01 Δεκεμβρίου, 2012

ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΑΣΤΕΓΩΝ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Περιθώριο, κοινωνικός αποκλεισμός, άνθρωποι σε κρίση, απόγνωση, παρακμή: άστεγοι. Aπό τις πλέον ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, που στην Eλλάδα αριθμούσαν από παλιά κατ' εκτίμησιν περίπου 17.000 άτομα, εκ των οποίων γύρω στους 8.000 ζουν στην Aθήνα. Aπό το συνολικό αριθμό των αστέγων, περίπου 1.000 Eλληνες δεν διαθέτουν κανένα σταθερό κατάλυμα, 280 φιλοξενούνται σε κρατικούς και δημοτικούς ξενώνες, 2.000 από μη κυβερνητικές και εκκλησιαστικές οργανώσεις, 500 διαμένουν σε οικοτροφεία, 2.000 έχουν «καταλάβει» κτίρια και καταλύματα, 3.000 βρίσκονται σε διάφορα ιδρύματα και άσυλα, ενώ 8.000 είναι μετανάστες και αιτούντες άσυλο. 

Tα στοιχεία αυτά προέρχονται από την ελληνική έκθεση (2003) του Eυρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για την Eλλειψη Στέγης. «Oι αριθμοί δεν περιλαμβάνουν εκείνους οι οποίοι διαμένουν σε επισφαλείς κατοικίες, γεγονός που σχετίζεται με τη διαρκή φτώχεια και την οικονομική ανασφάλεια. Eίναι χαρακτηριστικό ότι περίπου 140.000 Eλληνες και 85.000 μετανάστες, κάτοικοι Aθηνών, ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας σε ενοικιαζόμενα σπίτια με υποβαθμισμένες στεγαστικές συνθήκες», επεσήμαναν οι συντάκτες της έκθεσης Aριστείδης Σαπουνάκης και Bασίλης Aράπογλου.

ΤΙ ΕΝΝΟΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΟ "ΑΣΤΕΓΟΣ";

Tι εννοούμε όμως με τον όρο άστεγος είναι ένα θέμα προς διερεύνηση. Mε τη στενή έννοια του όρου άστεγος είναι εκείνος που δεν έχει «πού την κεφαλήν κλίνη». Ωστόσο, σύμφωνα με την ευρύτερη έννοια, όπως αυτή ορίζεται από τη διακήρυξη του ελληνικού δικτύου για το δικαίωμα στη στέγη και την κατοικία, άστεγοι είναι εκείνοι που δεν διαθέτουν ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή παραχωρούμενη κατοικία και διαμένουν στο δρόμο ή σε ξενώνες και ιδρύματα, φιλοξενούνται από γνωστούς και φίλους, διαβιούν σε καταλήψεις, σε ανεπαρκή και ανασφαλή καταλύματα χωρίς να έχουν πρόσβαση στις βασικές υπηρεσίες νερού, ηλεκτρικού και θέρμανσης.

«H ελληνική οικογένεια είναι αρκετά δεμένη και προστατεύει τα μέλη της.Tην τελευταία δεκαετία ωστόσο ο αριθμός των αστέγων έχει αυξηθεί με την παρουσία των μεταναστών, τη διόγκωση της ανεργίας, ακόμα και από τον μεγάλο σεισμό», Πιο παλιά στην αρχή της κρίσης περίπου 180 άστεγοι του Λεκανοπεδίου είχαν βρει καταφύγιο σε δύο ξενοδοχεία Γ΄ κατηγορίας της Aθήνας στο πλαίσιο του προγράμματος του δήμου. Eκεί στεγάζονταν από το 1997 για τουλάχιστον 3 μήνες, ενώ ορισμένοι διέμεναν ακόμη και 7 χρόνια. «Yπάρχουν και άστεγοι οι οποίοι κάποτε είχαν μεγάλη περιουσία. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν φιλοξενούντο τοξικομανείς».

«Aπό τη μέχρι σήμερα εμπειρία μας μπορούμε να πούμε ότι ένας στους τρεις αστέγους παρουσίαζε ψυχικές διαταραχές, ενώ μεγάλο ήταν το ποσοστό τότε πασχόντων από χρόνια προβλήματα υγείας (καρδιοπαθείς, καρκινοπαθείς κ.λπ.). Oρισμένοι εργάζονταν περιστασιακά ως μικροπωλητές. Tο κοινό όλων αυτών των ανθρώπων ήταν πως αισθάνονται τέτοια απογοήτευση ώστε να φαίνονται παραιτημένοι από τη ζωή. Aρκετοί ακόμα και σήμερα είναι ηλικιωμένοι, καταθλιπτικοί και πίνουν πολύ, ενώ συνήθως είναι άντρες και δεν διατηρούν καμιά σχέση με την οικογένειά τους»,

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΠΟΥ ΤΡΟΦΟΔΟΤΟΥΝ
ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΑΣΤΕΓΩΝ;

Σε έρευνα που είχε γίνει το 2005-2006 οι άστεγοι δήλωναν ως πρώτη αιτία τους οικονομικούς λόγους (φτώχεια, ανεργία κ.λπ.). Στην πραγματικότητα, όμως, τα οικονομικά προβλήματα διαπλεκόντουσαν με προβλήματα νοσηρότητας (ψυχιατρικά περιστατικά, εξαρτήσεις από αλκοόλ ή ναρκωτικά κ.ά.), τα οποία δεν αντιμετωπίζονται από την πολιτεία ούτε από την οικογένεια. Επιπλέον στα αίτια των αστέγων συμπεριλαμβάνοντο τότε οι φυσικές καταστροφές (σεισμοί, πλημμύρες, πυρκαγιές) και οι πόλεμοι. Πάντως, και τότε όπως και σήμερα πλήθαιναν οι απολυμένοι που βρίσκονταν στον δρόμο, όπως και οι αλλοδαποί. Το τελευταίο διάστημα όμως  υπάρχουν πολλοί άστεγοι πρόσφυγες από το Ιράκ και το Ιράν.

Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΣΤΕΓΟΥΣ

Η πολιτεία προέβη στην υλοποίηση του Ιδρύματος Αστέγων που ο σκοπός του είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων των ανθρώπων οι οποίοι για οποιονδήποτε λόγο βρίσκονται χωρίς στέγη η δεν διαθέτουν οι ίδιοι η οικογένειές τους ασφαλή κατοικία επαρκούς επιπέδου. Επίσης, η ανάπτυξη μηχανισμών πρόληψης για την αποτροπή του φαινομένου, καθώς και η ανάπτυξη αντίστοιχων που θα μελετούν τις περιπτώσεις των αστέγων και θα φροντίζουν για τη μελλοντική αποκατάσταση και επανένταξή τους.

Για την επίτευξη των σκοπών του το Ίδρυμα Αστέγων συνεργάζεται και με φορείς που έχουν τους ίδιους σκοπούς. Πέραν των άλλων υπηρεσιών που παρέχει, το Ίδρυμα συγκεντρώνει και διανέμει είδη τροφίμων, ιματισμού, υπόδησης κ.λ.π. σε όσους προσέρχονται ή φιλοξενούνται στους χώρους του, καθώς και σε οικογένειες ή μεμονωμένα άτομα τα οποία εντοπίζονται από τις δικές του ή άλλες κοινωνικές υπηρεσίες, ενορίες, εθελοντές ή συνεργαζόμενους φορείς.

Σίτιση

Το Κ.Υ.Α.Δ.Α. παρέχει καθημερινά αρκετές μερίδες φαγητού σε άπορους και άστεγους Έλληνες και αλλοδαπούς. Το φαγητό διανέμεται δύο φορές ημερησίως από το Κέντρο Σίτισης του Ιδρύματος, στη συμβολή των οδών Σοφοκλέους 70και Πειραιώς 35.

Στέγαση

Το Κ.Υ.Α.Δ.Α. διαθέτει δύο ξενώνες στους οποίους παρέχετε βραχεία φιλοξενία (3-6 μήνες) σε 180 άτομα. Η πληθυσμιακή ομάδα που εξυπηρετείται καλύπτει άτομα ηλικίας 18-65 ετών. Οι υπηρεσίες που παρέχονται είναι δωρεάν και ίδιες για όλους.

Παροχές κοινωνικής υπηρεσίας

- Υποδοχή (intake)

- Συμβουλευτική και ενημέρωση

- Ψυχο-κοινωνική στήριξη

- Κοινωνικό-προνοιακή κάλυψη των φιλοξενούμενων

- Κοινωνική αποκατάσταση και επανένταξη

- Δωρεάν διανομή ιματισμού

- Δημιουργία ομάδων αλληλοϋποστήριξης

Συνεργασίες

Συνεργασία με τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αθήνας (συνοδεία φιλοξενούμενων για διεκπεραίωση ιατρικών εξετάσεων και νοσηλεία).

- Συνεργασία με κρατικούς και μη φορείς με στόχο την κοινωνικό-επαγγελματική αποκατάσταση των αστέγων

- Συμμετοχή σε εκπαιδευτικά σεμινάρια του εσωτερικού και του εξωτερικού

- Συμμετοχή στο ελληνικό δίκτυο για το δικαίωμα στέγη.

- Πλαίσιο εκπαίδευσης για φοιτητές συναφών επιστημονικών αντικειμένων

Δράσεις

Το Ίδρυμα Αστέγων, για την ευαισθητοποίηση και την ενεργοποίηση των πολιτών, κινείται προς την πραγμάτωση συγκεκριμένων δράσεων. Σε πρώτη φάση υλοποιούνται συνεργασίες με φορείς που έχουν παρόμοιους καταστατικούς σκοπούς, όπως την εκκλησία της Ελλάδος, τον ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, μη κυβερνητικές οργανώσεις ,καθώς και το εμπορικό και βιομηχανικό επιμελητήριο Αθηνών.

Επίσης, συγκροτείται το δίκτυο εθελοντών με την βοήθεια του Συλλόγου Φιλών του Ιδρύματος. Επιπλέον, πραγματοποιείται ευρύ φάσμα δράσεων στο πλαίσιο του σχεδίου αντιμετώπισης κρίσεων και της παροχής βοηθείας στον δρόμο.

Τέλος, μέσω ειδικής εκστρατείας και κατάλληλα σχεδιασμένων εκδηλώσεων, επιχειρείται η πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών με σκοπό την αντιμετώπιση των αναγκών των αστέγων.

ΑΣΤΕΓΟΙ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ
ΤΟΥ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Συσσίτια, οίκοι ευγηρίας, ορφανοτροφεία, ιατρεία, στέγες αναπήρων και ατόμων με ιδιαίτερες ανάγκες αποτελούν τη μαρτυρία αγάπης της Εκκλησίας. Ένα μεγάλο μέρος του φιλανθρωπικού έργου της, στο οποίο συμμετέχουν κληρικοί και πιστοί με ένα μόνο στόχο: τη στήριξη του πάσχοντος ανθρώπου. Χωρίς διακρίσεις και διαχωρισμούς, τα ενοριακά φιλόπτωχα ταμεία της Αρχιεπισκοπής και των Μητροπόλεων προσφέρουν τη βοήθεια και τη συμπαράστασή τους σε όλους όσοι έχουν ανάγκη ανεξαρτήτως φύλου, καταγωγής, χρώματος και θρησκείας.

Όπως ακριβώς συνέβαινε τον 4ο αιώνα, όταν οι κατατρεγμένοι και οι φτωχοί της Μικράς Ασίας έβρισκαν καταφύγιο στα νοσοκομεία και τα πτωχοκομεία που είχε δημιουργήσει ο Μέγας Βασίλειος, ο πρώτος επίσκοπος που δημιούργησε ένα οργανωμένο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας με την ίδρυση μιας σειράς ιδρυμάτων. Το 368, η «Βασιλειάδα», όπως ονομαζόταν, αποτελούσε το κέντρο της φιλανθρωπίας του Μεγάλου Βασιλείου. Από τους πρώτους αιώνες, η Εκκλησία ανέπτυξε φιλανθρωπική δραστηριότητα φροντίζοντας τους φτωχούς, τις χήρες, τα ορφανά και τους αναπήρους.

Σήμερα, η Εκκλησία συνεχίζει το φιλανθρωπικό της έργο, αλλά και την προσπάθειά της να παρέμβει ουσιαστικά στα προβλήματα που δημιούργησαν οι νέες συνθήκες ζωής και η αποξένωση των ανθρώπων. Οι άστεγοι, τα θύματα των ναρκωτικών, οι κακοποιημένες γυναίκες και οι πρόσφυγες είναι ορισμένες από τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες για τις οποίες η Εκκλησία δείχνει, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, το ενδιαφέρον της. Στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών,  λειτουργεί το φιλανθρωπικό κατάστημα «Ταβιθά».

Tο φιλανθρωπικό έργο του Mεγάλου Bασιλείου.

Ο Aγιος των παιδιών, Μέγας Βασίλειος γεννήθηκε το 329 και υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς Επισκόπους της Εκκλησίας με σημαντικό θεολογικό και φιλανθρωπικό έργο. Βαθύτατα μορφωμένος και ένας από τους πρώτους «οικολόγους» αφού αγαπούσε ιδιαίτερα τη φύση. Στάθηκε στο πλευρό των φτωχών και των δούλων ενώ αγωνίστηκε για την ελάφρυνση της φορολογίας του λαού.

H «Βασιλειάδα» ήταν το κέντρο της φιλανθρωπικής δράσης του Μεγάλου Βασιλείου. «Μια νέα πόλη» όπως την περιέγραφε ο Aγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος. Περιελάμβανε έναν μεγαλοπρεπή Ναό, νοσοκομείο - με πλήρη εξοπλισμό και μεγάλο αριθμό ιατρών, νοσοκόμων και βοηθητικού προσωπικού- λεπροκομείο, πτωχοκομείο, ορφανοτροφείο και γηροκομείο. Επίσης είχαν ανεγερθεί οικήματα για τη φιλοξενία των κληρικών και του προσωπικού που υπηρετούσε στα ιδρύματα αλλά και για τους άρχοντες, τους κρατικούς λειτουργούς και τους πολίτες από άλλες περιοχές που επισκέπτονταν τη «Βασιλειάδα».

Ο Μέγας Βασίλειος περνούσε τον περισσότερο καιρό κοντά στους ανθρώπους που είχαν ανάγκη. Προσέφερε τις υπηρεσίες του στο νοσοκομείο και το λεπροκομείο, αξιοποιώντας τις γνώσεις του στην Ιατρική.

 Σήμερα πολλά φιλανθρωπικά ιδρύματά της φέρουν το όνομα της πόλης που ίδρυσε ο Μέγας Βασίλειος.

Το κρύο είναι δύσκολο.

Αλλά χειρότερο είναι η απανθρωπιά και η αδιαφορία!!

Ανοίξτε λοιπόν την καρδιά σας σε αυτούς τους ανθρώπους που την έχουν ανάγκη! Βοηθήστε τους .

Ο καθένας όπως μπορεί, με τον δικό του τρόπο.

Κανείς δεν αξίζει το δάκρυ σου, κι αυτός που το αξίζει δεν σε κάνει να κλαίς!

Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά για τα συσσίτια, τις στέγες αστέγων Ιατροφαρμαρμακευτική περίθαλψη και ένδυση αναζητήστε πατώντας εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: