08 Ιουλίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ.

Ελλάδα

Στο «κόκκινο» το θερμόμετρο τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με την πρόβλεψη της ΕΜΥ. Ο καύσωνας θα γίνει πιο έντονος στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας με θερμοκρασίες κατά τόπους στα ηπειρωτικά έως και 41 βαθμούς Κελσίου.   

«Κατηγορώ» κατά της κυβέρνησης ότι έχει αναρτήσει «γενικό πωλητήριο της Ελλάδας» εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του Κοινοβουλίου το Σάββατο. Ο Ευ.Βενιζέλος ανέβασε τους τόνους με σκληρή επίθεση στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ότι «καιροφυλακτεί για την αποτυχία της κυβέρνησης και της χώρας». Δεν ήταν «αβασάνιστη» η συμμετοχή της Δημοκρατικής Αριστεράς στην κυβέρνηση, είπε ο Φώτης Κουβέλης στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων, που κορυφώνεται τα μεσάνυχτα της Κυριακής με την ψηφοφορία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
   
Στην υιοθέτηση ενός νέου δόγματος εξωτερικής πολιτικής προσανατολίζεται η νέα ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, όπως προανήγγειλε κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης ο νέος υπουργός, Δημήτρης Αβραμόπουλος.
   
Μικρή αδιαθεσία ένιωσε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα που την ανάγκασε, μετά την επίσκεψη της στο ιατρείο της Βουλής και τη σύσταση του γιατρού ότι χρειάζεται ξεκούραση, να αποχωρήσει από τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων. Η κ. Παπαρήγα θα μιλήσει ενώπιον του Κοινοβουλίου την Κυριακή.
  
 «Αυτή η κυβέρνηση αποτελεί δυνατότητα για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ, να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους του Μνημονίου και να ξεφύγει από τη δίνη της κρίσης» είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, μιλώντας στη Βουλή. Τόνισε ότι η ΔΗΜΑΡ αναλαμβάνει «στο ακέραιο τις ευθύνες που της αναλογούν από τη στήριξη της κυβερνητικής συνεργασίας» και επισήμανε ότι η συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα δεν ήταν αβασάνιστη επιλογή. Πρόσθεσε ότι το πλαίσιο διακυβέρνησης είναι «ρεαλιστικό και προοδευτικό» και τόνισε ότι η Δημοκρατική Αριστερά είναι «αδέσμευτη δύναμη επαναδιαπραγμάτευσης».

Κόσμος

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Ανάν, εμπνευστής του σχεδίου για τον τερματισμό της κρίσης στη Συρία που παραμένει νεκρό γράμμα, παραδέχθηκε το Σάββατο σε συνέντευξή του στη Le Monde ότι οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να δοθεί πολιτική λύση στη Συρία «απέτυχαν». Παράλληλα, ζήτησε από το Ιράν να συμμετάσχει και αυτό στις συνομιλίες.
   
Περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες που προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχές στη νότια Ρωσία, κοντά στη Μαύρη Θάλασσα. «Όλα συνέβησαν ξαφνικά το βράδυ» δήλωσαν οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν. Τις μεγαλύτερες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές γνώρισαν οι πόλεις Γκελέτσνικ, Κρασνοντάρ και Κριμσκ.
  
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε το Σάββατο, με αφορμή την 50ή επέτειο, την Κυριακή, της γαλλογερμανικής συμφιλίωσης, πως η φιλία ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία αποτελεί «μια από τις σημαντικότερες σε διεθνές επίπεδο». Οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν την Κυριακή στον καθεδρικό ναό της Ρεν για τους εορτασμούς της 50ής επετείου. Θα είναι το πρώτο τετ-α-τετ των δύο ηγετών από την Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.
   
Εντυπωσιακές εικόνες, φωτογραφικά ενσταντανέ, μικρές και μεγάλες στιγμές του 24ώρου από ολόκληρο τον κόσμο.Το πρώτο βήμα για τη μετάβαση σε ένα δημοκρατικό καθεστώς κάνει το Σάββατο η Λιβύη, μετά το τέλος της πολύχρονης δικτατορίας του Μουαμάρ Καντάφι. Περίπου 2,7 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν το Σώμα των αντιπροσώπων που θα διαδεχθεί το προσωρινό Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο. Σε περιοχές της πλούσιας σε πετρέλαιο ανατολικής Λιβύης περίπου 100 τμήματα δεν άνοιξαν, καθώς διαδηλωτές διαμαρτύρονται για την κατανομή των εδρών στο νέο νομοθετικό σώμα.

Οικονομία

Το μνημόνιο δεν ευθύνεται για την οικονομική κρίση, αλλά είναι αποτέλεσμα αυτής, δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών, Γ.Στουρνάρας, διευκρινίζοντας ότι «για τα επόμενα τέσσερα έτη και όχι δυο που προβλέπεται στη συμφωνία, πρέπει η χώρα να σχεδιάσει περαιτέρω μείωση των πρωτογενών δαπανών κατά 12 δισ. ευρώ περίπου». Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει τα μέτρα του Μαρτίου προκειμένου να προσεγγίσει τους στόχους για τους οποίους έχει δεσμευθεί, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η επόμενη δόση του δανείου, να μην κινδυνεύσουν μισθοί και συντάξεις.
   
Με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, θα συναντηθεί την Κυριακή ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι στο περιθώριο του οικονομικού φόρουμ της Αιξ-αν-Προβάνς. Η συνάντηση αποκτά σημασία, δεδομένου ότι πραγματοποιείται πριν το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας.
   
Το Δημόσιο θα εκδώσει έντοκα γραμμάτια (ΕΓΔ) εξάμηνης διάρκειας, ύψους 1,25 δισ. ευρώ στις 10 Ιουλίου, ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ). Ως ημερομηνία διακανονισμού ορίστηκε η 13η Ιουλίου.

Αθλητισμός

 Παίκτης του Παναθηναϊκού είναι από το Σάββατο ο Χοσέ Βελάσκες, ο οποίος υπέγραψε τριετές συμβόλαιο με τους Πράσινους και αναμένεται ως τη Δευτέρα να ανακοινωθεί από την ΠΑΕ. Αν και ανήκε στη Βιγιαρεάλ, βρέθηκε ο τρόπος ώστε ο αμυντικός από τη Βενεζουέλα να μείνει ελεύθερος και να ενταχθεί κανονικά στο ρόστερ του Παναθηναϊκού. Ειδικό πρόγραμμα για τον Σο, ο οποίος ταλαιπωρήθηκε από θλάση. Ανακοινώσεις για Πίντο, Σπυρόπουλο, Μπουμσόνγκ.
   
Τι και αν σε λίγους μήνες να κλείνει τα 36 του χρόνια, ο Αριέλ Ιμπαγάσα, που ανανέωσε για έναν ακόμη χρόνο το συμβόλαιο του με τον Ολυμπιακό, δηλώνει έτοιμος να προφέρει δύναμη και καρδιά στην ομάδα του. Αισιόδοξος για τη νέα χρονιά, ο Αργεντινός μέσος μίλησε στη κυριακάτικη εφημερίδα «Real News» και ανέλυσε τα κίνητρα που έχει μετά την ανανέωση του συμβολαίου του. Φιλικό με τη Μάλαγα στο Καραϊσκάκη στις 7 Αυγούστου.
   
Δύο νέα πρόσωπα θα έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει μέσα στις επόμενες ημέρες ο Γιώργος Δώνης, καθώς στην προετοιμασία του ΠΑΟΚ στην Ολλανδία θα ενταχθούν ο 24χρονος Άγγλος μεσοεπιθετικός, Τζιλς Μπαρνς και ο 23χρονος αριστερός εξτρέμ της Σπάρτα Πράγας, Μάρτιν Ζέμαν. Στο μεταξύ, κάπως αυξήθηκε το τελευταίο διάστημα η διάθεση των εισιτηρίων διαρκείας της σεζόν 2012-13, αλλά και πάλι ο αριθμός βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.



Δεν υπάρχουν σχόλια: