02 Δεκεμβρίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

 Άγνωστοι πυρπόλησαν αυτοκίνητα στην οδό Α.Μεταξά στα Εξάρχεια, αφού τα περιέλουσαν με εύφλεκτο υλικό, με αποτέλεσμα να καταστραφούν ολοσχερώς τέσσερα οχήματα και να υποστούν ζημιές αρκετά άλλα. Επίσης από τους καπνούς υπέστη ζημιές η πρόσοψη της πολυκατοικίας στον αριθμό 7 της Α.Μεταξά, μπροστά από την οποία ήταν παρκαρισμένα τα αυτοκίνητα, και πήρε φωτιά το υπόγειο της ίδιας πολυκατοικίας.
  
 Με τη Συνδιάσκεψη ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ένα βήμα μπροστά για τη συγκρότηση της Αριστεράς του 21ου αιώνα, για σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία, τόνισε στην τοποθέτησή του, στο πλαίσιο των εργασιών της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του κόμματος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης. Την Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε στην ατζέντα το μείζον θέμα της διακυβέρνησης, λέγοντας: «Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τη ευθύνη. Σαν έτοιμοι από καιρό».
   
Την αντίδραση ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έχει προκαλέσει η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Χ.Αθανασίου για αναστολή της διαδικασίας απονομής ιθαγένειας. Την αντίθεσή του εξέφρασε και ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, ο οποίος είπε ότι ο Δήμος θα εξακολουθήσει να εφαρμόζει κανονικά τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί παροχής ιθαγένειας.Δεξιά έως ακροδεξιά, χαρακτήρισε την πρόταση της ΝΔ για την παροχή ελληνικής ιθαγένεια στα 18, των παιδιών των μεταναστών που ζουν νόμιμα στη χώρα μας ο Γιάννης Ραγκούσης, πρωτεργάτης του νόμου που ισχύει σήμερα.
   
Δύο καταθέσεις υψηλόβαθμων στελεχών του ΣΔΟΕ που δόθηκαν στους οικονομικούς εισαγγελείς φέρονται να εμπλέκουν και τη Μαργαρίτα Παπανδρέου στη λίστα Λαγκάρντ, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής. Κατά το δημοσίευμα, η μητέρα του πρώην πρωθυπουργού αναφέρεται ως δικαιούχος της μεγαλύτερης κατάθεσης των 550 εκατ. δολαρίων.
   
Από την τσέπη τους θα συνεχίσουν να πληρώνουν τα φάρμακά τους οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, αφού οι φαρμακοποιοί αποφάσισαν συνέχιση της αναστολής εκτέλεσης συνταγών του Οργανισμού. Ο Θ.Αμπατζόγλου ενημέρωσε τους φαρμακοποιούς ότι από τα χρήματα της δόσης, 2,6 δισ. θα δοθεί για τις υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ. Ωστόσο, μέχρι να εισρεύσουν τα πρώτα χρήματα που είναι απαιτητά από τους φαρμακοποιούς, ο κ. Αμπατζόγλου πρότεινε συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Κόσμος

Η αμερικανική βάση στο Τζαλαλαμπάντ στο Αφγανιστάν έγινε στόχος επίθεσης αυτοκτονίας με εκρηκτικά, πυροβολισμούς και ρουκέτες το πρωί της Κυριακής. Τουλάχιστον ένα μέλος των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της επίθεσης ενώ έχουν τραυματιστεί μέλη της ΝΑΤΟϊκής δύναμης. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν οι Ταλιμπάν.
   
Επτά άνθρωποι αγνοούνται και τουλάχιστον δύο τραυματίστηκαν όταν κατέρρευσε τμήμα της οροφής σήραγγας σε αυτοκινητόδρομο, περίπου 80 χιλιόμετρα δυτικά του Τόκιο, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, ανακοίνωσαν οι Υπηρεσίες Πρώτων Βοηθειών και η Πυροσβεστική.
   
Η φωτογραφία ενός αστυνομικού της Νέας Υόρκης που προσφέρει ένα ζευγάρι μπότες σε έναν άστεγο ζητιάνο, ο οποίος ήταν ξυπόλυτος μέσα στο κρύο, προκάλεσε αίσθηση στα κοινωνικά δίκτυα. Μισό εκατομμύριο χρήστες δήλωσαν ότι «τους αρέσει» η φωτογραφία, η οποία δημοσιεύτηκε στη σελίδα της αστυνομίας της Νέας Υόρκης στο Facebook.
   
Στις φυλακές του Μιλάνου Σαν Βιττόρε οδηγήθηκε για λίγο το μεσημέρι του Σαββάτου ο διευθυντής της εφημερίδας «Ιl Giornale», Αλεσσάντρο Σαλούστι. Ο Σαλούστι, η εφημερίδα του οποίου ανήκει στον όμιλο Μπερλουσκόνι, είχε καταδικασθεί σε φυλάκιση 14 μηνών, για τη δυσφήμιση -μέσω της εφημερίδας του- του δικαστικού του Τορίνο, Τζουζέπε Κοτσιλόβο. Η ποινή είχε μετατραπεί σε κατ' οίκον περιορισμό, τον οποίο «έσπασε» ο Σαλούστι, ο οποίος συνελήφθη και οδηγήθηκε στις φυλακές του Μιλάνου. Στη συνέχεια, τέθηκε πάλι σε κατ' οίκον περιορισμό.
   
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι ανακοίνωσε το Σάββατο ότι καλεί τον αιγυπτιακό λαό να αποφανθεί με δημοψήφισμα στις 15 Δεκεμβρίου για το νέο -αμφιλεγόμενο- Σύνταγμα της χώρας. Απηύθυνε, επίσης, έκκληση για σοβαρό εθνικό διάλογο που θα σηματοδοτήσει το τέλος της μεταβατικής περιόδου στην Αίγυπτο.

Οικονομία

 Η διαδικασία επαναγοράς ελληνικού χρέους είναι ένα σημαντικό βήμα στο γενικό σχέδιο, τόνισε ο Όλι Ρεν, δηλώνοντας παράλληλα πεπεισμένος ότι η επόμενη δόση θα φτάσει στην Αθήνα βάσει του χρονοδιαγράμματος. Για το θέμα του ΔΝΤ, το οποίο αναμένει τα αποτελέσματα της διαδικασίας επαναγοράς, ο Ευρωπαίος επίτροπος είπε ότι το Ταμείο «ενεργεί πάντα με αυτό τον τρόπο και το σεβόμαστε».
   
Στην υποβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕFSF) από την κατηγορία Aaa, στην Aa1 προχώρησε η Moody's. Ο οίκος συνδέει την υποβάθμιση με τους πιστωτικούς κινδύνους που παρουσιάζονται σε σχέση με ορισμένους βασικούς χρηματοδότες των δύο μηχανισμών.
   
Χωρίς σημαντικές αλλαγές έκλεισαν την Παρασκευή οι δείκτες στην Ευρώπη και στη Νέα Υόρκη. Στη Νέα Υόρκη ο Dow Jones έκλεισε στις 13.024,66 μονάδες με άνοδο 0,02% και ο Standard & Poor’s στις 1.416,15 μονάδες με άνοδο 0,01%.

Αθλητισμός

Η Μπαρτσελόνα πραγματοποίησε επίδειξη δύναμης στο «Καμπ Νου» συντρίβοντας με 5-1 την Αθλέτικ Μπιλμπάο και έγραψε Ιστορία, καθώς με 13 νίκες και 1 ισοπαλία «έσπασαν» το ρεκόρ με το καλύτερο ξεκίνημα από ομάδα στην ιστορία του ισπανικού πρωταθλήματος. Η συντριβή από τη Ρεάλ Σοσιεδάδ με 5-2 έφερε την απόλυση του Πελεγκρίνο από την τεχνική ηγεσία της Βαλένθια.
   
Ιδιαίτερα επιβαρυντικό για τον Αρη και τον Γιώργο Κολτσίδα είναι το φύλλο αγώνος που συνέταξε μετά το τέλος της αναμέτρησης με τον Ατρόμητο ο διαιτητής Δασκαλόπουλος
   
Πιο αποτελεσματικό Ολυμπιακό θέλει να βλέπει ο Λεονάρντο Ζαρντίμ, όπως ο ίδιος δήλωσε μετά το 2-1 επί του Πλατανιά, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ξεκινήσει με τον Ιμπαγάσα βασικό στο ματς με την Άρσεναλ. Από την πλευρά του, ο Άγγελος Αναστασιάδης μίλησε για δίκαιη νίκη του Ολυμπιακού.



Δεν υπάρχουν σχόλια: