13 Δεκεμβρίου, 2012

ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ


Στόχος βομβιστικής επίθεσης έγινε το απόγευμα της Τετάρτης το συριακό υπουργείο Εσωτερικών στη Δαμασκό, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας. Συγκεκριμένα μια βόμβα παγιδευμένη σε αυτοκίνητο και δύο ακόμα εκρηκτικοί μηχανισμοί εξερράγησαν στην κεντρική πύλη του υπουργείου προκαλώντας το θάνατο ορισμένων ανθρώπων, χωρίς για την ώρα να είναι σαφής αυτός ο αριθμός.

Σύμφωνα πάντως με το τηλεοπτικό δίκτυο al-Manar του Λιβάνου, το οποίο υποστηρίζει τη Χεζμπολάχ, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 20 τραυματίστηκαν. Το υπουργείο βρίσκεται στη συνοικία Καφάρ Σουσέχ, αμφισβητούμενη περιοχή μεταξύ ανταρτών και δυνάμεων πιστών στο καθεστώς του πρόεδρου Άσαντ.

Κάτοικος της περιοχής, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters, έκανε λόγο για σειρήνες και πυροβολισμούς, οι οποίοι ακολούθησαν τον ήχο μίας “τεράστιας έκρηξης”. Τουλάχιστον 40.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Μάρτιο του 2011, οπότε ξεκίνησε η εξέγερση στη Συρία κατά του προέδρου της χώρας.

Αναγνωρίζεται παγκοσμίως η συριακή αντιπολίτευση

130 χώρες αναγνώρισαν την αντιπολίτευση της Συρίας. Σύμφωνα με έγγραφο- προσχέδιο απόφασης που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, στη διάρκεια διεθνούς συνόδου στο Μαρακές, χώρες από ολόκληρο τον κόσμο αναγνώρισαν το συνασπισμό της συριακής αντιπολίτευσης ως “νόμιμο εκπρόσωπο του συριακού λαού” και κάλεσαν το Μπασάρ Αλ Άσαντ “να αποχωρήσει”. Επιπλέον προειδοποιούν ότι η οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς θα έχει “άμεση και αυστηρή απάντηση”.

Έντονη ήταν η αντίδραση ενός εκ των σημαντικότερων συμμάχων της Δαμασκού, της Ρωσίας. Ο Βλάντιμιρ Πούτιν χαρακτήρισε “απαράδεκτη την ανάμειξη των ξένων δυνάμεων στα εσωτερικά ζητήματα της Συρίας”.Η Γαλλία ανακοίνωσε πάντως ότι είναι πολύ νωρίς για να εξοπλίσει τους Σύρους αντάρτες. “Αποφασίσαμε για την ώρα να μην προχωρήσουμε με αυτό” είπε ο υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς από τη σύνοδο στο Μαρόκο. Δεν απέκλεισε ωστόσο κάτι τέτοιο να γίνει τους επόμενους μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες εβδομάδες είχαν επιβεβαιωθεί πληροφορίες ότι Γάλλοι διπλωμάτες ήταν σε επαφή με εκπροσώπους των Σύρων ανταρτών για παροχή οπλισμού από μεριάς του Παρισιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: