04 Μαΐου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ.


Ελλάδα

Την έντονη δυσαρέσκειά της εκφράζει η Ιουλίτα Ηλιοπούλου για το γεγονός ότι στο τηλεοπτικό σποτ της ΝΔ έχουν συμπεριληφθεί μία φωτογραφία του νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, καθώς και στίχοι από το έργο του «Ήλιος ο Πρώτος». Η σύντροφος του Οδυσσέα Ελύτη ζητεί να αποσυρθεί η φωτογραφία του, τονίζοντας ότι «η ποίηση, το ήθος και η σκέψη του Ελύτη αποτελούν εθνικό κεφάλαιο υψίστης σημασίας και όχι ιδιοκτησία κανενός κόμματος. Ας δείξουμε σεβασμό».

Ολοκληρώνεται σήμερα Παρασκευή, με τις τελευταίες συγκεντρώσεις των κομμάτων, η προεκλογική εκστρατεία εν όψει της 6ης Μαΐου. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στο Σύνταγμα, ο Αντώνης Σαμαράς στην Αλεξανδρούπολη, ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη, η Αλέκα Παπαρήγα στον ΟΚΑΝΑ και σε εργαζόμενους στο ξενοδοχείο Metropolitan, ο Φώτης Κουβέλης στο Ηράκλειο Κρήτης, ο Πάνος Καμμένος στον πεζόδρομο της Διον.Αεροπαγίτου, ο Γιώργος Καρατζαφέρης στο ΣΕΦ, η Ντόρα Μπακογιάννη στο Βοτανικό, οι Οικολόγοι Πράσινοι στη Θεσσαλονίκη, η Λούκα Κατσέλη θα περιοδεύει σε Λάρισα και Βόλο.

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η χώρα για τη διεξαγωγή των εκλογών την Κυριακή. Σε οργανωτικό επίπεδο, το υπουργείο Εσωτερικών διαβεβαιώνει ότι όλα είναι έτοιμα και σήμερα, Παρασκευή, θα πραγματοποιηθεί η τελική δοκιμή στο σύστημα μετάδοσης των αποτελεσμάτων. Στις υπηρεσίες ασφαλείας, πάντως, έχει σημάνει συναγερμός, υπό το φόβο επίθεσης από χάκερ. Η ΕΛ.ΑΣ. από την πλευρά της αναφέρει ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί, δεδομένου ότι το σύστημα που αφορά το αποτέλεσμα των εκλογών δεν λειτουργεί μέσω Διαδικτύου και άρα δεν μπορεί κανείς να παρέμβει.

Η ψήφος στη Δημοκρατική Αριστερά είναι μια ψήφος «απόρριψης της μιζέριας, της αδικίας» και «του φόβου», ψήφος «πίστης στις δυνάμεις μας, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη» και «ψήφος αισιοδοξίας και υπευθυνότητας για την υπέρβαση της κρίσης» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Φώτης Κουβέλης, μιλώντας στη κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της ΔΗΜΑΡ στη Θεσσαλονίκη.

Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας την Κυριακή 6 Μαΐου, ανέφερε απόψε, μιλώντας στο Ηράκλειο ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, σε προεκλογική συγκέντρωση του κόμματός του.


Κόσμος

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ο Κινέζος διαφωνών δικηγόρος Τσεν Γκουανγκτσένγκ, ο οποίος διέφυγε από την κατ' οίκον κράτησή του, μπορεί να υποβάλει αίτηση για να σπουδάσει στο εξωτερικό. Νωρίτερα, ο ίδιος δήλωσε ότι βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο και εξέφρασε την επιθυμία να εγκαταλείψει τη χώρα του.

Τελευταία ημέρα προεκλογικής καμπάνιας η Παρασκευή για τους υποψήφιους προέδρους της Γαλλίας. Στις περιοχές Μοζέλ και Περιγκέ θα μιλήσει ο Σοσιαλιστής Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος προηγείται στις δημοσκοπήσεις κατά πέντε μονάδες, ενώ ο αντίπαλός του, Νικολά Σαρκοζί, θα δώσει ομιλία στην Σαμπλ Ντ' Ολόν της δυτικής Γαλλίας.


Σε θρίαμβο των Εργατικών εξελίσσονται οι τοπικές εκλογές στη Βρετανία. Οι Εργατικοί προηγούνται σε αρκετές περιοχές και σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, το BBC εκτιμά ότι ενδέχεται να προηγηθούν των Συντηρητικών κατά οκτώ μονάδες σε εθνικό επίπεδο. Οι βουλευτές των Τόρις ζητούν αλλαγή πλεύσης από τον Ντέιβιντ Κάμερον, που ενδέχεται να αναγκαστεί να υποκύψει στις πιέσεις των ευρωσκεπτικιστών, καθώς και να απομακρυνθεί από τους κυβερνητικούς εταίρους. Στο Λονδίνο στρέφουν το βλέμμα τους οι Τόρις...

Τα σενάρια για τον αντιπρόεδρο στο πλευρό του Μιτ Ρόμνεϊ άρχισαν να έρχονται σιγά-σιγά στο προσκήνιο καθώς έχει ξεκαθαρίσει το πρόσωπο του υποψήφιου προέδρου και ολοκληρώνονται οι προκριματικές εκλογές που έχουν πλέον περισσότερο τυπική παρά ουσιαστική σημασία. Ο Ρικ Σαντόρουμ και ο Μάρκο Ρούμπιο είναι οι δύο κορυφαίες επιλογές των Ρεπουμπλικάνων ψηφοφόρων για τη θέση, σύμφωνα με δημοσκόπηση.

Χιλιάδες φοιτητές που αντιτίθενται στην αύξηση των πανεπιστημιακών διδάκτρων διαδήλωσαν σχεδόν γυμνοί στους δρόμους του Μόντρεαλ, ζητώντας περισσότερη «διαφάνεια» από την τοπική κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια χωρίς προηγούμενο φοιτητική αμφισβήτηση.

Οικονομία

Μνημόνιο Συνεργασίας για τη δημιουργία ενός ειδικού ταμείου «JESSICA PLUS» για το κέντρο της Αθήνας υπεγράφη στο πλαίσιο της συντονιστικής επιτροπής για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του Κέντρου της Αθήνας. Το μνημόνιο υπεγράφη μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο θα έχει και τον συντονιστικό ρόλο, του υπουργείου Περιβάλλοντος, της Περιφέρειας Αττικής και του δήμου Αθηναίων.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε παράνομες τέσσερις διατάξεις του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος με το οποίο τροποποιούνται οι χρήστες των οικοπέδων γύρω από την ευρύτερη περιοχή του εμπορικού κέντρου The Mall, στο Μαρούσι.

Η χώρα βρίσκεται στην καθοδική φάση ενός παρατεταμένου υφεσιακού κύκλου, ο οποίος ίσως ολοκληρωθεί στα τέλη του 2013, εκτίμησε ο πρόεδρος του ΔΣ και επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), μιλώντας στο συνέδριο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, τα υποδείγματα μακροοικονομικών προβλέψεων που χρησιμοποιεί ο ΚΕΠΕ προκύπτει ότι το 2014 θα ξεκινήσει μια φάση ανάκαμψης, ίσως και με έναν οριακά θετικό ρυθμό του ΑΕΠ από το τέταρτο τρίμηνο του 2013.

Αθλητισμός

Οι πρωταγωνιστές του φετινού πρωταθλήματος και οι θεσμικοί φορείς του ελληνικού ποδοσφαίρου έδωσαν το «παρών» στην τελετή των βραβείων Nova Superleague 2012, που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Εκεί βρέθηκε και ο ομοσπονδιακός προπονητής Φερνάντο Σάντος, ένα μήνα πριν την έναρξη του EURO 2012, και βραβεύθηκε για την προσφορά του, από τον Ρούι Κόστα, τον σπουδαίο Πορτογάλο άσο του παρελθόντος. Ο Κέβιν Μιραλάς αναδείχτηκε MVP, ο Ερνέστο Βαλβέρδε καλύτερος προπονητής και ο Γιάννης Φετφατζίδης πέτυχε το καλύτερο γκολ της χρονιάς.

Τέσσερα ολόκληρα χρόνια περίμεναν οι οπαδοί της Ρεάλ για να δουν ξανά την ομάδα τους πρωταθλήτρια και το απόγευμα της Πέμπτης... έβαψαν την πλατεία Θιμπέλες στα χρώματα της «Βασίλισσας» που από το βράδυ της Τετάρτης κατέκτησε και μαθηματικά τον τίτλο. Οι παίκτες της Ρεάλ και ο Ζοσέ Μουρίνιο πανηγύρισαν στην κεντρική πλατεία της πόλης που κατακλύστηκε από χιλιάδες οπαδούς. Λίγο νωρίτερα, τα φώτα είχε κλέψει η έμπνευση των ανθρώπων της Ρεάλ να δημιουργήσουν στη σελίδα του συλλόγου στο Facebook ένα εντυπωσιακό wallpaper που έκανε τον γύρο του κόσμου.

Στην Αθήνα και το προπονητικό κέντρο της ΑΕΚ στα Σπάτα, επέστρεψε το απόγευμα της Πέμπτης ο Ταξιάρχης Φούντας μαζί με τον γιατρό της ομάδας. Με το που μπήκε στις εγκαταστάσεις ο 17χρονος άσος δέχθηκε τις αγκαλιές των συμπαικτών του και τις ευχές για ταχεία ανάρρωση, ενώ άπαντες τον ρωτούσαν πως νιώθει. Ο νεαρός ποδοσφαιριστής είπε στους συμπαίκτες του ότι θα προσπαθήσει να κάνει τα πάντα για να προλάβει το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό, πράγμα το οποίο είναι εξαιρετικά δύσκολο. Επέστρεψε στις προπονήσεις ο Κώστας Μανωλάς.


Η ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ ΖΗΤΑ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ Η ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΤΗΣ ΝΔ


Ενοχλημένη είναι η σύντροφος του νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη από προεκλογική διαφήμιση της Νέας Δημοκρατίας στην οποία χρησιμοποιούνται στίχοι από το έργο του «Ήλιος ο Πρώτος».

Στο προεκλογικό αυτό σποτ απεικονίζεται ο Αντώνης Σαμαράς να μιλάει, ενώ κάποια στιγμή απαγγέλλονται οι εξής στίχοι:

«Κι ας μας φωνάζουν αεροβάτες
Φίλε μου όσοι δεν ένιωσαν ποτέ με τι
Σίδερο με τι πέτρες τι αίμα τι φωτιά
Χτίζουμε ονειρευόμαστε και τραγουδούμε!»

Όπως δημοσιεύει το protagon.gr, η Ιουλίτα Ηλιοπούλου, που έχει την ευθύνη για το έργο του ποιητή, ζητεί την απόσυρση της: «Η ποίηση, το ήθος και η σκέψη του Ελύτη αποτελούν εθνικό κεφάλαιο υψίστης σημασίας και όχι ιδιοκτησία κανενός κόμματος. Ας δείξουμε σεβασμό. «Την οργή των νεκρών να φοβάστε και των βράχων τ' αγάλματα!»

Τρίζουν τα κόκκαλα του Ελύτη...

Θέλω να πω από καρδιάς ένα μπράβο και ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Ιουλίτα Ηλιοπούλου. Αναφέρομαι στην αντίδραση της συντρόφου του Οδυσσέα Ελύτη η οποία ζήτησε να αποσυρθεί το διαφημιστικό βίντεο της Νέας Δημοκρατίας που μεταξύ άλλων δείχνει τον ποιητή και απαγγέλονται και στίχοι από το Άξιον Εστί.

Ένα ευχαριστώ που βγήκε και υπερασπίστηκε αυτό που παρέλαβε και που δεν αφήνει να «μικραίνει» ο άνθρωπος της. Γιατί ο άνθρωπός της είναι και δικός μας. Κι όχι μόνο δικός μας αλλά και του τόπου αυτου. Δεν χωρά σε κόμματα και φατρίες.

Δεν μπορώ να παραγνωρίσω ότι το βίντεο είναι πετυχημένο. Πετυχημένο γιατί σε αγγίζει ανεξάρτητα από την πολιτική σου θέση. Δεν είναι άλλωστε εύκολο να αντισταθείς ούτε στις εικόνες, ούτε στους μεγάλους Έλληνες. Πόσο μάλλον στους στίχους του Ελύτη. Όχι γιατί πήρε το Νόμπελ- αλίμονο αν μετρούσαμε τον Ποιητή με τέτοια μέσα- αλλά γιατί στους στίχους του κατάφερε να «εγκλωβίσει» αυτή τη βαθύτερη ουσία που ορίζει τον τόπο αυτό και τους ανθρώπους του.

Ακόμη και αυτοί που δεν τους αρέσει η ποίηση ή που βρίσκουν τον Ελύτη πολύ λυρικό για το γούστο τους, παραδέχονται ότι ο ποιητής μπόρεσε να αντιληφθεί μια ελληνικότητα βιωματική, που την προσεγγίζει κανείς κατα τρόπο ακατάλυπτο, μυστηριακό. Μια ελληνικότητα που είναι το τοπίο της στις δύο όχθες του Αιγαίου, οι μυρωδιές της, οι άνθρωποι της, ακόμη και ο έρωτας.

Η λέξη αυτή η φαινομενικά απλή μα που είναι τόσο σύνθετη, έχει βασανιστεί πολύ ιδεολογικά. Από τη γενιά του '30 και το τραύμα της Μικρασιατικής Καταστροφής αποτέλεσε κεντρικό μοτίβο στην λογοτεχνική (και όχι μόνο) αναζήτηση. Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείψει από την πολιτική για αυτό και βιάσθηκε επανειλλημένα από πολλούς φωστήρες που θέλησαν κατά καιρούς «να σώσουν τον τόπο».

Ο κ. Σαμαράς επέλεξε να μας παρουσιάσει την πολιτική του φιλοσοφία θυμίζοντας την αγάπη του για την πατρίδα. Δεν αμφιβάλλει κανείς ότι την αγαπά.

Από ένα κόμμα όμως που θέλει να επικαλείται την ελληνικότητα όχι ως μια ταυτότητα διαβατηρίου αλλά σαν ένα τρόπο ύπαρξης, σαν βίωμα και σαν στάση ζωής θα περίμενα να ακούσω κάτι διαφορετικό. Περίμενα μια υπεύθυνη στάση, ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, συναίνεση με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις και να βάλει «πλάτη» για να σωθεί η Ελλάδα σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία. Αυτά μπροστά στην ευκολία του λαϊκισμού θα ήταν «όντως ελληνικά».

Αντί αυτών το μόνο που υπάρχει είναι η εγωπάθεια και το μικροσυμφέρον ενός αρχηγού που το μόνο που ονειρεύεται είναι η να γίνει πρωθυπουργός και ζητά αυτοδυναμία ωσάν να είναι ο μόνος πεφωτεισμένος σωτήρ, που (μόνο) εκείνος θα μας βγάλει από το αδιέξοδο. Και μαζί με αυτό βλέπουμε την εύκολη λύση: την επίκλυση στο συναίσθημα του λαού, στο θυμικό, μέσα από την εξεικόνιση του παρελθόντος και της φιλίας με τον ποιητή.

Με δυο λόγια; Έκανε τα εύκολα, τα απλά, τα αναμενόμενα που θα έκανε κάθε πολιτικάντης. Η συνταγή είναι ίδια με αυτή που εφαρμόστηκε από τους «Μακεδονομάχους» τη δεκαετία του '90. Σαν να μη διδάχθηκε κανείς μετά από τόσα χρόνια.

Ο Ελύτης όμως δεν έγραψε για αυτά. Ούτε η Ελλάδα που επικαλούνται περιλαμβάνει ένα τέτοιο κοσμοείδωλο της ευκολίας.

Αυτή λοιπόν η πάλη αυτού εδώ του τόπου που γέννησε ένα πολιτισμό που μάχεται με την κτιστότητα της φύσης και που κοιτά το θείο στα ίσα δεν μπορεί να χωρέσει σε προεκλογικά μανιφέστα κομμάτων που συνειδητά ή ασυνείδητα τον γκρέμισαν. Δεν μπορεί να χωρά στα προεκλογικά σχέδια των κομμάτων εκείνων που αλώσανε κυριολεκτικά τα πάντα με τρόπο που ούτε οι Οθωμνοί ή οι Βενετσιάνοι δεν έκαναν. Κατέστρεψαν τα ελληνικά τοπία, ισοπέδωσαν την γλώσσα και γαλούχησαν τον λαό αυτό στη μιζέρια, την αυθαιρεσία και την παρανομία. Δεν μπορεί λοιπόν να ανέχεται ένας πολιτισμός που εκστόμισε ότι «το ζητείν απανταχού το χρήσιμον ήκιστα αρμόζει τοις μεγαλοψύχοις και ελευθερίοις» να γίνεται προεκλογική πραμάτεια σε ένα κόσμο που μετρά τους λαούς με βάση το πορτοφόλι τους.

Η τέχνη άλλωστε, όπως έγραψε και ο ίδιος ο ποιητής, «είναι η μόνη εναπομένουσα πολέμιος της ισχύος, που κατήντησε να έχει στους καιρούς μας η ποσοτική αποτίμηση των αξιών».

Συνεπώς δεν νομιμοποιήστε να αγγίζετε τον Ελύτη κύριε Σαμαρά. Εσείς ας ασχοληθείτε με τους αριθμούς. Τους αριθμούς της αυτοδυναμίας που τόσο σας καίει, τους συντελεστές των φόρων, το μέγεθος του ΑΕΠ. Τα άλλα τα μη μετρήσιμα αφήστε τα για την Τέχνη.

Ντροπής πράγματα. Τρίζουν τα κόκκαλα του Ποιητή, που στον αιώνα του ποιος ξέρει τι να βλέπει...


ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ ΟΡΟΣ. 11η ) ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΑΡΑΚΑΛΛΟΥ

Ελληνική, κοινόβια, γιορτάζει των αποστόλων
Πέτρου και Παύλου στις 29 Ιουνίου



Βρίσκεται ανάμεσα στη Μονή Φιλόθεου και Μεγίστης Λαύρας, σε απόσταση 30’ από τη θάλασσα και σε υψόμετρο 200. Η ονομασία της μάλλον προέρχεται από το διαδεδομένο στο Βυζάντιο όνομα Καρακαλάς, που προφανώς έφερε ο κτήτοράς της και όχι από τον Αυτοκράτορα Καρακάλα    που έζησε τον 3ο αι (  σελ. 87). Ο ακριβής χρόνος που ιδρύθηκε η μονή είναι άγνωστος, συναντάται όμως για πρώτη φορά τον 11ο αιώνα. Σ’ αυτή την εποχή ανήκει μολυβδόβουλο, σήμερα χαμένο, του Ρωμανού Δ’ του Διογένη (1071), το οποίο κατοχυρώνει τις κτήσεις της μονής. Στους επόμενους αιώνες φαίνεται ότι ακολούθησε την τύχη των άλλων μονών και δέχθηκε τις επιθέσεις των πειρατών.

Γνωρίζουμε ότι ευεργετήθηκε από τους αυτοκράτορες Μιχαήλ Η’ Παλαιολόγο, Ανδρόνικο Β’ , Ανδρόνικο Γ και Ιωάννη Ε’. Στις αρχές του 16ου αιώνα ήταν κατεστραμμένη και άρχισε η ανασυγκρότησή της σύμφωνα με τουρκικά φιρμάνια, τα οποία επέτρεπαν την ανοικοδόμηση της μονής πάνω στα παλαιά θεμέλια. Τον 17ο αιώνα ευεργέ-τησαν τη μονή οι βασιλείς της Ιβηρίας Αρτχίλ και Βακτάγγ. Το 1707 ο Διονύσιος ο Ιβηρίτης ανακαίνισε τη βόρεια πτέρυγα. Το 1813, στα χρόνια της πατριαρχίας του Κυρίλλου του ΣΤ’, μετατράπηκε σε κοινόβιο.
    
Το καθολικό χτίστηκε τον 16ο αιώνα, προφανώς στη θέση παλαιότερου ναού, ο οποίος είχε καταστραφεί μέσα στο 1592, χρονολογούνται πάντως τα θυρόφυλλα του κυρίως ναού, έργο του Θεοφάνη, ο οποίος κατασκεύασε και τις πόρτες του καθολικού της Μονής Ιβήρων. Ο εξωνάρθηκας προστέθηκε και τοιχογραφήθηκε πολύ αργότερα (1714), ενώ η τοιχογράφηση του καθολικού έγινε ακόμα αργότερα, μόλις το 1717, σύμφωνα με την επιγραφή που σώζεται μέσα στον ναό. Στο τέμπλο σώζεται μια εικόνα του ζωγράφου Κωνσταντίνου Παλαιόκαπα (1640) και η εικόνα των 12 Αποστόλων, έργο Διονυσίου του εκ Φουρνά (1722).
    
Η αρχαία τράπεζα με τοιχογραφίες του 1687 καταστράφηκε και ανοικοδομήθηκε νέα το 1879. χωρίς όμως τοιχογραφίες, στα χρόνια της ηγουμενίας Στεφάνου Ιερομόναχου, στα νότια του καθολικού. Στην τράπεζα φυλάγονται σήμερα δύο εξαιρετικές εικόνες του Χριστού Παντοκράτορα και της Θεοτόκου βρεφοκρατούσας, έργα του 16ου αιώνα, πιθανώς από το παλαιότερο τέμπλο του ναού. Ο Παντοκράτορας επιζωγραφήθηκε πρόχειρα και άτεχνα, αλλά διατηρείται ακέραιος.

Η ίδρυση του παραθαλάσσιου πύργου συνδέεται με την ανακαίνιση της μονής στον 16ο αιώνα από τον Ιωάννη Πέτρο Βοεβόδα, του οποίου το όνομα υπάρχει σε επιγραφή μαζί με αυτό του ηγουμένου Γερμανού (1534).  Τελευταίες έρευνες στο κτηριακό αυτό συγκρότημα έδειξαν ότι ο πύργος προϋπήρχε του περιτειχίσματος (μπαρμπακά), στο οποίο βρίσκεται η επιγραφή, και ακόμη ότι ο πύργος, του οποίου ο χρόνος της ανοικοδόμησης παραμένει άγνωστος, ήταν αυτοδύναμο οχυρό με δυνατότητες  μακροχρόνιας αντίστασης.

Η προσθήκη του μπαρμπακά στα 1534 πιθανότατα αποσκοπούσε στην αύξηση της αμυντικής του ικανότητας με τη χρησιμοποίηση κανονιών, κυρίως προς την πλευρά της θάλασσας, και στην αριθμητική αύξηση των αμυνομένων. Οι εργασίες του 16ου αιώνα πρέπει να συσχετιστούν με την αύξηση της πειρατικής δράσης στην περιοχή του Αγίου Όρους, από την οποία φαίνεται ότι δοκιμάστηκε και η ίδια η μονή. Με βάση αυτόν τον συσχετισμό θα μπορούσε να θεωρηθεί πιθανή η ανοικοδόμηση του πύργου στον 13ο-14ο αιώνα, μια εποχή που το Άγιον Όρος επίσης δοκιμάστηκε από τις πειρατικές επιδρομές.
   
 Η βιβλιοθήκη στεγάζεται σε ισόγειο διαμέρισμα της ανατολικής πτέρυγας και περιέχει 279 χειρόγραφα. Στο διαμέρισμα οργανώνεται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία το εικονοφυλάκιο της μονής και η αίθουσα εντύπων αναγνωστήριο. Από τα κειμήλια της μονής αξίζει να αναφερθεί ιδιαίτερα η εικόνα του Χριστού Παντοκράτορα με τους Ευαγγελιστές και την Ετοιμασία του Θρόνου στο πλαίσιο, λαμπρό έργο του 15ου αιώνα, που φυλάγεται σήμερα στο καθολικό. Ο αμυντικός πύργος, στην πλευρά της εισόδου, στη μονή, αποτελεί ένα από τα καλύτερα δείγματα αρχιτεκτονικής στο είδος του. Παρεκκλήσια μέσα στη μονή υπάρχουν 7.
    
Mετάβαση στη Μονή: Από Ουρανούπολη →Δάφνη, με το πλοίο της γραμμής (φερυμποτ) ή θαλάσιο ΤΑΧΙ. Από Δάφνη →Καρυές, με λεωφορείο.  Από Καρυές → Μονή Καρακάλου,με λεωφορείο (συνιστάται) ή με τα πόδια, από υφιστάμενο μονοπάτι (Διάρκεια διαδρομής 2,5 ώρες περίπου).



ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΚΑΡΑΚΑΛΟΥ



ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 4/5/2012

Γεγονότα

1626: Ο ολλανδός εξερευνητής Πέτερ Μίνουιτ φτάνει στη Νέα Ολλανδία, το σημερινό Μανχάταν.

1882: Υπογράφεται η σύμβαση μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της εταιρείας Μεταλλουργεία Λαυρίου για την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής Αθηνών - Λαυρίου με διακλάδωση προς την Κηφισιά.

1886: Οι αμερικανοί εργαζόμενοι, που διαδηλώνουν για την καθιέρωση του οκτάωρου στην Πλατεία Χεϊμάρκετ του Σικάγου, συγκρούονται με την αστυνομία. Από ρίψη χειροβομβίδας από την πλευρά των διαδηλωτών σκοτώνονται 8 αστυνομικοί και 60 τραυματίζονται. Η αστυνομία ανοίγει πυρ, σκοτώνοντας ανυπολόγιστο αριθμό διαδηλωτών.

1919: Φοιτητές διαδηλώνουν στην Πλατεία Τιεν Αν Μεν του Πεκίνου, διαμαρτυρόμενοι για τη Συνθήκη των Βερσαλλιών που εκχωρεί κινέζικα εδάφη στην Ιαπωνία.

1955: Ο Νίκος Καζαντζάκης διώκεται για θρησκευτικούς λόγους.

1970: Η εθνοφρουρά του Οχάιο σκοτώνει τέσσερις φοιτητές και τραυματίζει 11 στο πανεπιστήμιο του Κεντ, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων εναντίον του πολέμου στο Βιετνάμ. Οι C.S.N.&Y. εμπνέονται από το γεγονός και γράφουν το τραγούδι τους Ohio.

Γεννήσεις

1825: Τόμας Χάξλεϊ, αμερικανός βιολόγος, γνωστός και με το προσωνύμιο Μπουλντόγκ του Δαρβίνου, επειδή υποστήριξε με πάθος τη θεωρία περί εξέλιξης του Κάρολου Δαρβίνου. (Θαν. 29/6/1895)  [Αποφθέγματα]

1929: Όντρεϊ Χέμπορν, βρετανοβελγίδα ηθοποιός. (Θαν. 20/1/1993)

1939: Άμος Οζ, ισραηλινός συγγραφέας.

Θάνατοι

1519: Λορέντσο ΙΙ Ντε Μέντιτσι, (Λαυρέντιος Β' των Μεδίκων), κυβερνήτης της Φλωρεντίας από το 1513 έως το 1519. Ο Νικολό Μακιαβέλι του αφιέρωσε το βιβλίο του «Ο Ηγεμών». (Γεν. 12/9/1492)

1955: Ζορζ Ενέσκου, ρουμάνος συνθέτης. (Γεν. 19/8/1881)

2006: Αλέξης Δαμιανός, σκηνοθέτης, ηθοποιός και συγγραφέας. Οι ταινίες του Μέχρι το πλοίοΕυδοκία σηματοδότησαν την ιστορία του νέου ελληνικού κινηματογράφου. (Γεν. 1921)