23 Ιουνίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία ανακοίνωσης των βαθμολογιών των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις. Όπως επιβεβαίωσε το υπουργείο Παιδείας, οι βαθμοί των Γενικών (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα μετά τις 13:00. Παράλληλα, «τρέχει» η προθεσμία υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων, η οποία λήγει στις 5 Ιουλίου.

Στο Αττικό Νοσοκομείο μετέβη το πρωί του Σαββάτου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, προκειμένου να χειρουργηθεί στο μάτι μετά από αρχόμενη αποκόλληση αμφιβληστροειδούς. Λόγω της κατάστασης της υγείας του κ. Σαμαρά αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για το απόγευμα της Παρασκευής συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ.

Το «πράσινο φως» για την ετήσια δρομολόγηση του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου «Blue Star Patmos» στη γραμμή Πειραιάς - Χίος - Μυτιλήνη απο 12 Ιουλίου πήρε την Παρασκευή η Βlue Star Ferries κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών.

Δεκαπεντάλεπτη τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρωθυπουργός ευχήθηκε καλή επιτυχία στον κ.Σαμαρά, ενώ και οι δυο πλευρές επεσήμαναν την ανάγκη να υπάρξει στενή συνεργασία των δυο χωρών σε πολλούς τομείς. Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας, αποφασίστηκε η επανενεργοποίηση του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου.

Δριμύτατη επίθεση στον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Δακή εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ, με αφορμή την επίσκεψη στην Κοζάνη του Χ.Φούχτελ συνοδεία «επιχειρηματιών- κορακιών, γερμανικών και ελληνογερμανικών συμφερόντων», όπως υποστηρίζει.

Κόσμος

Χωρίς ουσιαστικές δεσμεύσεις και λύσεις για την φτώχεια, την πείνα και την απασχόληση ολοκληρώθηκε η Σύνοδος του ΟΗΕ στο Ρίο ντε Ζανέιρο στη Βραζιλία. Το αμφιλεγόμενο κείμενο το οποίο τιτλοφορείται «Το Μέλλον που Θέλουμε» υιοθετήθηκε επίσημα ως η τελική διακήρυξη της Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Βιώσιμη Ανάπτυξη. Ορίζει ότι σαφέστεροι στόχοι για τη βιώσιμη ανάπτυξη θα πρέπει να τεθούν ως το 2015, αν και δεν προβλέπει κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή τους.

Αντιδράσεις σε όλη τη Νότιο Αμερική έχει προκαλέσει η απόφαση του Κογκρέσου της Παραγουάης να αποπέμψει τον πρόεδρο Φερνάντο Λούγο, προκειμένου να δικαστεί για επεισόδια βίας που ξέσπασαν την περασμένη εβδομάδα. Αρκετές χώρες της περιοχής μιλούν ανοικτά για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» που θυμίζει αυτό που έγινε προ δύο ετών στην Ονδούρα του Μανουέλ Σελάγια. Ο ίδιος ο Λούγο αποδέχθηκε την απόφαση και ζήτησε από τους οπαδούς του να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους.

Περισσότερο φως σε μια περίεργη υπόθεση έριξε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας, το οποίο ανακοίνωσε επίσημα την κατάρριψη ενός μαχητικού F4 της τουρκικής μαχητικής αεροπορίας, το οποίο πετούσε στα χωρικά της ύδατα. «Το αεροπλάνο αντιμετωπίστηκε βάσει των όσων ισχύουν σε αυτές τις περιπτώσεις» δήλωσε στρατιωτικός αξιωματούχος που μίλησε στο πρακτορείο.

Η δίκη του πρώην στρατιωτικού διοικητή των Σέρβων της Βοσνίας Ράτκο Μλάντιτς, που είχε αναβληθεί στις 17 Μαΐου, θα επαναληφθεί τελικά στις 9 Ιουλίου, με την ακρόαση του πρώτου μάρτυρα κατηγορίας, ανακοίνωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Δεκάδες συνταξιούχοι, μέλη μιας οργάνωσης που εντάσσεται στο κίνημα των Αγανακτισμένων, διαδήλωσαν την Παρασκευή στη Βαρκελώνη και εισέβαλαν στο προξενείο της Γερμανίας ζητώντας την «ευρωπαϊκή διάσωση των πολιτών». Πολλοί κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα όπως «Η Ισπανία δεν πωλείται», «Μέρκελ, τα δώρα σου είναι δηλητηριώδη», «Είμαστε όλοι Έλληνες» και «Εμένα, ποιος θα με σώσει;».

Οικονομία

Με άνοδο έκλεισε την Παρασκευή η Νέα Υόρκη αλλά αντίθετη ήταν η εικόνα στην Ευρώπη όπου τα χρηματιστήρια κατέγραψαν απώλειες. Ένα ενισχυμένο πακέτο για την ανάπτυξη στην Ευρώπη θα ήθελε να δει ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ από τη Σύνοδο Κορυφής στις 28-29 Ιουνίου πριν η χώρα του υιοθετήσει το
Δημοσιονομικό Σύμφωνο, αναφέρει στο Reuters διπλωματική πηγή.

Εταιρίες παραγωγής ενέργειας σε τουλάχιστον τέσσερις χώρες έχουν περιορίσει ή παύσει τις εξαγωγές ενέργειας προς την Ελλάδα εξαιτίας κυρίως της μη καταβολής πληρωμών, δημιουργώντας πιέσεις στην αγορά που οδηγούν σε αυξήσεις τιμών και εντείνοντας τον κίνδυνο συσκοτίσεων (blackout) κατά την διάρκεια της τουριστικής περιόδου, αναφέρει το Reuters. Πηγές των εταιριών είπαν ότι έχουν μειώσει ή διακόψει τις πωλήσεις προς την Ελλάδα, εξαιτίας του υψηλού πιστωτικού κινδύνου και των καθυστερήσεων στις πληρωμές τους τελευταίους 2-3 μήνες.

Αθλητισμός

Το όνειρο του EURO 2012 τελείωσε, η επόμενη όμως ημέρα της εθνικής Ελλάδας δεν πρέπει και δεν είναι καθόλου απαισιόδοξη. Ο στόχος της ομάδας του Σάντος επιτεύχθηκε και με το παραπάνω στα γήπεδα της Πολωνίας. Χάρισε συγκινήσεις, χαμόγελα, εθνική ανάταση. Ήταν ένα διάλλειμα από την καθημερινότητα, στην οποία θα επιστρέψουν και οι Έλληνες διεθνείς. Η επόμενη ημέρα θα είναι διαφορετική χωρίς τον Λυμπερόπουλο και τον Χαλκιά, με ερωτηματικά για άλλους δύο (Κατσουράνη, Καραγκούνη) και με νέο αίμα (Κυριάκο, Φορτούνη, Παπασταθόπουλο) που είναι έτοιμοι για να μας πάνε στο Μουντιάλ του 2014!

Την ανωτερότητα της Γερμανίας έναντι της Ελλάδας αναγνώρισαν όλα τα ξένα ΜΜΕ αναφερόμενα στον προημιτελικό του Γκντασκ. Πιο χαρακτηριστικός ο τίτλος του γερμανικού περιοδικού Kicker «έπεσε το ελληνικό οχυρο», ενώ η As αναφέρει « η Γερμανία δεν έδειξε έλεος» και η gazzetta dello sport: «τέσσερα γκολ που προκαλούν φόβο».

Η Άνγκελα Μέρκελ μετά το τέλος της αναμέτρησης της Γερμανίας με την Ελλάδα επισκέφτηκε τα αποδυτήρια για να συγχαρεί τους παίκτες της ομάδας και τον Γιόακιμ Λεβ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: