23 Ιουνίου, 2012

ΣΤΟΥΣ ΑΚΡΙΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ Η Μ.Κ.Ο."ΑΠΟΣΤΟΛΗ" ΤΗΣ Ι.Α.Α. ΚΑΙ Ο ΙΣΑ.


Στην ορεινή Όλυμπο της Καρπάθου βρίσκεται από σήμερα το απόγευμα κλιμάκιο του φιλανθρωπικού οργανισμού «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και του ΙΣΑ με σκοπό τη στήριξη και την ανακούφιση των 400 κατοίκων της που αισθάνονται ξεχασμένοι από όλους.
Ο Γενικός Διευθυντής της Αποστολής κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας μαζί με τον Δήμαρχο Καρπάθου κ. Μιχαήλ Χανιώτη, συνεργάτες του, και τον Πρόεδρο του ΙΣΑ κ. Γεώργιο Πατούλη, επισκέπτηκαν το αγροτικό ιατρείο της Κοινότητας. Η υποδοχή ήταν ιδιαίτερα θερμή από τους κατοίκους της ορεινής Ολύμπου, ενώ οι γυναίκες του χωριού φορούσαν παραδοσιακές στολές.

Έχοντας την ευκαιρία να διαπιστώσει τις ανάγκες και τις ελλείψεις των κατοίκων, ο κ. Δήμτσας συνομίλησε με ανθρώπους που νιώθουν παραμελημένοι και αφημένοι στην τύχη τους.

Συγκινημένος από τη δύναμη και το μεγαλείο της ψυχής τους υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Έχουμε την υποχρέωση να σας στηρίξουμε, να ενισχύσουμε τον αγώνα σας. Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν αυτό που διαπιστώνουν τα μάτια μας. Σας μεταφέρω τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Οι αντοχές σας δυναμώνουν το πείσμα μας και η εθνική σας περηφάνεια και ο αγώνας σας αποτελούν για εμάς το κίνητρο να δράσουμε από ψυχής, να εγγυηθούμε την ιατροφαρμακευτική φροντίδα και πρόληψη. Οργώνουμε τις ακριτικές άγονες γωνιές τις νησιωτικής μας Ελλάδας και διαπιστώνουμε κάθε φορά την ελληνική σημαία όλο και πιο ψηλά με κατοίκους που το ηθικό τους και το σθένος της ψυχής τους μυρίζει αυθεντική Ελλάδα.

Είμαστε αυτόπτες μάρτυρες των προβλημάτων σας και ήρθαμε ως εδώ να «συγκατοικήσουμε» συνοδοιπόροι και πλέον «συγκάτοικοι» σε κάθε αίτημα που θα απαλύνει τις προσδοκίες σας».

Ο κ. Πατούλης από την πλευρά του σημείωσε ότι: «Καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για την ενίσχυση των αναγκών σας με ιατροφαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό σε συνεργασία με την «Αποστολή» με διάρκεια και συνέπεια».

Τέλος, ο Δήμαρχος έκανε λόγο για "λησμονιά" και πως οι κάτοικοι βιώνουν την "εγκατάλειψη" και πως οι άνθρωποι που έσπευσαν για βοήθεια τους προσφέρουν στην κυριολεξία μία "ανάσα ζωής".

Η ΠΡΕΒΕΖΑ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΗΣΕ ΤΟΝ ΠΟΙΜΕΝΑΡΧΗ ΤΗΣ.


Χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου τελέστηκε σήμερα το μεσημέρι στον Ιερό Ναό του Αγ. Κωνσταντίνου στην Πρέβεζα, σε κλίμα οδύνης και βαθιάς συγκινησιακής φόρτισης, η νεκρώσιμος ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης Μελέτιου.

Το παρόν έδωσαν μέλη της Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτες, πλήθος κληρικών, εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου και βουλευτές, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, εκπρόσωποι δημοτικών αρχών, σύσσωμη η τοπική ηγεσία των σωμάτων ασφαλείας και του στρατού, εκπρόσωποι φορέων και εκατοντάδες κόσμου.

Το πλούσιο φιλανθρωπικό έργο του μακαριστού Μητροπολίτη, την αγάπη του για τον συνάνθρωπό, την σεμνότητα και την απλότητά του εξήραν στους επικήδειους λόγους τους εκπρόσωποι της εκκλησίας και τοπικοί φορείς. Η ταφή έγινε στον αύλειο χώρο του ναού που ο ίδιος έχτισε, επιθυμία του ιδίου.

Μία οδός ή πλατεία της Πρέβεζας
θα λάβει το όνομα του Μητροπολίτη Μελετίου.

Συνεδρίασε το μεσημέρι εκτάκτως το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας, με αφορμή την κοίμηση του Μακαριστού Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης, Μελετίου και αποφάσισε να κατατεθεί ψήφισμα, στο οποίο μεταξύ άλλων προτείνεται να λάβει μια οδός ή μια πλατεία της Πρέβεζας το όνομα του εκλιπόντος Μητροπολίτη. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Λάζαρος Πιπιλίδης, στην εισαγωγική του τοποθέτηση ανέφερε: «Είναι ένα θλιβερό γεγονός για την πόλη μας. Ο Μητροπολίτης ήρθε σε πολύ δύσκολες καταστάσεις για την Πρέβεζα και επί 32 χρόνια επιτέλεσε έργο και πρόσφερε κοινωνικά. Έδωσε στην πόλη μας τη ζωή του και όχι μόνο. Θα τον θυμόμαστε πάντα σαν τον πνευματικό μας πατέρα. Έναν άνθρωπο που κράτησε χριστιανικό το κλίμα, έπειτα από μία δοκιμασία που πέρασε ο Νομός μας. Θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη».

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας τοποθετήθηκε αναλόγως: «Εκφράζω την βαθιά μου λύπηση για την κοίμηση του Μακαριστού Μητροπολίτη Μελετίου και θέλω να δώσω τα συλλυπητήριά μου στους οικείους του και την Μητρόπολη. Υπηρέτησε επί 32 χρόνια τον Νομό μας και άφησε σπουδαία παρακαταθήκη. Υπηρέτησε τόσο την Εκκλησία, όσο και την τοπική κοινωνία, καθώς βρέθηκε κοντά στα προβλήματά της. Επέδειξε πλούσιο φιλανθρωπικό έργο, το οποίο ποτέ δεν επιδίωξε να προβάλλει.

Σαν άνθρωπος ήταν απλός και πράος και διακρίθηκε για τη λιτή στάση ζωής του. Είναι τεράστια η απώλεια για την ιστορική Μητρόπολη Πρέβεζας και εύχομαι ο Θεός να φροντίσει να συνεχίσει το έργο του ακόμη ένας πεφωτισμένος Μητροπολίτης. Πιστεύω πως θα μείνει στη μνήμη όλων μας, ως φωτεινός φάρος προσφοράς». Προτάθηκε στη συνέχεια από τον Δήμαρχο Πρέβεζας ψήφισμα, που θα περιλαμβάνει τα εξής:

-Να κυματίζει μεσίστια η σημαία μέχρι και την ημέρα της ταφής του.

-Να παραστεί σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο στην εξόδιο ακολουθία.

-Να εκφραστούν τα συλληπητήρια στην Ιερά Μητρόπολη και τους οικείου του Μητροπολίτη, από τον Δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο.

-Να δοθεί το όνομά του σε μία οδό της πόλης

-Να δοθεί ένα συμβολικό ποσό ευρώ στον οίκο ευγειρίας (500 ευρώ) αντί κατάθεσης στεφάνου.
-Να εκδοθεί το ψήφισμα στον ημερήσιο τοπικό και περιφερειακό τύπο και να επιδοθεί στην Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως. Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο επικεφαλής της παράταξης "Ανάπτυξη Τώρα'', Γιώργος Νίτσας, ο οποίος αφού τόνισε πως ο Μητροπολίτης υπήρξε μία από τις σημαντικότερες εκκλησιαστικές προσωπικότητες της Ελλάδος, αντιπρότεινε να μετονομαστεί η Πλατεία Ανδρούτσου, σε Πλατεία Μητροπολίτου Μελετίου, καθώς κάθε Μεγάλη Παρασκευή οι Πρεβεζάνοι συγκεντρώνονταν εκεί για να ακούσουν το κήρυγμα του εκλιπόντα στην περιφορά των επιταφίων. Η Δημοτική Παράταξη «Δημόσιος Χώρος Πρέβεζα - Λούρος - Ζάλογγο» του κ. Ρέντζου απέστειλε γραπτώς τη δική της πρόταση για το ψήφισμα, η οποία ανέφερε:

-Να παραστούν εκπρόσωποι της Δημοτικής Παρατάξεως «Δημόσιος Χώρος Πρέβεζα - Λούρος - Ζάλογγο» στην κηδεία του.

-Να κατατεθεί στεφάνι στη σορό του, εκ μέρους της Δημοτικής Κινήσεως.

-Να κατατεθεί το ποσόν των 200 ευρώ υπέρ του Γηροκομείου Πρέβεζας.

-Να δημοσιευθεί το παρόν ψήφισμα στον ημερήσιο τοπικό και περιφερειακό τύπο και να επιδοθεί στην Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως.

Το ψήφισμα τελικώς που πρότεινε ο Δήμαρχος Πρέβεζας «πέρασε», με μία μικρή τροποποίηση (Να δοθεί το όνομά του σε μία οδό ή πλατεία), ενώ ο κ. Μπαϊλης τόνισε πως ό,τι ζητηθεί, αναφορικά με την κηδεία του εκλιπόντος Μητροπολίτου, από το Δήμο, ο τελευταίος θα το παρέχει.

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «ΠΙΟ ΩΡΑΙΟ ΜΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΒΡΕΙ»

Φοιτητές από το American Hellenic Institute δέχθηκε στο γραφείο του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Ο Μακαριώτατος, είχε μια ευχάριστη συζήτηση με τα παιδιά και τους συνοδούς τους.

Μίλησε για θέματα που αφορούν την Εκκλησία και τον τρόπο που βοηθάει στην κρίση που έχει η χώρα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των νέων φοιτητών, μίλησε για τα συγκεκριμένα προβλήματα που απασχολούν την Εκκλησία ειδικά στο θέμα των ανθρώπων που έχουν ήδη πληγεί από αυτή.

Με θαυμασμό απάντησε ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας ερωτηθείς για την χώρα της Ελλάδος λέγοντας: «Πιο ωραίο μέρος από την Ελλάδα δεν έχω βρει παρόλο που έχω ταξίδεψει ιδιαίτερα στο εξωτερικό».

Σε ερώτηση φοιτητή «Αν βοηθάει καθόλου στο έργο της Εκκλησίας, η πολιτεία;»

Απάντησε συγκεκριμένα λέγοντας : «Η Εκκλησία είναι ένας χώρος που προχωράει παράλληλα με την Πολιτεία, όμως δεν θα κάνουμε κριτική εμείς στην Πολιτεία».

Στο τέλος, ο Πρόεδρος του American Hellenic Institute κ. Νίκος Λαριγάκης προσέφερε το ποσό των 3000 ευρώ στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών από μέρους της Εκκλησίας της Αγίας Αικατερίνης στην Βιρτζίνια της Αμερικής.

Ο Μακαριώτατος, από την μεριά του έδωσε ευλογία από ένα σταυρό στους φοιτητές.



ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ "ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟΥ" ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ Ι.Α.Α. ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ.



Η Βιβλιοθήκη της Ι.Α.Α. με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ.κ. Ιερωνύμου Β΄ προβαίνει για πρώτη φορά στην δημιουργία 'Κοινωνικού Φροντιστηρίου'. Σκοπός του εν λόγω σημαντικού εγχειρήματος είναι η δωρεάν κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Για το λόγο αυτό καλούμε εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να βοηθήσουν, ώστε να στελεχωθεί και υποστηριχθεί επάξια η ιερή αυτή πράξη.

Ο εθελοντισμός, η εκούσια δηλαδή και ανιδιοτελής βοήθεια ειδικά προς τα παιδιά μας, κρίνεται ως επιτακτική ανάγκη, ιδιαίτερα όταν αφορούν στην παιδεία και στο μέλλον τους. Δεν πρέπει να αφήσουμε τους νέους και τις νέες αβοήθητους στο έλεος των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών κρίσεων. Η Βιβλιοθήκη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, οργανωμένη και άρτια εφοδιασμένη, είναι έτοιμη να συνεργαστεί και να βοηθήσει στην τμηματοποίηση και οργάνωση του εκπαιδευτικού προσωπικού, ώστε να δημιουργηθεί το καλύτερο και δημιουργικότερο περιβάλλον για την μαθητευομένη νεολαία αλλά και για το εκπαιδευτικό προσωπικό.



MΟΝΤΙ: «ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΠΑΡΕΚΚΛΙΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΡΙΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ»


Mε τη φράση «το ευρώ είναι εδώ για να μείνει», αλλά και... καρφιά για το Παρίσι και το Βερολίνο, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι επιχείρησε να δώσει το στίγμα της διάσκεψης που έλαβε χώρα στη Ρώμη μεταξύ της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας.

«Το ευρώ αποτέλεσε το αποτέλεσμα μιας μη αναστρέψιμης διαδικασίας», πρόσθεσε από την πλευρά του ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι.

Ιταλοί σχολιαστές επισήμαιναν ότι ένα από τα πιο σημαντικά σημεία της σημερινής τετραμερούς συνόδου ήταν η συμφωνία που εκφράστηκε για τη θέσπιση του φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές και η βούληση να χρησιμοποιηθεί το 1% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ για την ανάπτυξη.

«Πριν από δέκα χρόνια, η Γερμανία και η Γαλλία ήταν εκείνες που παρέκκλιναν από τους κανόνες του Ευρώ και χρειάσθηκε πολύς καιρός για να ξαναχτίσουμε την αξιοπιστία του, την οποία δεν αμφισβήτησαν, πρώτοι, Έλληνες και Πορτογάλοι», κατέληξε ο Μόντι.

Η «ΤΡΟΙΚΑ» ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ ΚΑΤΑ ΜΕΡΚΕΛ.

Ο ευρωπαϊκός Νότος προκαλεί τη Γερμανία και τη συνταγή της ανάκαμψης της οικονομίας, έγραφε η «WSJ», αναφερόμενη στο μέτωπο που προσπαθούν να συστήσουν από κοινού η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία. Ενα μέτωπο που ενδεχομένως θα ξεδιπλωθεί στην αυριανή μίνι Σύνοδο Κορυφής στη Ρώμη μεταξύ των τεσσάρων ηγετών, Μόντι, Ολάντ, Ραχόι και Μέρκελ.

Στόχος της Ρώμης, του Παρισιού και της Μαδρίτης είναι να πειστεί το Βερολίνο στη χρησιμοποίηση των ευρωπαϊκών μηχανισμών στήριξης για την αγορά του ισπανικού και του ιταλικού χρέους. Η «WSJ» εκτιμά ότι αυτή η πρόταση δεν θα έχει καμία τύχη, εάν περιλαμβάνει χαλάρωση των μέτρων δημοσιονομικής πειθαρχίας ή εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Στη Σύνοδο της Ρώμης θα συζητηθούν οι προτάσεις για την ανάπτυξη, για την τραπεζική ένωση, την ενίσχυση των εξουσιών του ESM, τον φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και βέβαια την αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία.

Πρόκειται για την τελευταία ίσως ευκαιρία να βρεθούν σημεία σύγκλισης και να αναζητηθεί μια συμβιβαστική φόρμουλα πριν από την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής στις 28 και 29 Ιουνίου στις Βρυξέλλες. «Μπορούμε να έχουμε διαφορετικές απόψεις, αλλά η Γαλλία και η Γερμανία... οφείλουν να συνεργαστούν» λέει ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Είναι όμως γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη διάσταση απόψεων σε πολλά ζητήματα. Το Βερολίνο επιμένει ότι η λύση δεν βρίσκεται στην αμοιβαιοποίηση του δημόσιου χρέους. Ομως τόσο ο Ολάντ όσο και ο Μόντι θα προσπαθήσουν να πείσουν τη Μέρκελ ότι στην παρούσα φάση αυτό είναι απολύτως αναγκαίο όσο και η έκδοση ευρωομολόγων σε δεύτερη φάση.

Η Μέρκελ φαίνεται να συμφωνεί στην ιδέα της μεγαλύτερης τραπεζικής ένωσης και στην ανάγκη συλλογικής επιτήρησης του τραπεζικού τομέα, απορρίπτοντας όμως την πρόταση κοινής εγγύησης τραπεζικών καταθέσεων, κάτι που προωθούν Παρίσι, Ρώμη και Μαδρίτη. Επίσης, είναι σχεδόν βέβαιο ότι το Βερολίνο θα απορρίψει την πρόταση Μόντι για την εξαίρεση των στρατηγικών επενδύσεων από τον υπολογισμό του ελλείμματος καθώς και την ενίσχυση των εξουσιών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ώστε να είναι σε θέση να συμμετέχει απευθείας στην ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών που βρίσκονται σε δυσχερή θέση.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία ανακοίνωσης των βαθμολογιών των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις. Όπως επιβεβαίωσε το υπουργείο Παιδείας, οι βαθμοί των Γενικών (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα μετά τις 13:00. Παράλληλα, «τρέχει» η προθεσμία υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων, η οποία λήγει στις 5 Ιουλίου.

Στο Αττικό Νοσοκομείο μετέβη το πρωί του Σαββάτου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, προκειμένου να χειρουργηθεί στο μάτι μετά από αρχόμενη αποκόλληση αμφιβληστροειδούς. Λόγω της κατάστασης της υγείας του κ. Σαμαρά αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για το απόγευμα της Παρασκευής συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ.

Το «πράσινο φως» για την ετήσια δρομολόγηση του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου «Blue Star Patmos» στη γραμμή Πειραιάς - Χίος - Μυτιλήνη απο 12 Ιουλίου πήρε την Παρασκευή η Βlue Star Ferries κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών.

Δεκαπεντάλεπτη τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρωθυπουργός ευχήθηκε καλή επιτυχία στον κ.Σαμαρά, ενώ και οι δυο πλευρές επεσήμαναν την ανάγκη να υπάρξει στενή συνεργασία των δυο χωρών σε πολλούς τομείς. Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας, αποφασίστηκε η επανενεργοποίηση του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου.

Δριμύτατη επίθεση στον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Δακή εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ, με αφορμή την επίσκεψη στην Κοζάνη του Χ.Φούχτελ συνοδεία «επιχειρηματιών- κορακιών, γερμανικών και ελληνογερμανικών συμφερόντων», όπως υποστηρίζει.

Κόσμος

Χωρίς ουσιαστικές δεσμεύσεις και λύσεις για την φτώχεια, την πείνα και την απασχόληση ολοκληρώθηκε η Σύνοδος του ΟΗΕ στο Ρίο ντε Ζανέιρο στη Βραζιλία. Το αμφιλεγόμενο κείμενο το οποίο τιτλοφορείται «Το Μέλλον που Θέλουμε» υιοθετήθηκε επίσημα ως η τελική διακήρυξη της Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Βιώσιμη Ανάπτυξη. Ορίζει ότι σαφέστεροι στόχοι για τη βιώσιμη ανάπτυξη θα πρέπει να τεθούν ως το 2015, αν και δεν προβλέπει κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή τους.

Αντιδράσεις σε όλη τη Νότιο Αμερική έχει προκαλέσει η απόφαση του Κογκρέσου της Παραγουάης να αποπέμψει τον πρόεδρο Φερνάντο Λούγο, προκειμένου να δικαστεί για επεισόδια βίας που ξέσπασαν την περασμένη εβδομάδα. Αρκετές χώρες της περιοχής μιλούν ανοικτά για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» που θυμίζει αυτό που έγινε προ δύο ετών στην Ονδούρα του Μανουέλ Σελάγια. Ο ίδιος ο Λούγο αποδέχθηκε την απόφαση και ζήτησε από τους οπαδούς του να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους.

Περισσότερο φως σε μια περίεργη υπόθεση έριξε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας, το οποίο ανακοίνωσε επίσημα την κατάρριψη ενός μαχητικού F4 της τουρκικής μαχητικής αεροπορίας, το οποίο πετούσε στα χωρικά της ύδατα. «Το αεροπλάνο αντιμετωπίστηκε βάσει των όσων ισχύουν σε αυτές τις περιπτώσεις» δήλωσε στρατιωτικός αξιωματούχος που μίλησε στο πρακτορείο.

Η δίκη του πρώην στρατιωτικού διοικητή των Σέρβων της Βοσνίας Ράτκο Μλάντιτς, που είχε αναβληθεί στις 17 Μαΐου, θα επαναληφθεί τελικά στις 9 Ιουλίου, με την ακρόαση του πρώτου μάρτυρα κατηγορίας, ανακοίνωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Δεκάδες συνταξιούχοι, μέλη μιας οργάνωσης που εντάσσεται στο κίνημα των Αγανακτισμένων, διαδήλωσαν την Παρασκευή στη Βαρκελώνη και εισέβαλαν στο προξενείο της Γερμανίας ζητώντας την «ευρωπαϊκή διάσωση των πολιτών». Πολλοί κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα όπως «Η Ισπανία δεν πωλείται», «Μέρκελ, τα δώρα σου είναι δηλητηριώδη», «Είμαστε όλοι Έλληνες» και «Εμένα, ποιος θα με σώσει;».

Οικονομία

Με άνοδο έκλεισε την Παρασκευή η Νέα Υόρκη αλλά αντίθετη ήταν η εικόνα στην Ευρώπη όπου τα χρηματιστήρια κατέγραψαν απώλειες. Ένα ενισχυμένο πακέτο για την ανάπτυξη στην Ευρώπη θα ήθελε να δει ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ από τη Σύνοδο Κορυφής στις 28-29 Ιουνίου πριν η χώρα του υιοθετήσει το
Δημοσιονομικό Σύμφωνο, αναφέρει στο Reuters διπλωματική πηγή.

Εταιρίες παραγωγής ενέργειας σε τουλάχιστον τέσσερις χώρες έχουν περιορίσει ή παύσει τις εξαγωγές ενέργειας προς την Ελλάδα εξαιτίας κυρίως της μη καταβολής πληρωμών, δημιουργώντας πιέσεις στην αγορά που οδηγούν σε αυξήσεις τιμών και εντείνοντας τον κίνδυνο συσκοτίσεων (blackout) κατά την διάρκεια της τουριστικής περιόδου, αναφέρει το Reuters. Πηγές των εταιριών είπαν ότι έχουν μειώσει ή διακόψει τις πωλήσεις προς την Ελλάδα, εξαιτίας του υψηλού πιστωτικού κινδύνου και των καθυστερήσεων στις πληρωμές τους τελευταίους 2-3 μήνες.

Αθλητισμός

Το όνειρο του EURO 2012 τελείωσε, η επόμενη όμως ημέρα της εθνικής Ελλάδας δεν πρέπει και δεν είναι καθόλου απαισιόδοξη. Ο στόχος της ομάδας του Σάντος επιτεύχθηκε και με το παραπάνω στα γήπεδα της Πολωνίας. Χάρισε συγκινήσεις, χαμόγελα, εθνική ανάταση. Ήταν ένα διάλλειμα από την καθημερινότητα, στην οποία θα επιστρέψουν και οι Έλληνες διεθνείς. Η επόμενη ημέρα θα είναι διαφορετική χωρίς τον Λυμπερόπουλο και τον Χαλκιά, με ερωτηματικά για άλλους δύο (Κατσουράνη, Καραγκούνη) και με νέο αίμα (Κυριάκο, Φορτούνη, Παπασταθόπουλο) που είναι έτοιμοι για να μας πάνε στο Μουντιάλ του 2014!

Την ανωτερότητα της Γερμανίας έναντι της Ελλάδας αναγνώρισαν όλα τα ξένα ΜΜΕ αναφερόμενα στον προημιτελικό του Γκντασκ. Πιο χαρακτηριστικός ο τίτλος του γερμανικού περιοδικού Kicker «έπεσε το ελληνικό οχυρο», ενώ η As αναφέρει « η Γερμανία δεν έδειξε έλεος» και η gazzetta dello sport: «τέσσερα γκολ που προκαλούν φόβο».

Η Άνγκελα Μέρκελ μετά το τέλος της αναμέτρησης της Γερμανίας με την Ελλάδα επισκέφτηκε τα αποδυτήρια για να συγχαρεί τους παίκτες της ομάδας και τον Γιόακιμ Λεβ.


ΟΗΕ: ΑΔΥΝΑΤΗ Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ.

ΟΗΕ: Αδύνατη η πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία
Εκτίναξη του αριθμού των ατόμων που χρειάζονται άμεση ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία παρατηρεί το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (ΟCHA). Από τον περασμένο Μάρτιο, ο αριθμός έχει αυξηθεί κατά 50%, αγγίζοντας περισσότερο από 1,5 εκατ. πολίτες στη Συρία. Τα επεισόδια βίας, υπογραμμίζει το OCHA, έχουν το τελευταίο διάστημα εντατικοποιηθεί, ενώ η έξοδος αμάχων από περιοχές που έχουν μετατραπεί σε εμπόλεμες ζώνες ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους αντιπολιτευόμενους έχει γίνει σχεδόν αδύνατη.

Η πρόσβαση στις περιοχές αυτές από διεθνείς οργανισμούς, όπως τον Ερυθρό Σταυρό, προκειμένου να βοηθήσουν τους αμάχους, έχει επίσης γίνει σχεδόν αδύνατη και επικίνδυνη για τους διεθνείς φορείς. Σημειώνεται, τέλος, πως περισσότεροι από 350.000 άτομα έχουν ήδη εγκαταλείψει την βόρεια πόλη Ίντλιμπ, ενώ άλλοι 250.000 εκτιμάται ότι έχουν εγκαταλείψει τη Χομς.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 23/6/2012


Γεγονότα

1775: Η πρώτη κωπηλατοδρομία μεταξύ των πανεπιστημίων Οξφόρδης και Κέιμπριτζ διεξάγεται στον Τάμεση. Την παρακολουθούν 200.000 άτομα και σημειώνονται επτά πνιγμοί μεταξύ των θεατών.

1868: Ο αμερικανός τυπογράφος και εκδότης Κρίστοφερ Λάθαμ Σολς λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τη γραφομηχανή όπως τη γνωρίζουμε σήμερα. Πέντε χρόνια αργότερα θα πουλήσει την εφεύρεσή του, λόγω οικονομικών προβλημάτων στην εταιρεία Remington αντί 12.000 δολαρίων.

1874: Στις κάλπες οι Έλληνες. Οι εκλογές θα διαρκέσουν έως τις 26 Ιουνίου και θα επικρατήσει ο Δημήτριος Βούλγαρης.

1901: Αφόρητη ζέστη πλήττει την Αθήνα. Ο υδράργυρος αγγίζει τους 44 βαθμούς Κελσίου.

1902: Το όνομα «Mercedes» υιοθετείται για πρώτη φορά ως εμπορική επωνυμία από τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Daimler. «Μερσέντες» ονομαζόταν η κόρη του πάμπλουτου αυστριακού επιχειρηματία Εμίλ Γιέλινεκ, ο οποίος ζήτησε από τους υπευθύνους της εταιρείας να του κατασκευάσουν «ένα αυτοκίνητο για μετά το αύριο», στο οποίο έδωσε το όνομα της κόρης του. Σχεδόν ταυτόχρονα θα εισέλθει και στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.

1964: Ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου συναντάται στο Λευκό Οίκο με τον αμερικανό πρόεδρο Λίντον Τζόνσον και ανθίσταται σθεναρά στις πιέσεις του τελευταίου να δεχτεί υποχωρήσεις στο Κυπριακό.

Γεννήσεις

47 π.Χ: Πτολεμαίος ΙΕ' Φιλοπάτωρ Φιλομήτωρ Καίσαρ, Καισαρίων, ο τελευταίος της δυναστείας των Πτολεμαίων στην Αίγυπτο. (Θαν. 30/8/30 π.Χ.)

1894: Εδουάρδος 8ος, δούκας του Ουίντσορ και βασιλιάς της Αγγλίας, ο οποίος το 1936 παραιτήθηκε από το θρόνο του εν μέσω συνταγματικής κρίσης, για χάρη της αγαπημένης του Γουόλις Σίμσον, που ήταν κοινή θνητή. (Θαν. 28/5/1972)

1908: Μ. Καραγάτσης, φιλολογικό ψευδώνυμο του Δημήτρη Ροδόπουλου, συγγραφέας. («Γιούγκερμαν», «Συνταγματάρχης Λιάπκιν») (Θαν. 14/9/1960)

Θάνατοι

79: (Τίτος Φλάβιος) Βεσπασιανός, ρωμαίος αυτοκράτορας (69-79), ιδρυτής της Φλαβιανής Δυναστείας και εισηγητής της φορολόγησης των δημόσιων ουρητηρίων, που από τότε ονομάστηκαν Βεσπασιανές. (Γεν. 17/11/9)

1901: Ανδρέας Λασκαράτος, ποιητής και σατιρικός συγγραφέας. (Γεν. 1/5/1811)  [Αποφθέγματα]

1996: Ανδρέας Παπανδρέου, ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός (1981-1989, 1993-1996). (Γεν. 5/2/1919)