06 Ιουλίου, 2012

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΟΥ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ κ. ΧΑΡΗ ΚΟΝΙΔΑΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΩΝ ΣΥΣΣΙΤΙΩΝ ΤΗΣ Ι.Α.Α ΛΟΓΩ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ.

Τα συσσίτια της Αρχιεπισκοπής θα συνεχίσουν να λειτουργούν όλους τους μήνες τους καλοκαιριού και δεν θα υπάρξει καμία διακοπή, ξεκαθάρισε μέσω του ΣΚΑΪ 100,3, ο κ. Χάρης Κονιδάρης, Διευθυντής Γραφείου Τύπου της Αρχιεπισκοπής. Σημείωσε με έμφαση πως κανείς πολίτης που έχει ανάγκη για φαγητό δεν θα μείνει χωρίς τροφή ούτε αυτό το καλοκαίρι ούτε ποτέ. Εχθές ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος εγκαινίασε το τρίτο Κοινωνικό Παντοπωλείο του φιλανθρωπικού οργανισμού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αποστολή, στη Δάφνη, από το οποίο θα προμηθεύονται τρόφιμα 200 οικογένειες κάθε εβδομάδα.


ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ ΤΟΥ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ - ΔΗΛΩΣΗ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΣΣΙΤΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ.


Τα εγκαίνια του τρίτου Κοινωνικού Παντοπωλείου του φιλανθρωπικού οργανισμού «Αποστολή» της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών τέλεσε εχθές στις 8 το απόγευμα ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β’ στη Δάφνη, παρουσία εκπροσώπου του Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου, εκπροσώπου και στελεχών της κυβέρνησης, εκπροσώπων ενόπλων δυνάμεων, σωμάτων ασφαλείας, λοιπών επισήμων και πλήθος λαού της τοπικής κοινωνίας.

Στη διάρκεια των εγκαινίων έγινε παρουσίαση των δράσεων της «Αποστολής» με σκοπό την ενημέρωση του κοινού για το πολυδιάστατο κοινωνικό έργο του οργανισμού και τις παρεμβάσεις ανθρωπιστικού χαρακτήρα με γνώμονα την αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων. Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος στην ομιλία του τόνισε ότι η «Αποστολή» ως φορέας κοινωνικού έργου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ανοίγει σήμερα τις πόρτες του τρίτου Κοινωνικού Παντοπωλείου δίνοντας την δυνατότητα πρόσβασης σε ακόμη περισσότερους κατοίκους στην πρωτεύουσα και ιδιαίτερα των ασθενέστερα οικονομικά ευνοούμενων συνανθρώπων μας με σκοπό την διευκόλυνση των αναγκών τους και την παροχή ουσιαστικής βοήθειας στον καθημερινό τους αγώνα για επιβίωση. "Είναι ανάγκη να συνεργαστούν όλοι οι φορείς για να ξεπεραστεί η κρίση και ευχόμαστε να μην χρειαστεί να γίνουν άλλα τέτοια Παντοπωλεία" σημείωσε ο Μακαριώτατος.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων για τα συσσίτια στις ενορίες την καλοκαιρινή περίοδο ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε: "Οπωσδήποτε θα υπάρξει μία μικρή κάμψη γιατί και οι γυναίκες πρέπει να ξεκουραστούν. Αλλά τα κεντρικά θα λειτουργούν καθημερινά και μάλιστα θα προστεθούν περισσότερες μερίδες έτσι ώστε να μπορούν να πηγαίνουν άνθρωποι και από άλλες περιοχές."

Ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, Πρωτοσύγκελλος π. Ιερώνυμος Πυλιώτης, συνοδευόμενος από τον π. Ανδρέα Παναγή, μετέφερε τις ευχές και χαιρετισμό του Αρχιεπισκόπου. Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Πιστεύουμε ότι η μέριμνα και η φροντίδα των συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη δεν είναι μόνο χριστιανικό καθήκον που πηγάζει από τις προτροπές του Κυρίου μας αλλά και μια πηγαία έκφραση αγάπης προς τον αδελφό ελληνικό λαό. Το όμαιμο, το ομόγλωσσο και το ομόθρησκο μας συνέχει βαθέως και αυθόρμητα μας παρωθεί στα έργα αυτά της φιλαλληλίας και της αλληλεγγύης.

Ευχόμαστε όπως ο Κύριος φωτίζει τον Ελληνικό λαό και την Ηγεσία του, ώστε αφενός μεν να μπορέσουν να σταθούν με ακεραιότητα και με αξιοπρέπεια στο ύψος των περιστάσεων, αφετέρου δε να εντείνουν τις προσπάθειες προς επούλωση των πληγών, τις οποίες δημιούργησε η οικονομική κρίση και να τους ενισχύει με υπομονή και θάρρος, έτσι ώστε να πορευτούν με αισιοδοξία προς το μέλλον και να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο και ελπιδοφόρο αύριο για τις καλύτερες γενιές».

Από την πλευρά ο κ. Δήμτσας επεσήμανε ότι: «Δημιουργούμε ένα κοινωνικό δίχτυ προστασίας για τους αδύναμους συνανθρώπους μας. Είναι προτεραιότητα μας σύμφωνα με τις εντολές του Αρχιεπισκόπου μας να σταθούμε αρωγοί στις προσδοκίες των ανθρώπων που επιζητούν την βοήθεια της Εκκλησίας".

"Θέλω να επισημάνω", συνέχισε ο κ. Δήμτσας, "την αμέριστη συμπαράσταση του Δημάρχου Δάφνης - Υμηττού κ. Μιχαήλ Σταυριανουδάκη και των συνεργατών του στην υλοποίηση του Κοινωνικού Παντοπωλείου αλλά και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου που συμβάλει με τη βοήθεια και τη στήριξη της, πρωτίστως τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο Β΄, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κιτίου κ. Χρυσόστομο, θερμές ευχαριστίες προς τον Δήμο Αραδίππου, το Ταμείο Ευημερίας Υπαλλήλων της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, την Παγκύπρια Συντεχνία Δημοσίων Υπαλλήλων καθώς και τον Όμιλο Εταιρειών Σιακόλα".

Καταλήγοντας  ο κ. Δήμτσας τόνισε: "Όλοι έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε κάτι περισσότερο από ότι έχουμε κάνει μέχρι σήμερα για την αντιμετώπιση της φτώχειας, αρχίζοντας από τον άμεσο κύκλο του γνωστού μας περιβάλλοντος, της πόλεως, της χώρας μας και επεκτείνοντας την εμβέλεια του νου και της καρδιάς μας για την ανακούφιση της φτώχειας όπου Γης. Ας συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι η επιβίωση ενός έθνους δεν επιτυγχάνεται μόνο μέσω τιμίως θανόντων, αλλά συγχρόνως μέσω ανθρωπίνως, αξιοπρεπώς και «εν Χριστώ» ζώντων".

Τέλος ο Δήμαρχος Δάφνης-Υμηττού κ. Μιχαήλ Σταυριανουδάκης στον χαιρετισμό του ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο κ. Ιερώνυμο, την «Αποστολή» και όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση αυτού του σπουδαίου έργου κοινωνικής ευαισθητοποίησης για την ενίσχυση και ανακούφιση των συνανθρώπων μας. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Μπροστά σ΄αυτήν την πολυδιάστατη ανθρωπιστική κρίση που προκαλεί ήδη κοινωνική ασφυξία και υποβαθμίζει συνεχώς την ποιότητα ζωής, Εκκλησία και Τοπική Αυτοδιοίκηση απαντούν με αίσθημα ευθύνης και αγάπης θεραπεύοντας βασικές ανάγκες συμπολιτών μας με τη λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου».

Εκ της Ι.Α.Α.

ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΑΡΓΗΣΕ 57 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ RADIKAL.

«ΗΤΑΝ ΝΤΡΟΠΗ ΟΣΑ ΚΑΝΑΜΕ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟ 1955» 
ΛΕΕΙ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

«Ήταν ντροπή όσα κάναμε στους Έλληνες το 1955», λέει στέλεχος του Ερντογάν
Η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης είναι δικαίωμα που πηγάζει από τη Συνθήκη της Λωζάννης, παραδέχθηκε ο Χουσεΐν Τσελίκ, εκπρόσωπος του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Παραχωρώντας συνέντευξη στην εφημερίδα Radikal, ο κ. Τσελίκ τόνισε χαρακτηριστικά πως αν είχε τη σχετική δικαιοδοσία, η Σχολή θα λειτουργούσε σε 24 ώρες.

Είπε συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν:

«Στερούνται ισχύος τα επιχειρήματα που τάσσονται εναντίον της επαναλειτουργίας. Όσο ασκούσα καθήκοντα υπουργού Παιδείας, θα μπορούσα να ανοίξω τη σχολή σε 24 ώρες, εάν δεν εκδηλώνονταν οι αντιρρήσεις των κρατικών μηχανισμών και αν είχα τη σχετική δικαιοδοσία». Ο κ. Τσελίκ έκανε και ιστορική αναδρομή, με το ίδιο πνεύμα αυτοκριτικής. Είπε πως «οι μη μουσουλμάνοι έχουν αντιμετωπιστεί ως άλλοι, στην Τουρκία» και χαρακτήρισε «ντροπή» πρακτικές του τουρκικού κράτους, όπως ήταν ο Φόρος Περιουσίας και τα βίαια γεγονότα της 6ης και 7ης Σεπτεμβρίου του 1955, σε βάρος των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης.

Ο κ. Τσελίκ πρόσθεσε:

«Όταν συστάθηκε το τουρκικό κράτος, στην Κωνσταντινούπολη ζούσαν πάνω από 100 χιλιάδες Έλληνες. Τώρα όμως αριθμούν 1.500. Θα έφευγαν, εάν ζούσαν άνετα;»

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Συμπλοκή σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής στη συμβολή των οδών Αγκύλης και Χατζημιχάλη στο Νέο Κόσμο. Τρεις άγνωστοι άνοιξαν πυρ κατά αστυνομικών και πέταξαν εναντίον τους χειροβομβίδα, που εξερράγη, ευτυχώς χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί. Σε εξέλιξη βρίσκεται αστυνομική επιχείρηση για τον εντοπισμό των δραστών, που άφησαν πίσω τους ένα ποδήλατο.
   
Την ώρα που τα μηνύματα από την τρόικα δείχνουν το δρόμο της απόλυτης εφαρμογής του μνημονίου, κάτι που δεν αρνείται ως αναγκαιότητα ούτε η κυβέρνηση - όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του Γ.Στουρνάρα στους Financial Times - ο πρωθυπουργός συντάσσει την ομιλία του εν όψει των προγραμματικών δηλώσεων το απόγευμα στη Βουλή. Ο Αντ.Σαμαράς πρόκειται να κάνει αναφορά στην ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης, ωστόσο η γενική αρχή είναι αποτελεσματική δημοσιονομική προσαρμογή και διαρθρωτικές αλλαγές. Στην κορυφή της ατζέντας μπαίνουν οι αποκρατικοποιήσεις, που έχουν αποτελέσει αγκάθι στις διαβουλεύσεις με τους άλλους δύο κυβερνητικούς εταίρους και ειδικά όσον αφορά στο θέμα της ΔΕΗ.
   
Σε ύφεση βρίσκεται από νωρίς το πρωί της Παρασκευής η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε σε πευκοδάσος στην Ιστιαία της Εύβοιας. Η φωτιά δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές. Στο σημείο επιχειρούν 42 πυροσβέστες με 21 οχήματα και 12 άτομα πεζοπόρο τμήμα.
   
Την αντιπολιτευτική του γραμμή αναμένεται να καθορίσει την Παρασκευή ο ΣΥΡΙΖΑ, στη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει στη Βουλή η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Στη συνεδρίαση της ΚΟ θα οριστούν και οι ομιλητές του κόμματος στην τριήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια.
   
Το απόγευμα της Παρασκευής ξεκινά η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, που εξελέγη από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Η συζήτηση αρχίζει με την ομιλία του πρωθυπουργού, η οποία θα είναι πιο σύντομη από το σύνηθες, καθώς ο Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται ακόμη σε φάση ανάρρωσης μετά την εγχείριση στο μάτι.

Κόσμος

Ως μία «ισχυρή προσωπικότητα», που όμως «δεν δημιουργεί προβλήματα», περιγράφει την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Σε δηλώσεις του στο γαλλικό περιοδικό Marianne που κυκλοφορεί το Σάββατο, Ολάντ υποστηρίζει πως «αντίθετα απ' ό,τι λέγεται» οι σχέσεις του μαζί της «δεν είναι κακές». Όσο για τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο Γάλλος πρόεδρος λέει ότι «είναι πολύ καταρτισμένος, πολύ ενημερωμένος, αλλά είναι κατ' αρχάς ένας Αμερικανός με συνείδηση της ισχύος των ΗΠΑ».
   
Δύο δίκτυα παράνομης εμπορίας παιδιών, που δρούσαν σε όλη την Κίνα, κατάφερε να εξαρθρώσει η αστυνομία της χώρας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας, η επιχείρηση της αστυνομίας πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα και οδήγησε στην απελευθέρωση 181 παιδιών και στη σύλληψη 802 υπόπτων.

Αντισυνταγματική κρίθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πορτογαλίας η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων, ένα από τα μέτρα που έλαβε η κεντροδεξιά πορτογαλική κυβέρνηση στο πλαίσιο της πολιτικής λιτότητας μετά την υπογραφή του μνημονίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Ωστόσο, το δικαστήριο αποφάσισε ότι το μέτρο θα παραμείνει σε ισχύ για φέτος, κρίνοντας ότι οι συνέπειες της απόφασης «θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τους στόχους» της χώρας...
   
Έπειτα από μία μαραθώνια συνεδρίαση επτά ωρών, το υπουργικό συμβούλιο της Ιταλίας, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Μάριο Μόντι, ενέκρινε περικοπές ύψους 4,5 δισ. ευρώ από τις δημόσιες δαπάνες, σε μία προσπάθεια να αποφύγει την άμεση αύξηση του φόρου κατανάλωσης και προκειμένου να καταφέρει να εξασφαλίσει κονδύλια για την οικονομική ενίσχυση των περιοχών που επλήγησαν από τους πρόσφατους σεισμούς.
   
Ένοχοι για τις απαγωγές βρεφών πολιτικών κρατουμένων κρίθηκαν δύο πρώην δικτάτορες της Αργεντινής. Δικαστήριο του Μπουένος Άιρες καταδίκασε τον Χόρχε Βιντέλα (1976-1983) σε κάθειρξη 50 ετών και τον συγκατηγορούμενό του, Ρεϊνάλντο Μπινιόνε, ο οποίος βρισκόταν στην εξουσία το διάστημα 1982-1983, σε κάθειρξη 15 ετών. Εκατοντάδες συγγενείς θυμάτων, παιδιά αντιπολιτευομένων και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στο δικαστήριο, υποδέχθηκαν τις καταδίκες με δάκρυα, τραγούδια και φωνές χαράς.

Οικονομία

Στην επιστροφή 200 εκατ. ευρώ σε φορολογούμενους που κατέβαλαν το χαράτσι για τα ακίνητα αν και έπρεπε να τύχουν απαλλαγής αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών. Οι υπηρεσίες του υπουργείου εξετάζουν τη δυνατότητα συμψηφισμού του χαρατσιού στις περιπτώσεις που υπάρχουν χρέη προς το Δημόσιο, ώστε να αποφύγουν τις πρόσθετες αποκλίσεις που θα επιφέρει στα έσοδα η επιστροφή του συνόλου του ποσού.
   
Πρώτα θα επανέλθει σε τροχιά υλοποίησης το Μνημόνιο και ύστερα θα εξετασθούν οι όποιες προσαρμογές. Αυτή είναι η ουσία των πρώτων επαφών κυβέρνησης και τρόικας, η οποία οριοθετεί και τις συναντήσεις σήμερα, Παρασκευή, των κ.κ. Πόλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μόρς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) με τους υπουργούς Εργασίας, Υγείας και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Το Μέγαρο Μαξίμου έχει δώσει εντολή στους υπουργούς να μην διατυπώνουν αιτήματα αναθεώρησης του Μνημονίου κάτι που θα γίνει κεντρικά και σε απώτερο χρόνο. Προτεραιότητα για το κυβερνητικό επιτελείο είναι να ανακτηθεί η αξιοπιστία της χώρας και έπειτα να διατυπωθούν τα αιτήματα για προσαρμογές.
   
Ανείσπρακτα παραμένουν φορολογικά πρόστιμα ύψους 12,57 δισ. ευρώ, λόγω καθυστερήσεων στο δικαστικό χειρισμό των φορολογικών υποθέσεων, αλλά και λόγω της αδυναμίας των Εφοριών να προβούν στην εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων. Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων το ποσοστό ανάκτησης για όλες τις φορολογικές υποθέσεις ανέρχεται στο 4,77% του συνολικού βεβαιωθέντος ποσού. Πιο απλά αν και τα δικαστήρια έχουν επιδικάσει προς είσπραξη 13,2 δισ. ευρώ, τελικά στα ταμεία του Δημοσίου μπήκαν μόλις 630,67 εκατ. ευρώ. Στοιχεία που δημοσιοποίησε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων καταδεικνύουν ότι ο ανορθολογικός τρόπος επιβολής των προστίμων και το υπέρογκο ύψος τους καθιστά τα πρόστιμα μη εισπράξιμα.

Αθλητισμός

Η αποστολή του Ολυμπιακού, αναχώρησε το πρωί με προορισμό την Αυστρία, όπου θα πραγματοποιηθεί το πρώτο στάδιο της προετοιμασίας, ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου. Στο αεροπλάνο που μετέφερε τους «ερυθρόλευκους» μπήκε και ο Νίκολα Γκουλάν.
   
Η αρμόδια επιτροπή της FIFA (International FA Board) που συνεδρίασε την Πέμπτη στη Ζυρίχη δεν έλαβε αποφάσεις μόνο για την είσοδο της τεχνολογίας στο ποδόσφαιρο, αλλά και... κοινωνικό-θρησκευτικού περιεχομένου. Συγκεκριμένα, η IFAΒ αποφάσισε να επιτραπεί η χρησιμοποίηση της μαντίλας στις μουσουλμάνες παίκτριες του ποδοσφαίρου, κόντρα στην προηγούμενη απόφαση του 2007, όταν και είχε απαγορευτεί.
   
Και ενώ όλα έδειχναν ότι Παναθηναϊκός και Κατσουράνης όδευαν προς διαζύγιο, τα δεδομένα άλλαξαν προς θετική κατεύθυνση, μετά τη νέα επαφή που έγινε το βράδυ της Πέμπτης ανάμεσα στην ομάδα και τον διεθνή μέσο. Στην ουσία και οι δύο πλευρές υποχώρησαν και η... απόσταση μειώθηκε σε σχέση με τα προηγούμενα ραντεβού. Στο μεταξύ, την Πέμπτη υπήρξαν και τηλεφωνικές επαφές με τον Γιώργο Καραγκούνη, ο οποίος βρίσκεται σε διακοπές. Οι δυο πλευρές κατέληξαν στο ότι θα γίνει ακόμη ένα ραντεβού την Δευτέρα, όταν ο «Κάρα» θα επιστρέψει από τις διακοπές του, ούτως ώστε να βρεθεί η «χρυσή τομή».



Η ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ.

http://www.greekamericannewsagency.com/main/images/stories/cyprus-eu-presidency.jpg 
Η Κυπριακή Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα διαρκέσει έξι μήνες. Τόσους θα διαρκέσουν και οι προεδρικές εκλογές, με τους κομματικούς και μη υποψηφίους για τη διεκδίκηση του προεδρικού θώκου να διαγκωνίζονται το ίδιο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, ούτε Προεδρία της ΕΕ θα είχαμε ούτε και προεδρικές εκλογές, αν στην Κύπρο δεν υπήρχε, κυπριακό κράτος – ή Κυπριακή Δημοκρατία.

Αρκετοί από αυτούς που σήμερα  «κορδώνουν» προεδρεύοντας, ως πολιτικοί ταγοί, ως υψηλόβαθμοι γραφειοκράτες ή ως (καλοπληρωμένοι) «επαΐοντες», των διαφόρων θεσμικών εκδηλώσεων για την ανάληψη της Προεδρίας και που θα πηγαινοέρχονται στις Βρυξέλλες για τα θεσμικά τους καθήκοντα, υπήρξαν πρωταγωνιστές, νεροκουβαλητές και θιασώτες των διαδικασιών που κορυφώθηκαν με το Σχέδιο Αννάν το 2004. Υπήρξαν δηλαδή όλοι αυτοί υπέρμαχοι της κατάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία για τους επόμενους έξι μήνες, θα προεδρεύει  του, μέχρι σήμερα, σημαντικότερου διακρατικού θεσμού στον κόσμο.

Τα παραπάνω δεν γράφονται για τον οποιοδήποτε άλλο λόγο παρά τούτου: Με αφορμή το γεγονός της Προεδρίας της ΕΕ και με την εμπειρία των οκτώ ετών που έχουν περάσει, ελπίζεται ότι οι άνθρωποι αυτοί να έχουν κατανοήσει δυο τουλάχιστον πράγματα. Πρώτον, ότι το κράτος, μαζί με όλα εκείνα τα αυθεντικά του χαρακτηριστικά, εκ των οποίων η κυριαρχία είναι εκ των ουκ άνευ, παραμένει ο μόνος αυτεξούσιος παίκτης στη διεθνή σκηνή.  Ως τέτοιος αυτεξούσιος παίκτης, το κράτος είναι σε θέση να παράσχει ασφάλεια στους πολίτες του οι οποίοι, υπό την προστασία του, μπορούν να ασχολούνται με τα του οίκου τους σε μια ευνομούμενη πολιτεία διατηρώντας έτσι την αξιοπρέπεια και τα νόμιμα δικαιώματά τους.

Το δεύτερο που πρέπει να κατανοηθεί από τους προαναφερθέντες είναι ότι η τουρκική θεώρηση για την Κύπρο δεν ξεπερνά τα όρια της σατραπείας. Η Τουρκία δεν ανέχεται και δεν πρόκειται ποτέ να ανεχθεί αυτόνομο κυπριακό κράτος, πολλώ δε μάλλον να ανεχθεί την Κυπριακή Δημοκρατία. Εξ’ού και η συμπεριφορά της. Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει καν την ύπαρξη Ελλήνων στην Κύπρο! Ρωμιούς (Rum) αποκαλεί τους μη Τούρκους κατοίκους της Κύπρου, δηλαδή χριστιανούς υπήκοους της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Όταν ιστορικοί της εμβέλειας του μακαρίτη Κώστα Κύρρη  έγραφαν για τις τουρκικές αυτές θεωρήσεις, με ειδική αναφορά στην Κύπρο, οι μετέπειτα θιασώτες του Σχεδίου Αννάν τον λοιδορούσαν δημόσια και τον θεωρούσαν γραφικό, παρά τις από τουρκικές πηγές τεκμηριωμένες θέσεις του. Έπρεπε να τα πούν αυτά επίσημα  Τούρκοι αξιωματούχοι όπως ο σημερινός Πρωθυπουργός Ερντογάν, ο Πρόεδρος Γκιούλ και ο Υπουργός Εξωτερικών Νταβούτογλου, για ν’ αρχίζουν να προβληματίζονται. Ειδικά ο κυπριακός ελληνισμός οφείλει, παραδόξως, μεγάλη ευγνωμοσύνη στον Νταβούτογλου, ιδιαίτερα. 

Με τα δυο του βιβλία, Στρατηγικό Βάθος και Εναλλακτικές Κοσμοθεωρίες (διαθέσιμα στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ποιότητα - Αθήνα) ο τελευταίος δεν αφήνει σε κανένα (μέχρι τώρα) καλόπιστο και σίγουρα σε κανένα πολιτικό κατεργάρη, χώρους για να κρυφθεί ή για να προσποιείται ότι άλλα λένε δημόσια και άλλα εννοούν οι Τούρκοι της Άγκυρας. Με το Στρατηγικό Βάθος ο Νταβούτογλου γνωστοποιεί ότι η Κύπρος δεν μπορεί να υφίσταται παρά μόνο ως ελεγχόμενος από την Άγκυρα γεωπολιτικός χώρος – που είναι ο ορισμός της σατραπείας. Πιο σημαντικά κατά την εκτίμησή μου είναι αυτά που λέει στο άλλο του βιβλίο, Εναλλακτικές Κοσμοθεωρίες , που αρχικά εκδόθηκε το 1994 στην αγγλική και αποτελεί τη διδακτορική του διατριβή. 

Εκεί, λίγο πολύ μας παριστάνει όχι τον γεωπολιτικό αναλυτή αλλά τον πολιτικό φιλόσοφο. Και μας λέει αυτό που γράφει το Κοράνι. Ότι μια είναι η αυθεντική κοσμοθεωρία – η ισλαμική, και όλοι νομοτελειακά θα εξισλαμισθούμε. Όλοι. Ολόκληρος ο κόσμος, όπως ακριβώς μας λέει ο τελευταίος κομιστής της αλήθειας  ο Μωάμεθ. Για να γίνει αντιληπτό πόσο η έκδοση, κυρίως στα ελληνικά, των πονημάτων του Νταβούτογλου ενόχλησε την Άγκυρα, σας γνωρίζω ότι η τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα προσπάθησε να αποτρέψει την κυκλοφορία του Στρατηγικού Βάθους με ανεπιτυχή παρέμβαση προς τον εκδοτικό οίκο. Και καλά έπραξε η τουρκική πρεσβεία. Η κυκλοφορία του βιβλίου στα ελληνικά χαλούσε την εικόνα της Τουρκίας που καλλιεργούσε τότε ευλαβικά το τρίδυμο Νταβούτογλου – Παπανδρέου – Δρούτσα (και μαζί τους τα ελληνικά τουρκοκάναλα με τα ξενέρωτα αστικο-καπιταλιστικά τουρκικά σήριαλ).

Επανέρχομαι στην Κυπριακή Προεδρία και την πολιτική της σημασία. Όπως έχω υποστηρίξει και στο παρελθόν, η Κυπριακή Προεδρία σηματοδοτεί ουσιαστικά και συμβολικά την αποτυχία της τουρκικής στρατηγικής για την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στην προσπάθειά της αυτή η Άγκυρα είχε, και συνεχίζει να έχει, την άμεση υποστήριξη των πιο σημαντικών της πατρώνων στη μεταπολεμική εποχή, των Αμερικανών και των Εγγλέζων. Οι τελευταίοι, με τη Γραμματεία του ΟΗΕ να λειτουργεί ως ανδράποδό τους, προσπάθησαν το 2004 να υλοποιήσουν μέσω του δημοψηφίσματος, δηλαδή «ειρηνικά», αυτό που η Νατοϊκή πολεμική μηχανή της Άγκυρας απέτυχε να υλοποιήσει με την χρήση στρατιωτικής βίας το 1974.

Με αφορμή την Προεδρία της ΕΕ αλλά και τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, διαμορφώνονται συνθήκες απεγκλωβισμού της Κύπρου από τη θανάσιμη μέγγενη των, από τους Αγγλο-αμερικανικούς καθοδηγούμενων, διακοινοτικών συνομιλιών. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω μιας ευρηματικής διπλωματίας και συγκεκριμένων κινήσεων με στόχο την ανατροπή των παγιωμένων εδώ και δεκαετίες διαδικασίων. Ένα πεδίο δράσης που προσφέρεται, είναι η με τη συνεργασία της Ελλάδας υλοποίηση μιας στρατηγικής που να απονομιμοποιεί, κατ’ αρχήν, τον όποιο μελλοντικό ρόλο εγγυήτριων δυνάμεων στην Κύπρο. Στην Κύπρο δεν χωρούν ξένα στρατεύματα. Τελεία. Ελλάδα και Κύπρος μπορεί να αναπτύξουν πρωτοβουλία στο πεδίο αυτό. Αλλά προϋπόθεση για κάτι τέτοιο είναι η συνειδητοποίηση από Αθήνα και Λευκωσία ότι ηγούνται αυτόνομων και αυτεξούσιων κρατών.  Η Κύπρος θα έχει ένα εξάμηνο πρακτικής, ως προεδρεύων κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  να το καταλάβει ώστε να μην αφήνει την τύχη του λαού της στα χέρια των όποιων καλοθελητών της Δύσης.

ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ: ΑΛΗΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΑΤΕ!

Υπάλληλοι της Βουλής: Αλήτες δημοσιογράφοι μας καταστρέψατε! 
Στο στόχαστρο των υπαλλήλων της Βουλής έχουν μπει τώρα οι δημοσιογράφοι, καθώς τους θεωρούν ως τους βασικούς υπευθύνους για την απώλεια του εκλογικού τους επιδόματος, ύψους 1.000 ευρώ. Μετά την οργισμένη παρέμβαση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, για το εν λόγω επίδομα, και τη κατά συνέπεια απόσυρσή του, η ατμόσφαιρα στη Βουλή και συγκεκριμένα στους κύκλους των υπαλλήλων της, μυρίζει μπαρούτι.

Οι δημοσιογράφοι, λοιπόν, είναι οι πρώτοι που μπήκαν στο... μάτι των υπαλλήλων της Βουλής. Μάλιστα, ορισμένοι από αυτούς προχώρησαν και σε... λεκτικές επιθέσεις εναντίον εκπροσώπων του Τύπου. Σύμφωνα με newsit.gr, κάποιοι περιορίστηκαν σε ειρωνικά σχόλια του τύπου «ευχαριστηθήκατε τώρα;»,«νομίζατε ότι βγάλατε την είδηση; Που μας λέτε ότι δεν δουλεύουμε;» , «να κοιτάξετε τους μισθούς της ΔΕΗ και του ΟΤΕ, αντί να ασχολείστε με εμάς», ενώ κάποιοι άλλοι το πήγαν και κάποια βήματα παρακάτω κάνοντας λόγο για δημοσιογραφική αλητεία: «Αλήτες δημοσιογράφοι μας κάψατε!», φέρονται να ψέλλιζαν κάποιοι από αυτούς, λένε σε όποιον συναντούν μπροστά τους.

Yπεθυμίζεται οτι την Τετάρτη έγινε γνωστό πως ο πρώην πρόεδρος της Βουλής ενέκρινε κονδύλι δύο εκ. ευρώ  προκειμένου να καταβληθεί στους υπαλλήλους της επίδομα 1.000 ευρώ για τις δύο πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις, κατί το οποίο προκάλεσε την άμεση και οργισμένη παρέμβαση του πρωθυπουργού που ζήτησε να βρεθεί άμεσα λύση.