18 Νοεμβρίου, 2012

ΓΙΟΥΝΚΕΡ: ΑΝΑΜΕΝΩ ΝΑ ΔΙΑΝΥΣΟΥΜΕ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΑΣΗΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΔΝΤ


Πρόοδο στις διαβουλεύσεις μεταξύ των εταίρων βλέπει ο επικεφαλής του Eurogroup δηλώνοντας αισιόδοξος ότι σύντομα θα βρεθεί ο τρόπος με τον οποίο θα καταστεί βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας.«Αναμένω να διανύσουμε το υπόλοιπο της απόστασης μαζί το ΔΝΤ» δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο Reuters στα πλαίσια εκδήλωσης στη βορειοδυτική Γερμανία. Ο κ. Γιούνκερ υποστήριξε ακόμη ότι υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ και τόνισε «Eργαζόμαστε εντατικά ώστε πετύχουμε ένα συμβιβασμό με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την Ελλάδα», προσθέτοντας ότι θα φανεί στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup κατά πόσο έχουν έρθει πιο κοντά οι δύο πλευρές.

Πληθαίνουν οι φωνές στη Γερμανία που αναγνωρίζουν οτι δύσκολα θα αποφευχθεί νέα αναδιάρθρωση, παρά το γεγονός ότι η επίσημη θέση του Βερολίνου παραμένει εκ διαμέτρου αντίθετη σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Μετά τον Γενς Βάιντμαν και τον σύμβουλο του Βόλφγκανγκ Σιμπλε, Λέμενς Φουστ, και ο ευρωπαίος επίτροπος ενέργειας, Γκίντερ Ετινγκερ παραδέχθηκε ότι ένα νέο «κούρεμα» είναι αναπόφευκτο. Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild ο Ετινγκερ έκανε αυτή τη δήλωση ενώπιον σοσιαλδημοκρατών εκπροσώπων σε κεκλεισμένων των θυρών ημερίδα που έγινε στις Βρυξέλλες. Ο ίδιος σε επικοινωνία του με την εφημερίδα επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ τονίζοντας «Στο τέλος της ημέρας δεν θα μπορέσουμε να αποφύγουμε ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους προς τους επίσημους δανειστές»

Η τοποθέτηση αυτή, ωστόσο, δημιουργεί νέο πονοκέφαλο για την Αγκελα Μέρκελ η οποία έχει διακηρύξει εδώ και μήνες ότι το Βερολίνο παραμένει αντίθετο σε αυτή την προοπτική, παρά τις πιέσεις από το ΔΝΤ και τις συνεχόμενες διαπραγματεύσεις μέχρι το Eurogroup της επόμενης εβδομάδας, καθώς, όπως γράφει η εφημερίδα, κάτι τέτοιο θα κόστιζε στους Γερμανούς φορολογούμενους 17,5 δισ ευρώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: