11 Αυγούστου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Αυξημένη είναι από το πρωί η κίνηση στα λιμάνια της χώρας, καθώς αυτό το Σαββατοκύριακο εγκαταλείπουν το κλεινόν άστυ οι εκδρομείς του Δεκαπενταύγουστου. Σε επιφυλακή βρίσκεται το Λιμενικό Σώμα, ενώ οι περισσότεροι νησιωτικοί προορισμοί έχουν 100% πληρότητα στα πλοία. Για σήμερα, Σάββατο, έχουν προγραμματιστεί από το λιμάνι του Πειραιά να πραγματοποιηθούν 26 δρομολόγια, από τη Ραφήνα 12 και από το Λαύριο 7 δρομολόγια. Πάντως η κίνηση στα λιμάνια είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι κατά 20%-30%.
   
Χωρίς ρεύμα παραμένουν εδώ και αρκετές ώρες περιοχές της ανατολικής και δυτικής Θεσσαλονίκης εξαιτίας της μπόρας που ξέσπασε μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, με αποτέλεσμα να προκληθούν προβλήματα σε γραμμές μέσης τάσης της ΔΕΗ. Συνεργεία της ΔΕΗ καταβάλλουν προσπάθειες από το πρωί για να αποκαταστήσουν τα προβλήματα.
   
Μάχη με τις φλόγες εξακολουθούν να δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις για την κατάσβεση της φωτιάς στο Άγιο Όρος, η οποία μαίνεται για τρίτη συνεχή ημέρα. Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, με παρέμβασή του, ζητεί την κινητοποίηση όλων των δυνάμεων κατάσβεσης προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο το πύρινο μέτωπο. Οι πυροσβέστες δίνουν μάχη και με τον άνεμο που αλλάζει κατεύθυνση, προκαλώντας συνεχείς αναζωπυρώσεις. Ωστόσο, από τις φλόγες δεν κινδυνεύουν μονές. Σε επιφυλακή και το Γ' Σώμα Στρατού, ενώ βοήθεια έχει φτάσει και από τη Σερβία.
   
Μέχρι τον Μάρτιο του 2013 θα έχει ψηφιστεί νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς των λεωφορείων, το οποίο θα εισαγάγει ένα συνολικό πλαίσιο λειτουργίας των λεωφορείων κάθε είδους και θα αποσκοπεί στην απελευθέρωση με κανόνες με στόχο το 2015 «να έχουμε ένα καινούριο ευρωπαϊκό τοπίο», όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.
   
Οι προσωρινοί πίνακες αναπληρωτών νηπιαγωγών και δασκάλων για το σχολικό έτος 2012-2013 αναρτήθηκαν στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Προσωπικού ΠΕ και ΔΕ (ΟΠΣΥΔ) του υπουργείου Παιδείας. Σε περίπτωση που οι εκπαιδευτικοί διαπιστώσουν τυχόν λάθη ή παραλήψεις επί των αναρτημένων στοιχείων μπορούν να υποβάλουν ένσταση από τις 13 ώς τις 17 Αυγούστου.

Κόσμος

Τον 42χρονο Πολ Ράιαν μέλος του Κογκρέσου, φαίνεται πως επέλεξε ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, Μιτ Ρόμνεϊ ως υποψήφιο αντιπρόεδρό του. Η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί αργότερα το Σάββατο. Ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης έχει προγραμματίσει, επίσης, να ξεκινήσει τετραήμερη περιοδεία σε Πολιτείες-«κλειδιά» για το αποτέλεσμα.
   
Ο παρουσιαστής του τηλεοπτικού δικτύου CNN και συνεργάτης του περιοδικού Time, Φαρίντ Ζακαρία τέθηκε σε διαθεσιμότητα από τους εργοδότες του, αφού παραδέχθηκε ότι αντέγραψε μέρος μιας στήλης που είχε δημοσιευθεί πρόσφατα σχετικά με το ζήτημα του ελέγχου των όπλων. Ο δημοσιογράφος παραδέχθηκε το λάθος του και ζήτησε συγγνώμη.
   
Ενισχύεται η στήριξη στα γερμανικά πολιτικά κόμματα απέναντι στην ιδέα, θολή ακόμη, διενέργειας γερμανικού δημοψηφίσματος για την Ευρώπη: «Μπορεί να βρεθούμε στο σημείο που θα έχει γίνει απαραίτητο ένα δημοψήφισμα για την ΕΕ» ανέφερε ο Ράινερ Μπρούντερλε, κορυφαίο στέλεχος των Φιλελεύθερων, ο τελευταίος σε σειρά πολιτικών που δείχνουν σε στροφή στο γερμανικό λαό για τη θεσμική ολοκλήρωση της Ευρώπης και τα εργαλεία για την αντιμετώπιση της κρίσης στο ευρώ. Η μορφή που θα έπαιρνε μία τέτοια διαδικασία, πιθανή αναγκαιότητα για την οποία έχουν διαπιστώσει και ο Β.Σόιμπλε και ο Ζ.Γκάμπριελ, παραμένει στο επίπεδο των εικασιών.
   
Δεν έχει αποφασίσει ακόμη για το εάν θα επιστρέψει ως υποψήφιος στις επόμενες ιταλικές εκλογές ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, λέγοντας σε κάθε περίπτωση πως «όλοι στο κόμμα ζητούν να γυρίσω για να επωφεληθεί το PdL από τη δημοτικότητά μου». Όσον αφορά την υπόθεση της Ρούμπι και την επικείμενη δίκη, ο Καβαλιέρε λέει χαρακτηριστικά πως «θα αθωωθώ και αυτή την φορά, όπως γινόταν πάντα» -χωρίς να παραλείπει, για άλλη μία φορά, να επιτεθεί στους δικαστές που των διώκουν.
   
Δραματικές διαστάσεις λαμβάνει η προσφυγική κρίση εν μέσω του εμφυλίου στη Συρία, με 150.000 ανθρώπους να έχουν διαφύγει μέχρι σήμερα στις γειτονικές χώρες. Βομβαρδίζονται ανατολικές περιοχές στο Χαλέπι, ενώ οι αντικαθεστωτικοί ως φαίνεται έχουν χάσει τον έλεγχο της συνοικίας Σαλαχεντίν. Την ίδια στιγμή στο διπλωματικό πεδίο, οι ΗΠΑ ανακοινώνουν νέες κυρώσεις κατά της Συρίας και της λιβανικής Χεζμπλάχ για τον «κεντρικό ρόλο» της στην καταστολή που διεξάγεται από το καθεστώς Άσαντ, ενώ η Βρετανία ενισχύει τη στήριξη και την οικονομική βοήθεια στους αντάρτες.

Οικονομία

 Να βγουν στο σφυρί 100.000 ακίνητα ιδιοκτητών που δεν εξοφλούν τα στεγαστικά τους δάνεια ζητά η τρόικα με στόχο να πέσουν οι τιμές. Σύμφωνα με πληροφορίες των Νέων του Σαββατοκύριακου, ήδη ασκούνται πιέσεις από την πλευρά των δανειστών, ώστε να επιτραπούν εκ νέου οι πλειστηριασμοί ακινήτων, ακόμα και για μικρά ποσά οφειλών από δάνεια. Από την πλευρά τους οι τράπεζες μελετούν δύο νέα μοντέλα δανείων με κοινό παρονομαστή: ο δανειολήπτης θα πληρώνει «για μια ζωή»
   
Με ελαφρά άνοδο σταμάτησαν την Παρασκευή οι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Νέα Υόρκη, όπου ο Dow Jones κατάφερε τελικά να κλείσει στο πράσινο. Μικρή υποχώρηση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
   
Ο Στέλιος Στασινόπουλος αναλαμβάνει νέος ειδικός γραμματέας στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ). Αντίστοιχα, ειδικός γραμματέας αρμόδιος για την Επιθεώρηση Εργασίας αναλαμβάνει ο Γιάννης Σούκος, ενώ οι ΣΔΙΤ δίνονται στην αρμοδιότητα του Νίκου Μαντζούφα.

Αθλητισμός

Στην αναμέτρηση με την οποία άνοιξε η αυλαία του εφετινού «σαμπιονά», η πρωταθλήτρια Μονπελιέ αναδείχθηκε ισόπαλη στην έδρα της (1-1) με την Τουλούζ.
   
Η Νότια Κορέα νίκησε στο στάδιο «Μιλένιουμ» του Κάρντιφ την Ιαπωνία με 2-0, στον μικρό τελικό του Ολυμπιακού τουρνουά ποδοσφαίρου των Ανδρών και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο, για πρώτη φορά στην ιστορία της.
   
Νέα σελίδα στα διοικητικά της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, γράφτηκε το μεσημέρι της Παρασκευής, καθώς σε συμφωνία κατέληξαν ο Ερασιτέχνης ΠΑΟΚ με τον ομογενή Ρώσο επιχειρηματία, Ιβάν Σαββίδη, στη διάρκεια της εξάωρης συνεδρίασης του ΔΣ του Ερασιτέχνη. Η πρόταση Σαββίδη 600.000 ευρώ ετησίως που θα δίνει η ΠΑΕ στον Α.Σ., έγινε αποδεκτή και οι υπογραφές ανάμεσα στις τρεις πλευρές ολοκληρώθηκε με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας. Έτσι, ο Σαββίδης θα αποκτήσει το 51% των μετοχών έναντι 10 εκατ. ευρώ στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΠΑΕ. Δώνης: «Η πρόκριση στους ομίλους του Europa League εξαρτάται από εμάς».


Δεν υπάρχουν σχόλια: