01 Δεκεμβρίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Με τις τοποθετήσεις κορυφαίων στελεχών του κόμματος συνεχίζεται σήμερα, Σάββατο η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, το καθοριστικό βήμα για την μετάβασή του στις δομές και τις λειτουργίες ως ενιαίου κόμματος. Οοι εργασίες της συνδιάσκεψης κορυφώνονται αύριο, Κυριακή, με τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας για την εκλογή του νέου κεντρικού οργάνου.
   
Βαρόμετρο για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ θεωρείται η συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής του Συντακτικού Συνεδρίου, το μεσημέρι του Σαββάτου. Με ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του Ευ.Βενιζέλου, αλλά και η εκλογή του προεδρείου.
   
Αρνητικός ήταν ο Ν.Ντερτιλής, τελευταίος κρατούμενος εκ των πρωταιτίων της χούντας, στην άδεια που του χορήγησε ο αναπληρωτής διευθυντής των φυλακών Κορυδαλλού, για να μεταβεί στην κηδεία του γιου του. Η χορήγηση ειδικής άδειας ήλθε μετά από παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος μάλιστα διευκρίνισε ότι η μεταγωγή του θα γινόταν χωρίς χειροπέδες, ενάντια στον κανονισμό.
  
 Πλήθος εκδηλώσεων διοργανώνονται στην Αθήνα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, την ώρα που και στην Ελλάδα παρατηρείται δραματική αύξηση των κρουσμάτων. Συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος θα πραγματοποιήσουν στη 1 το μεσημέρι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα που ενώνουν τη φωνή τους με περισσότερα από δύο εκατομμύρια παιδιά που ζουν με τον ιό HIV. Εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για το AIDS διοργανώνει και ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων.
   
Την ανάγκη άμεσης εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, τονίζοντας ότι «οι αποφάσεις του Eurogroup δεν προέκυψαν με παρθενογένεση, αλλά ήταν το αποτέλεσμα μιας έντονα πολιτικής διεκδίκησης». «Δεν έχουμε τελειώσει συνολικότερα με την αντιμετώπιση της κρίσης. Πολλά πρέπει να γίνουν. Είναι όμως σημαντικό ότι η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ» τονίζει.

Κόσμος

Απάντηση στις χιλιάδες Αιγύπτιων που διαδήλωσαν στην πλατεία Ταχρίρ επιθυμούν να δώσουν το Σάββατο οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι και άλλες ισλαμιστικές οργανώσεις, καλώντας τους Αιγύπτιους σε συγκέντρωση υπέρ του προέδρου Μόρσι. Η συγκέντρωση θα γίνει στο χώρο του πανεπιστημίου του Καΐρου.
  
 Επικριτική ήταν η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σχολιάζοντας το σχέδιο της κυβέρνησης Νετανιάχου για τη δημιουργία νέων οικισμών. Παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ καταψήφισαν στον ΟΗΕ την αναβάθμιση της Παλαιστινιακής Αρχής σε κράτος-παρατηρητή, η Χίλαρι Κλίντον έσπευσε να διευκρινίσει ότι τα σχέδια για νέους οικισμούς καθυστερούν τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
   
Για επιδείνωση της σωματικής και ψυχικής υγείας του Τζούλιαν Ασαντζ, ο οποίος από τον περασμένο Ιούνιο έχει καταφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, κάνει λόγο και ο πρόεδρος της χώρας της Ν.Αμερικής Ραφαέλ Κορέα.
   
Μεγάλο αφιέρωμα στη σύγχρονη Ελλάδα συνδέοντας την κληρονομιά του αρχαίου κόσμου με το σήμερα φιλοξενεί ο Monde, φωτίζοντας με ρεπορτάζ και συνεντεύξεις την καθημερινότητα μιας χώρας και μιας κουλτούρας σε κρίση. Οι συντάκτες της γαλλικής εφημερίδας επισκέφτηκαν 10 πόλεις και τοποθεσίες-κλειδιά του αρχαίου ελληνικού κόσμου και συνομιλούν με Έλληνες του σήμερα για το πώς έχουν τα πράγματα και πώς βιώνουν την κρίση.
  
 Ένας μηχανικός από το Μιζούρι με άνεργη σύζυγό του είχαν αγοράσει μαζί δύο τυχερά δελτία λόττο για ένα από τα μεγαλύτερα τζακπότ των τελευταίων δεκαετιών κερδίζοντας 294 εκατομμύρια δολάρια από σύνολο 587,5 εκατομμυρίων. Το ζεύγος Χιλ, ο Μαρκ και η Σίντι, με τρεις γιους και μια υιοθετημένη κόρη, είπαν στους δημοσιογράφους ότι είναι «συνηθισμένοι άνθρωποι με σφιχτά, έως σήμερα, τα οικονομικά τους».

Οικονομία

Η διαδικασία επαναγοράς ελληνικού χρέους είναι ένα σημαντικό βήμα στο γενικό σχέδιο, τόνισε ο Όλι Ρεν, δηλώνοντας παράλληλα πεπεισμένος ότι η επόμενη δόση θα φτάσει στην Αθήνα βάσει του χρονοδιαγράμματος. Για το θέμα του ΔΝΤ, το οποίο αναμένει τα αποτελέσματα της διαδικασίας επαναγοράς, ο Ευρωπαίος επίτροπος είπε ότι το Ταμείο «ενεργεί πάντα με αυτό τον τρόπο και το σεβόμαστε».
   
Στην υποβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕFSF) από την κατηγορία Aaa, στην Aa1 προχώρησε η Moody's. Ο οίκος συνδέει την υποβάθμιση με τους πιστωτικούς κινδύνους που παρουσιάζονται σε σχέση με ορισμένους βασικούς χρηματοδότες των δύο μηχανισμών.

Χωρίς σημαντικές αλλαγές έκλεισαν την Παρασκευή οι δείκτες στην Ευρώπη και στη Νέα Υόρκη. Στη Νέα Υόρκη ο Dow Jones έκλεισε στις 13.024,66 μονάδες με άνοδο 0,02% και ο Standard & Poor’s στις 1.416,15 μονάδες με άνοδο 0,01%.

Αθλητισμός

Τα ντέρμπι, Ρεάλ Μαδρίτης - Ατλέτικο, Μπάγερν - Ντόρτμουντ και Γιουβέντους - Τορίνο ξεχωρίζουν αυτό το Σαββατοκύριακο στην Ευρώπη. Η Μίλαν επικράτησε εκτός έδρας με 3-1 της Κατάνια στον αγώνα που άνοιξε την αυλαία της 15ης αγωνιστικής της Serie A.

Την κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής του ΟΦΗ και του Πανιωνίου αποφάσισε η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού για οφειλές σε ποδοσφαιριστές και οι δύο ΠΑΕ πρέπει να καταθέσουν νέες εγγυητικές επιστολές. Επίσης η ΕΕΑ αποφάσισε την κατάπτωση εγγυητικής επιστολής του Πιερικού και του Διαγόρα.
   
Με γκολ του πολύπειρου Μάριου Σέγκου από το 10ο λεπτό, ο Ηρακλής Ψαχνών νίκησε 1-0 τη Λάρισα και «σκαρφάλωσε» στην κορυφή του πρωταθλήματος Β' Eθνικής στην αναμέτρηση με την οποία άνοιξε η «αυλαία» της 12ης αγωνιστικής.



Δεν υπάρχουν σχόλια: