02 Νοεμβρίου, 2012

«ΑΣΠΙΔΑ» ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ ΑΠΟ ΓΑΛΛΙΑ, ΙΤΑΛΙΑ, ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΚΟΡΕΑ


Κεντρικό θέμα των Κυπριακών εφημερίδων είναι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για καταρχήν χορήγηση άδειας για τέσσερα τεμάχια στην κυπριακή ΑΟΖ σε ξένες κοινοπραξίες. Πιο συγκεκριμένα:

Ο «Φιλελεύθερος» στο κύριό του θέμα υπό τον τίτλο «Γαλλία - Ιταλία στα οικόπεδα», αναφέρει ότι δύο «οικόπεδα» στη γαλλική Total, το ένα με ρωσική συμμετοχή και δύο «οικόπεδα» στην ιταλική Eni, σε συνεργασία με την κορεατική KoGas, αποφάσισε να παραχωρήσει το Υπουργικό Συμβούλιο, ξεκινώντας ουσιαστικά διαπραγματεύσεις με αυτές για τις συμφωνίες ανάθεσης έρευνας εξόρυξης και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων, όπως και του ιδιαίτερα σημαντικού «φιλοδωρήματος» για την υπογραφή συμβολαίων. Η απόφαση του Υπουργικού, είχε καθαρό γεωπολιτικό ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

Η «Αλήθεια» στο κύριό της θέμα με τίτλο «4 οικόπεδα σε TOTAL – ENI» αναφέρει πως δόθηκαν τα πιο δημοφιλή, μη αμφισβητούμενα τεμάχια 2,3, 9 και 11 της ΑΟΖ, με τη διαπραγμάτευση να ολοκληρώνεται εντός του 2013.

«Η Σημερινή» με κύριο τίτλο «Καρέ αδειών στην κυπριακή ΑΟΖ» αναφέρει πως στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής φαίνεται να εδραιώνεται για τα καλά η Κύπρος αφού το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την κατ' αρχήν χορήγηση άδειας για τέσσερα θαλάσσια τεμάχια της Κυπριακής ΑΟΖ και για τα οποία σύντομα θα αρχίσει διαπραγμάτευση.

Η "Cyprus Mail" με κύριο τίτλο «Δόθηκαν άδειες για το φυσικό αέριο σε τέσσερις εταιρείες» αναφέρει πως η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες τη χορήγηση τεσσάρων αδειών για έρευνες σε τέσσερα οικόπεδα στην ΑΟΖ της Κύπρου για φυσικό αέριο, στο πλαίσιο του δεύτερου γύρου αδειοδότησης.

Η «Χαραυγή» αναφέρεται στις επαφές του ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρου Κυπριανού στη Μόσχα, σημειώνοντας πως Ρώσοι αξιωματούχοι χαρακτήρισαν σημαντικές επιτυχίες την Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ και τα θέματα που αφορούν στην κυπριακή ΑΟΖ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: