σιγουριά αμετακίνητων καταστάσεων και απομυθεύουν τις αρνητικές μονιμότητες, τα αυτονόητα και τα είδωλα της ζωής, και συντελούν στο να κρατιούνται η ζωή και η ιστορία ανοιχτές για νέες κατακτήσεις, απρόοπτες και απροσδόκητες».



ΒΡΟΜΙΚΑ «ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ» ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ.

http://www.dimokratianews.gr/sites/default/files/kentro864.jpg?1344536566 
Σε επέκταση των ύποπτων και ύπουλων σχεδίων εναντίον της Ελλάδας προχωράει το βασικό όργανο της τουρκικής προπαγάνδας στη Θράκη, το γνωστό αλυτρωτικό κόμμα DEP, ιδρυτής του οποίου υπήρξε ο αλήστου μνήμης Αχμέτ Σαδίκ. Σύμφωνα με το «τουρκοπεριοδικό» της Κομοτηνής «Ρόντοπ Ρουζγκαρί» (τεύχος Αυγούστου), το DEP εμφανίζεται πλέον έτοιμο, μετά τους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης, να ιδρύσει και να εγκαινιάσει τοπική κομματική οργάνωση στον Εβρο, και πιο συγκεκριμένα στο Μεγάλο Δέρειο!

Το DEP αποτελεί τον βασικό πολιορκητικό κριό της Αγκυρας στη Θράκη, το οποίο είχε ιδρύσει προ εικοσαετίας ο Αχμέτ Σαδίκ και τα τελευταία χρόνια έχει επανεργοποιηθεί, αποτελώντας άλλον έναν πυλώνα της προξενικής παρέμβασης (παράλληλα με τις ψευδομουφτείες, τους «τουρκοσυλλόγους», τον μειονοτικό Τύπο, τους πολιτευτές που δρουν σαν δούρειοι ίπποι μέσα στα ελληνικά κόμματα κ.λπ.).

Αυτό λοιπόν το κόμμα της… Ισότητας, της Ειρήνης και της Φιλίας (όπως ακριβώς σημαίνει ο πλήρης τίτλος του: Dostluk-Eşitlik-Bariş), που έχει την έδρα του την Κομοτηνή, αλλά βεβαίως γραφεία και τοπική οργάνωση και στην Ξάνθη, ετοιμάζεται πλέον να ανοίξει παράρτημα και στον Εβρο, με έδρα μάλιστα το χωριό Μεγάλο Δέρειο. Με βάση πληροφορίες που διέρρευσαν από τον πρόεδρο του κόμματος Μουσταφά Αλή Τσαβούς, «κατά τις επόμενες μέρες θα ανοίξουν τα γραφεία της κομματικής οργάνωσης Εβρου του DEB. M’ αυτόν τον στόχο γίνονται οι τελευταίες ετοιμασίες στο κτίριο, ενώ κρεμάστηκε ήδη ταμπέλα στα τουρκικά και τα ελληνικά».

Και για όποιον αναρωτιέται «γιατί σ’ ένα μικρό χωριό, όπως στο Δέρειο, και όχι σε κάποια πόλη», η απάντηση είναι βέβαια πολύ απλή. Και δεν έχει να κάνει, φυσικά, μόνο με το ότι το Δέρειο είναι ένα από τα ελάχιστα σημεία στον Εβρο με σχεδόν αμιγή μειονοτικό πληθυσμό, την ώρα που στις πόλεις της περιοχής (Αλεξανδρούπολη, Διδυμότειχο, Ορεστιάδα) απειροελάχιστοι είναι οι μουσουλμάνοι.

Πρωτίστως, όμως, είναι ο τόπος όπου (έχει μεγάλη σημασία αυτό) η τουρκόψυχη πέμπτη φάλαγγα της Θράκης γνώρισε (και ακόμη γνωρίζει, χάρη στις νικηφόρες αγωγές εις βάρος των τουρκοφυλλάδων τύπου «Μιλιέτ») μία από τις λίγες -έως σήμερα- ήττες του, και μάλιστα μόνο από έναν άνθρωπο, τη ηρωίδα Ελληνίδα δασκάλα Χαρά Νικοπούλου (κόρη του πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου). Μία ήττα μάλιστα που έλαβε τεράστια δημοσιότητα και πήρε διαστάσεις πραγματικά πρωτοφανείς. Αυτό δεν το ξεχνούν και δεν μπορούν να το χωνέψουν...

Το Δέρειο λοιπόν τους... καίει ως σημαινόμενο και ως συμβολισμός - και αυτόν τον συμβολισμό θα κάνουν ό,τι μπορούν για να τον απαξιώσουν και να τον σβήσουν. Δεν ήταν τυχαίο π.χ. που το Δέρειο ήταν ο πρώτος σταθμός της πρόσφατης περιοδείας του «ύποπτου» Μπαχτσελί. Το εν λόγω χωριό συνεπώς έχει ξεκάθαρα επιλεγεί από τους τουρκόφρονες για να μετεξελιχθεί σε άντρο και σύμβολο τουρκισμού στην περιφέρεια Εβρου (κάτι σαν τον Εχίνο και τα Αρριανά στους άλλους δύο θρακικούς νομούς).

Για όποιον πάλι αναρωτιέται για την οικονομική διάσταση του πράγματος, η απάντηση είναι και πάλι απλή. Είμαστε βέβαιοι δηλαδή ότι, αν τους ρωτήσεις πού βρίσκει τα λεφτά αυτό το μικρό κόμμα για να ανοίγει γραφεία σε διάφορα μέρη, να διοργανώνει τις πάμπολλες εκδηλώσεις που πραγματοποιεί και να στηρίζει τόσες και τόσες άλλες δράσεις, θα σου απαντήσουν ότι αυτή η ευχέρεια οφείλεται στις… συνδρομές των μελών!

Ακριβώς όπως και οι αγορές κτιρίων από τουρκοσυλλόγους αποδίδονται σε… έσοδα από τοπικά μπαζάρ (!) ή οι ανεγέρσεις πολυτελών τζαμιών σε άθλια και πάμφτωχα χωριουδάκια 100 ανθρώπων αποδίδονται σε… εράνους των κατοίκων τους! Η απερίγραπτη κοροϊδία συνεχίζεται και «κατάμαυρα» ποσά εκατομμυρίων ευρώ εξακολουθούν να διακινούνται ανεξέλεγκτα από την Αγκυρα!


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 11/8/2012

Γεγονότα

1875: Στο Λόγο του Θρόνου που εκφωνεί ο βασιλιάς Γεώργιος Α' στη βουλή διακηρύσσεται η Αρχή της Δεδηλωμένης. Στο εξής, η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης θα ανατίθεται μόνο σε όποιον έχει τη «δεδηλωμένη» πλειοψηφία της βουλής. Ο λόγος του βασιλιά γράφτηκε από τον πρωθυπουργό Χαρίλαο Τρικούπη.

1934: Οι πρώτοι κατάδικοι φτάνουν στις φυλακές του νησιού Αλκατράζ στον κόλπο του Σαν Φραντσίσκο.

1962: Η ΕΣΣΔ εκπλήσσει τον κόσμο, στέλνοντας δυο πυραύλους στο διάστημα, μέσα σε 24 ώρες.

1983: Διορίζεται στο Πρωτοδικείο Πειραιά η Αργυρώ Χουδεστανάκη, η πρώτη Ελληνίδα εισαγγελέας.

1993: Οι πρέσβεις των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ υιοθετούν ομόφωνα στις Βρυξέλλες τα σχέδια αεροπορικής δράσης στη Βοσνία. Ο ΟΗΕ ανακοινώνει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας έκανε αποδεκτό το σχεδιασμό του ΝΑΤΟ.

Γεννήσεις

1716: Ευγένιος Βούλγαρης Κερκυραίος λόγιος και κληρικός.

1864: Ελευθέριος Βενιζέλος, κορυφαίος νεοέλληνας πολιτικός. Διετέλεσε πρωθυπουργός από το 1910 έως το 1915 και από το 1928 έως το 1932.

1947: Γιώργος Καρατζαφέρης, ευρωβουλευτής και πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

1960: Δημήτρης Ζερβουδάκης, θεσσαλονικιός τραγουδοποιός.

Θάνατοι

1956: Τζάκσον Πόλοκ, Αμερικανός ζωγράφος. Σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα.