19 Ιουνίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 
Ελλάδα

Την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο να αναλάβει την πρωθυπουργία ο Αντώνης Σαμαράς σε ένα κυβερνητικό σχήμα με τη συμμετοχή της Δημοκρατικής Αριστεράς, εξέφρασε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Οδυσσέας Βουδούρης. «Ο κ. Σαμαράς ο οποίος έχει υπογράψει ότι εάν Νέα Δημοκρατία κερδίσει τις εκλογές θα εφαρμόσει απαρέγκλιτα το Μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση κατά την άποψή μου δεν είναι το καταλληλότερο άτομο για να ηγηθεί ενός σχήματος ευρείας αποδοχής» δήλωσε στον Βήμα 99,5. Χαρακτήρισε, επίσης, «κομβικό σημείο» για τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση συνεργασίας το θέμα των προσώπων που θα συνθέσουν το νέο σχήμα.
   
Το θετικό κλίμα στο οποίο διεξήχθησαν οι πρώτες συναντήσεις του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη, στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών, δημιουργούν αισιοδοξία ότι σύντομα -ίσως και εντός της ημέρας- θα υπάρξει συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας με τη συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Στις 10 το πρωί συναντώνται ξανά Ευ.Βενιζέλος και Φ.Κουβέλης, ενώ ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ θα συναντηθεί και με τον Αντ.Σαμαρά. Επίσης, δεν αποκλείεται να συγκληθεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας -αίτημα που έχει υποβάλει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και το οποίο φέρεται να αποδέχεται ο πρόεδρος της ΝΔ.
   
Τις επόμενες ημέρες αρχίζει ο διάλογος στα εσωτερικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να μετεξελιχθεί σε ενιαίο κόμμα. Η δημιουργία μιας πλατιάς αριστερής δημοκρατικής παράταξης θα γίνει με προσεκτικά βήματα, καθώς πολλά στελέχη επισήμαναν τη «βίαιη ωρίμανση» του ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Το μετεκλογικό σκηνικό και τα νέα δεδομένα επιτάσσουν από τη μία πλευρά να υπάρχει μια συμπαγής Κοινοβουλευτική Ομάδα και από την άλλη μια παράταξη που θα συνδέει το Κοινοβούλιο με τις τοπικές κοινωνίες. Ρόλο κλειδί αναμένεται να διαδραματίσουν έμπειρα πολιτικά στελέχη.
   
Στην ανασύσταση του ΠΑΣΟΚ πρόκειται να προχωρήσει άμεσα ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όπως άλλωστε δήλωσε ο ίδιος το βράδυ των εκλογών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του Κινήματος αναμένεται να προχωρήσει σε αλλαγή της ονομασίας, θα ζητήσει να γίνει έλεγχος των οικονομικών και θα επανασυγκροτήσει όργανα, τοπικές και νομαρχιακές οργανώσεις. Στη νέα ηγετική ομάδα θα μετέχουν έμπειρα, αλλά και νεώτερα στελέχη που θα δουλέψουν για τη συγκρότηση της Κεντροαριστεράς.
   
Κείμενο το οποίο φέρει την υπογραφή «Ανάληψη ευθύνης για τον εμπρησμό κάλπης σε εκλογικό τμήμα στα Εξάρχεια» αναρτήθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας στο δικτυακό τόπο indymedia.

Κόσμος

Οκτώ Τούρκοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους και 15 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με Κούρδους αυτονομιστές στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας. Οι συγκρούσεις ξέσπασαν σε τρία σημεία στην επαρχία Χακιάρι, που συνορεύει με το Ιράν και το Ιράκ. Πρόκειται για τα πιο αιματηρά επεισόδια των τελευταίων μηνών στην περιοχή, από την οποία οι τουρκικές δυνάμεις εξαπολύουν επιθέσεις σε Κούρδους αντάρτες που πιστεύεται πως χρησιμοποιούν ως κρησφύγετα τα βουνά στην άλλη πλευρά των συνόρων.
   
Η κυβέρνηση της Μιανμάρ θέλει να τριπλασιάσει το κατά κεφαλήν ΑΕΠ μέσα στα επόμενα χρόνια, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας, Θέιν Σέιν, μιλώντας για «ένα δεύτερο κύμα μεταρρυθμίσεων» που θα επικεντρωθεί στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας μετά από δεκαετίες στασιμότητας. Στη Βρετανία η Αούνγκ Σαν Σούου Κίι.
   
Μετά την ευφορία στον ξένο Τύπο για τη «νίκη-ανάσα» -όπως την χαρακτήρισαν- της ΝΔ στις ελληνικές εκλογές, στα ξένα μέσα ενημέρωσης επικρατεί προβληματισμός για τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο Αντώνης Σαμαράς. «Το δύσκολο έργο έχει μόλις αρχίσει» γράφει ο Guardian, αναφέροντας ότι «ακόμη και αν μια κυβέρνηση σχηματιστεί, πολλοί πιστεύουν ότι θα είναι θαύμα αν επιβιώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα».
   
Έκκληση στο Στρατιωτικό Συμβούλιο που κυβερνά την Αίγυπτο να τηρήσει τις υποσχέσεις του για παράδοση της εξουσίας, έκαναν οι Ηνωμένες Πολιτείες, μετά την πρόσφατη επαναληπτική αναμέτρηση για την εκλογή του νέου προέδρου της χώρας.
   
Ο Μπρετ ΜακΓκάρκ, ο διπλωμάτης που είχε επιλεγεί από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ιράκ, απέσυρε την υποψηφιότητά του μετά τις επικρίσεις που δέχτηκε από Ρεπουμπλικάνους βουλευτές για την εξωσυζυγική σχέση του με μια δημοσιογράφο, στην οποία υποσχόταν πρόσβαση σε εμπιστευτικές πληροφορίες.

Οικονομία

 Σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων θα προχωρήσει την Τρίτη ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, με στόχο την άντληση τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ.
   
Μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις προκύπτουν για χιλιάδες φορολογούμενους που υποβάλλουν αυτή την περίοδο τις δηλώσεις τους ηλεκτρονικά και βλέπουν με το πάτημα ενός κουμπιού την «λυπητερή» της εφορίας. Από το σύνολο των δηλώσεων που έχει παραλάβει μέχρι σήμερα η ΓΓΠΣ, προκύπτει για 650.000 χρεωστικό αποτέλεσμα εκκαθάρισης με συνολικό ποσό πρόσθετου φόρου περίπου 945 εκατ. ευρώ, δηλαδή πρόσθετος φόρος ανά δήλωση 1.450 ευρώ.
   
Στην τελική ευθεία έχει εισέλθει η ολοκλήρωση της έκθεσης του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για τις περικοπές δαπανών της περιόδου 2013-2016. Μεταξύ άλλων, προτείνει πλαφόν 2.400 ευρώ στο σύνολο των συντάξεων και περικοπές σε προνόμια βουλευτών. Η μελέτη θα αποτελέσει τον κορμό των δημοσιονομικών παρεμβάσεων του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου και περιλαμβάνει περικοπές δαπανών ύψους 11,6 δισ. ευρώ.

Αθλητισμός

Με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένεται η αναμέτρηση (21:45) της συνδιοργανώτριας, Ουκρανίας, με την Αγγλία για την 3η και τελευταία αγωνιστική του Δ' ομίλου στο Euro 2012. Οι Ουκρανοί του Ολεγκ Μπλαχίν θέλουν μόνο νίκη για να περάσουν στην επόμενη φάση, ενώ οι Αγγλοι του Ρόι Χότζον παίρνουν το «εισιτήριο» για τα προημιτελικά και με ισοπαλία. Με μοναδικό στόχο τη νίκη που θα της δώσει την πρόκριση στα προημιτελικά, η Γαλλία αντιμετωπίζει (21:45) τη Σουηδία που έχει αποκλειστεί από τη συνέχεια.
   
Ο Πάμπλο Γκαρσία έγινε ο πρώτος παίκτης της πρώτης ομάδας του ΠΑΟΚ που ξεκίνησε προπονήσεις εν όψει της προετοιμασίας για τη νέα ποδοσφαιρική σεζόν. Ο Ουρουγουανός μέσος άρχισε ατομικό πρόγραμμα εκγύμνασης το πρωί της Δευτέρας, υπό την επίβλεψη του γυμναστή, Γρηγόρη Καβαλιεράτου, ώστε να είναι σε καλή φυσική κατάσταση στην προετοιμασία του «Δικεφάλου». Ολοκληρώθηκαν οι απολογίες των συλληφθέντων οπαδών των ΠΑΟΚ. Από τους συνολικά 34 κατηγορούμενους κρίθηκαν έξι προσωρινά κρατούμενοι
   
Δύο φορές πήρε το προβάδισμα η Παναχαϊκή, άλλες τόσες ισοφάρισε η Καλλιθέα και το ματς έληξε ισόπαλο 2-2. Μοιρασιά, αλλά χωρίς σκορ (0-0) και στη Λέσβο μεταξύ Καλλονής και Πλατανιά.



Δεν υπάρχουν σχόλια: