07 Δεκεμβρίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Στον εισαγγελέα οδηγούνται σήμερα, Παρασκευή, τα 15 άτομα που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας μετά την πορεία για τα τέσσερα χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Συνολικά προσήχθησαν 69 άτομα από τα οποία αφέθηκαν ελεύθερα τα 54.
   
Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση της Αστυνομίας σε δασική περιοχή του Κρυονερίου για τον εντοπισμό και τη σύλληψη τεσσάρων κακοποιών οι οποίοι τα ξημερώματα της Παρασκευής μπήκαν σε μονοκατοικία στη Νέα Ερυθραία και έκλεψαν μία τσάντα. Κατά την προσπάθεια διαφυγής τους οι κακοποιοί ήρθαν αντιμέτωποι με τους αστυνομικούς και ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών. Λίγο αργότερα ακινητοποίησαν το τζιπ που οδηγούσε ο γνωστός δημοσιογράφος, Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, τον εξανάγκασαν να κατέβει από το όχημα και το χρησιμοποίησαν για τη διαφυγή τους.
   
Τις νέες διατάξεις για τις μετεγγραφές φοιτητών μεταξύ πανεπιστημίων, αλλά και την μία επιπλέον εξεταστική που θεσμοθετείται για τους φοιτητές επί πτυχίω περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που κατατίθεται στη Βουλή. Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται διατάξεις για συγκεκριμένες κατηγορίες πρωτοετών φοιτητών αυτής της χρονιάς που έχουν τη δυνατότητα να μετεγγραφούν το επόμενο εξάμηνο με βάση οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια σε αντίστοιχο τμήμα άλλου ιδρύματος, προκειμένου να μειώσουν το κόστος διαβίωσής τους.
   
Στόχος εμπρηστών έγιναν τα ξημερώματα δύο οχήματα τα οποία ανήκουν στον πρώην υπουργό, Γιάννο Παπαντωνίου. Λίγο μετά τις 3:30 τα ξημερώματα της Παρασκευής άγνωστοι τοποθέτησαν αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς που αποτελούνταν από επτά γκαζάκια στα οχήματα που ήταν σταθμευμένα έξω από το σπίτι του κ. Παπαντωνίου στην οδό Ολυμπίας στην Κηφισιά. Σοβαρές υλικές ζημιές στα δύο οχήματα από τις εκρήξεις.
   
Απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι πολίτες για το μέλλον των ιδίων και της χώρας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της Metron Analysis, για την «Εφημερίδα των Συντακτών». Στην συντριπτική πλειοψηφία τους οι ερωτώμενοι εμφανίζονται δυσαρεστημένοι με την τρικομματική κυβέρνηση, όμως μόλις ένας στους τρεις θέλει πρόωρες εκλογές. Σε ό,τι αφορά στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται κατά 2,2 ποσοστιαίες μονάδες της ΝΔ, ενώ στην παράσταση νίκης προηγείται με 46% έναντι 26% της ΝΔ. Για πρώτη φορά, δε, ο Αλέξης Τσίπρας ισοβαθμεί στην πρώτη θέση με τον Αντώνη Σαμαρά στο ερώτημα «ποιον θεωρείται καταλληλότερο για πρωθυπουργό».

Κόσμος

Σε παλαιστινιακό έδαφος, για πρώτη φορά μετά από 45 χρόνια, θα πατήσει ο εξόριστος ηγέτης της Χαμάς, Χαλέντ Μεσαάλ, που επισκέπτεται την Παρασκευή τη Λωρίδα της Γάζας στον απόηχο των πολυήμερων επιδρομών από την ισραηλινή αεροπορία και των «αντιποίνων» με ρουκέτες το Νοέμβριο. Η συμφωνία παύσης πυρός με το Ισραήλ έχει θεωρηθεί ότι ευνοϊκή για τη Χαμάς και επιτυχία της ηγεσίας της -πράγμα που το Ισραήλ απορρίπτει, επισημαίνοντας πως οι αεροπορικές επιδρομές έπληξαν σημαντικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Χαμάς.

Μετά το πέρασμα του καταστροφικού τυφώνα Μπόφα, που έπληξε κυρίως τις νότιες Φιλιππίνες φέρνοντας πλημμύρες και κατολισθήσεις, οι κάτοικοι θάβουν τους νεκρούς τους με τον επίσημο απολογισμό να φτάνει τους 418 την στιγμή που σχεδόν άλλοι τόσοι αγνοούνται. Οι τοπικές αρχές στην κοιλάδα Κομποστέλα, που υπέστη το σφοδρότερο πλήγμα, εξετάζουν το ενδεχόμενο μαζικών τάφων για τις σορούς θυμάτων που δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί.
   
Ένα μεγάλο βήμα για την τουριστική βιομηχανία: Πρώην αξιωματούχοι της NASA έστεισαν ιδιωτική εταιρεία που θα προσφέρει πτήσεις στη Σελήνη σε «ερασιτέχνες» εξερευνητές. Τα εισιτήρια, αλέ-ρετούρ, φτάνουν μόλις το 1,5 δισ. δολάρια.
   
Σε μία Αίγυπτο που βράζει, το Κάιρο προετοιμάζεται για νέες διαδηλώσεις υπέρ και εναντίον του Μόρσι μετά τις προσευχές της Παρασκευής: Το κάλεσμα του προέδρου σε διάλογο ακολούθησαν επιθέσεις σε γραφεία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας ενώ οργάνωση που θεωρείται ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέγερση κατά του Μουμπάρακ απέρριψε την πρόσκληση, δίνοντας «ραντεβού» με τον Μόρσι στο δρόμο. Ανήσυχη παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα, διάλογο «χωρίς προϋποθέσεις» και αποφυγή της βίας ζήτησε ο Μπαράκ Ομπάμα συνομιλώντας με τον Μοχάμεντ Μόρσι.
   
Εν μέσω της πολιτικής κρίσης που εκδηλώθηκε (κυρίως) με δικές του ενέργειες, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι σε τηλεοπτικό του διάγγελμα επιχείρησε να εμφανιστεί κατευναστικός· κάλεσε την αντιπολίτευση σε διάλογο ενώ υπερασπίστηκε το επίμαχο διάταγμα με το οποίο έδωσε στον εαυτό του υπερεξουσίες. «Οδυνηρά περιστατικά όπως αυτά συνέβησαν λόγω πολιτικών διαφορών που θα έπρεπε να επιλυθούν μέσω διαλόγου», είπε καλώντας σε εθνικό διάλογο με όλες τις παρατάξεις, «επαναστατημένους νέους και εκπροσώπους της δικαιοσύνης» το Σάββατο, 8 Δεκεμβρίου.

Οικονομία

 Θετικά είναι τα μηνύματα που φθάνουν στο υπουργείο Οικονομικών για τη συμμετοχή ιδιωτών στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων. Το βιβλίο των προσφορών κλείνει στις 19:00 απόψε, Παρασκευή. Το μεσημέρι συνεδριάζουν τα διοικητικά συμβούλια των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών για να δώσουν την έγκριση για συμμετοχή στο πρόγραμμα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να προσφέρουν έως και το 100% των τίτλων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους.
   
Στο παρά πέντε της κατάθεσης του φορολογικού νομοσχεδίου, το υπουργείο Οικονομικών κάνει προσπάθειες να διορθώσει τις μεγάλες επιβαρύνσεις που προέκυπταν βάσει των αρχικών σχεδιασμών για οικογένειες με τρία και τέσσερα παιδιά. Οι αποφάσεις αναμένεται να οριστικοποιηθούν σε νέα συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου με εκπροσώπους των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση το μεσημέρι της Παρασκευής, ώστε το βράδυ να αποσταλούν για έγκριση στην τρόικα και την ερχόμενη Τρίτη να κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή. Ποιες είναι οι προτεινόμενες αλλαγές...
   
Μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή στο 40% για εισοδήματα από 40.000 ευρώ, μείωση των συντελεστών σε τρεις, αυτοτελή φορολόγηση εισοδημάτων από ενοίκια, αύξηση φορολόγησης των τόκων καταθέσεων και αύξηση του τέλους επιτηδεύματος είναι μεταξύ των προτάσεων που κατέθεσε ο Γ.Στουρνάρας στη διακομματική για το φορολογικό, η οποία θα συνεδριάσει εκ νέου την Παρασκευή. Σκέψεις για εξαίρεση από το δυσβάστακτο τέλος των μισθωτών με μπλοκάκι.

Αθλητισμός

«Κερδίσαμε πολλά σ'αυτό το ματς» τόνισε ο Χουάν Ραμόν Ρότσα, μετά την ήττα - αποκλεισμό του Παναθηναϊκού από την Τότεναμ με 3-1 στο Europa League. Παράλληλα, ο Αργεντινός προπονητής αναφέρθηκε στο ντέρμπι της Κυριακής με τον Ολυμπιακό, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «κανονικά το ματς έπρεπε να γίνει τη Δευτέρα». Από την πλευρά του, ο τεχνικός της Τότεναμ, Αντρέ Βίλας Μπόας παρατήρησε ότι «δεν μας άφησε ο Παναθηναϊκός».
   
Ο Χάρης Μαυρίας τόνισε μετά το τέλος του αγώνα με την Τότεναμ, ότι ο Παναθηναϊκός «έπεσε» με ψηλά το κεφάλι. Από την πλευρά του ο Ζέκα είπε ότι «ήμασταν καλοί, βάλαμε ένα γκολ, κάναμε δύσκολη τη ζωή της Τότεναμ». «Φτάσαμε κοντά» προσέθεσε ο Καρνέζης.
   
Η Λίβερπουλ προκρίθηκε στους «32» του Europa League μετά τη νίκη της με 1-0 επί της Ουντινέζε μέσα στο «Φρίουλί». Οι «κόκκινοι» ισοβάθμησαν με Ανζί και Γιουνγκ Μπόις, καθώς οι Ελβετοί νίκησαν 3-1 τους Ρώσους, αλλά έμειναν στην 3η θέση. Στους ανίσχυρους η Ατλέτικο Μαδρίτης! Τεράστια νίκη γοήτρου για την ΑΕ Λεμεσού με 3-0 κόντρα στη Μαρσέιγ. Λεβάντε και Ανόβερο έμειναν στον 2-2 με τους Γερμανούς να τερματίζουν πρώτοι στον 12ο όμιλο..



Δεν υπάρχουν σχόλια: