12 Ιανουαρίου, 2012

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΟΡΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ Μ.Κ.Ο. «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» ΓΙΑ ΤΑ ΕΤΗ 2002 - 2008

Την «καυτή» έκθεση που παρουσίασε συγκέντρωση μαρτυριών σχετικά με την οικονομική διαχείριση της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» από το 2002 μέχρι το Μάιο του 2008 παρουσίασε την Τετάρτη 25/8/2009 στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχουν εισηγήσεις των εταίρων της ΜΚΟ ώστε τα στοιχεία της Έκθεσης Πραγματογνωμοσύνης της Επιτροπής Ακροάσεως να φτάσουν στη Δικαιοσύνη, όπου και έφθασε το Πόρισμα της Επιτροπής της Ιεράς Συνόδου.

Στην έκθεση καταλογίζεται υπαιτιότητα σε φυσικά πρόσωπα για κακοδιαχείριση και διασπάθιση χρήματος. Επιρρίπτονται μάλιστα ευθύνες για συγκάλυψη στην υπόθεση των σάπιων κοτόπουλων, ενώ σε άλλα στελέχη καταλογίζεται προσπάθεια παράθεσης ανακριβών στοιχείων. Κορωνίδα της κακοδιαχείρισης που διαπιστώνουν τα μέλη της Επιτροπής Ακροάσεως είναι η υπόθεση των σάπιων κοτόπουλων, μέρος του προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας προς το Ιράκ.

Ο Δημήτρης Φουρλεμάδης, πρώην διευθύνων σύμβουλος της «Αλληλεγγύης», διαπιστώνεται ότι «βαρύνεται προσωπικώς και εξ ολοκλήρου, διά την παρουσιαζομένην οικονομικήν και διαχειριστικήν ακαταστασίαν της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ και των θυγατρικών αυτής Εταιρειών». Τονίζεται μάλιστα πως «ευθύνεται, για τον καταλογισμό από το υπουργείο Εξωτερικών των 6.431.751,54 και 258.708,49 ευρώ εις βάρος της Αλληλεγγύης» από το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας προς το Ιράκ μέρος του οποίου ήταν τα σάπια κοτόπουλα.

Επιπλέον, διαπιστώνεται, σύμφωνα με την έκθεση, πως τα κονδύλια από το υπουργείο Εξωτερικών δαπανήθηκαν «διά δαπάνας εκτός Προγράμματος». Εκτός όμως από την αγορά στον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της «Αλληλεγγύης» καταλογίζονται ευθύνες και για την κατάληξη των πουλερικών. Στον Δημήτρη Φουρλεμάδη επιρρίπτεται η ευθύνη για την αγορά 371.093 κιλών πουλερικών αξίας 742.186 ευρώ, το Δεκέμβριο του 2006 με ημερομηνία λήξης εντός διμήνου. Η ποσότητα αυτή λόγω μη διάθεσης αποθηκεύτηκε στα ψυγεία «Αλάσκα» για να βρεθεί αλλοιωμένη τον Απρίλιο του 2007 και τελικά να δαπανηθούν ακόμα 100.000 ευρώ εκ μέρους της «Αλληλεγγύης» για την καταστροφή τους.

Με βάση την έκθεση ο κ. Φουρλεμάδης «ευθύνεται» γιατί χρήματα που προορίζονταν για συγκεκριμένα προγράμματα που δαπανήθηκαν για αλλότριους σκοπούς. Εκτός από τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της «Αλληλεγγύης» ευθύνες καταλογίζονται και στους επιθεωρητές της Γενικής  Εκκλησιαστικής  Οικονομικής  Επιθεώρησης  της  Εκκλησίας της Ελλάδος Θεολόγο Μαρκή και Ιωάννη Πέτσο, όπως και στον προϊστάμενό τους Ευάγγελο Μάρη.

Σε αυτούς πρακτικά χρεώνεται παράθεση ανακριβών στοιχείων κατά το διενεργηθέντα διαχειριστικό έλεγχο στα οικονομικά της «Αλληλεγγύης» που διενεργήθηκε το Μάιο του 2007.

Δεν υπάρχουν σχόλια: