12 Δεκεμβρίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ένας τραυματίστηκε σοβαρά από την έκρηξη που σημειώθηκε σε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, στο οποίο επέβαιναν, το πρωί της Τετάρτης στο Ηράκλειο Κρήτης. Η έκρηξη σημειώθηκε μετά από σύγκρουση του ασθενοφόρου με ΙΧ, στο οποίο επέβαιναν δύο γυναίκες, που είναι καλά στην υγεία τους.
   
Ένα ξεχωριστό και γεμάτο εκπλήξεις φιλανθρωπικό bazaar βιβλίου διεξάγει ο ραδιοφωνικός σταθμός Βήμα 99,5 από αύριο, Πέμπτη μέχρι την Κυριακή στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Αγοράζοντας αγαπημένα βιβλία των εφημερίδων Το Βήμα και Τα Νέα με ένα ευρώ το καθένα ενισχύεται το έργο του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης. Την προσπάθεια αυτή θα στηρίξουν από την Παρασκευή, χορωδίες και μουσικά σχήματα, συνθέτοντας ένα ιδιαίτερο και άκρως εορταστικό τριήμερο καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.
   
Σε δεύτερο κύμα καταργήσεων και συγχωνεύσεων οργανισμών προχωρά η κυβέρνηση, με το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, καταργούνται 8 φορείς και συγχωνεύονται 197. Ποιους οργανισμούς αφορά το σχέδιο συγχωνεύσεων - καταργήσεων και τι προβλέπεται για το προσωπικό τους.
   
Εκτάκτως συνεδριάζει το μεσημέρι της Τετάρτης το ΔΣ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, προκειμένου να καθορίσει την περαιτέρω στάση του κλάδου. Οι φαρμακοποιοί Αθήνας και Πειραιά θα πραγματοποιήσουν γενικές συνελεύσεις, με εισηγήσεις των εκπροσώπων τους για 48ωρες κυλιόμενες απεργίες.
  
 Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα θα πραγματοποιήσει στις 11 το πρωί της Τετάρτης η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), αντιδρώντας στην εφαρμογή του νόμου της διαθεσιμότητας και κυρίως στο σύνολο των ρυθμίσεων που περιορίζουν τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Συνάντηση της ΚΕΔΕ με τον Ευάγγελο Βενιζέλο το μεσημέρι. Εκτάκτως συνεδριάζει το πρωί της Τετάρτης η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι υπηρετεί κατά γράμμα τις επιταγές της τρόικας.

Κόσμος

Επιτυχής ήταν η λεπτή χειρουργική επέμβαση για καρκίνο στην οποία υποβλήθηκε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες σε νοσοκομείο της Κούβας. Η επέμβαση διήρκεσε πάνω από έξι ώρες και οι γιατροί δήλωσαν ότι θα χρειαστούν πολλές ημέρες μέχρι να αναρρώσει.
   
Συνομιλίες για την εθνική ενότητα της Αιγύπτου θα πραγματοποιηθούν εντός της ημέρας μεταξύ της αντιπολίτευσης και υποστηρικτών του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, επιδιώκοντας να βρεθεί μία λύση για την αυξανόμενη κρίση που μαστίζει τη χώρα. Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τις 16:30 (ώρα Ελλάδος), μετά από έκκληση του Αιγυπτίου υπουργού Άμυνας και διοικητή των ενόπλων δυνάμεων, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι. «Δεν πρόκειται να μιλήσουμε για την πολιτική, ούτε για το δημοψήφισμα. Θα καθίσουμε να συζητήσουμε μαζί ως Αιγύπτιοι» δήλωσε
   
Πυρ σε εμπορικό κέντρο του Πόρτλαντ στις ΗΠΑ άνοιξε ένας ένοπλος άνδρας, με αποτέλεσμα να σκοτώσει δύο άτομα πριν αυτοκτονήσει και ο ίδιος. Ένα ακόμη άτομο νοσηλεύεται σοβαρά τραυματισμένο από τα πυρά του αγνώστου, ο οποίος ήταν οπλισμένος με ένα ημιαυτόματο όπλο. Ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας κατέφτασαν στον τόπο της επίθεσης και ερευνούν όλο το εμπορικό κέντρο για τυχόν άλλους τραυματίες, αλλά και για στοιχεία που θα μπορούσαν να δώσουν φως στην υπόθεση.
   
Διεθνείς αντιδράσεις και προειδοποιήσεις προκάλεσε η εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα. Ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από τη δυτική ακτής της Βόρειας Κορέας και πέρασε πάνω από το νησί Οκινάουα στην Ιαπωνία. Τις έντονες αντιδράσεις τους εξέφρασαν οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Κίνα η Νότια Κορέα και η Ρωσία, καθώς η κίνηση αυτή εκλαμβάνεται ως ένα μέσο για τη δοκιμή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, οι οποίοι κάποια στιγμή στο μέλλον θα μπορούσαν να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές. Εκτάκτως συνεδριάζει ο Συμβούλιο Ασφαλείας στις 19.00 (ώρα Ελλάδος).
   
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν πλέον το νεοσύστατο συνασπισμό της αντιπολίτευσης στη Συρία, μια κίνηση που αποσκοπεί να εντείνει τις πιέσεις που ασκούνται στον πρόεδρο της χώρας Μπασάρ αλ-Άσαντ. Την Τετάρτη, κατά τη Σύνοδο των «Φίλων της Συρίας», και άλλες χώρες πρόκειται να δηλώσουν τη στήριξή τους στην αντιπολίτευση, χωρίς όμως να προχωρούν σε έμπρακτη ενίσχυσή της, εξοπλίζοντάς την.

Οικονομία

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, ο οποίος αναχωρεί σήμερα για τις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στο αυριανό κρίσιμο Eurogroup, θα παρουσιάσει το νομοσχέδιο στους εκπροσώπους της τρόικας και στους ομολόγους του και αφού γίνουν οι τελευταίες διορθώσεις αναμένεται να το καταθέσει στη Βουλή την Παρασκευή.
   
Θετική είναι η αποτίμηση που γίνεται από όλες τις πλευρές για το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων. Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένεται από τον ΟΔΔΗΧ σε λίγη ώρα, ωστόσο οι εκτιμήσεις είναι ότι συγκεντρώθηκαν τελικά προσφορές σχεδόν 32 δισ. ευρώ. Το ζήτημα θα απασχολήσει το Eurogroup της Πέμπτης, καθώς θα πρέπει να ληφθούν κάποιες πολιτικές αποφάσεις σε σχέση με το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων και εν συνεχεία να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 34,4 δισ. ευρώ.
   
Νέα προσπάθεια για σύγκλιση απόψεων θα καταβάλουν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ την Τετάρτη για το «καυτό» ζήτημα της κεντρικής εποπτείας των τραπεζών υπό την ΕΚΤ. Το Ecofin πρόκειται να προετοιμάσει, ουσιαστικά, το κλίμα και το πλαίσιο συζήτησης, καθώς τα βήματα προς την τραπεζική ένωση αποτελούν το βασικό θέμα στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή. Τα κρίσιμα ζητήματα είναι πόσες τράπεζες θα εποπτεύει η ΕΚΤ και εάν η Κεντρική Τράπεζα θα χρειαστεί περισσότερο από ένα χρόνο -όπως είναι προγραμματισμένο- έως ότου αναλάβει πλήρως τα καθήκοντά της.

Αθλητισμός

Η εφετινή Αρσεναλ όχι μόνο δεν δείχνει να μαθαίνει από τα λάθη της, αλλά αντιθέτως πιστοποιεί ότι είναι... αδιόρθωτη! Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί διαφορετική η ήττα με 3-2 στα πέναλτι και ο αποκλεισμός της ατα προημιτελικά του Λιγκ Καπ από την Μπράντφορντ, ομάδας της 4ης κατηγορίας του αγγλικού ποδοσφαίρου! Προκρίθηκε η Αστον Βίλα κόντρα στη Νόριτς.
   
Ο Τζιμπρίλ Σισέ μιλώντας στην κρατική τηλεόραση αναφέρθηκε στους λόγους που έφυγε από τον Παναθηναϊκό, μίλησε για τις όμορφες που έζησε στην Ελλάδα, υποστήριξε ότι δεν πρόκειται να ξεχάσει ποτέ τα όσα έγιναν στο περσινό ντέρμπι στο Καραϊσκάκη με τον Βαγγέλη Μαρινάκη και τόνισε ότι θα ήθελε κάποια στιγμή να επιστρέψει στον Παναθηναϊκό, χωρίς όμως να αποκαλύψει την ιδιότητα. Πάντως, απέφυγε να μπει σε οικονομικά δεδομένα, ενώ αναλύει και πολλά άλλα ενδιαφέροντα.
   
Η Ρόμα προκρίθηκε στα προημιτελικά του Coppa Italia, νικώντας με 3-0 την Αταλάντα στο «Ολίμπικο» της Ρώμης. Στο 21' ο Πιάνιτς άνοιξε το σκορ για τους Ρωμαίους με τον Οσβάλντο δέκα λεπτά αργότερα να «καθαρίζει» για την ομάδα του, κάνοντας το 2-0. Το τελικό αποτέλεσμα, διαμορφώθηκε από τον Ντέστρο στο 51'.



Δεν υπάρχουν σχόλια: