08 Ιουλίου, 2012

† ΑΓΙΟΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ Ο ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΣ (8 ΙΟΥΛΙΟΥ)

 
Ο Άγιος Προκόπιος έζησε την εποχή του Αυτοκράτορα Διοκλητιανού. Ο πατέρας του Χριστόφορος ήταν ευλαβής και πιστός άνθρωπος, αλλά η μητέρα του Θεοδοσία ήταν ειδωλολάτρεισσα. Αυτή, μετά τον θάνατο του πατέρα του, ανέλαβε πλήρως την ανατροφή του Νεανία –έτσι λεγόταν πριν ονομαστεί Προκόπιος - και στη συνέχεια τον οδήγησε στον Διοκλητιανό. Ο Αυτοκράτορας τον έχρισε Δούκα (ηγεμόνα) της Αλεξάνδρειας. Ο Νεανίας, καθοδόν για την πόλη αυτή, όπου πήγαινε για να αναλάβει τα καθήκοντά του, κατ’εντολή του Διοκλητιανού, έπρεπε να φονεύει κάθε Χριστιανό,  που δεν απαρνιόταν τον Ιησού Χριστό.

Η πορεία εκείνη όμως έμελλε να καταστεί σταθμός στη ζωή του Νεανία. Φοβερός καύσωνας, αλλά και σεισμός και αστραπές σημειώθηκαν, ενώ κατευθυνόταν προς την Αλεξάνδρεια. Εν μέσω αυτών των σημείων άκουσε φωνή να του λέει: «Νεανία, ποιόν καταδιώκεις;».  Τότε ο Νεανίας αποκρίθηκε: «έχω εντολή να φονεύσω όλους τους Χριστιανούς». Τότε, μέσα στη νύχτα, ένας Σταυρός έλλαμψε υπέρ τον ήλιο και ακούστηκε μία φωνή που έλεγε: «Είμαι ο Ιησούς Χριστός, ο Εσταυρωμένος, αυτός που καταδιώκεις».

Το γεγονός αυτό ήταν αρκετό, να τον προβληματίσει και να τον πείσει όχι μόνο να μην θανατώσει τους Χριστιανούς, αλλά και ο ίδιος να πιστέψει στον Χριστό. Όταν όμως εκμυστηρεύθηκε στην μητέρα του πως έγινε Χριστιανός, αυτή, αφού δεν κατάφερε να τον μεταπείσει, προσέτρεξε στον Αυτοκράτορα. Ο Διοκλητιανός με τη σειρά του διέταξε τον Δούκα της Καισάρειας Ουλκίωνα να τον ανακρίνει, οπόταν ο Νεανίας ομολόγησε απερίφραστα ότι είναι Χριστιανός και ταυτόχρονα αρνήθηκε να προσποιηθεί, έστω, ότι θυσιάζει στα είδωλα, παρόλο που έτσι θα απέφευγε το μαρτύριο. Τότε ο Ουλκίωνας τον οδήγησε στην Καισάρεια, όπου και τον παρέδωσε σε φρικτά βασανιστήρια.

Το βράδυ εκείνης της ημέρας, και ενώ ο Νεανίας βρισκόταν κατάκοιτος και δέσμιος μέσα στη φυλακή, τον επισκέφθηκαν Άγγελοι Κυρίου, για να τον παρηγορήσουν. Ακουλούθως, παρουσιάστηκε ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός, ο οποίος θεράπευσε τον Νεανία και τον περιέλουσε με άκτιστο φως και του είπε: «Προκόπιος θα ονομάζεσαι, γιατί θα προκόψεις στην αρετή». Όταν ξημέρωσε και διαπιστώθηκε ότι τα τράυματα του Αγίου επουλώθηκαν ο Ουλκίωνας διέταξε να τον φέρουν ενώπιόν του. Η θεραπεία του Προκόπιου προκάλεσε γενικό θαυμασμό, αλλά ο Ουλκίωνας δεν απέδιδε το θαύμα στο αληθινό Θεό, θεωρώντας ότι θεοί ήταν αυτοί που θεράπευσαν τον Προκόπιο, γιατί τον ευσπλαχνίσθηκαν. Ο Άγιος τότε πρότεινε στον Ουλκίωνα να τον αφήσει να πάει στον ειδωλολατρικό ναό, αφήνοντάς του να νοηθεί ότι πρόκειται να θυσιάσει στα είδωλά.   

Όταν έφθασαν εκεί ο Προκόπιος ζήτησε να μείνει μόνος του να προσευχηθεί. Όμως, ο Άγιος προσευχήθηκε στον Ιησού Χριστό και δεήθηκε να πέσουν τα είδωλα, όπως κι έγινε. Πολλοί από τους παρόντες πίστεψαν στο Θεό του Προκόπιου και ζήτησαν να βαπτιστούν. Αυτό εξαγρίεψε ακόμη περισσότερο τον Ουλκίωνα, ο οποίος διέταξε να τους αποκεφαλίσουν. Τον δε Προκόπιο τον ανάγκασαν να παρακολουθήσει τη σφαγή, προκειμένου να φοβηθεί και να υποχωρήσει.

Στη συνέχεια, και ενώ ο Προκόπιος βρισκόταν στη φυλακή, ο Ουλκίωνας έσυρε στο θέατρο της πόλης δώδεκα γυναίκες, ώστε να θυσιάσουν ή σε διαφορετική περίπτωση να τις βασανίσει. Οι γυναίκες αυτές, όμως, δεν λύγισαν και έτσι έβαλε φωτιά για να καούν. Μεταξύ αυτών που έβλεπαν τα γεγονότα ήταν και η μητέρα του Προκόπιου, η Θεοδοσία. Το μαρτύριο αυτών των αγίων γυναικών μαλάκωσε την καρδιά της και της ενέπνευσε να ομολογήσει τον Χριστό. Η Θεοδοσία τότε ρίχθηκε στη φυλακή και βασανίστηκε πολύ. Δέχθηκε χτυπήματα και ξέσκισμα του σώματός της με σιδερένια νύχια. Την ίδια περίπου τύχη είχαν και οι άλλες φυλακισμένες γυναίκες. Η θαυμαστή αντοχή των γυναικών, όμως, προκάλεσε περισσότερη οργή στον Ουλκίωνα, ο οποίος διέταξε να τις αποκεφαλίσουν. 

Ακολούθως ο Ουλκίωνας θέλησε να θανατώσει και τον Προκόπιο, για τον οποίο γινόταν πολύς λόγος στην πόλη και αρκετοί, μαθαίνοντας τα σημεία της Χάρης, πίστευαν στον μόνο αληθινό Θεό, τον Ιησού Χριστό.  Διέταξε, λοιπόν, να τον βασανίσουν ξεσκίζοντας τις σάρκες του και κτυπώντας τον με μανία. Γι' αυτό, όμως, ο Ουλκίωνας αρρώστησε και απέθανε. Τη θέση του ανέλαβε ο Φλαβιανός, ο οποίος επέλεξε να συνεχίσει ό,τι άφησε ημιτελές ο προκάτοχός του. Ο Φλαβιανός, λοιπόν, διέταξε κάποιο στρατιώτη να φονεύσει τον Προκόπιο με το σπαθί του, όμως, ο στρατιώτης αυτός ξεψύχησε πριν εκπληρώσει την διαταγή.

Το γεγονός, αντί να προβληματίσει, προκάλεσε περισσότερη οργή στον Φλαβιανό, ο οποίος και διέταξε να τοποθετήσουν επάνω στην πλάτη του Αγίου αναμμένα κάρβουνα, και άλλα πολλά τεχνάσματα να κάνουν, προκειμένουν να υποχωρήσει ο Άγιος. Η πίστη του Αγίου, όμως, αποδείχτηκε ακλόνιτη, γι' αυτό και απέκοψαν την τιμία του κεφαλή. 

ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΑΚΡΙΤΕΣ ΤΟΥ ΣΟΥΦΛΙΟΥ Η "ΑΠΟΣΤΟΛΗ".

 
Στο ιστορικό ακριτικό χωριό Λάβαρα Σουφλίου βρέθηκε κλιμάκιο του φιλανθρωπικού οργανισμού «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και του ΙΣΑ με σκοπό την ενίσχυση των κατοίκων σε φαρμακευτικό και υγεινομικό υλικό.

Στα πλαίσια της δ’ φάσης του οδοιπορικού υγείας η «Αποστολή» και ο ΙΣΑ στηρίζουν τους κατοίκους των άγονων γραμμών της Θράκης καλύπτοντας βασικές ελλείψεις των αγροτικών ιατρείων τους.

Ο γενικός διευθυντής της «Αποστολής», κύριος Κωνσταντίνος Δήμτσας, συνάντησε το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου, κ. Δαμασκηνό, όπου έτυχαν θερμής υποδοχής από το δήμαρχο Σουφλίου, κύριο Ευάγγελο Πουλίλιο και τους κατοίκους των Λαβάρων Σουφλίου.

Ο Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός συγκινητικός στο λόγο του ανέφερε: «Η κεντρική διοίκηση μας έχει ξεχάσει. Η τοπική ηγεσία αγωνίζεται να κρατήσει όσα μπορεί. Ωστόσο, η παρουσία σας εδώ σηματοδοτεί τη φράση που έχω ακούσει από το ποίμνιο στο πρόσωπό μου «Δε μας ξέχασες και εσύ».

Είναι πολύ σημαντικό να μη σε ξεχνά η κεντρική διοίκηση. Ο Έβρος, τα χωριά έχουν μείνει με τους μεγάλους ανθρώπους διότι οι περισσότεροι έχουν ξενιτευτεί. Μη μας ξεχνάτε, βιώνουμε την αδιαφορία και είναι πολύ άσχημο, δυστυχώς κάποιοι που αποφασίζουν στην Αθήνα δε λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες του κάθε τόπου.»

Ο κύριος Δήμτσας, από την πλευρά του, μετέφερε τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου, κ. Ιερωνύμου στους κατοίκους των Λαβάρων όπου η υποδοχή τους ήταν ιδιαίτερως συγκινητική.

Στην ομιλία του ανέφερε: «Είμαστε σήμερα εδώ και η συναισθηματική φόρτιση είναι μεγάλη. Ο λόγος είναι οι ιστορικές στιγμές του παρελθόντος αλλά και ότι μας δίνεται η ευκαιρία να υποστηρίξουμε συνανθρώπους μας με εθνικό ανάστημα, με περηφάνεια , με πνευματική ανάταση.

«Απλήρωτοι στρατιώτες», όπως σωστά ανέφερε ο Ποιμενάρχης σας, ήρθαμε να σας καλύψουμε βασικές ανάγκες σε συνεργασία με τον ΙΣΑ, να επιληφθούμε των προβλημάτων υγείας και θεμάτων πρόληψης πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Συνάμα, όμως, ερχόμαστε να σας γνωρίσουμε, να εφησυχάσουμε τις ανησυχίες σας, να στηρίξουμε τις προσδοκίες σας, να δηλώσουμε ότι δεν είστε μόνοι, ξεχασμένοι και απομακρυσμένοι. Είστε στην έγνοια μας, στη σκέψη μας και βασική μας προτεραιότητα η δημιουργία μιας σχέσης με διάρκεια, πίστη και συνέπεια.

Το σημαντικότερο όμως είναι ο Μητροπολίτης σας που προσφέρει ένα εξαιρετικό έργο που όλοι το γνωρίζουμε σε αυτήν την ακριτική περιοχή. Το έργο αυτό θέλουμε, υποσχόμαστε να συνεχίσουμε να το στηρίζουμε μαζί του, μαζί σας, να σταθούμε δίπλα στους ακρίτες που κρατούν υψηλά το φρόνημα της χώρας.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ενωμένοι θα ξεπεράσουμε την κρίση απ΄ όπου κι αν προέρχεται».

Ο δήμαρχος , κύριος Πουλίλιος, χαρακτηριστικά ανέφερε: «Η παρουσία σας εδώ δηλώνει ότι ο Αρχιεπίσκοπος σκέφτεται όλη την Ελλάδα. Είμαστε μια περιοχή που η κεντρική εξουσία δεν τη βλέπει καθόλου.

Να μεταφέρετε στο Μακαριώτατο ότι οι Λαβαριώτες δεν θα κατεβάσουν τα λάβαρα, θα τα κρατούν συνεχώς ψηλά. Δε σκύβουμε εύκολα το κεφάλι, το έχουμε αποδείξει.

Στον κίνδυνο όλοι μαζί μια γροθιά. Είναι τεράστιο το έργο σας και το εκτιμούμε».

Αύριο το κλιμάκιο της «Αποστολής» και του ΙΣΑ θα επισκεφθεί τον Κυπρίνο και τους Μεταξάδες σε συνέχεια του οδοιπορικού υγείας στη Θράκη.


ΣΕΡΓΚΕΙ ΣΤΑΝΙΣΕΦ: "Η ΤΡΟΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΣΤΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ"

http://www.greekamericannewsagency.com/main/images/stories/stanisev-sergei.jpg 
Την ανάγκη ουσιαστικής επαναδιαπραγμάτευσης του ελληνικού μνημονίου επισημαίνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Σεργκεί Στάνισεφ εξηγώντας ότι με «δεδομένη την δέσμευση που βλέπουμε από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις ,η Ευρώπη πρέπει να δώσει στους Έλληνες ελπίδα».  Ο κ. Στάνισεφ κατά την επίσκεψή του στην χώρα μας για να συμμετάσχει στην εθνική διάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, μίλησε στο «Πρώτο Θέμα» και περιέγραψε τις νέες ευνοϊκές ισορροπίες που έφερε στην Ευρώπη η εκλογή του Φρανσουά Ολάντ. Επιπροσθέτως, άσκησε σκληρή κριτική στην πολιτική των «Μερκοζί» αλλά και στην τακτική της τρόικα που «συμπεριφέρεται στην Ελλάδα σαν να είναι προτεκτοράτο της και οδηγεί στην καταστροφή του κοινωνικού ιστού  και στην αποσταθεροποίηση του πολιτικού συστήματος της χώρας»

-Η πολιτική του Φρανσουά Ολάντ φαίνεται να απέχει από αυτή των «Μερκοζί». Σε πρώτη φάση κατάφερε να «φρενάρει» το σκληρό δημοσιονομικό σύμφωνο σταθερότητας και να πιέσει για ανάπτυξη. Παρά ταύτα οι συσχετισμοί δυνάμεων στην Ευρώπη επιτρέπουν μια αλλαγή πορείας ώστε από την πολιτική λιτότητας να ακολουθηθεί μια πολιτική ανάπτυξης;

Παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες κυβερνήσεις να προσπαθούν να μειώσουν τα ελλείμματά τους. Παρά ταύτα βλέπουμε τις οικονομίες τους να βυθίζονται όλο και περισσότερο στην ύφεση και την κρίση. Συνεπώς η πολιτική που ακολουθήθηκε δεν ήταν σωστή. Για εμένα η νίκη του Φρανσουά Ολάντ είναι ιδιαιτέρως σημαντική γιατί σηματοδοτεί την αρχή αλλαγής ρεύματος ή τάσης στην Ε.Ε. και αυτό ήταν κάτι που μπορέσαμε να παρατηρήσουμε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Ευρωπαίκού Συμβουλίου. Ουσιαστικά φαίνεται να ξεκινά περίοδος ουσιαστικών αλλαγών.

-Εκτιμάτε ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να ισχύσει για όλες τις χώρες; Υπάρχει χώρος και για την Ελλάδα;

Θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξει χώρος για την Ελλάδα σε αυτό το πεδίο. Θεωρώ πάνω από όλα ότι πρέπει να υπάρχει μία κοινή προσέγγιση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Κοινή προσέγγιση έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί η ενοποίηση των Τραπεζών στο μέλλον και οι πολίτες να μην αντιμετωπίζουν επιπρόσθετες δυσκολίες. Τα προβλήματα των τραπεζών δηλαδή να επιλύονται με ένα κοινό τρόπο.

-Παρά ταύτα, ηγεσίες χωρών όπως της Ολλανδίας και της Φιλανδίας αμφισβητούν την συγκεκριμένη απόφαση (του Ε.Σ.). Πως χαρακτηρίζετε την στάση τους;

Σε κάθε χώρα υπάρχει και η εσωτερική πολιτική που επηρεάζει την συμπεριφορά των κυβερνήσεων. Ακούστε, και πρέπει να είμαι ξεκάθαρος, οι πολιτικές λιτότητας που εφαρμόστηκαν τα τελευταία 3 χρόνια από τις συντηρητικές κυβερνήσεις στην ΕΕ δεν κατάφεραν να οδηγήσουν σε επανάκτηση  της εμπιστοσύνης και δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν την ανεργία. Μιλάμε πλέον για 25 εκατομμύρια ευρωπαίων ανέργων. Συνεπώς δεν υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ και κάθε χώρα θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι χωρίς αλληλεγγύη και συνολικές λύσεις χωρίς δηλαδή κοινή προσέγγιση στα κοινά προβλήματα και τα απαραίτητα δημοσιονομικά εργαλεία δεν θα μπορέσουμε να επιλύσουμε τα προβλήματά μας.

-Όλο και περισσότεροι, μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρόεδρος της Deutsche Bank κ. Γιόζεφ Άκερμαν, υποστηρίζουν ότι για το ελληνικό πρόβλημα απαιτείται πιο γενναία περικοπή του δημόσιου χρέους ώστε αυτό να γίνει βιώσιμο. Συμφωνείτε με την συγκεκριμένη άποψη;

Πιστεύω ακράδαντα ότι πολλές δυνατότητες για να μειωθεί - αμβλυνθεί η κρίση στην Ελλάδα, να μειωθεί δηλαδή το δημόσιο έλλειμμα της Ελλάδας, χάθηκαν τα τελευταία 3-4 χρόνια γιατί συγκεκριμένες αποφάσεις ελήφθησαν πολύ αργά και ήταν πολύ μικρές- λίγες για το μέγεθος των προβλημάτων. Χωρίς θαρραλέες αποφάσεις σε ευρύτερο επίπεδο, χωρίς πραγματικές λύσεις για το δημόσιο χρέος χωρίς ισορροπημένη ρύθμιση της αγοράς θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα.

Μην ξεχνάμε ότι κυκλοφορούν καιροσκόποι. Χωρίς πραγματικές επενδύσεις ανταγωνιστική οικονομία με πράσινες επενδύσεις δεν θα βρεθεί η λύση ποτέ. Γι αυτό κατά την πρόσφατη συνεδρίαση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στις Βρυξέλλες, υιοθετήσαμε μια διακήρυξη, στην σύνταξη της οποίας ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος διαδραμάτισε μείζονα ρόλο. Η διακήρυξη αυτή εκφράζει το όραμα της σοσιαλιστικής οικογένειας για την ανάπτυξη με οικονομικά και το μήνυμά μας πρέπει να είναι σαφές να δείξουμε στους ευρωπαίους ότι υπάρχει εναλλακτική αξιόπιστη λύση. Είναι σαφές, το απέδειξε η ίδια η ζωή, οι πολιτικές αμιγούς λιτότητας είναι λάθος γιατί δεν προκαλούν μόνο πόνο στους πολίτες αλλά δεν οδηγούν και την Ευρώπη εκτός κρίσης. Οι ευρωπαίοι συντηρητικοί δεν διαθέτουν ούτε το κουράγιο ούτε και την αλληλεγγύη για να επιλυθούν τα προβλήματα και το αποτέλεσμα ποιο ήταν; Πριν από 3 χρόνια είχαμε την Ελλάδα σήμερα έχουμε την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Πορτογαλία την Ιταλία ποια χώρα άραγε θα ακολουθήσει; 

-Πέραν από τους αριθμούς η αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος από την Ευρώπη επέφερε δυσβάσταχτο βάρος στους πολίτες. Στις πρόσφατες εκλογές οι Έλληνες καταδίκασαν την πολιτική του ΠΑΣΟΚ η οποία εν πολλοίς ήταν η πολιτική της Ε.Ε;.

Θα ξεκινήσω με την ελληνική πλευρά. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ  βρέθηκε αντιμέτωπη με μια μη βιώσιμη κληρονομιά. Ήταν αναγκασμένη να προχωρήσει σε περικοπές. Να ξέρετε ότι η Ε.Ε και οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές σέβονται ιδιαιτέρως το ΠΑΣΟΚ για το θάρρος να προχωρήσει σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Παρόλα αυτά δεν συμμερίζομαι την αντιμετώπιση της Ελλάδας από την τρόικα ως προτεκτοράτο. Αντιμετωπίζει την Ελλάδα ως προτεκτοράτο και αγνοεί τους δημοκρατικούς εσωτερικούς μηχανισμούς.

Η Ελλάδα δεν είναι μια τριτοκοσμική χώρα είναι μέλος της ΕΕ. Δεν μπορούμε μονίμως να επιβάλλουμε περικοπές χωρίς να δίνουμε τα εργαλεία που θα οδηγήσουν σε μια οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη. Διοτι χωρίς ανάπτυξη τα ελλείμματα είναι αδύνατο να μειωθούν. Η τρόικα επιβάλλοντας συνεχώς οδηγεί στην καταστροφή του κοινωνικού ιστού  στην Ελλάδα και στον κατακερματισμό  και αποσταθεροποίηση του πολιτικού συστήματος της χώρας. Πιστεύω ότι οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί, τρόικα και ΕΣ θα πρέπει να δείξουν  μεγαλύτερη ευελιξία δεδομένης και της δέσμευσης που βλέπουμε από πλευρά της  Ελλάδας να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και θα ρέπει επίσης να δώσει στην Ελλάδα ελπίδα.

-Πιστεύετε ότι υπάρχουν περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης ή τελικά η καλύτερη λύση θα ήταν η καταγγελία του Μνημονίου όπως προεκλογικά υποστήριζε το ΣΥΡΙΖΑ;

Δεν πιστεύω ότι θα ήταν λύση η καταγγελία του Μνημονίου. Θα πρέπει  να εμπλακείτε σε σοβαρό διάλογο. Πρέπει να υπάρξουν πολύ σοβαρές δεσμεύσεις από πλευράς Ελλάδας για τις μεταρρυθμίσεις και από την άλλη όμως θα πρέπει η Ευρώπη να εκφράσει κατανόηση και να δώσει την εγγύηση ότι θα υπάρξει βοήθεια για ανάκαμψη. Με συνεχείς περικοπές αυξάνει η ύφεση. Περικόπτουμε συνεχώς ώσπου κάποια στιγμή θα φτάσουμε στα έγκατα της γης.

-Πως χαρακτηρίζετε την προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ το οποίο μετά από μια μεγάλη ήττα  επιχειρεί να ανασυγκροτηθεί. Με ποιο τρόπο μπορεί να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών;

Μόνο όσοι δεν είναι στατικοί έχουν μέλλον. Το ΕΣΚ διανύει περίοδο αναγέννησης και ανασυγκρότησης που ξεκίνησε 2010. Πιστεύω ότι κάνουν λάθος όσοι υποτιμούν το ΠΑΣΟΚ διότι το είναι κόμμα με βαθιές ρίζες στην κοινωνία και είχε σημαντικότατη συμβολή στην ανάπτυξη και διατήρηση της δημοκρατίας στην Ελλάδα από την μεταπολίτευση εως σήμερα.

Παρατηρώ το κόμμα που περνά περίοδο δυσκολιών, παρόλα αυτά βλέπω ότι έχει σθένος να ανασυγκροτηθεί να προσεγγίσει τους πολίτες και να αναλάβει τις ευθύνες του. Είναι εύκολο να συμπεριφέρεται κανείς όπως ο ΣΥΡΙΖΑ να λέει ότι όλα είναι λάθος στην διαπραγμάτευση αλλά που θα βρεθούν τα χρήματα για την επίλυση των προβλημάτων; Το ΠΑΣΟΚ είναι παράταξη με σθένος και σοφία για να μεταμορφωθεί και εμείς θα συνδράμουμε στην προσπάθεια των φίλων και συντρόφων Ελλήνων.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ.

Ελλάδα

Στο «κόκκινο» το θερμόμετρο τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με την πρόβλεψη της ΕΜΥ. Ο καύσωνας θα γίνει πιο έντονος στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας με θερμοκρασίες κατά τόπους στα ηπειρωτικά έως και 41 βαθμούς Κελσίου.   

«Κατηγορώ» κατά της κυβέρνησης ότι έχει αναρτήσει «γενικό πωλητήριο της Ελλάδας» εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του Κοινοβουλίου το Σάββατο. Ο Ευ.Βενιζέλος ανέβασε τους τόνους με σκληρή επίθεση στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ότι «καιροφυλακτεί για την αποτυχία της κυβέρνησης και της χώρας». Δεν ήταν «αβασάνιστη» η συμμετοχή της Δημοκρατικής Αριστεράς στην κυβέρνηση, είπε ο Φώτης Κουβέλης στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων, που κορυφώνεται τα μεσάνυχτα της Κυριακής με την ψηφοφορία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
   
Στην υιοθέτηση ενός νέου δόγματος εξωτερικής πολιτικής προσανατολίζεται η νέα ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, όπως προανήγγειλε κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης ο νέος υπουργός, Δημήτρης Αβραμόπουλος.
   
Μικρή αδιαθεσία ένιωσε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα που την ανάγκασε, μετά την επίσκεψη της στο ιατρείο της Βουλής και τη σύσταση του γιατρού ότι χρειάζεται ξεκούραση, να αποχωρήσει από τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων. Η κ. Παπαρήγα θα μιλήσει ενώπιον του Κοινοβουλίου την Κυριακή.
  
 «Αυτή η κυβέρνηση αποτελεί δυνατότητα για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ, να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους του Μνημονίου και να ξεφύγει από τη δίνη της κρίσης» είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, μιλώντας στη Βουλή. Τόνισε ότι η ΔΗΜΑΡ αναλαμβάνει «στο ακέραιο τις ευθύνες που της αναλογούν από τη στήριξη της κυβερνητικής συνεργασίας» και επισήμανε ότι η συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα δεν ήταν αβασάνιστη επιλογή. Πρόσθεσε ότι το πλαίσιο διακυβέρνησης είναι «ρεαλιστικό και προοδευτικό» και τόνισε ότι η Δημοκρατική Αριστερά είναι «αδέσμευτη δύναμη επαναδιαπραγμάτευσης».

Κόσμος

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Ανάν, εμπνευστής του σχεδίου για τον τερματισμό της κρίσης στη Συρία που παραμένει νεκρό γράμμα, παραδέχθηκε το Σάββατο σε συνέντευξή του στη Le Monde ότι οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να δοθεί πολιτική λύση στη Συρία «απέτυχαν». Παράλληλα, ζήτησε από το Ιράν να συμμετάσχει και αυτό στις συνομιλίες.
   
Περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες που προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχές στη νότια Ρωσία, κοντά στη Μαύρη Θάλασσα. «Όλα συνέβησαν ξαφνικά το βράδυ» δήλωσαν οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν. Τις μεγαλύτερες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές γνώρισαν οι πόλεις Γκελέτσνικ, Κρασνοντάρ και Κριμσκ.
  
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε το Σάββατο, με αφορμή την 50ή επέτειο, την Κυριακή, της γαλλογερμανικής συμφιλίωσης, πως η φιλία ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία αποτελεί «μια από τις σημαντικότερες σε διεθνές επίπεδο». Οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν την Κυριακή στον καθεδρικό ναό της Ρεν για τους εορτασμούς της 50ής επετείου. Θα είναι το πρώτο τετ-α-τετ των δύο ηγετών από την Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.
   
Εντυπωσιακές εικόνες, φωτογραφικά ενσταντανέ, μικρές και μεγάλες στιγμές του 24ώρου από ολόκληρο τον κόσμο.Το πρώτο βήμα για τη μετάβαση σε ένα δημοκρατικό καθεστώς κάνει το Σάββατο η Λιβύη, μετά το τέλος της πολύχρονης δικτατορίας του Μουαμάρ Καντάφι. Περίπου 2,7 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν το Σώμα των αντιπροσώπων που θα διαδεχθεί το προσωρινό Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο. Σε περιοχές της πλούσιας σε πετρέλαιο ανατολικής Λιβύης περίπου 100 τμήματα δεν άνοιξαν, καθώς διαδηλωτές διαμαρτύρονται για την κατανομή των εδρών στο νέο νομοθετικό σώμα.

Οικονομία

Το μνημόνιο δεν ευθύνεται για την οικονομική κρίση, αλλά είναι αποτέλεσμα αυτής, δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών, Γ.Στουρνάρας, διευκρινίζοντας ότι «για τα επόμενα τέσσερα έτη και όχι δυο που προβλέπεται στη συμφωνία, πρέπει η χώρα να σχεδιάσει περαιτέρω μείωση των πρωτογενών δαπανών κατά 12 δισ. ευρώ περίπου». Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει τα μέτρα του Μαρτίου προκειμένου να προσεγγίσει τους στόχους για τους οποίους έχει δεσμευθεί, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η επόμενη δόση του δανείου, να μην κινδυνεύσουν μισθοί και συντάξεις.
   
Με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, θα συναντηθεί την Κυριακή ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι στο περιθώριο του οικονομικού φόρουμ της Αιξ-αν-Προβάνς. Η συνάντηση αποκτά σημασία, δεδομένου ότι πραγματοποιείται πριν το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας.
   
Το Δημόσιο θα εκδώσει έντοκα γραμμάτια (ΕΓΔ) εξάμηνης διάρκειας, ύψους 1,25 δισ. ευρώ στις 10 Ιουλίου, ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ). Ως ημερομηνία διακανονισμού ορίστηκε η 13η Ιουλίου.

Αθλητισμός

 Παίκτης του Παναθηναϊκού είναι από το Σάββατο ο Χοσέ Βελάσκες, ο οποίος υπέγραψε τριετές συμβόλαιο με τους Πράσινους και αναμένεται ως τη Δευτέρα να ανακοινωθεί από την ΠΑΕ. Αν και ανήκε στη Βιγιαρεάλ, βρέθηκε ο τρόπος ώστε ο αμυντικός από τη Βενεζουέλα να μείνει ελεύθερος και να ενταχθεί κανονικά στο ρόστερ του Παναθηναϊκού. Ειδικό πρόγραμμα για τον Σο, ο οποίος ταλαιπωρήθηκε από θλάση. Ανακοινώσεις για Πίντο, Σπυρόπουλο, Μπουμσόνγκ.
   
Τι και αν σε λίγους μήνες να κλείνει τα 36 του χρόνια, ο Αριέλ Ιμπαγάσα, που ανανέωσε για έναν ακόμη χρόνο το συμβόλαιο του με τον Ολυμπιακό, δηλώνει έτοιμος να προφέρει δύναμη και καρδιά στην ομάδα του. Αισιόδοξος για τη νέα χρονιά, ο Αργεντινός μέσος μίλησε στη κυριακάτικη εφημερίδα «Real News» και ανέλυσε τα κίνητρα που έχει μετά την ανανέωση του συμβολαίου του. Φιλικό με τη Μάλαγα στο Καραϊσκάκη στις 7 Αυγούστου.
   
Δύο νέα πρόσωπα θα έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει μέσα στις επόμενες ημέρες ο Γιώργος Δώνης, καθώς στην προετοιμασία του ΠΑΟΚ στην Ολλανδία θα ενταχθούν ο 24χρονος Άγγλος μεσοεπιθετικός, Τζιλς Μπαρνς και ο 23χρονος αριστερός εξτρέμ της Σπάρτα Πράγας, Μάρτιν Ζέμαν. Στο μεταξύ, κάπως αυξήθηκε το τελευταίο διάστημα η διάθεση των εισιτηρίων διαρκείας της σεζόν 2012-13, αλλά και πάλι ο αριθμός βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.



HΧΗΡΑ ''ΟΧΙ'' ΣΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ, ΑΠΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ.

http://2.bp.blogspot.com/-J92kpc8XkeI/T_WER-BrK0I/AAAAAAAEgcE/ph1MeMBsIiU/s320/tromaktiko.JPG 
Τρία ηχηρά ''όχι'' εισέπραξε η τρόικα, από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις της Κύπρου, κατά τη σημερινή συνάντησή τους, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η κυπριακή ιστοσελίδα stockwatch. Οι συνδικαλιστές της Κύπρου... ανέφεραν στους τεχνοκράτες της τρόικας ότι ο κοινωνικός διάλογος, η ΑΤΑ, και η αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης, αποτελούν κόκκινες γραμμές.

Σε δηλώσεις τους, μετά την πρώτη συνάντησή τους με την τρόικα, στο υπουργείο Οικονομικών, οι ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων εξέφρασαν τη λύπη τους για τη χθεσινή στάση των εργοδοτικών οργανώσεων να θέσουν θέμα κατάργησης της ΑΤΑ, προς τους τεχνοκράτες της τρόικα.

''Τονίσαμε στην τρόικα ότι δε θα δεχτούμε σε καμία περίπτωση την κατάργηση της ΑΤΑ, και εξηγήσαμε και τους λόγους'', ανέφερε ο γενικός γραμματέας τη ΣΕΚ, Νίκος Μωυσέως. Επισήμανε επίσης ότι ''υποδείξαμε με έμφαση ότι αναμένουμε σεβασμό στην παράδοση της κυπριακής κοινωνίας για κοινωνικό διάλογο και συλλογική διαπραγμάτευση, ενώ ξεκαθαρίσαμε ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούμε κατάργηση της ΑΤΑ και αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης''.

Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκαν και οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ, Γλαύκου Χατζηπέτρου, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ''ξεκαθαρίσαμε πως δεν πρόκειται να αποδεχθούμε στρέβλωση ή κατάργηση της ΑΤΑ. Διαπίστωσαν ότι στην Κύπρο υπάρχει διάλογος και συννενόηση''. Ο γενικός γραμματέας της ΔΕΟΚ, Διομήδης Διομήδους στις δηλώσεις του εστιάστηκε στις ανησυχίες που μετέφεραν στο κλιμάκιο της τρόικα για τα προβλήματα του τραπεζικού συστήματος της έλλειψης ρευστότητας και των ψηλών επιτοκίων. Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι δεν αναμένουν από την τρόικα σκληρά μέτρα.


ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΤΑ 52 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ Η ΠΑΡΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

http://www.greekmoney.gr/thumbnail.php?file=D/daneio_enoikio_451323863.jpg&size=article_medium 
 
Ανω των 52 δισ. ευρώ υπολογίζει η Κομισιόν ότι ήταν πέρυσι ο τζίρος της παραοικονομίας στην Ελλάδα, με τη χώρα να έρχεται στην 9η θέση μεταξύ των 27 κρατών της Ε.Ε. και στην 4η θέση μεταξύ των 17 μελών της Ευρωζώνης. Ταυτόχρονα, από τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα καταλαμβάνει την τελευταία θέση σε ολόκληρη την Ευρώπη σε ό,τι αφορά την πραγματική συγκέντρωση εσόδων από ΦΠΑ. Τα στοιχεία δείχνουν ότι, παρά τις όποιες προσπάθειες γίνονται για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, το πρόβλημα παραμένει αναλλοίωτο στην Ελλάδα.

Ωστόσο, η χώρα έχει αυτή τη στιγμή περισσότερο από ποτέ την ανάγκη να μειώσει το μέγεθος της παραοικονομίας και να καταστήσει πιο αποτελεσματικούς τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς, καθώς με τον τρόπο αυτό θα καταφέρει να τονώσει τα δημόσια έσοδα και να ελαφρύνει το πρόγραμμα λιτότητας και περικοπής δαπανών. Χαρακτηριστικό της αδυναμίας των κρατικών μηχανισμών να εισπράξουν τους φόρους που έχουν επιβληθεί είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα απουσιάζει από τον κατάλογο των 27 χωρών της Ε.Ε. στην κατηγορία κοστολόγησης των φοροεισπρακτικών μηχανισμών. Στον δείκτη που η Κομισιόν καταγράφει το διοικητικό κόστος ανά 100 ευρώ φορολογικών εσόδων, δεν υπάρχει η Ελλάδα. Εκτός της Ελλάδας, από τον συγκεκριμένο πίνακα απουσιάζουν επίσης η Κύπρος, η Λιθουανία και η Σλοβακία, καθώς, όπως επισημαίνεται, οι συγκεκριμένες χώρες δεν διαθέτουν τέτοιου είδους στοιχεία. Κάτι που δείχνει ότι το ελληνικό Δημόσιο δεν μπορεί ακόμα να κοστολογήσει τις υπηρεσίες του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Τα προβλήματα αυτά είναι γνωστά στην τρόικα και αναμένεται να προωθηθούν λύσεις με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Γι’ αυτό, άλλωστε, είχε προβλεφθεί το νέο φορολογικό να είναι έτοιμο από πέρυσι το καλοκαίρι, ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να βελτιώσει την εικόνα των φορολογικών εσόδων της. Επίσης, η περιγραφείσα κατάσταση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού εξηγεί γιατί μέχρι σήμερα η τρόικα δεν έχει δεχθεί καμία από τις προβλέψεις της κυβέρνησης αναφορικά με τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και ζητάει αντ’ αυτών περικοπές δαπανών ώστε να εξασφαλίζεται η μείωση του ελλείμματος με βιώσιμο τρόπο και να μη στηρίζεται σε έσοδα που θεωρητικά θα μπορούσαν να έρθουν. 

Σε ό,τι αφορά τη συλλογή του ΦΠΑ, η Κομισιόν έχει στη διάθεσή της στοιχεία για το 2010 από όλες τις χώρες της Ε.Ε. Σύμφωνα με αυτά, η Ελλάδα καταλαμβάνει την τελευταία θέση σε ό,τι έχει να κάνει με την είσπραξη ΦΠΑ ως προς το ποσό που θα έπρεπε να είχε εισπραχθεί βάσει των συντελεστών του ΦΠΑ.Το 2010, το κράτος κατάφερε να εισπράξει περίπου το 37% των εσόδων που θεωρητικά θα έπρεπε να εισπράξει. Και αυτό, παρά την αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ στο 23% από 21% στις αρχές Ιουλίου του 2010. Οι αιτίες των «χαμηλών πτήσεων» στη συλλογή του ΦΠΑ είναι δύο. 

Πρώτον, η αναποτελεσματικότητα των μηχανισμών είσπραξης. 

Δεύτερον, η σταδιακά διευρυνόμενη επιδείνωση της ύφεσης, που στέρησε το ρευστό στην αγορά και οι υπόχρεοι προτιμούσαν να κρατήσουν τον ΦΠΑ ως κεφάλαιο κίνησης αντί να τον αποδώσουν στην εφορία. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη δεύτερη χειρότερη θέση αναφορικά με την αποδοτικότητα είσπραξης του ΦΠΑ βρέθηκε το 2010 η Ιταλία (που σήμερα εφαρμόζει πρόγραμμα λιτότητας), ενώ στην τρίτη θέση ήταν η Ισπανία (επίσης υπό αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας τα τελευταία χρόνια).

Η Πορτογαλία που εφαρμόζει αντίστοιχο με το ελληνικό Μνημόνιο ήταν το 2010 στην 8η θέση της σχετικής κατάταξης, ενώ η Ιρλανδία στην 11η θέση. Σε καμία από τις παραπάνω χώρες τα έσοδα που συγκεντρώθηκαν από τον ΦΠΑ δεν ξεπέρασαν το 48% των εσόδων που θα έπρεπε να είχαν εισπραχθεί. Στον αντίποδα βρέθηκε το 2010 το Λουξεμβούργο, με το αντίστοιχο ποσοστό να διαμορφώνεται στο 91%, ενώ δεύτερη καλύτερη χώρα ήταν η Κύπρος (79%) και τέταρτη η Βουλγαρία (68%) που από το 1998 έως το 2007 βρισκόταν υπό προγράμματα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. 

Βέβαια, η Βουλγαρία «κατέκτησε» το 2011 τη χειρότερη θέση μεταξύ των χωρών-μελών της Ε.Ε. των «27» σε ό,τι αφορά το μέγεθος της παραοικονομίας ως ποσοστό του ΑΕΠ της κάθε χώρας. Στη Βουλγαρία, η παραοικονομία διαμορφώθηκε πέρυσι στο 32,3% του ΑΕΠ της και ακολούθησαν Ρουμανία (29,6%), Λιθουανία (29%), Εσθονία, (28,6%) και Λεττονία (26,5%).