05 Δεκεμβρίου, 2012

ΣΤΗΝ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΣΕΡΒΙΩΝ ΚΑΙ ΚΟΖΑΝΗΣ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ


Στην Κοζάνη έφτασε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος για την εορτή του Αγίου Νικολάου, προσκεκλημένος του Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Πάυλου. Ο Αρχιεπίσκοπος χοροστάτησε στον πανηγυρικό εσπερινό στον εορτάζοντα Καθεδρικό Ναό της πόλεως, η οποία τιμά και την επέτειο 100 χρόνων από την απελευθέρωση της, ενώ συγχοροστάτησαν οι Μητροπολίτες Βεροίας κ. Παντελεήμων, Ελασσώνος κ. Βασίλειος, Κοζάνης κ. Παύλος και Ιλίου κ. Αθηναγόρας. Παρόντες ήταν εκπρόσωποι της Περιφέρειας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Σωμάτων Ασφαλείας, των Ενόπλων Δυνάμεων, κληρικοί της Μητρόπολης και πιστοί από διάφορες περιοχές.

Ο Μητροπολίτης Βεροίας αναφέρθηκε στο βίο του Αγίου Νικολάου, ενώ μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε σήμερα και έκανε λόγο για τις ανάγκες που έχουμε δημιουργήσει λέγοντας πως είμαστε δέσμιοι σε μια ψευδή ευδαιμονία που μας χωρίζει από τους συνανθρώπους μας και τόνισε "αναζητούμε παράκληση και παρηγορία, αδικημένοι και απογοητευμένοι από τους ισχυρούς τους κόσμου οι οποίοι μας έκαναν να πιστέψουμε σε παλάτια χτισμένα στην άμμο, ζητούμε φως από το σκότος που αφήσαμε να κατακλύσει τη ζωή μας" και πρόσθεσε "ακόμη κι αν κάποιες φορές δειλιάσαμε δεν υπάρχει περισσότερο ασφαλής προστασία από αυτή που μας προσφέρει ο Θεός δια των Αγίων του. Η ζωή και τα θαύματα του Αγίου Νικολάου αποτελούν απόδειξη της αληθείας."

Ο Ναός του Αγίου Νικολάου, σήμα κατατεθέν για την πόλη της Κοζάνης, σύμφωνα με την κτητορική του επιγραφή ανεγέρθηκε το 1664. Στο διάβα των χρόνων με συντηρήσεις και επεμβάσεις, αλλά και καθολικές ανακαινίσεις παρά το μικρό του μέγεθος παραμένει το κέντρο της λειτουργικής ζωής της Κοζάνης. Είναι τρίκλιτος βασιλική με μεταγενέστερη προσθήκη δύο τρούλων και στα κλίτη αφιερώθηκαν παρεκκλήσια της Θεοτόκου και του Προδρόμου.  Επιγραφή χρονολογεί στο 1730 τις τοιχογραφίες του ναού που φιλοτέχνησαν οι αδελφοί ζωγράφοι Νικόλαος και Θεόδωρος από τα Ιωάννινα. 

Αξιόλογα είναι και το ξυλόγλυπτο τέμπλο, το κιβώριο της αγίας τράπεζας, ο άμβωνας, ο δεσποτικός θρόνος, με πλούσιο διάκοσμο. Το όνομα του τεχνίτη, Μπαντοβέρης, καθώς και όλα τα έξοδα του ξύλινου εξοπλισμού σημειώνονται σε κώδικα των μέσων του 17ου αι. Στον Άγιο Νικόλαο φυλάσσεται κεντητός επιτάφιος του Γεωργίου Κονταρή (1672). Δίπλα στο ναό δεσπόζει το επταώροφο καμπαναριό που κτίστηκε το 1855.

Το 1926 με Προεδρικό Διάταγμα ο Ναός ανακηρύχθηκε διατηρητέο ιστορικό και αρχαιολογικό μνημείο και στις 9 Απριλίου 1953 με Βασιλικό Διάταγμα του Βασιλέως των Ελλήνων Παύλου, ο Άγιος Νικόλαος καθιερώθηκε ως πολιούχος και προστάτης της πόλεως της Κοζάνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: