27 Νοεμβρίου, 2012

Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΠΑΙΖΕΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ


Οσοι συνομίλησαν με τον Πρωθυπουργό το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, μετά το ναυάγιο του προηγούμενου Eurogroup διαπίστωσαν την απογοήτευσή του για τις εξελίξεις. Ακόμη και στενοί του συνεργάτες μιλούσαν για «σοκ» στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο δεν ήταν προετοιμασμένο για μια αποτυχία στην εκταμίευση της δόσης και ανέφεραν ότι δεν περίμεναν «από τη Γερμανία, μετά από όλα όσα έκανε η Ελλάδα να δείξει αυτή την αδιαλλαξία». 

Το κλίμα αγωνίας κορυφώνεται σήμερα αφού ο Πρωθυπουργός και οι στενοί επιτελείς του περιμένουν τις κρίσιμες εξελίξεις στο σημερινό Eurogroup γνωρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει ένα δεύτερο ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις αλλά ούτε και μια ασύμφορη ή μεσοβέζικη λύση. «Εάν θέλετε να πέσει η κυβέρνηση, πείτε το». Με αυτή τη δραματική φράση μεταφέρθηκε το μήνυμα του Αντώνη Σαμαρά προς τους εταίρους δια στόματος Γιάννη Στουρνάρα ενόψει Eurogroup, όπως μεταφέρει η Real.

Το καλό και το κακό σενάριο

Ο Πρωθυπουργός τηρεί στάση συγκρατημένης αισιοδοξίας εν μέσω αντικρουόμενων δηλώσεων για τη στάση των εταίρων. Γνωρίζει ότι μόνο η εκταμίευση της δόσης και η πολιτική συμφωνία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα δώσουν ανάσα στην ελληνική οικονομία και ανάσα στην τρικομματική κυβέρνηση. Μόνο με αυτούς τους όρους ο Πρωθυπουργός θα μπορέσει να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, να κατευνάσει τα πνεύματα στο εσωτερικό του κόμματός του και να προσέλθει στη Βουλή ως νικητής στη συζήτηση για το ενδεχόμενο σύστασης εξεταστικής επιτροπής για το Μνημόνιο που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ και θα διεξαχθεί την ερχόμενη Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου. 

Στην περίπτωση που ισχύσει το καλό σενάριο ο Πρωθυπουργός θα μπορέσει να προχωρήσει στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης και θα δρομολογήσει τα διεθνή ταξίδια του σε Μόσχα, Ουάσινγκτον, Πεκίνο προκειμένου να δείξει ότι η Ελλάδα αποτελεί ακόμη γεωστρατηγικό κεφάλαιο στην περιοχή. Στο κακό σενάριο, σε περίπτωση δηλαδή νέου ναυαγίου του σημερινού Eurogroup, η χώρα θα εισέλθει σε φάση ανεξέλεγκτων αντιδράσεων που μπορεί να οδηγήσει σε ραδγαίες πολιτικές εξελίξεις.

Θετικά τα πρώτα μηνύματα

«Είμαι αισιόδοξος ότι σήμερα τελειώνουμε», δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Πεπεισμένος ότι θα βρεθεί λύση κοινά αποδεκτή έφτασε στη Σύνοδο ο Γιάννης Στουρνάρας. «Ελπίζω να βρεθεί λύση. Η Ελλάδα έκανε το καθήκον της» είπε ο ο υπουργός Οικονομικών. Πιο συγκρατημένη η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε φθάνοντας ότι «πρέπει να βρεθεί μία λύση αξιόπιστη για την Ελλάδα». Αισιόδοξος για λύση εμφανίστηκε και ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί ο οποίος είπε πως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις βρίσκονται πολύ κοντά σε μία απόφαση για την Ελλάδα. 

«Εχουμε φτάσει ουσιαστικά σε συμφωνία, μένουν μόνο μερικά εκατοστά από τον... τερματισμό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μοσκοβισί και επέμεινε ότι θα ήταν αδιανόητο να μην υπάρξει σήμερα θετική έκβαση. Ο επίτροπος Οικονομίας Oλι Ρεν προσερχόμενος στο Eurogroup τόνισε την ανάγκη να αποφασιστεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα. «Πρέπει να αποφασίσουμε την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ώστε να αρθούν οι αβεβαιότητες που εξακολουθούν να υπάρχουν στο ελληνικό ζήτημα. Είναι σημαντικό για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη. Καλώ όλα τα κράτη μέλη και το ΔΝΤ να κάνουν τα τελευταία βήματα για να βρεθεί η λύση, γιατί απέχουμε ελάχιστα απ' αυτήν» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ρεν.

Εμμένει το Βερολίνο

Ωστόσο, λίγες ώρες πριν από την έναρξη του Eurogroup Γερμανία και ΔΝΤ δεν έχουν βρει ακόμη κοινό τόπο ως προς τη λύση για το ελληνικό χρέος. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι ακόμη δεν έχει διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους και δεν έχει διασφαλιστεί η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού το διάστημα 2014-2016. Στο αίτημα του ΔΝΤ για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους η ευρωζώνη και κυρίως το Βερολίνο λένε «όχι» και αντιπροτείνουν ένα μίγμα μέτρων που κάτω από προϋποθέσεις θα μπορούσαν να καταστήσουν βιώσιμο το ελληνικό χρέος και να δώσουν απάντηση στο ερώτημα του χρηματοδοτικού κενού που συνεπάγεται η επιμήκυνση.

Μεσοβέζικα τα διεθνή ΜΜΕ

«Βοήθεια στους Έλληνες à la carte» είναι ο τίτλος των Financial Times Deutschland που αναφέρουν: «Ο καθένας όπως μπορεί. Οι χώρες της Ευρωζώνης θα ψάξουν η καθεμία μόνη της πως μπορεί να βοηθήσει καλύτερα την Αθήνα ώστε να μειώσει το χρέος της. Από έναν κατάλογο μέτρων, η κάθε χώρα θα επιλέξει τα μέσα, τα οποία μπορεί στο εσωτερικό της να υποστηρίξει καλύτερα. Η Γερμανία θα μπορούσε να αυξήσει τις εγγυήσεις που δίνει στο μηχανισμό διάσωσης». Το μέλος του διευθυντηρίου της ΕΚΤ Γιοργκ Ασμουσεν υποστηρίζει ότι όλες οι πλευρές θα «πρέπει να μετακινηθούν» από τις θέσεις τους προκειμένου να επιτευχθεί μια λύση. 

Σε συνέντευξή του προς τη σημερινή Bild, ο κ. Ασμουσεν διαμηνύει πως «το διακύβευμα είναι το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη».




Δεν υπάρχουν σχόλια: