12 Ιανουαρίου, 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

                                                                              
                                                                        Αθήνα 12η  Ιανουαρίου 2012


ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ
Συνήλθε σήμερα Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2012, στην τρίτη Συνεδρία Της για το μήνα Ιανουάριο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.
Κατά την σημερινή Συνεδρία η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας.
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ασχολήθηκε με το θέμα της προφυλακίσεως του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου κ. Εφραίμ, Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους, μάλιστα ως προς τον χρόνο ανακοινώσεως και εκτελέσεώς της εν ημέραις μεγάλων εορτών της χριστιανοσύνης και ως προς την παραβίαση των ιερών θεσμίων και μη τήρηση των εκ του αυτοδιοικήτου του Αγίου Όρους απορρεόντων καταστατικών όρων.
Το γεγονός τούτο, το οποίο έχει καίρια πλήξει το κύρος της Εκκλησίας μας και δικαιολογημένως έχει βαθύτατα λυπήσει το ορθόδοξο χριστεπώνυμο πλήρωμα της Ελλάδος και πέραν των ορίων αυτής, ταυτοχρόνως έχει προκαλέσει και σοβαρό προβληματισμό και αυστηρά κριτική διακεκριμένων επιστημόνων του νομικού κόσμου. Η Εκκλησία μας σέβεται τις αποφάσεις της δικαιοσύνης και ως εκ τούτου δεν θα επεθύμει κατά κανένα τρόπο να περέμβει στις αρμοδιότητες αυτής, μολονότι κατά καιρούς υπήρξαν ρωγμές ως προς την ορθότητα αυτών.
Ωστόσο, μαζί με το πλήθος των πιστών, εκφράζει την συμπάθεια  απάντων των μελών Αυτής προς τον δοκιμαζόμενο Καθηγούμενο, εκφράζουσα άμα και την ευχή και την ελπίδα όπως σύντομα επανεξετασθεί ψυχραιμότερα το ενδεχόμενο αποφυλακίσεώς του.  Κατ αυτάς θα τον έπισκεφθεί εις τας φυλακάς Κορυδαλλού ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος.
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, ένεκεν της οικονομικής κρίσεως, αποφάσισε μετά από πρόταση της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών, την μείωση του χορηγουμένου «Συνοδικού επιδόματος» στους Κληρικούς και Λαϊκούς Υπαλλήλους της Ιεράς Συνόδου, καθώς και στους Αρχιερείς.
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενέκρινε τον Προκαταρκτικό Πίνακα των Υποψηφίων Κληρικών, προς εγγραφήν στον Κατάλογο των προς Αρχιερατεία Εκλογίμων, κατόπιν προτάσεως της Αρχιγραμματείας.
Συνεζητήθη το θέμα της οικονομικής καταστάσεως του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να συγκροτηθεί Επιτροπή από Συνοδικούς Αρχιερείς και Υπαλλήλους του Ραδιοφωνικού Σταθμού για να μελετηθεί διεξοδικά το θέμα και να υποβληθούν προτάσεις στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο.
Επίσης ενέκρινε αποσπάσεις Κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος σε Ιερές Μητροπόλεις του εξωτερικού και έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.
Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΟΡΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ Μ.Κ.Ο. «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» ΓΙΑ ΤΑ ΕΤΗ 2002 - 2008

Την «καυτή» έκθεση που παρουσίασε συγκέντρωση μαρτυριών σχετικά με την οικονομική διαχείριση της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» από το 2002 μέχρι το Μάιο του 2008 παρουσίασε την Τετάρτη 25/8/2009 στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχουν εισηγήσεις των εταίρων της ΜΚΟ ώστε τα στοιχεία της Έκθεσης Πραγματογνωμοσύνης της Επιτροπής Ακροάσεως να φτάσουν στη Δικαιοσύνη, όπου και έφθασε το Πόρισμα της Επιτροπής της Ιεράς Συνόδου.

Στην έκθεση καταλογίζεται υπαιτιότητα σε φυσικά πρόσωπα για κακοδιαχείριση και διασπάθιση χρήματος. Επιρρίπτονται μάλιστα ευθύνες για συγκάλυψη στην υπόθεση των σάπιων κοτόπουλων, ενώ σε άλλα στελέχη καταλογίζεται προσπάθεια παράθεσης ανακριβών στοιχείων. Κορωνίδα της κακοδιαχείρισης που διαπιστώνουν τα μέλη της Επιτροπής Ακροάσεως είναι η υπόθεση των σάπιων κοτόπουλων, μέρος του προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας προς το Ιράκ.

Ο Δημήτρης Φουρλεμάδης, πρώην διευθύνων σύμβουλος της «Αλληλεγγύης», διαπιστώνεται ότι «βαρύνεται προσωπικώς και εξ ολοκλήρου, διά την παρουσιαζομένην οικονομικήν και διαχειριστικήν ακαταστασίαν της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ και των θυγατρικών αυτής Εταιρειών». Τονίζεται μάλιστα πως «ευθύνεται, για τον καταλογισμό από το υπουργείο Εξωτερικών των 6.431.751,54 και 258.708,49 ευρώ εις βάρος της Αλληλεγγύης» από το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας προς το Ιράκ μέρος του οποίου ήταν τα σάπια κοτόπουλα.

Επιπλέον, διαπιστώνεται, σύμφωνα με την έκθεση, πως τα κονδύλια από το υπουργείο Εξωτερικών δαπανήθηκαν «διά δαπάνας εκτός Προγράμματος». Εκτός όμως από την αγορά στον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της «Αλληλεγγύης» καταλογίζονται ευθύνες και για την κατάληξη των πουλερικών. Στον Δημήτρη Φουρλεμάδη επιρρίπτεται η ευθύνη για την αγορά 371.093 κιλών πουλερικών αξίας 742.186 ευρώ, το Δεκέμβριο του 2006 με ημερομηνία λήξης εντός διμήνου. Η ποσότητα αυτή λόγω μη διάθεσης αποθηκεύτηκε στα ψυγεία «Αλάσκα» για να βρεθεί αλλοιωμένη τον Απρίλιο του 2007 και τελικά να δαπανηθούν ακόμα 100.000 ευρώ εκ μέρους της «Αλληλεγγύης» για την καταστροφή τους.

Με βάση την έκθεση ο κ. Φουρλεμάδης «ευθύνεται» γιατί χρήματα που προορίζονταν για συγκεκριμένα προγράμματα που δαπανήθηκαν για αλλότριους σκοπούς. Εκτός από τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της «Αλληλεγγύης» ευθύνες καταλογίζονται και στους επιθεωρητές της Γενικής  Εκκλησιαστικής  Οικονομικής  Επιθεώρησης  της  Εκκλησίας της Ελλάδος Θεολόγο Μαρκή και Ιωάννη Πέτσο, όπως και στον προϊστάμενό τους Ευάγγελο Μάρη.

Σε αυτούς πρακτικά χρεώνεται παράθεση ανακριβών στοιχείων κατά το διενεργηθέντα διαχειριστικό έλεγχο στα οικονομικά της «Αλληλεγγύης» που διενεργήθηκε το Μάιο του 2007.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ-ΣΟΚ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΡΙΕΤΙΑ 2009-2011

Διαβιβάστηκαν στη Βουλή τα στοιχεία για τις περιπτώσεις αυτοκτονιών (που έχουν τελεστεί ή και απόπειρες) την τριετία 2009-2011 πανελλαδικά. Πρόκειται για τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας που δείχνουν ότι οι τελεσθείσες αυτοκτονίες ή απόπειρες αυτοκτονίας ανήλθαν σε 1.727 την περίοδο από το 2009 - 2011



O ΓΚΛΙΓΚΟΡΟΦ ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ 90 ΣΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ


Οταν ο Τσόρτσιλ είπε ότι τα Βαλκάνια παράγουν περισσότερη ιστορία απ' όση μπορούν να καταναλώσουν, δεν είχε υπόψη του το Σκοπιανό. Ούτε τον Κίρο Γκλιγκόροφ. Ο πρώην πρόεδρος της γειτονικής χώρας, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 95 ετών πριν από λίγες μέρες, θα μπορούσε να είναι το σύμβολο των χαμένων ευκαιριών της δεκαετίας του '90 στο Σκοπιανό.

Ο πρώτος πρόεδρος της ΠΓΔΜ (εξελέγη από τη Βουλή το 1991 και με εθνικές εκλογές το 1994 κι έμεινε πρόεδρος μέχρι το 1999) συνέδεσε το όνομά του με τις σημαντικότερες στιγμές της νεοϊδρυθείσας χώρας του. Αλλά και με τα σημαντικότερα ναυάγια της δεκαετίας του '90 στη διελκυστίνδα με την Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας.

Η γενικότερη εντύπωση ανθρώπων που ενεπλάκησαν στις εξελίξεις που δρομολόγησε η διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας είναι ότι επρόκειτο για «ευφυή πολιτικό, ο οποίος κλήθηκε να χειριστεί δύσκολες καταστάσεις, ενώ στην πορεία τον βοήθησαν οι εξελίξεις». Μιλούν ακόμη για άνθρωπο που ήξερε καλά την τέχνη των διπλωματικών ελιγμών, ώστε να επιρρίπτει τις ευθύνες για τα κατά καιρούς ναυάγια στην ελληνική πλευρά. «Ηταν πατριώτης και ηγέτης», ήταν η λακωνική δήλωση της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον

Ο γηραιότερος μέχρι πρότινος πολιτικός στην ΠΓΔΜ έμεινε στην ελληνική συνείδηση ως «μετριοπαθής» στο ζήτημα της ονομασίας. Πάντως, οι γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα στο Σκοπιανό συμφωνούν πως πόρρω απείχε από κάτι τέτοιο ο Γκλιγκόροφ. Απλώς, έλεγαν, «είχε την ευφυΐα και την ευστροφία να ελίσσεται διπλωματικά, ώστε να φαίνεται ως μετριοπαθής και συναινετικός». Γιατί, όπως απεδείχθη απ' όσα ακολούθησαν μετά την αποχώρησή του από την πολιτική, η ΠΓΔΜ δεν είχε διάθεση συμβιβασμού.

Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ 1991.

Ολα άρχισαν τον Ιούνιο του 1991, όταν πρώτα η Κροατία και η Σλοβενία κήρυξαν με ενθάρρυνση της Γερμανίας την απόσχισή τους από τη Γιουγκοσλαβική Ομοσπονδία. Την επομένη ακριβώς η «μακεδονική» Βουλή συζήτησε το ζήτημα της απόσχισης και της «Μακεδονίας».

Οι πρώτες πολυκομματικές εκλογές έλαβαν χώρα στις 11 και 25 Νοεμβρίου 1990 και η πρώτη επίσημη σύγκληση της νέας Βουλής τον Ιανουάριο του 1991. Λίγες μέρες αργότερα ο παλαίμαχος κομμουνιστής Γκλιγκόροφ ανέλαβε την προεδρία του νέου κράτους και η ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας» κατοχυρώθηκε με την ψήφιση του Συντάγματος.

Το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, με τη συμμετοχή και του τότε υπουργού Εξωτερικών Αντώνη Σαμαρά, αποδέχθηκε στις 16 Δεκεμβρίου του 1991 τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας και αναγνώρισε την κρατική οντότητα της Κροατίας, της Σλοβενίας και των Σκοπίων.

Παρά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής ότι δεν θα αναγνώριζε κράτος που οικειοποιείται το όνομα «Μακεδονία», η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξέπεμπε αντιφατικά μηνύματα, ενώ δεν φαινόταν να έχει ξεκάθαρη στρατηγική για τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονταν στα Βαλκάνια. Πολύ γρήγορα η κυβέρνηση μπήκε στη μέγγενη των διεθνών πιέσεων, καθώς ολοένα και περισσότερες χώρες, βλέποντας την πολιτική ρευστότητα στη βαλκανική και φοβούμενα διολίσθηση των Σκοπίων στην αναρχία, απειλούσαν με αναγνωρίσεις της ΠΓΔΜ.

Το πρώτο πακέτο επίλυσης ήρθε από την Ευρώπη, το λεγόμενο «πακέτο Πινέιρο», το οποίο πρότεινε σύνθετη ονομασία (Νέα Μακεδονία), κάτι που όμως ερχόταν σε ευθεία αντίθεση με τα συμφωνηθέντα από τους πολιτικούς αρχηγούς στην Ελλάδα. Ο Γκλιγκόροφ άφηνε να εννοηθεί ότι θα το αποδεχόταν, αλλά χωρίς να δεσμευθεί. Τελικά το απέρριψε η Ελλάδα, η οποία χρεώθηκε και το ναυάγιο. Οι τριβές ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών στην Ελλάδα έγιναν πιο έντονες και οδήγησαν λίγες μέρες μετά στην απομάκρυνση Σαμαρά από το ΥΠΕΞ, ύστερα από νέο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, στο οποίο επιβεβαιώθηκε η πρόθεση της Ελλάδας να μην αναγνωρίσει τα Σκόπια με ονομασία που να περιέχει τον όρο Μακεδονία.

Ηταν οι μέρες που η ελληνική θέση, όπως είχε διαμορφωθεί σε διαδοχικές συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών ήταν «ούτε Μακεδονία ούτε παράγωγα», η οποία, λένε σήμερα διπλωμάτες, εγκλώβισε τελικά την Αθήνα σε μια υπόθεση που, τουλάχιστον για τον διεθνή παράγοντα, ήταν χαμένη εξαρχής.

Ταυτόχρονα, η πίεση για την κυβέρνηση Μητσοτάκη στο εσωτερικό ήταν μεγάλη. Το θέμα είχε μεγάλη απήχηση στην κοινή γνώμη, που κατέληξε σε πανεθνική υστερία και στα μεγάλα συλλαλητήρια της εποχής. Αλλά εξαρχής στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπήρχε διγλωσσία: από τη μια στελέχη που υποστήριζαν ότι το ζήτημα της ονομασίας δεν ήταν σημαντικό και στον αντίποδα στελέχη που το αντιμετώπιζαν ως ιδιαίτερα σοβαρή εθνική υπόθεση. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκαν βουλευτές της ΝΔ από τη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίοι εξακολουθούσαν να επηρεάζουν τις εξελίξεις. Οσο για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, κανένας δεν ξέχασε τη δήλωσή του τον Φεβρουάριο του 1993 ότι η ονομασία των Σκοπίων «δεν έχει και μεγάλη σημασία, γιατί κανένας δεν θα το θυμάται σε δέκα χρόνια».

 Οταν η ελληνική πλευρά το 1993 πρότεινε την ονομασία «Νόβα Μακεντόνια», οι βουλευτές Βόρειας Ελλάδας επαναστάτησαν και διεμήνυσαν πως αν προχωρούσε η πρόταση, θα απέσυραν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Οπως θυμάται ο Ευάγγελος Κωφός, μέλος της τότε ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, «ο Γκλιγκόροφ κάποια στιγμή κατάλαβε ότι έπρεπε να κάνει παραχωρήσεις και αυτό φαίνεται σε όσους μετείχαν στις διαπραγματεύσεις. Οταν η ΠΓΔΜ μπήκε στον ΟΗΕ με την προσωρινή της ονομασία, άρχισαν οι διαπραγματεύσεις με τους Βανς και Οουεν και ένα απίστευτο πηγαινέλα. Μέσα σε 2-3 μήνες πήγαμε τρεις φορές στη Ν. Υόρκη. Είχαμε καταλήξει σε ένα κείμενο. Τότε οι αντιπροσωπείες δεν συναντιούνταν, απλώς έδιναν τις θέσεις τους στους μεσολαβητές κι εκείνοι προχωρούσαν μόνο αν έβλεπαν ότι η άλλη πλευρά δεν έβαζε βέτο».

Κάπως έτσι, συντάχθηκε ένα ολοκληρωμένο κείμενο, στο οποίο απέμενε μόνο η ονομασία. «Οι διαμεσολαβητές πρότειναν την ονομασία "Νιου Μασεντόνια". Εμείς προτείναμε το σλαβικό "Νόβα Μακεντόνια" και το πήγαμε στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και στους μεσολαβητές που το αποδέχθηκαν. Ο Γκλιγκόροφ αποδεχόταν καταρχάς την πρόταση, με την τροποποίηση που είχαμε κάνει στα σλαβικά», λέει ο Ε. Κωφός. Ομως, η ιστορία δεν είχε αίσιο τέλος. «Την ώρα που εμείς ήμασταν ευτυχείς, χτυπάει το τηλέφωνο και ήταν ο Μητσοτάκης. "Μάζεψέ τα και γύρνα πίσω", μου λέει. Είκοσι βουλευτές της ΝΔ είχαν απειλήσει με άρση της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και, ένας από τους λόγους, εκτός από την πρόθεση πώλησης 10% του ΟΤΕ, ήταν ότι δεν ήθελαν σύνθετη ονομασία».

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εντέλει έκανε στροφή και απέρριψε την πρόταση Βανς και Οουεν τον Μάιο του 1993. Δυο μέρες αργότερα την απέρριψε και η κυβέρνηση των Σκοπίων. Τότε υπήρξαν και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με τους Σκοπιανούς, προκειμένου να μοιραστούν οι δύο πλευρές το κόστος της απόρριψης. Ανάλογο μήνυμα είχε λάβει ο Μητσοτάκης και από τον συνεργάτη του απόστρατο στρατηγό Νίκο Γρυλλάκη, ο οποίος πραγματοποιούσε μυστικές επαφές με τη σκοπιανή ηγεσία.

Σάλο είχε προκαλέσει, άλλωστε, το 1993 η αποκάλυψη για προσπάθεια δωροδοκίας της σκοπιανής ηγεσίας με ένα εκατομμύριο δολάρια. Το 2010 σε συνέντευξή του ο Κίρο Γκλιγκόροφ επιβεβαίωνε τις φήμες και δήλωνε ότι ο Γρυλλάκης βρισκόταν στα Σκόπια και συνέλεγε πληροφορίες κι ότι είχε προσπαθήσει να τον δωροδοκήσει αρχικά με ένα χρυσό Ρόλεξ, κατόπιν με έναν αμφορέα και τέλος με μια βαλίτσα με ένα εκατομμύριο δολάρια σε μετρητά.

Με εξαίρεση τον τότε υπουργό (1993) Μιχάλη Παπακωνσταντίνου, ο οποίος θεωρούσε πιθανή την εμπλοκή του κλιμακίου Γρυλλάκη σε απόπειρα εξαγοράς, πολιτικοί μαι μίντια έδειξαν «διακριτικότητα» στις ενέργειες. Αργότερα ο Νίκος Γρυλλάκης παραδέχθηκε τις μυστικές συνεννοήσεις με τους Σκοπιανούς, ενώ ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ και ο Εβερτ έριξαν τον Μητσοτάκη...

Λίγες μέρες μετά την απόρριψη της πρότασης Βανς και Οουεν πραγματοποιήθηκε στην Αχρίδα συνάντηση του Γκλιγκόροφ με τον Μιλόσεβιτς. Ο δεύτερος τον πίεσε να αποδεχθεί την ονομασία «Σλαβομακεδονία», ή τουλάχιστον «Σλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας». Ο Γκλιγκόροφ του απάντησε ότι δεν θα μπορούσε να το περάσει από τη Βουλή, γιατί είχε ισχνή πλειοψηφία. Ο Μιλόσεβιτς πρότεινε να γίνει τριμερής συνάντηση με τη συμμετοχή του Κ. Μητσοτάκη, αλλά ο έλληνας Πρωθυπουργός δεν ανταποκρίθηκε, φοβούμενος την αντίδραση της ομάδας Σαμαρά. Προτίμησε να ακολουθήσει την οδό διαπραγματεύσεων υπό τον ΟΗΕ.

«Σύντομα δεν θα έχει πλέον και τόση σημασία το τι θα λέει η Ελλάδα για το θέμα της αναγνώρισης», είχε πει ο Γκλιγκόροφ και απεδείχθη προφητικός...

Η Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995...

Επί των ημερών του Γκλιγκόροφ υπεγράφη η Ενδιάμεση Συμφωνία με την Ελλάδα, τον Σεπτέμβριο του 1995. Η κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου ήρε το εμπορικό εμπάργκο που είχε επιβάλει στα Σκόπια επιθυμώντας να τα πιέσει οικονομικά, ενώ η ΠΓΔΜ αποδέχθηκε να αντικαταστήσει στη σημαία τον ήλιο της Βεργίνας και να αλλάξει το Σύνταγμά της, αφαιρώντας από τις διατάξεις του όλες τις αλυτρωτικές αναφορές που η ελληνική πλευρά χαρακτήριζε «επιθετικές βλέψεις» (όπως την αναφορά που έκανε λόγο για «δικαιώματα των μελών του μακεδονικού λαού σε γειτονικές χώρες»). Δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν ότι η οικειοποίηση του ήλιου της Βεργίνας από τον Γκλιγκόροφ δεν ήταν παρά ακόμη ένας ελιγμός. Κι αυτό, προκειμένου να εγκαταλείψει στο μέλλον το σύμβολο με αντάλλαγμα την αναγνώριση της χώρας του από την Ελλάδα.

Με την Ενδιάμεση Συμφωνία παρέμεινε σε εκκρεμότητα μόνο το ζήτημα της ονομασίας, για το οποίο συμφωνήθηκε να ανοίξει κύκλος διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Οπως λένε έμπειροι διπλωμάτες, «ίσως να είναι η μόνη συμφωνία που έχει υπογράψει η Ελλάδα, όπου δεν αναφέρεται καν το όνομά της. Οι μόνες αναφορές είναι σε "πρώτο και δεύτερο μέρος"».

Η Ενδιάμεση Συμφωνία ηρέμησε τότε τα πνεύματα, αλλά μόνο για λίγο. Η ΠΓΔΜ επιδόθηκε σε αγώνα δρόμου καλλιέργειας διμερών σχέσεων με πολλές χώρες, από τις οποίες απέσπασε και αναγνωρίσεις με τη συνταγματική ονομασία της.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών θα βρεθεί στο επίκεντρο της σύσκεψης του οικονομικού επιτελείου και των τομεαρχών της ΝΔ υπό τον Αντώνη Σαμαρά, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Πέμπτη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Νέα Δημοκρατία πιθανότατα θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο επί της αρχής, αλλά θα εκφράσει διαφωνίες σε συγκεκριμένες διατάξεις.

Ηπιότερες λύσεις φαίνεται πως εξετάζει η κυβέρνηση, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την προαναγγελία για ενδεχόμενη νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος της μείωσης των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα, σε περίπτωση που οι κοινωνικοί εταίροι δεν καταλήξουν σε συμφωνία. Σε αυτό το πλαίσιο, θα επιδιωχθεί να μείνουν εκτός νομοθετικής ρύθμισης ο κατώτατος μισθός, ο 13ος και ο 14ος μισθός και να δοθεί το βάρος στο μη μισθολογικό κόστος. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα περιμένει τα αποτελέσματα του διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.

Κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, με στόχο να υπάρξει εσωκομματική συμφωνία επί των διαδικασιών που θα εγκρίνει το Εθνικό Συμβούλιο, το Σαββατοκύριακο, για την αλλαγή ηγεσίας στο κόμμα. Με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του Γ.Παπανδρέου στο Πολιτικό Συμβούλιο, την Παρασκευή, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι στελέχη του Κινήματος προχωρούν ακόμη και σε συλλογή υπογραφών με αίτημα την εκλογή προέδρου βάσει του καταστατικού, δηλαδή από τη βάση.

Ακόμη και σε απολύσεις μπορεί να οδηγήσει η διαδικασία αξιολόγησης φορέων που αποφασίστηκε από τα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών, στην περίπτωση κατάργησης οργανικών θέσεων. Σε πρώτη φάση, η διαδικασία θα οδηγήσει σε κατάργηση ανενεργών τμημάτων και μονάδων άνευ ουσιαστικού αντικειμένου και σε δεύτερο στάδιο θα προχωρήσει η αξιολόγηση του προσωπικού. Όσοι κριθούν ικανοί και αποδοτικοί προβλέπεται να μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες που έχουν ελλείψεις, για τους υπόλοιπους ανοίγει η πόρτα της εξόδου. Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία αναμένεται να αρχίσει μετά από τουλάχιστον τρεις μήνες, οπότε η απόφαση για απολύσεις θα ανήκει στην επόμενη κυβέρνηση.

Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου συνεδριάζει στις 15.00 το Υπουργικό Συμβούλιο στη Βουλή, όπου θα συζητηθούν θέματα του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Μεταξύ άλλων, θα συζητηθεί το νομοσχέδιο για τον θαλάσσιο τουρισμό, στο οποίο περιλαμβάνεται η άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα.

Κόσμος

Ο Αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για βίντεο που εμφανίστηκε, το οποίο δείχνει μια ομάδα πεζοναυτών να ουρούν σε σορούς μαχητών Ταλιμπάν. Το βίντεο αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο, ωστόσο η αυθεντικότητά του δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί. Έντονη ήταν η αντίδραση του Πενταγώνου, ενώ αποστροφή εκφράζει το Συμβούλιο Αμερικανο-ισλαμικών σχέσεων. Εκπρόσωπος των Αφγανών Ταλιμπάν δήλωσε ότι το βίντεο δεν θα επηρεάσει τις προσπάθειες για ειρηνευτικές συνομιλίες.

Η Ιαπωνία θα λάβει «αποφασιστικά μέτρα» για να μειώσει την πετρελαϊκή της εξάρτηση από το Ιράν, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας. Το Τόκιο απάντησε θετικά σε αίτημα της Ουάσινγκτον, η οποία ζητά από την Κίνα και την Ιαπωνία να επιβάλλουν πιο αυστηρές κυρώσεις στην πετρελαϊκή βιομηχανία του Ιράν, σε μία προσπάθεια να κάμψει τις πυρηνικές επιδιώξεις της Τεχεράνης.

Δεν υπάρχουν πια «δεσποινίδες» στην πόλη Σεσόν-Σεβίν. Η μικρή κοινότητα στη δυτική Γαλλία απαγόρευσε τη χρήση της λέξης «mademoiselle» (δεσποινίς), την ώρα που φεμινιστικές οργανώσεις ζητούν να μπει η λέξη στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τεράστιες προσπάθειες να προσεγγίσει την πόλη Νομ, στις δυτικέ ακτές της Αλάσκα, κάνει ρωσικό πετρελαιοφόρο, προκειμένου να προμηθεύσει με καύσιμα του 3.500 κατοίκους της πόλης που έχουν αποκλειστεί από τον πάγο.

Η σορός του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ-Ιλ, που πέθανε στις 17 Δεκεμβρίου από καρδιακή προσβολή, θα ταριχευθεί και θα τοποθετηθεί στο τεράστιο μαυσωλείο Κουμσουσάν της Πιονγκγιάνγκ, όπου βρίσκεται και η σορός του πατέρα του.

Οικονομία

Στην Αθήνα βρίσκεται ο επικεφαλής του IIF (που εκπροσωπεί τους ιδιώτες ομολογιούχους) Τσαρλς Νταλάρα, ο οποίος θα έχει επαφές νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο. Η άφιξη του κ. Νταλάρα στην Αθήνα γίνεται στην κρισιμότερη περίοδο των διαπραγματεύσεων για το σχέδιο ανταλλαγής ομολόγων και το «κούρεμα» του χρέους κατά 50%, την ίδια ώρα που από την τρόικα και κυρίως το ΔΝΤ διαπιστώνουν ότι το πακέτο των 100+30 δισ. ευρώ ίσως δεν επαρκεί, ενώ και το ποσοστό συμμετοχής στο PSI φαίνεται πως δεν διαμορφώνεται σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Με αποκλίσεις έναντι των αρχικών στόχων έκλεισε ο Προϋπολογισμός στο 12μηνο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2011. Στο σκέλος των εσόδων εισπράχθηκαν 1,3 δισ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με τον αναθεωρημένο στόχο του Μεσοπρόθεσμου, ενώ οι δαπάνες έκλεισαν 2 δισ . ευρώ υψηλότερα σε σχέση με το 2010. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 12μηνο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2011, σε δημοσιονομική βάση, το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώνεται στα 21.638 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 21.712 εκατ. ευρώ όπως προσδιορίστηκε στον ψηφισθέντα προϋπολογισμό του 2012 και ελλείμματος 21.457 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2010.

Το χρονοδιάγραμμα των αποκρατικοποιήσεων μέσα στους επόμενους μήνες ανακοίνωσε από το βήμα του επιχειρηματικού-οικονομικού φόρουμ Ελλάδας - ΗΑΕ, ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Αξιοποίησης, Κ. Μητρόπουλος. Μεταξύ άλλων, ξεχωρίζουν η πώληση των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, του 35,5% των ΕΛΠΕ, και η αξιοποίηση τεσσάρων ακινήτων, όπως του κτιρίου που είχε φιλοξενήσει το κέντρο Τύπου των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004.

Αθλητισμός

Ο αποκλεισμός από το Κύπελλο Ελλάδας επέδειξε με τον πιο σκληρό τρόπο ότι ο Παναθηναϊκός έχει ανάγκη από μεταγραφική ενίσχυση. Πλέον το «τριφύλλι» στρέφει το βλέμμα του μόνο στο πρωτάθλημα. Άλλωστε με το βάθος που έχει στον πάγκο του έδειχνε αδύνατο να μπορεί να αντεπεξέλθει σε απανωτές αγωνιστικές υποχρεώσεις...

Η Βαλένθια μπορεί να ηττήθηκε 2-1 από τη Σεβίλη, όμως εκμεταλλευόμενη τη νίκη της με 1-0 στο «Μεστάγια» στο πρώτο μεταξύ τους ματς, πήρε το εισιτήριο της πρόκρισης για την 8άδα του Copa Del Rey.

Για τιμωρία του Παναθηναϊκού μίλησε ο Ζεσουάλδο Φερέιρα μετά την ήττα-αποκλεισμό του Παναθηναϊκού από τον Πανιώνιο στο Κύπελλο Ελλάδας. «Τιμωρηθήκαμε και ήταν μια τιμωρία που δεν αξίζαμε» τόνισε χαρακτηριστικά ο Πορτογάλος προπονητής, αναφερόμενος στην... αφλογιστία της ομάδας του. Στον αντίποδα, ο πανευτυχής για την πρόκριση του Πανιωνίου Άκης Μάντζιος επιχείρησε να ρίξει τους τόνους μετά τη μεγάλη επιτυχία των «κυανέρυθρων» καθώς ακολουθεί ο κρίσιμος για αυτούς αγώνας πρωταθλήματος με τον Παναιτωλικό.