14 Νοεμβρίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

 Σε 2.000 υπολογίζονται οι υπάλληλοι του Δημοσίου που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα στις 13 Νοεμβρίου, βάσει των όσων προβλέπονται στο τρίτο Μνημόνιο. Πρόκειται για υπαλλήλους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που εργάζονται στο Δημόσιο με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου και έχουν προσληφθεί εκτός ΑΣΕΠ. Η διαδικασία της διαθεσιμότητας θα επεκταθεί το 2013 σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, με στόχο την απομάκρυνση άλλων 25.000 υπαλλήλων. Διαβάστε ποιους αφορά η πρώτη φάση της εφαρμογής του μέτρου και ποιοι εξαιρούνται. Αναλυτικά η εγκύκλιος.

 Την εκτίμηση ότι το πρόγραμμα της διαθεσιμότητας που τέθηκε σε ισχύ από χθες, Τρίτη, δεν πρόκειται να οδηγήσει σε απολύσεις εξέφρασε το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ Δημήτρης Χατζησωκράτης. Σύμφωνα με τον ίδιο, όσοι τεθούν σε διαθεσιμότητα δεν θα απολυθούν μετά από ένα χρόνο, αλλά θα επιστρέψουν, καθώς υπάρχουν δυνατότητες που δίνει το σχέδιο και τις οποίες η ΔΗΜΑΡ σκοπεύει να εκμεταλλευτεί, όπως είπε.
   
Μετάθεση σε άλλο σχολείο πήρε μία νηπιαγωγός στη Λευκάδα, ύστερα από παρέμβαση της Χρυσής Αυγής, επειδή τις παραμονές της 28ης Οκτωβρίου κρέμασε μέσα στην αίθουσα ζωγραφιές των μαθητών με ελληνικές, αλλά και αλβανικές σημαίες. Η υπόθεση ξεκίνησε όταν κάποιος γονέας έστειλε επιστολή στη Χρυσή Αυγή, ενημερώνοντάς την για το περιστατικό. Η τοπική οργάνωση δασκάλων και νηπιαγωγών έχει προγραμματίσει για σήμερα, Τετάρτη, εκδήλωση σε ένδειξη συμπαράστασης προς την εκπαιδευτικό.
   
Κανονικά θα κινηθούν σήμερα, Τετάρτη, τα Μέσα Σταθερής Τροχιάς (μετρό, ΗΣΑΠ, τραμ), παρά το γεγονός, ότι οι εργαζόμενοι σε αυτά -πλην αυτών που εργάζονται στην συγκεκριμένη χρονική βάρδια- θα πάρουν μέρος στην τρίωρη στάση εργασίας από τις 12:00 το μεσημέρι, που έχουν εξαγγείλει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Στο αίτημα του Συνηγόρου του Πολίτη να δοθούν αποζημιώσεις στους επιβάτες για τις ημέρες απεργίας, ο ΟΑΣΑ με ανακοίνωσή του, επαναλαμβάνει τη θέση του ως προς τη μη καταβολή αποζημίωσης.
   
Με στόχο την ενίσχυση της κυβερνητικής συνοχής και τον επανακαθορισμό του ρόλου των τριών κυβερνητικών εταίρων, μετά τις δοκιμασίες που πέρασαν για την ψήφιση του Μνημονίου ΙΙΙ και του προϋπολογισμού, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ετοιμάζεται να συγκαλέσει νέα σύσκεψη με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλο και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φ.Κουβέλη, πιθανώς μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Κόσμος

Με την ελάχιστη εξυπηρέτηση συγκοινωνιών, όπως σε κάθε απεργία, ακυρώσεις πτήσεων και 42 συλλήψεις από τα μεσάνυκτα και έπειτα ξημέρωσε στην Ισπανία η 14η Νοεμβρίου, ημέρα κινητοποιήσεων στον ευρωπαϊκό Νότο. Ισχυρή η συμμετοχή στο δημόσιο τομέα και στις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες. Xειρόφρενο στα τρένα και ακυρώσεις πτήσεων και στην Πορτογαλία.
   
Τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Τετάρτη και 55 τραυματίστηκαν σε σειρά επιθέσεων που στην πρωτεύουσα Βαγδάτη και στο βόρειο Ιράκ, ανακοίνωσαν αστυνομικές και νοσοκομειακές πηγές. Οι επιθέσεις, με τέσσερα παγιδευμένα αυτοκίνητα και μια βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο δρόμο, σημειώθηκαν στη Βαγδάτη, το Κιρκούκ και την Χάουϊζα, που βρίσκονται στα βόρεια της χώρας.
 
Την πρώτη του συνέντευξη Τύπου μετά την επανεκλογή του θα δώσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα το βράδυ της Τετάρτης (20:30 ώρα Ελλάδος). Η συνέντευξη Τύπου θα διεξαχθεί υπό το βάρος του σκανδάλου Πετρέους, το οποίο οδήγησε τον επικεφαλής της CIA σε παραίτηση. Ο Ομπάμα αναμένεται να αναφερθεί σε θέματα οικονομίας, μετανάστευσης, εσωτερικής ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής, με στόχο να δώσει τις βασικές κατευθύνσεις που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση τα επόμενα χρόνια.
   
Αποχώρησε από την κεφαλή του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας ο πρόεδρος της χώρας Χου Ζιντάο, ανοίγοντας έτσι το δρόμο στον νυν αντιπρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να αναλάβει το τιμόνι του ΚΚΚ και της χώρας, όπως αναφέρουν Κινέζοι αξιωματούχοι στα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Ο Σι Τζινπίνγκ και ο Λι Κεγιάνγκ, που προαλείφεται για πρωθυπουργός, επανεξελέγησαν στην επιτροπή του Πολιτικού Γραφείου ενώ το 18ο συνέδριο του ΚΚΚ ολοκληρώνει τις εργασίες του και αναμένεται να παρουσιάσει επισήμως τη νέα ηγεσία την Πέμπτη.
   
Τα 64α γενέθλιά του θα γιορτάσει ο πρίγκιπας Κάρολος στο Ουέλινγκτον στο σπίτι του εκπροσώπου της μητέρας του στη Νέα Ζηλανδία, μαζί με άλλους 64 πολίτες που γεννήθηκαν την ίδια ημέρα. Τα ονόματά τους βγήκαν κατόπιν ψηφοφορίας από περίπου 1.500 πολίτες που γεννήθηκαν στις 14η Νοεμβρίου και που είχαν υποβάλει αίτηση συμμετοχής στο πάρτι του πρίγκιπα Κάρολου και της συζύγου του Καμίλα.

Οικονομία

 Η αξιοποίηση των κοινοτικών και εθνικών πόρων για τη χρηματοδότηση περιβαλλοντικών και ενεργειακών δράσεων θα εξετασθεί σήμερα Τετάρτη στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής.
  
 Άνοδο καταγράφει η τιμή του χρυσού στα πρωινές συναλλαγές στην Ασία με τους επενδυτές να στρέφονται στην ασφάλεια του πολύτιμου μετάλλου εν μέσω των ανησυχιών για τις προοπτικές της Ευρωζώνης και των ΗΠΑ. Το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου διαμορφώνεται στα 1727,30 δολάρια ανά ουγγιά.
   
Στοιχεία που τεκμηριώνουν την άποψη ότι οι αναδιάρθρωσεις κρατικού χρέους αποτυγχάνουν συχνά να μειώσουν αποτελεσματικά τα επίπεδα του χρέους παρουσίασε η Moody’s.Εξετάζοντας 31 περιπτώσεις κρατών που αναδιάρθρωσαν τα χρέη τους, ο οίκος αξιολόγησης κατέληξε στο ότι την περίοδο 1997 - 2012 τα ονομαστικά επίπεδα χρέους αυξήθηκαν στις μισές περιπτώσεις ανταλλαγής κρατικού χρέους, ενώ κατά μέσον όρο οι χώρες που διευθέτησαν το χρέος τους εξήλθαν με αναλογία χρέους προς ΑΕΠ μόλις 5% χαμηλότερα από ότι πριν την αναδιάρθρωση.

Αθλητισμός

Το σημερινό (14/11) ραντεβού ανάμεσα σε Γιάννη Αλαφούζο και Ζεσουάλδο Φερέιρα αναμένεται να κλείσει και τυπικά την υπόθεση παραμονής ή όχι του Πορτογάλου στον πάγκο του Παναθηναϊκού. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ειλημμένη απόφαση της διοίκησης των «πράσινων» διαζυγίου με τον Φερέιρα ωστόσο ο πρόεδρος του «τριφυλλιού» επιθυμεί αυτό να γίνει με το κομψότερο δυνατό τρόπο. Οι πιθανότητες παραμονής του είναι ελάχιστες, καθώς τόσο οι εμφανίσεις όσο και η συγκομιδή βαθμών δεν μπορούν πλέον να δικαιολογηθούν από την πλειοψηφία των μελών της διοίκησης του Παναθηναϊκού και από το σύνολο των φιλάθλων του.
   
Μία θέση δείχνει να αποτελεί το μοναδικό ερωτηματικό για την ενδεκάδα που θα παρατάξει το βράδυ της Τετάρτης ο Φερνάντο Σάντος στο φιλικό παιχνίδι με την Ιρλανδία στο Δουβλίνο. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, αλλά και από όσα φάνηκαν στην προπόνηση της ομάδας στο «Aviva stadium», ο Πορτογάλος τεχνικός προβληματίζεται για τον παρτενέρ του Γιώργου Σαμαρά στην επίθεση, με τους Μήτρογλου και Αθανασιάδη να διεκδικούν με ίδιες πιθανότητες τη θέση του βασικού.
   
Παλιά καραβάνα των πάγκων είναι ο Τζιοβάνι Τραπατόνι και δεν θα μπορούσε να πάει στο φιλικό της Εθνικής Ιρλανδίας με την Ελλάδα… αδιάβαστος. Ο Ιταλός τεχνικός αποκάλυψε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ότι έχει παρακολουθήσει αρκετά την Ελλάδα του Φερνάντο Σάντος, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στον εαυτό του, ευλογώντας τα… γένια του για την πορεία της ομάδας από τότε που ανέλαβε!



Δεν υπάρχουν σχόλια: