15 Δεκεμβρίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Με σύνθημα «Φτάνει πια!» θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι του Σαββάτου στο κέντρο της Αθήνας σιωπηλή πορεία διαμαρτυρίας για τη Δημοκρατία και κατά του ρατσισμού, του αντισημιτισμού και του νεοναζισμού. Η πορεία, που διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Αντιρατσιστικού Κινήματος (EGAM), θα ξεκινήσει στις 3 μετά το μεσημέρι από το Σύνταγμα και θα καταλήξει στην Ακρόπολη.
   
Ημερίδα για την «Αγροτική και Περιφερειακή Πολιτικής της ΕΕ-Εναλλακτικός Τουρισμός-Προοπτικές Ανάπτυξης της Κοιλάδας του Αχελώου» θα πραγματοποιήσει την Κυριακή (13:00-15:00) η ομάδα των Σοσιαλιστών και των Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
   
Προφυλακιστέος κρίθηκε ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης μετά την πολύωρη απολογία του ενώπιον της 2ης ειδικής ανακρίτριας, από το νοσοκομείο Ευαγγελισμός όπου εισήχθη μετά τη σύλληψή του, την Πέμπτη, για την υπόθεση των επισφαλών δανείων που χορήγησε η Proton Bank, σε εταιρείες συμφερόντων του. Ο επιχειρηματίας, ο οποίος αρνείται σύμφωνα με πληροφορίες τις κατηγορίες και επαναφέρει την πρότασή του να επιστρέψει χρήματα στην Proton Bank, μεταφέρθηκε το βράδυ στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, στο Δαφνί.
   
Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο προκάλεσε τη δριμεία κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, που δήλωσε συγκεκριμένα: «Η επικοινωνιακή καταιγίδα που εξαπέλυσαν οι μνημονιακές δυνάμεις τους τελευταίους έξι μήνες, δεν μπορεί να καλύψει τα πραγματικά δεδομένα του νέου φορολογικού νομοσχεδίου».
   
Χωρίς το καθημερινό τους γεύμα έμειναν την Παρασκευή οι 30 από τους 80 βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου Αθηναίων, εξαιτίας της απεργίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία στέρησε και 200 γεύματα έκτακτης βοήθειας από μαθητές σχολείων.

Κόσμος

Ικανοποιητικά εξελίσσεται η ανάρρωση του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, σύμφωνα με την ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Ενημέρωσης της χώρας. «Η ανάρρωση είναι αργή, αλλά προοδευτική» ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός Ερνέστο Βιγιέγας. Ο Τσάβες -η ορκωμοσία του οποίου αναμένεται στις 10 Ιανουαρίου- βρίσκεται στην Κούβα, όπου υποβλήθηκε στην τέταρτη εγχείριση καρκίνου.
   
Απίστευτη τραγωδία εκτυλίχτηκε την Παρασκευή σε δημοτικό σχολείο στο Νιουτάουν του Κονέκτικατ, στις ΗΠΑ, όταν νεαρός άνδρας εισέβαλε στο σχολείο πυροβολώντας αδιακρίτως, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 26 άνθρωποι, μεταξύ τους 20 παιδιά. Νεκρός είναι ο 20χρονος δράστης Άνταμ Λάνζα, του οποίου η μητέρα ήταν δασκάλα στο σχολείο: αφού τη σκότωσε, στράφηκε εναντίον των παιδιών και μετά αυτοκτόνησε. Πληροφορίες φέρουν το δράστη να συνδέεται και με τουλάχιστον άλλον ένα θάνατο.
   
Για μια ανείπωτη τραγωδία που νιώθει κάθε γονιός στην Αμερική, όπως και ο ίδιος, μίλησε ο Μπαράκ Ομπάμα σε σύντομη παρέμβασή του για το μακελειό στο σχολείο του Κονέκτικατ, δακρύζοντας μπροστά στους δημοσιογράφους. Σαν χώρα, όπως πρόσθεσε, έχουμε ζήσει πάρα πολλά περιστατικά με πυροβολισμούς. Πρέπει τώρα, συνέχισε, να αναλάβουμε ουσιώδη δράση, ανοίγωντας την συζήτηση για ένα από τα πιο καυτά πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα στις ΗΠΑ, αυτό της οπλοκατοχής, που συνδέεται με ισχυρά συμφέροντα.
   
Τελεσίδικα καταδικαστική ήταν η απόφαση του δικαστηρίου του Μονάχου για τη γερμανική τράπεζα Deutsche Bank, θεωρώντας την υπεύθυνη για τη χρεοκοπία της αυτοκρατορίας του μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης Λέο Κιρχ.
   
Ο «ηγέτης» προσπαθεί να κρατηθεί στην εξουσία ασκώντας όση επιρροή διαθέτει, να φιμώσει τις φωνές των αντιπάλων του και να τοποθετήσει τον πακτωλό των χρημάτων του σε κάποιον φορολογικό παράδεισο πριν την άφιξη της Τρόικας των πιστωτών: αυτός είναι ο στόχος ενός νέου επιτραπέζιου παιχνιδιού που κάνει πάταγο τις τελευταίες ημέρες στην Πορτογαλία. «Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα, πράγματα ή γεγονότα είναι καθαρά συμπτωματική» λέει με νόημα το διαφημιστικό σποτ του παιχνιδίου...

Οικονομία

Βαθύτερη ύφεση σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις αναμένεται να καταγράψει η οικονομία της Κύπρου το 2013. Ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να υποχωρήσει κατά 3,5%, ενώ το 2014 αναμένεται να καταγράψει συρρίκνωση 1,3%, σύμφωνα με τις μακρο-οικονομικές προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας. Απαισιόδοξες είναι οι προβλέψεις και για την ανεργία.
   
Την ανανέωση της θητείας του Αρθούρου Ζερβού, ως προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ, προτείνουν οι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ευάγγελος Λιβιεράτος.

Επέκρινε ο πρόεδρος της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, την απόφαση που έλαβαν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin) να εμπιστευτούν την εποπτεία των τραπεζών της ευρωζώνης στην ΕΚΤ. «Δεν είμαι πεπεισμένος ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα είναι το καλύτερο όργανο για να αποφασίζει αν μια τράπεζα θα πρέπει να κλείσει ή όχι», σημείωσε, ενώ αντίρρηση εξέφρασε και ως προς τον αριθμό των τραπεζών που θα εποπτεύει η ΕΚΤ. Εξέφρασε δε την ελπίδα τουλάχιστον ο ρόλος αυτός να ανατεθεί προσωρινά στην ΕΚΤ.

Αθλητισμός

Ισοπαλία παραχώρησε η Μπάγερν με 1-1 στη Γκλάντμπαχ μέσα στο Μόναχο. Το μεγάλο ντέρμπι κορυφής στην Ισπανία Μπαρτσελόνα - Ατλέτικο κλέβει την παράσταση από αυτό το αθλητικό σαββατοκύριακο στην Ευρώπη. Στο πρωτάθλημα Γαλλίας η Παρί Σεν-Ζερμέν υποδέχεται την πρωτοπόρο, Λιόν θέλοντας να καλύψει τους τρεις βαθμούς που τις χωρίζουν. Στην Ιταλία η Λάτσιο υποδέχεται την Ίντερ στη Ρώμη στο ντέρμπι της αγωνιστικής.
   
Μυρίζει μυρίζει πλέον σε κάθε γωνιά στο Μπερναμπέου καθώς έχει ανάψει η κόντρα μεταξύ του Ίκερ Κασίγιας και του Ζοζέ Μουρίνιο.
   
Μετά την επεισοδιακή συνεδρίαση της Σούπερ Λιγκ, η διοργανώτρια αρχή εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει τις δημόσιες δηλώσεις δυσφήμισης του ποδοσφαίρου, απ' όπου κι αν προέρχονται.



Δεν υπάρχουν σχόλια: