28 Δεκεμβρίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Σε εξέλιξη είναι από το πρωί της Παρασκευής η σύσκεψη στο γραφείο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, όπου εξετάζεται ο φάκελος με τα στοιχεία από την έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη στη «νέα λίστα Λαγκάρντ». Εν συνεχεία, τα στοιχεία θα διαβιβαστούν στο γραφείο του προέδρου της Επιτροπής Πόθεν Έσχες της Βουλής, Θανάση Νάκου, μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με «Τα Νέα», στη νέα λίστα βρίσκονται ένας «μη ενεργός» πολιτικός και τρία συγγενικά του πρόσωπα.
   
Σεισμική δραστηριότητα καταγράφεται τις τελευταίες ώρες στην Πάτρα και σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, η μεγαλύτερη δόνηση είχε μέγεθος 3,8 βαθμών. Από τις σεισμικές δονήσεις δεν έχουν αναφερθεί ζημιές. Εν τω μεταξύ, μικρού μεγέθους σεισμός 3,4 βαθμών σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής και στη Φλώρινα.
  
 Ένας 27χρονος ημεδαπός ομολόγησε τη φρικιαστική δολοφονία της 34χρονης γυναίκας στην Ξάνθη. Σύμφωνα με δηλώσεις του αστυνομικού διευθυντή Ξάνθης, Γ.Γκοδοσίδη, ο νεαρός ομολόγησε ότι επιτέθηκε στην κοπέλα στην είσοδο πολυκατοικίας, εν συνεχεία τη βίασε και για να καλύψει τα ίχνη του την περιέλουσε με βενζίνη και την έκαψε. Σύμφωνα με τον κ. Γκοδοσίδη, ο 27χρονος είχε συλληφθεί στο παρελθόν για απόπειρα βιασμού, αλλά αθωώθηκε και αφέθηκε ελεύθερος.
   
Πρωτοχρονιά χωρίς Μετρό και ηλεκτρικό σιδηρόδρομο θα κάνει το επιβατικό κοινό, καθώς το Σωματείο Ηλεκτροδηγών στις Σταθερές Συγκοινωνίες προγραμματίζει απεργία την πρώτη ημέρα του χρόνου. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο και προειδοποιούν ότι εφόσον η απόφαση της κυβέρνησης υλοποιηθεί, θα εργάζονται από τις αρχές του Ιανουαρίου με ωράριο Δημοσίου, δηλαδή 08:00 έως 16:00.

Κόσμος

Η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Τζέφρι Χόου βρίσκονταν πίσω από ένα πολιτικά τοξικό σχέδιο διάλυσης του κράτους πρόνοιας το 1982, αποκαλύπτουν έγγραφα της Ντάουνινγκ Στριτ που είδαν το φως της δημοσιότητας. Αν και η Θάτσερ αρνήθηκε ότι εξέταζε σοβαρά τέτοια μέτρα, έγγραφα δείχνουν ότι πίεζε για πιο ριζοσπαστικές αποφάσεις και ότι ανησυχούσε περισσότερο να μην διαρρεύσει στη δημοσιότητα έκθεση που προκάλεσε κυβερνητικό «αντάρτικο», παρά για τα όσα αυτή ανέφερε περί «τέλους του Εθνικού Συστήματος Υγείας».
   
Με ελάχιστες ενδείξεις για έγκαιρη συμφωνία Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών για άρση του αδιεξόδου του λεγόμενου «δημοσιονομικού γκρεμού» πριν την Πρωτοχρονιά κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις στην Ουάσινγκτον: Το απόγευμα της Παρασκευής, ο Μπαράκ Ομπάμα θα συναντηθεί στο Λευκό Οίκο με τους επικεφαλής Βουλής και Γερουσίας ενώ οι -λίγες- ελπίδες έχουν μετατεθεί για τις έκτακτες κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις της Κυριακής. Την ίδια στιγμή, επιπλέον πίεση σε βουλευτές και γερουσιαστές έχει ασκήσει η προειδοποίηση του υπουργείου Οικονομικών πως η Ουάσινγκτον θα αγγίξει την επόμενη εβδομάδα το όριο δανεισμού της.
  
Το ρεκόρ του μακροβιότερου άνδρα και του μακροβιότερου ανθρώπου εν ζωή έσπασε την Παρασκευή ένας Ιάπωνας. Ο Χιροεμόν Κιμούρα έφτασε στην ηλικία των 115 ετών και 253 ημερών, ανακοινώθηκε από το Guinness World Records.
   
Ο Αμερικανός στρατηγός Νόρμαν Σβάρτσκοφ, ο οποίος ηγήθηκε της διεθνούς συμμαχίας στο πρώτο Πόλεμο του Περσικού Κόλπου κατά του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν το 1991, πέθανε σε ηλικία 78 ετών στην Τάμπα της Φλόριντα, ανέφερε επίσημη πηγή.
   
Ένας «Οίκος Προσευχής και Μαθητείας» για χριστιανούς, μουσουλμάνους και εβραίους κατασκευάζεται στην πλατεία Petriplatz (πλατεία του Αγίου Πέτρου) του Βερολίνου. Oι ελπίδες είναι μεγάλες, «όμως ένα κτίριο από μόνο του δεν μπορεί να φέρει κοντά τους ανθρώπους αν δεν το επιθυμούν και οι ίδιοι» αναφέρει το αρχιτεκτονικό γραφείο που έχει αναλάβει τον σχεδιασμό του ναού.

Οικονομία

 Καθαρή εισροή ύψους 2,1 δισ. ευρώ εμφάνισαν οι άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα το 10μηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2012, έναντι ισόποσης καθαρής εκροής την αντίστοιχη περίοδο του 2011. Ειδικότερα, οι άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα από μη κατοίκους εμφάνισαν καθαρή εισροή 1,8 δισ. ευρώ, ενώ οι άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος εμφάνισαν καθαρή εισροή 264 εκατ. ευρώ (αποεπένδυση).
   
Την πρακτική του υπουργείου Εργασίας να χρησιμοποιεί τα χρήματα του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας που δημιουργήθηκε από τις εισφορές των εμπόρων και επαγγελματιών για πληρωμή συντάξεων του ΟΑΕΕ και όχι για επίδομα ανεργίας προς αυτοαπασχολούμενους επικρίνει με σημερινή του ανακοίνωση το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.
   
Ο δείκτης Nikkei του Χρηματιστηρίου του Τόκιο ολοκλήρωσε σήμερα, Παρασκευή, την τελευταία συνεδρίαση του 2012 με κέρδη 0,70% και έκλεισε στις 10.395,18 μονάδες. Το Χρηματιστήριο του Τόκιο κατέγραψε ετήσια άνοδο 22,94%, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στις θετικές επιπτώσεις του αδύναμου γεν στις εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας.

Αθλητισμός

 Χαμόγελα σκόρπισαν σήμερα Πέμπτη στου Ρέντη, καθώς ο Αβραάμ Παπαδόπουλος μετά από πολύμηνη απουσία, κατάφερε να κάνει την πρώτη προπόνησή του μαζί με τους υπόλοιπους συμπαίκτες του, αρχίζοντας έτσι την αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή του στη δράση. Ατομικό πρόγραμμα ακολούθησε ο Τζαμέλ Αμπντούν, ενώ απουσίαζαν δικαιολογημένα οι Κοντρέρας και Χολέμπας. Ελαφριά κάκωση υπέστη ο Μανιάτης.
   
Με αρκετά προβλήματα ξεκίνησε η προετοιμασία της ΑΕΚ εν όψει του δεύτερου γύρου του πρωταθλήματος, αφού ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος ταλαιπωρείται από γαστρεντερίτιδα, ενώ ο Μίγκελ Άνχελ Κορδέδο ακολούθησε ατομικό πρόγραμμα. Απουσίασε από την προπόνηση ο Παναγιώτης Λαγός μάλλον για λόγους που έχουν να κάνουν με την προσφυγή που κατέθεσε πρόσφατα, ενώ στα Σπάτα δεν ήταν ούτε ο Έβαλντ Λίνεν που είχε καθυστέρηση στην πτήση του από τη Γερμανία.
   
Ο Νίκος Αναστόπουλος αποφάσισε αιφνιδιαστικά να παραιτηθεί από τον πάγκο του ΟΦΗ και το απόγευμα πήγε στην προπόνηση της ομάδας για να αποχαιρετίσει τους παίκτες. Εκεί το μόνο που δήλωσε ήταν ότι «είμαι και εγώ άνθρωπος. Κουράστηκα ψυχολογικά...». Από την πλευρά της, η ΠΑΕ ΟΦΗ αν και ήταν αντίθετη με την απόφαση αυτή, με ανακοίνωσή της ευχαριστεί τον Αναστόπουλο που ήταν «κάτι παραπάνω από προπονητής» για τον σύλλογο, ενώ ενημερώνει ότι «οι πόρτες μας είναι πάντα ανοικτές για τον φίλο Νίκο Αναστόπουλο»



Δεν υπάρχουν σχόλια: