04 Μαΐου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ.


Ελλάδα

Την έντονη δυσαρέσκειά της εκφράζει η Ιουλίτα Ηλιοπούλου για το γεγονός ότι στο τηλεοπτικό σποτ της ΝΔ έχουν συμπεριληφθεί μία φωτογραφία του νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, καθώς και στίχοι από το έργο του «Ήλιος ο Πρώτος». Η σύντροφος του Οδυσσέα Ελύτη ζητεί να αποσυρθεί η φωτογραφία του, τονίζοντας ότι «η ποίηση, το ήθος και η σκέψη του Ελύτη αποτελούν εθνικό κεφάλαιο υψίστης σημασίας και όχι ιδιοκτησία κανενός κόμματος. Ας δείξουμε σεβασμό».

Ολοκληρώνεται σήμερα Παρασκευή, με τις τελευταίες συγκεντρώσεις των κομμάτων, η προεκλογική εκστρατεία εν όψει της 6ης Μαΐου. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στο Σύνταγμα, ο Αντώνης Σαμαράς στην Αλεξανδρούπολη, ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη, η Αλέκα Παπαρήγα στον ΟΚΑΝΑ και σε εργαζόμενους στο ξενοδοχείο Metropolitan, ο Φώτης Κουβέλης στο Ηράκλειο Κρήτης, ο Πάνος Καμμένος στον πεζόδρομο της Διον.Αεροπαγίτου, ο Γιώργος Καρατζαφέρης στο ΣΕΦ, η Ντόρα Μπακογιάννη στο Βοτανικό, οι Οικολόγοι Πράσινοι στη Θεσσαλονίκη, η Λούκα Κατσέλη θα περιοδεύει σε Λάρισα και Βόλο.

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η χώρα για τη διεξαγωγή των εκλογών την Κυριακή. Σε οργανωτικό επίπεδο, το υπουργείο Εσωτερικών διαβεβαιώνει ότι όλα είναι έτοιμα και σήμερα, Παρασκευή, θα πραγματοποιηθεί η τελική δοκιμή στο σύστημα μετάδοσης των αποτελεσμάτων. Στις υπηρεσίες ασφαλείας, πάντως, έχει σημάνει συναγερμός, υπό το φόβο επίθεσης από χάκερ. Η ΕΛ.ΑΣ. από την πλευρά της αναφέρει ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί, δεδομένου ότι το σύστημα που αφορά το αποτέλεσμα των εκλογών δεν λειτουργεί μέσω Διαδικτύου και άρα δεν μπορεί κανείς να παρέμβει.

Η ψήφος στη Δημοκρατική Αριστερά είναι μια ψήφος «απόρριψης της μιζέριας, της αδικίας» και «του φόβου», ψήφος «πίστης στις δυνάμεις μας, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη» και «ψήφος αισιοδοξίας και υπευθυνότητας για την υπέρβαση της κρίσης» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Φώτης Κουβέλης, μιλώντας στη κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της ΔΗΜΑΡ στη Θεσσαλονίκη.

Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας την Κυριακή 6 Μαΐου, ανέφερε απόψε, μιλώντας στο Ηράκλειο ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, σε προεκλογική συγκέντρωση του κόμματός του.


Κόσμος

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ο Κινέζος διαφωνών δικηγόρος Τσεν Γκουανγκτσένγκ, ο οποίος διέφυγε από την κατ' οίκον κράτησή του, μπορεί να υποβάλει αίτηση για να σπουδάσει στο εξωτερικό. Νωρίτερα, ο ίδιος δήλωσε ότι βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο και εξέφρασε την επιθυμία να εγκαταλείψει τη χώρα του.

Τελευταία ημέρα προεκλογικής καμπάνιας η Παρασκευή για τους υποψήφιους προέδρους της Γαλλίας. Στις περιοχές Μοζέλ και Περιγκέ θα μιλήσει ο Σοσιαλιστής Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος προηγείται στις δημοσκοπήσεις κατά πέντε μονάδες, ενώ ο αντίπαλός του, Νικολά Σαρκοζί, θα δώσει ομιλία στην Σαμπλ Ντ' Ολόν της δυτικής Γαλλίας.


Σε θρίαμβο των Εργατικών εξελίσσονται οι τοπικές εκλογές στη Βρετανία. Οι Εργατικοί προηγούνται σε αρκετές περιοχές και σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, το BBC εκτιμά ότι ενδέχεται να προηγηθούν των Συντηρητικών κατά οκτώ μονάδες σε εθνικό επίπεδο. Οι βουλευτές των Τόρις ζητούν αλλαγή πλεύσης από τον Ντέιβιντ Κάμερον, που ενδέχεται να αναγκαστεί να υποκύψει στις πιέσεις των ευρωσκεπτικιστών, καθώς και να απομακρυνθεί από τους κυβερνητικούς εταίρους. Στο Λονδίνο στρέφουν το βλέμμα τους οι Τόρις...

Τα σενάρια για τον αντιπρόεδρο στο πλευρό του Μιτ Ρόμνεϊ άρχισαν να έρχονται σιγά-σιγά στο προσκήνιο καθώς έχει ξεκαθαρίσει το πρόσωπο του υποψήφιου προέδρου και ολοκληρώνονται οι προκριματικές εκλογές που έχουν πλέον περισσότερο τυπική παρά ουσιαστική σημασία. Ο Ρικ Σαντόρουμ και ο Μάρκο Ρούμπιο είναι οι δύο κορυφαίες επιλογές των Ρεπουμπλικάνων ψηφοφόρων για τη θέση, σύμφωνα με δημοσκόπηση.

Χιλιάδες φοιτητές που αντιτίθενται στην αύξηση των πανεπιστημιακών διδάκτρων διαδήλωσαν σχεδόν γυμνοί στους δρόμους του Μόντρεαλ, ζητώντας περισσότερη «διαφάνεια» από την τοπική κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια χωρίς προηγούμενο φοιτητική αμφισβήτηση.

Οικονομία

Μνημόνιο Συνεργασίας για τη δημιουργία ενός ειδικού ταμείου «JESSICA PLUS» για το κέντρο της Αθήνας υπεγράφη στο πλαίσιο της συντονιστικής επιτροπής για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του Κέντρου της Αθήνας. Το μνημόνιο υπεγράφη μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο θα έχει και τον συντονιστικό ρόλο, του υπουργείου Περιβάλλοντος, της Περιφέρειας Αττικής και του δήμου Αθηναίων.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε παράνομες τέσσερις διατάξεις του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος με το οποίο τροποποιούνται οι χρήστες των οικοπέδων γύρω από την ευρύτερη περιοχή του εμπορικού κέντρου The Mall, στο Μαρούσι.

Η χώρα βρίσκεται στην καθοδική φάση ενός παρατεταμένου υφεσιακού κύκλου, ο οποίος ίσως ολοκληρωθεί στα τέλη του 2013, εκτίμησε ο πρόεδρος του ΔΣ και επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), μιλώντας στο συνέδριο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, τα υποδείγματα μακροοικονομικών προβλέψεων που χρησιμοποιεί ο ΚΕΠΕ προκύπτει ότι το 2014 θα ξεκινήσει μια φάση ανάκαμψης, ίσως και με έναν οριακά θετικό ρυθμό του ΑΕΠ από το τέταρτο τρίμηνο του 2013.

Αθλητισμός

Οι πρωταγωνιστές του φετινού πρωταθλήματος και οι θεσμικοί φορείς του ελληνικού ποδοσφαίρου έδωσαν το «παρών» στην τελετή των βραβείων Nova Superleague 2012, που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Εκεί βρέθηκε και ο ομοσπονδιακός προπονητής Φερνάντο Σάντος, ένα μήνα πριν την έναρξη του EURO 2012, και βραβεύθηκε για την προσφορά του, από τον Ρούι Κόστα, τον σπουδαίο Πορτογάλο άσο του παρελθόντος. Ο Κέβιν Μιραλάς αναδείχτηκε MVP, ο Ερνέστο Βαλβέρδε καλύτερος προπονητής και ο Γιάννης Φετφατζίδης πέτυχε το καλύτερο γκολ της χρονιάς.

Τέσσερα ολόκληρα χρόνια περίμεναν οι οπαδοί της Ρεάλ για να δουν ξανά την ομάδα τους πρωταθλήτρια και το απόγευμα της Πέμπτης... έβαψαν την πλατεία Θιμπέλες στα χρώματα της «Βασίλισσας» που από το βράδυ της Τετάρτης κατέκτησε και μαθηματικά τον τίτλο. Οι παίκτες της Ρεάλ και ο Ζοσέ Μουρίνιο πανηγύρισαν στην κεντρική πλατεία της πόλης που κατακλύστηκε από χιλιάδες οπαδούς. Λίγο νωρίτερα, τα φώτα είχε κλέψει η έμπνευση των ανθρώπων της Ρεάλ να δημιουργήσουν στη σελίδα του συλλόγου στο Facebook ένα εντυπωσιακό wallpaper που έκανε τον γύρο του κόσμου.

Στην Αθήνα και το προπονητικό κέντρο της ΑΕΚ στα Σπάτα, επέστρεψε το απόγευμα της Πέμπτης ο Ταξιάρχης Φούντας μαζί με τον γιατρό της ομάδας. Με το που μπήκε στις εγκαταστάσεις ο 17χρονος άσος δέχθηκε τις αγκαλιές των συμπαικτών του και τις ευχές για ταχεία ανάρρωση, ενώ άπαντες τον ρωτούσαν πως νιώθει. Ο νεαρός ποδοσφαιριστής είπε στους συμπαίκτες του ότι θα προσπαθήσει να κάνει τα πάντα για να προλάβει το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό, πράγμα το οποίο είναι εξαιρετικά δύσκολο. Επέστρεψε στις προπονήσεις ο Κώστας Μανωλάς.


Δεν υπάρχουν σχόλια: