19 Ιουνίου, 2012

ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΑΒΕΒΑΙΟ.


Πιθανότητα θα αποκτήσουμε κυβέρνηση, αλλά αμφιβάλλω αν θα αποκτήσουμε κυβερνησιμότητα. Η χώρα χρεοκόπησε οικονομικά γιατί είχε ήδη χρεοκοπήσει πολιτικά-αξιακά. Τα διαδοχικά εκλογικά αποτελέσματα επιβεβαιώνουν την αδυναμία της να αναγεννηθεί πολιτικά. Ο πολίτης εξακολουθεί να είναι εγκλωβισμένος μεταξύ των ανυπόληπτων ευρωπαϊστών και των ιδεοληπτικών λαϊκιστών.

Το κοινό αίσθημα υπαγορεύει ότι, σε συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής, η χώρα έχει ανάγκη από κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία, όμως, το κοινό αίσθημα μετατρέπεται σε πολιτική πραγματικότητα από τα κόμματα. Οταν τα κόμματα διαπερνώνται από εκείνη τη νοοτροπία που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία -τον ιδιοτελή καιροσκοπισμό, την πόλωση, τον λαϊκισμό, την ηγετική ατολμία- τότε οι επιταγές του κοινού αισθήματος παραγνωρίζονται και παράγονται υποβέλτιστα για τη χώρα αποτελέσματα.

Το πλέον εθνικά επωφελές θα ήταν να συμμετάσχει ο ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Θα σχηματιζόταν έτσι ένα ευρύτατο πολιτικό μέτωπο, το οποίο θα μπορούσε να αναδιαπραγματευθεί, με αυξημένη βαρύτητα, όρους του Μνημονίου. Δεν θα το κάνει. Γιατί; Διότι, οι ηγέτες του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να υπερβούν τον ιστορικό τους εαυτό.

Στο μέτρο που μετέχουν στην κυρίαρχη κουλτούρα της καιροσκοπικής πόλωσης, δεν έχουν αποκτήσει την ικανότητα να συνεργάζονται με τους αντιπάλους τους. Δείτε τι λένε: «Μα είμαστε διαφορετικοί». Πρόκειται, φυσικά, περί ανόητης ταυτολογίας. Ακριβώς επειδή τα κόμματα έχουν διαφορές πρέπει, σε κρίσιμες εθνικά στιγμές, να αναζητούν, έπειτα από προγραμματικές διαπραγματεύσεις, κοινούς τόπους. Η κουλτούρα του «ιστορικού συμβιβασμού» είναι ξένη στους νεοκομμουνιστές του ΣΥΡΙΖΑ (και όχι μόνο).

Μια κυβέρνηση με άξονα τη Ν.Δ. θα είναι, εν πολλοίς, μια κυβέρνηση φθαρμένων πολιτικάντηδων με μειωμένη πειθώ. Η λαϊκιστική αντιμνημονιακή παράταξη, πολιτικά ισχυροποιημένη, θα είναι «μαχητικά» απέναντί της. Το τζίνι έχει πλέον βγει από τα μπουκάλι...

Ξέρουμε τι είναι το βέλτιστο για τη χώρα αλλά, με την πολιτική κουλτούρα που τη διακρίνει, θα καταλήξουμε στο υποβέλτιστο - το οποίο, στην παρούσα συγκυρία, θα είναι η έξοδος της χώρας από το ευρώ. Χθες αγοράσαμε χρόνο, αλλά δεν αποτρέψαμε το μοιραίο. Σαν τους επιβάτες του μοιραίου αεροπλάνου που έπεσε στους Δίδυμους Πύργους, είναι οδυνηρό να βλέπεις την καταστροφή να έρχεται όντας ανίκανος να την αποφύγεις...


ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ M.K.O. "ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ" ΤΗΣ Ι.Α.Α. ΜΕ ΤΗΝ SANT EGIDIO ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ.



Σύμφωνο συνεργασίας για την καταπολέμηση της φτώχειας υπέγραψαν ο φιλανθρωπικός οργανισμός της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών "Αποστολή" και η Κοινότητα του Αγίου Αιγιδίου. Η υπογραφή του συμφωνητικού έγινε στο ιστορικό μοναστήρι των Φραγκισκανών, Αγία Κιάρα από τον Γενικό Διευθυντή της "Αποστολής" κ. Κ. Δήμτσα και τον Πρόεδρο της Sant Egidio, Kαθηγητή Μarco Impagliazzo.

Ο κ. Impagliazzo κατά την υπογραφή του συμφωνητικού έκανε λόγο για "μία συμμαχία που μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους που υποφέρουν". Από την πλευρά του ο κ. Δήμτσας επισήμανε ότι η δημιουργία μίας χριστιανικής συμμαχίας για την καταπολέμηση της φτώχειας αποτελεί ένα θετικό μήνυμα, ιδιαίτερα σε μία εποχή που οι ευρωπαϊκοί λαοί δοκιμάζονται και η ίδια η Ευρώπη δείχνει να έχει χάσει τον βηματισμό της.



GAME OF THRONES -ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ ΣΤΕΜΜΑΤΟΣ.

Πάταγο έχει κάνει στην Αμερική, αλλά και σε όλο τον κόσμο η τηλεοπτική παραγωγή «Παιχνίδι του Στέμματος- Το τραγούδι της φωτιάς και του Πάγου», Game of Thrones-A Song of Ice and Fire, βασισμένη στο μυθιστόρημα του Τζωρτζ Μάρτιν, το οποίο ολοκληρώνεται σε επτά μέρη, εκ των οποίων τα πέντε μέχρι τώρα έχουν κυκλοφορηθεί, ενώ στο Διαδίκτυο μπορεί κάποιος να διαβάσει αποσπάσματα από το έκτο. Ήδη στην Αμερική προβάλλεται ο δεύτερος κύκλος. Διάβασα αυτό το διάστημα το μυθιστόρημα, ομολογουμένως με μία επιφύλαξη, κυρίως διότι είχα την αίσθηση ξεκινώντας ότι ήταν μία παραλλαγή του Άρχοντα των Δακτυλιδιών. Ομολογώ ότι οι επιφυλάξεις μου διασκεδάστηκαν. 

Το μυθιστόρημα είναι πολύ δυνατό. Είναι ένα εντυπωσιακό, στα όρια του επικού, σχόλιο πάνω στην δύναμη της εξουσίας και στην αλλοτρίωση που αυτή προκαλεί στον άνθρωπο, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, θρησκευτικής πίστης, κοινωνικής θέσης. Θα έλεγα ότι πρόκειται για μία βαθιά σπουδή της πεπτωκυίας ανθρώπινης φύσης, χωρίς ο συγγραφέας να εισέρχεται σε θεολογικά ζητήματα ή να κάνει προπαγάνδα του πολιτικώς ορθού. Η βία, η ωμότητα, ο έρωτας, η σεξουαλικότητα δεν κρύβονται, χωρίς όμως να φθάνουν τα όρια του αηδιαστικού ή του χυδαίου, όπως ίσως κάποιος θα μπορούσε να υποθέσει. Είναι ένα μυθιστόρημα το οποίο, χωρίς να κρύβει, δεν προσβάλλει.

Οι κριτικοί θεωρούν ότι η βασική ιδέα του μυθιστορήματος αντλήθηκε από τον πόλεμο των Ρόδων στην Αγγλία (1455-1485), μεταξύ δύο οίκων, των Λάνκαστερ και των Τυδώρ. Εδώ έχουμε την σύγκρουση των Λάννιστερ και των Σταρκ για την κυριαρχία στη Γη των Επτά Βασιλείων, με την συμμετοχή όμως όλων των Οίκων, όπως επίσης και την παρουσία των τελευταίων απογόνων της παλαιάς Δυναστείας των Ταργκάρυεν. Το βιβλίο προετοιμάζει τον αναγνώστη για την μεγάλη σύγκρουση, τον πόλεμο επικράτησης, με την παρουσία πολλών χαρακτήρων, πλήθους ονομάτων, αρχόντων και ανθρώπων του λαού, ιπποτών, αλλά και παρανόμων, ενώ το μυθιστόρημα διατρέχει η παρουσία της Νυκτερινής Φρουράς, η οποία στέκεται πρόμαχος του Μεγάλου Τείχους που χωρίζει τα βασίλεια από τον κόσμο των Άλλων (που είναι ο κόσμος των νεκρών).

Η πλοκή είναι συναρπαστική. Παρά το γεγονός ότι ο αναγνώστης δυσκολεύεται στην αρχή μέχρι να χωνέψει εντός του το πλήθος των ονομάτων και των χαρακτήρων που παρελαύνουν, καθώς εξελίσσεται η δράση, καταλαβαίνει ποιοι είναι οι κύριοι ήρωες, αλλά και διαπιστώνει ότι ο Μάρτιν αποφεύγει να κάνει αυτό που συνήθως πράττουν οι συγγραφείς επών: να σχηματοποιήσει τους ήρωες σε καλούς και κακούς. Βλέπουμε τον συγγραφέα, ενώ δίνει την εντύπωση ότι π.χ. ταυτίζει έναν από τους κύριους ήρωες, τον νάνο Τύριον Λάννιστερ με το στρατόπεδο του κακού, εντούτοις μας τον παρουσιάζει ανθρώπινο, συμπαθή, καθημερινό. Το ίδιο και με τον Ένταρντ Στάρκ. Ενώ όλοι καταλαβαίνουμε ότι είναι ένας από τους εκφραστές αυτού που συμβατικά θα ονομάζαμε «καλό», ο Μάρτιν δεν θα διστάσει να τον οδηγήσει στο θάνατο, κάνοντάς τον να πληρώσει το γεγονός ότι ήταν εύσπλαχνος και όχι τόσο σκληρός όσο η θέση του απαιτούσε. 

«Στο παιχνίδι του στέμματος, κερδίζει κανείς ή πεθαίνει», λέει η αδίστακτη βασίλισσα Σέρσεϊ και ο έντιμος Ένταρντ αρνείται να πληγώσει τα συναισθήματα των φίλων του, αποδέχεται να θυσιάσει τον εαυτό του και την αξιοπρέπειά του χάριν της σωτηρίας του παιδιού του που τον έχει προδώσει και να μην δείξει την σκληρότητα που ο θρόνος και η εξουσία απαιτούν, όχι για να οδηγήσει κατ’ ανάγκην τον κόσμο στο καλό, αλλά για να επιβιώσει ο ίδιος.

Και μόνο αυτός ο ήρωας θα ήταν αρκετός για να μας οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι ο Μάρτιν κάνει ένα ευφυές σχόλιο για την εποχή μας. Δεν χωρά εντιμότητα, ευσπλαχνία, αξιοπρέπεια στα παιχνίδια των ισχυρών, αλλά η άνευ όρων επικράτηση. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ρομαντισμό στον πόλεμο. Δεν μπορούμε να μιλάμε για φιλία, για αγάπη, για ανθρωπιά σε μια εποχή όπου επικρατεί ο κυνισμός των αγορών, η διάθεση για εξαθλίωση των πάντων προκειμένου οι ισχυροί να κερδίσουν, όπου ο αμοραλισμός διδάσκει ότι «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα». Η συντριβή του Ένταρντ μπορεί να κάνει τον αναγνώστη να ταυτίζεται με τον συναισθηματικό άρχοντα και στη συνέχεια, με τη γυναίκα του Κάτλυν και το γιο τους Ρομπ που αναλαμβάνουν να παλέψουν για την αποκατάσταση της νομιμότητας και της αλήθειας στα βασίλεια, όμως μένει η αίσθηση ότι τελικά το κακό της εξουσίας που στερείται αγάπη και ανθρωπιά κυβερνά τον κόσμο.

Και αυτό το σχόλιο προεκτείνεται σε όλες τις μορφές εξουσίας, οι οποίες απεικονίζονται στο μυθιστόρημα. Ο άρχοντας Λάννιστερ έχει δύο γιους. Ο ένας είναι ο Τζέιμι, ο εκλεκτός, ο ικανός στρατηγός και πολεμιστής, αυτός που κάνει τον κάθε πατέρα περήφανο. Ο άλλος είναι ο νάνος Τύριον, ο αποδιοπομπαίος τράγος, αυτός που ο πατέρας του δεν του δίνει καμία σημασία, αλλά μόνο τον ειρωνεύεται και τον απορρίπτει, δίδοντάς του την δυνατότητα να ζει γλεντώντας τη ζωή του, χωρίς όμως να τον υπολογίζει. Και στη δύσκολη στιγμή, ο εκλεκτός παγιδεύεται και αιχμαλωτίζεται, ενώ ο πανούργος νάνος αναδεικνύεται αληθινός ηγέτης. Δεν είναι το φαίνεσθαι το οποίο τελικά δίνει αξία στη ζωή, αλλά η αληθινή ικανότητα του ανθρώπου. 

Ανάλογος είναι ο χαρακτήρας του γιου του Ένταρντ Στάρκ Ρόμπ, ο οποίος αναλαμβάνει ευθύνες που δεν ήταν έτοιμος να αναλάβει, αλλά αποδεικνύεται μέσα από τις δυσκολίες ότι είχε γενναία καρδιά και αναγκάζει όλους εκείνους που τον θεωρούσαν εύκολη λεία, να τον σεβαστούν, να καταλάβουν ότι δεν είναι εύκολος αντίπαλος και ότι η εξουσία δεν κατακτιέται ούτε επιβάλλεται από τα οικόσημα, τις σπουδές, το όνομα που κάποιος φέρει, αλλά στο πεδίο της μάχης, με την ικανότητα αξιοποίησης των χαρισμάτων που έχει, όπως επίσης και με το αν μπορεί να αναδειχθεί αληθινός ηγέτης. 

Δεν είναι όμως μόνο η πολιτική και στρατιωτική εξουσία που περιγράφονται εκπληκτικά στο μυθιστόρημα. Είναι και η σχέση πατέρα και παιδιού, άντρα και γυναίκας, αδερφού και αδερφής, άρχοντα και αρχόμενου. Ο άνθρωπος που προχωρά στη ζωή του είναι εκείνος που μπορεί να θυσιάσει κάτι από το εγώ του, αυτός δηλαδή που έχει ταπείνωση, αλλά και αυτός που βρίσκεται σε εγρήγορση. Ο νωθρός, ο απαιτητικός, ο εγωπαθής μπορεί πρόσκαιρα να κερδίζει, όμως σε βάθος χρόνου τον περιμένει η συντριβή και ο θάνατος. Η αντίθεση στη σχέση της Νταινέρυς Ταργκάρυεν και του αδερφού της Βισέρυς είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως και η παρουσία του Τζον Σνόου, νόθου γιου του Ένταρντ Σταρκ, ενός από τους πιο συμπαθείς ήρωες του μυθιστορήματος.

Το Παιχνίδι του Στέμματος αποτελεί ένα πολύ ενδιαφέρον μυθιστόρημα επικής φαντασίας, το οποίο σχολιάζει ουσιαστικά τον κόσμο μας. Αν θέλαμε να μιλήσουμε από την άποψη της θεολογίας, δείχνει την πεπτωκυία ανθρώπινη φύση, την παραδομένη στο θάνατο της εξουσίας, την άρνηση της αγάπης ως συνεκτικού ιστού της κοινωνίας, την αφημένη στην δύναμη των παθών, που δε γνωρίζει ούτε συγγένειες ούτε εμφανίζει σεβασμό στον άλλο. Και χωρίς να παραθεωρούμε την ρεαλιστική αυτή θεώρηση θα άξιζε να συγκρίναμε αυτόν τον κόσμο με την Βασιλεία του Θεού, η οποία προτείνει στον άνθρωπο την θυσία, την αγάπη, την ταπείνωση, την ευσπλαχνία και την αξιοπρέπεια, η οποία γίνεται πορεία στην αιωνιότητα. 

Γιατί εκεί είναι και η τελική ρίζα στη διαφορά του τρόπου που η θεολογία της Εκκλησίας βιώνει τα πράγματα. Ο άνθρωπος μπορεί από μόνος του να λειτουργήσει ηρωικά, να ξεπεράσει τον εαυτό του και τις δυνάμεις του. Δεν μπορεί όμως να λειτουργήσει στην προοπτική της αληθινής αγάπης, που ξεπερνά το «εγώ» και, κυρίως, δεν μπορεί να υπερβεί τον παρόντα χρόνο, αν δεν υπάρχει ο Χριστός και η σχέση μαζί Του στην Εκκλησία.

Το Παιχνίδι του στέμματος μάς δείχνει το μεγαλείο, αλλά και την διαφθορά της εξουσίας, και ταυτόχρονα το μεγαλείο και τη διαφθορά του ανθρώπου. Η εξουσία μπορεί να είναι ένα παιχνίδι που το αποτέλεσμά του μπορεί να μεγαλύνει ή να συντρίβει ανθρώπους και λαούς. Η αληθινή αγάπη όμως και η θυσία είναι αυτή που κάνει τον άνθρωπο, ακόμη κι αν φαίνεται ότι νικήθηκε από τον χρόνο και τον θάνατο, να ζει αιώνια. Κι όσο κι αν αυτή η στάση φαίνεται ανώφελη στον κόσμο της εξουσίας, εντούτοις μας δίνει αληθινή παρηγοριά, για τον πρόσθετο λόγο ότι δεν είμαστε μόνοι μας σ’ αυτό το δρόμο, όπως οι ήρωες του Μάρτιν, αλλά έχουμε μαζί μας τον Θεό που πιστεύουμε.

Πηγή: ΒΗΜΑΤΑ


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 
Ελλάδα

Την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο να αναλάβει την πρωθυπουργία ο Αντώνης Σαμαράς σε ένα κυβερνητικό σχήμα με τη συμμετοχή της Δημοκρατικής Αριστεράς, εξέφρασε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Οδυσσέας Βουδούρης. «Ο κ. Σαμαράς ο οποίος έχει υπογράψει ότι εάν Νέα Δημοκρατία κερδίσει τις εκλογές θα εφαρμόσει απαρέγκλιτα το Μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση κατά την άποψή μου δεν είναι το καταλληλότερο άτομο για να ηγηθεί ενός σχήματος ευρείας αποδοχής» δήλωσε στον Βήμα 99,5. Χαρακτήρισε, επίσης, «κομβικό σημείο» για τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση συνεργασίας το θέμα των προσώπων που θα συνθέσουν το νέο σχήμα.
   
Το θετικό κλίμα στο οποίο διεξήχθησαν οι πρώτες συναντήσεις του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη, στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών, δημιουργούν αισιοδοξία ότι σύντομα -ίσως και εντός της ημέρας- θα υπάρξει συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας με τη συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Στις 10 το πρωί συναντώνται ξανά Ευ.Βενιζέλος και Φ.Κουβέλης, ενώ ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ θα συναντηθεί και με τον Αντ.Σαμαρά. Επίσης, δεν αποκλείεται να συγκληθεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας -αίτημα που έχει υποβάλει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και το οποίο φέρεται να αποδέχεται ο πρόεδρος της ΝΔ.
   
Τις επόμενες ημέρες αρχίζει ο διάλογος στα εσωτερικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να μετεξελιχθεί σε ενιαίο κόμμα. Η δημιουργία μιας πλατιάς αριστερής δημοκρατικής παράταξης θα γίνει με προσεκτικά βήματα, καθώς πολλά στελέχη επισήμαναν τη «βίαιη ωρίμανση» του ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Το μετεκλογικό σκηνικό και τα νέα δεδομένα επιτάσσουν από τη μία πλευρά να υπάρχει μια συμπαγής Κοινοβουλευτική Ομάδα και από την άλλη μια παράταξη που θα συνδέει το Κοινοβούλιο με τις τοπικές κοινωνίες. Ρόλο κλειδί αναμένεται να διαδραματίσουν έμπειρα πολιτικά στελέχη.
   
Στην ανασύσταση του ΠΑΣΟΚ πρόκειται να προχωρήσει άμεσα ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όπως άλλωστε δήλωσε ο ίδιος το βράδυ των εκλογών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του Κινήματος αναμένεται να προχωρήσει σε αλλαγή της ονομασίας, θα ζητήσει να γίνει έλεγχος των οικονομικών και θα επανασυγκροτήσει όργανα, τοπικές και νομαρχιακές οργανώσεις. Στη νέα ηγετική ομάδα θα μετέχουν έμπειρα, αλλά και νεώτερα στελέχη που θα δουλέψουν για τη συγκρότηση της Κεντροαριστεράς.
   
Κείμενο το οποίο φέρει την υπογραφή «Ανάληψη ευθύνης για τον εμπρησμό κάλπης σε εκλογικό τμήμα στα Εξάρχεια» αναρτήθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας στο δικτυακό τόπο indymedia.

Κόσμος

Οκτώ Τούρκοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους και 15 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με Κούρδους αυτονομιστές στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας. Οι συγκρούσεις ξέσπασαν σε τρία σημεία στην επαρχία Χακιάρι, που συνορεύει με το Ιράν και το Ιράκ. Πρόκειται για τα πιο αιματηρά επεισόδια των τελευταίων μηνών στην περιοχή, από την οποία οι τουρκικές δυνάμεις εξαπολύουν επιθέσεις σε Κούρδους αντάρτες που πιστεύεται πως χρησιμοποιούν ως κρησφύγετα τα βουνά στην άλλη πλευρά των συνόρων.
   
Η κυβέρνηση της Μιανμάρ θέλει να τριπλασιάσει το κατά κεφαλήν ΑΕΠ μέσα στα επόμενα χρόνια, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας, Θέιν Σέιν, μιλώντας για «ένα δεύτερο κύμα μεταρρυθμίσεων» που θα επικεντρωθεί στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας μετά από δεκαετίες στασιμότητας. Στη Βρετανία η Αούνγκ Σαν Σούου Κίι.
   
Μετά την ευφορία στον ξένο Τύπο για τη «νίκη-ανάσα» -όπως την χαρακτήρισαν- της ΝΔ στις ελληνικές εκλογές, στα ξένα μέσα ενημέρωσης επικρατεί προβληματισμός για τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο Αντώνης Σαμαράς. «Το δύσκολο έργο έχει μόλις αρχίσει» γράφει ο Guardian, αναφέροντας ότι «ακόμη και αν μια κυβέρνηση σχηματιστεί, πολλοί πιστεύουν ότι θα είναι θαύμα αν επιβιώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα».
   
Έκκληση στο Στρατιωτικό Συμβούλιο που κυβερνά την Αίγυπτο να τηρήσει τις υποσχέσεις του για παράδοση της εξουσίας, έκαναν οι Ηνωμένες Πολιτείες, μετά την πρόσφατη επαναληπτική αναμέτρηση για την εκλογή του νέου προέδρου της χώρας.
   
Ο Μπρετ ΜακΓκάρκ, ο διπλωμάτης που είχε επιλεγεί από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ιράκ, απέσυρε την υποψηφιότητά του μετά τις επικρίσεις που δέχτηκε από Ρεπουμπλικάνους βουλευτές για την εξωσυζυγική σχέση του με μια δημοσιογράφο, στην οποία υποσχόταν πρόσβαση σε εμπιστευτικές πληροφορίες.

Οικονομία

 Σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων θα προχωρήσει την Τρίτη ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, με στόχο την άντληση τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ.
   
Μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις προκύπτουν για χιλιάδες φορολογούμενους που υποβάλλουν αυτή την περίοδο τις δηλώσεις τους ηλεκτρονικά και βλέπουν με το πάτημα ενός κουμπιού την «λυπητερή» της εφορίας. Από το σύνολο των δηλώσεων που έχει παραλάβει μέχρι σήμερα η ΓΓΠΣ, προκύπτει για 650.000 χρεωστικό αποτέλεσμα εκκαθάρισης με συνολικό ποσό πρόσθετου φόρου περίπου 945 εκατ. ευρώ, δηλαδή πρόσθετος φόρος ανά δήλωση 1.450 ευρώ.
   
Στην τελική ευθεία έχει εισέλθει η ολοκλήρωση της έκθεσης του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για τις περικοπές δαπανών της περιόδου 2013-2016. Μεταξύ άλλων, προτείνει πλαφόν 2.400 ευρώ στο σύνολο των συντάξεων και περικοπές σε προνόμια βουλευτών. Η μελέτη θα αποτελέσει τον κορμό των δημοσιονομικών παρεμβάσεων του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου και περιλαμβάνει περικοπές δαπανών ύψους 11,6 δισ. ευρώ.

Αθλητισμός

Με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένεται η αναμέτρηση (21:45) της συνδιοργανώτριας, Ουκρανίας, με την Αγγλία για την 3η και τελευταία αγωνιστική του Δ' ομίλου στο Euro 2012. Οι Ουκρανοί του Ολεγκ Μπλαχίν θέλουν μόνο νίκη για να περάσουν στην επόμενη φάση, ενώ οι Αγγλοι του Ρόι Χότζον παίρνουν το «εισιτήριο» για τα προημιτελικά και με ισοπαλία. Με μοναδικό στόχο τη νίκη που θα της δώσει την πρόκριση στα προημιτελικά, η Γαλλία αντιμετωπίζει (21:45) τη Σουηδία που έχει αποκλειστεί από τη συνέχεια.
   
Ο Πάμπλο Γκαρσία έγινε ο πρώτος παίκτης της πρώτης ομάδας του ΠΑΟΚ που ξεκίνησε προπονήσεις εν όψει της προετοιμασίας για τη νέα ποδοσφαιρική σεζόν. Ο Ουρουγουανός μέσος άρχισε ατομικό πρόγραμμα εκγύμνασης το πρωί της Δευτέρας, υπό την επίβλεψη του γυμναστή, Γρηγόρη Καβαλιεράτου, ώστε να είναι σε καλή φυσική κατάσταση στην προετοιμασία του «Δικεφάλου». Ολοκληρώθηκαν οι απολογίες των συλληφθέντων οπαδών των ΠΑΟΚ. Από τους συνολικά 34 κατηγορούμενους κρίθηκαν έξι προσωρινά κρατούμενοι
   
Δύο φορές πήρε το προβάδισμα η Παναχαϊκή, άλλες τόσες ισοφάρισε η Καλλιθέα και το ματς έληξε ισόπαλο 2-2. Μοιρασιά, αλλά χωρίς σκορ (0-0) και στη Λέσβο μεταξύ Καλλονής και Πλατανιά.



ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΠΛΟΙΑ «ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΙ» Η ΡΩΣΙΑ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ. ΣΤΕΛΝΕΙ ΔΥΟ ΑΜΦΙΒΙΑ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΜΕ ΠΕΖΟΝΑΥΤΕΣ

Η Ρωσία ετοιμάζεται να στείλει δυο αμφίβια πολεμικά πλοία με πεζοναύτες, στην περίπτωση που χρειαστεί να υπερασπιστεί Ρώσους πολίτες και τη ναυτική βάση στο λιμάνι Ταρτούς της Συρίας, τη μοναδική ρωσική ναυτική βάση στη Μεσόγειο, μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο ανώνυμη πηγή του γενικού επιτελείου του ρωσικού πολεμικού ναυτικού. «Δύο μεγάλα αποβατικά πλοία, το Nikolaï Filtchenkov και το César Kounikov, ετοιμάζονται να αποπλεύσουν για το συριακό λιμάνι Ταρτούς», δήλωσε αξιωματικός στο γενικό επιτελείο.Σύμφωνα με το Interfax, τα δυο πλοία μεταφέρουν «σημαντικό αριθμό» πεζοναυτών.

Πρόκειται για μια «έκτακτη» αποστολή, διευκρίνισε η ίδια πηγή. «Σε περίπτωση ανάγκης, η αποστολή αυτή θα είναι σε θέση να εγγυηθεί την ασφάλεια των Ρώσων πολιτών και να απομακρύνει ένα μέρος του ρωσικού εξοπλισμού στο λιμάνι Ταρτούς», πρόσθεσε. Ο αναπληρωτής διοικητής των ρωσικών αεροπορικών δυνάμεων Βλαντίμιρ Γκραντούσοφ δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι δυο αεροσκάφη είναι έτοιμα να προστατεύσουν τα πολεμικά πλοία εάν αυτά σταλούν στη Συρία. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ακτιβιστές, συνεχίζεται ο βομβαρδισμός αστικών περιοχών από το συριακό στρατό με αποτέλεσμα να έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 23 άνθρωποι, επτά εξ αυτών στην πόλη Ντούμα.

Σε παράλληλες εξελίξεις, η υπάτη αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Νάβι Πιλάι κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να δικαστούν όσοι προκαλούν τις βιαιότητες στη Συρία, περιλαμβανομένων αυτών που επιτέθηκαν στους παρατηρητές του ΟΗΕ. Μιλώντας κατά τη έναρξη της 20ής συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη, η Πιλάι κάλεσε τη διεθνή κοινότητα «να υπερβεί τις διαιρέσεις και να εργαστεί για να βάλει τέλος στη βία και στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στη Συρία. «Πρέπει επίσης να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εξασφαλίσουμε ότι θα ζητηθεί από τους δράστες να λογοδοτήσουν, περιλαμβανομένων αυτών που επιτέθηκαν στους παρατηρητές του ΟΗΕ στη Συρία», πρόσθεσε η πρώην δικαστής του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Η Νάβι Πιλάι δήλωσε ακόμη ότι η συριακή κυβέρνηση διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας όταν επιτίθεται σε πόλεις με βαρέα όπλα, ενώ ζήτησε τόσο από τις κυβερνητικές δυνάμεις όσο και από αυτές των ανταρτών να σταματήσουν να παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Η κατάσταση στη Συρία εξακολουθεί να επιδεινώνεται και τα βάσανα των πολιτών έχουν αυξηθεί σημαντικά», υπογράμμισε η Πιλάι.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΑΓΓΕΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΤΗΣ ΠΓΔΜ.

«Αναζητούνται εθελοντές κατάσκοποι για την Ελλάδα»! 
«ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ 
ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»!

Η Υπηρεσία Πληροφοριών της ΠΓΔΜ, με αγγελία της στον επίσημο ιστότοπο της, αναζητά εθελοντές κατασκόπους, οι οποίοι μεταξύ άλλων, καλό είναι να γνωρίζουν και την ελληνική γλώσσα. Στην αγγελία αναγράφεται ότι η Υπηρεσία Πληροφοριών ζητά πέντε εθελοντές οι οποίοι επιθυμούν να εργαστούν στην υπηρεσία για διάστημα έξι μηνών.

Στις προϋποθέσεις για τους μελλοντικούς εθελοντές, αναφέρεται ότι οι υποψήφιοι πρέπει να είναι πτυχιούχοι είτε νομικής, είτε πολιτικών επιστημών, είτε ηλεκτρονικών υπολογιστών είτε οικονομικών σπουδών, είτε να γνωρίζουν ασιατικές γλώσσες ή την ελληνική γλώσσα. Οι εθελοντές θα πρέπει να μην είναι μεγαλύτεροι των 30 ετών, να γνωρίζουν αγγλικά και να χειρίζονται ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Το θέμα προβάλει σήμερα στο πρωτοσέλιδο της και η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα των Σκοπίων «Φόκους» (Focus) με τίτλο «Αναζητούνται εθελοντές κατάσκοποι για την Ελλάδα;!»

Η εφημερίδα σημειώνει ότι είναι περίεργο το γεγονός ότι η Υπηρεσία Πληροφοριών ζητά εθελοντές και ακόμη πιο περίεργο το ότι κάποιοι από αυτούς πρέπει να γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα. Η Υπηρεσία Πληροφοριών της ΠΓΔΜ ανήκει στις αρμοδιότητες του εκάστοτε Προέδρου Δημοκρατίας της χώρας.