22 Νοεμβρίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε, περίπου στις 02:00 τα ξημερώματα της Πέμπτης, σε μονοκατοικία στην περιοχή του Χαλανδρίου, όπου διαμένει η πρόεδρος Εφετών Παρασκευή Καλαϊτζή. Από την έκρηξη σημειώθηκαν σημαντικές υλικές ζημιές, αλλά δεν υπήρξαν τραυματισμοί. Οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. για τους δράστες της επίθεσης στρέφονται κυρίως σε υποθέσεις με τις οποίες έχει ασχοληθεί ως δικαστικός η κ. Καλαϊτζή, μεταξύ των οποίων είναι και η υπόθεση απαγωγής γνωστού επιχειρηματία.
   
Παρά το τελεσίγραφο του Αντώνη Μανιτάκη, οι δήμοι εμμένουν στην απόφασή τους να μην αποστείλουν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης λίστες διαθεσιμότητας, όπως δήλωσε στον ΒΗΜΑ 99,5 το πρωί της Πέμπτης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης. Ο κ. Ασκούνης ζήτησε διάλογο με την κυβέρνηση, προτείνοντας να υπάρξει αξιολόγηση των υπαλλήλων και μετατάξεις όπου υπάρχουν κενά. Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στους δήμους.
   
Τετράωρη στάση εργασίας, μεταξύ 11.00 και 15.00 για την πρωινή βάρδια και 15.00 με 19.00 για την απογευματινή βάρδια, έχει κηρύξει για σήμερα, Πέμπτη η ΠΟΕ-ΟΤΑ. Οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11.30 στην πλατεία Καραϊσκάκη και θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Την Παρασκευή οι αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων. «Προτείνουμε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Δεν θα περάσει καμία απόλυση στους δήμους» είπε στον Βήμα 99,5 ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Θ.Μπαλασόπουλος.
   
Κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Πολιτικής και Οργανωτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ προγραμματίζει η Ιπποκράτους για την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να γίνει αποτίμηση της πορείας του κόμματος αλλά και των πολιτικών εξελίξεων. Το επόμενο δεκαήμερο θα κάνει την παρθενική της συνεδρίαση και η γραμματεία της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΚΟΕΣ), η σύνθεση της οποίας σχεδόν έχει κλειδώσει. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει αποφασίσει να κάνει... ανοίγματα και σε στελέχη που τους τελευταίους μήνες έχουν απομακρυνθεί.
   
Την ανάγκη η χώρα να έχει πολιτική σταθερότητα προκειμένου να εξασφαλιστεί η παραμονή της στο ευρώ επισήμανε ο βουλευτής της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης. Μιλώντας στον Βήμα 99,5 τόνισε ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια κυβέρνηση με γρήγορο και αποτελεσματικό βηματισμό, ενώ δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο ανασχηματισμού. Εξέφρασε την αισιοδοξία του για το Eurogroup της Δευτέρας και τόνισε ότι εφόσον η χώρα τήρησε τις δεσμεύσεις της, το ίδιο πρέπει να πράξει τώρα και η Ευρώπη.

Κόσμος

Με... πυροβολισμούς πανηγύρισαν οι Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας την επίτευξη εκεχειρίας, μετά από οκτώ ημέρες ισραηλινών επιδρομών και απαντήσεων της Χαμάς με ρουκέτες στο νότιο Ισραήλ -ενώ επιφυλάξεις και δυσπιστία περισσεύουν και στις δύο πλευρές για το εάν τα πνεύματα θα μείνουν ήρεμα. Μέχρι στιγμής, η εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ το βράδυ της Τετάρτης έχει ως επί το πλείστον γίνει σεβαστή, με λίγες μόνο ρουκέτες να πέφτουν σε ανοικτές περιοχές στο νότιο Ισραήλ, και φαίνεται να απομακρύνει τον άμεσο κίνδυνο χερσαίας επέμβασης στη Λωρίδα της Γάζας. Έκκληση του ΟΗΕ να τηρηθεί η κατάπαυση πυρός και εύσημα στο Κάιρο για την επιτυχή διαμεσολάβηση. Συλλήψεις Παλαιστίνιων «μαχητών» στη Δυτική Όχθη.
   
Περικοπές στον κοινοτικό προϋπολογισμό, όπως σχεδόν ανεξαιρέτως σε όλους τους εθνικούς, ή αύξηση των κονδυλίων -και εάν ναι, ποιων; Οι ηγέτες των «27» χωρών της ΕΕ καλούνται την Πέμπτη και την Παρασκευή να καταλήξουν σε συμφωνία για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό της περιόδου 2014-2020 και αρκετές χώρες -όχι μόνο η Βρετανία- δεν θα διστάσουν να μπλοκάρουν προτάσεις που αισθάνονται ότι παραβλέπουν τις δικές τους προτεραιότητες. Περιορισμένες ελπίδες πάντως για συμφωνία της Βρετανίας βλέπουν οι Financial Times, που θεωρούν ότι η τελευταία συμβιβαστική πρόταση του Ρομπάι δίνει στον Κάμερον προσχέδιο, το οποίο θα μπορούσε θα μπορούσε να παρουσίασει στο Λονδίνο χωρίς έντονες αντιδράσεις.
   
Επίθεση αυτοκτονίας κοντά στο Ισλαμαμπάντ στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 23 άτομα. Η πακιστανική αστυνομία μιλά για τουλάχιστον έναν βομβιστή καμικάζι. Στόχος ήταν λιτανεία Σιιτών στην πόλη Ραουαλπιντί.
   
Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας -έπειτα από οκτώ ημέρες εχθροπραξιών και μία βομβιστική επίθεση στο Τελ Αβίβ που επανέφερε μνήμες από το παρελθόν- ανακοινώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης σε κοινή συνέντευξη Τύπου των επικεφαλής της διπλωματίας της Αιγύπτου και των ΗΠΑ στο Κάιρο. Η εκεχειρία τίθεται σε ισχύ από τις 21:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος) και το ζητούμενο είναι εάν θα αντέξει στο χρόνο. Το ρόλο της Αιγύπτου στη διπλωματική διέξοδο εξήρε η Χίλαρι Κλίντον, προηγήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα-Νετανιάχου πριν συμφωνήσει το Ισραήλ σε κατάπυση του πυρός.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα απονείμει «χάρη»σε δύο γαλοπούλες, την παραμονή της γιορτής των Ευχαριστιών στην οποία οι συμπατριώτες του αναμένεται να καταναλώσουν 45 εκατομμύρια γαλοπούλες. Οι γαλοπούλες «Κόμπλερ» και «Γκόμπλερ» όχι μόνο θα ζήσουν, αλλά με προεδρική απόφαση θα περάσουν το υπόλοιπο της ζωής τους στους κήπους του Μάουντ Βέρνον, την ιστορική κατοικία του πρώτου προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Ουάσινγκτον.

Οικονομία

 Μετά από πολυήμερες σκληρές διαπραγματεύσεις, οι οποίες διήρκεσαν μέχρι τα μεσάνυχτα, τρόικα και κυπριακή κυβέρνηση δεν κατέληξαν σε συμφωνία για μια δανειακή σύμβαση. Η τρόικα αναχωρεί σήμερα Πέμπτη, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες η διαβούλευση θα συνεχιστεί με τηλεδιασκέψεις. Δεν αποκλείεται νέα κάθοδος στο νησί, ώστε να υπάρξει συμφωνία μέχρι το Eurogroup του Δεκεμβρίου.
   
Στο Τελωνείο Κήπων βρέθηκε στις 06:00 τα ξημερώματα της Πέμπτης ο υφυπουργός Οικονομικών Γ.Μαυραγάνης. Στόχος της επίσκεψης είναι η επιτόπια αξιολόγηση της λειτουργίας του τελωνείου Κήπων, το οποίο είναι από τα τελωνεία με το μεγαλύτερο φόρτο εργασίας.
   
Με αυξήσεις - φωτιά στα τιμολόγια της ΔΕΗ θα βρεθούν σύντομα αντιμέτωπα τα νοικοκυριά και οι μικρές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τη μνημονιακή υποχρέωση, οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ θα γίνουν σε τρεις δόσεις, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο.

Αθλητισμός

 Σε φιλικό αγώνα που έγινε στο Μπουένος Αϊρες, η εθνική Αργεντινής επικράτησε με 2-1 της Βραζιλίας. Στην αναμέτρηση έπαιξαν ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στα δύο εθνικά πρωταθλήματα και πρωταγωνιστής αναδείχθηκε ο Νάτσο Σκόκο.
   
Απογοητευμένος για τον τρόπο που ήρθε η ήττα από τη Σάλκε εμφανίστηκε ο Λεονάρντο Ζαρντίμ, ωστόσο κράτησε την εικόνα του Ολυμπιακού στο πρώτο μέρος. «Να πετύχουμε κάτι καλό στο Europa League», δήλωσε ο Μασάντο. Για μια δίκαιη νίκη (1-0) της Σάλκε επί του Ολυμπιακού έκανε λόγο ο Κυριάκος Παπαδόπουλος, ο οποίος ευχήθηκε στην πρώην ομάδα του να έχει μια καλή πορεία στο Europa League.
   
Η Αρσεναλ επικράτησε 2-0 της Μονπελιέ στο «Εμιρεϊτς» και προκρίθηκε στους «16» του Champions League μαζί με τη Σάλκε. Οι Κανονιέρηδες εξασφάλισαν μία από τις δύο πρώτες θέσεις του 2ου ομίλου, όπου μετέχει κι ο Ολυμπιακός, χάρη στα γκολ που πέτυχαν ο Τζακ Γουίλσιρ στο 49' και ο Λούκας Ποντόλσκι στο 63' . Από τον πρώτο όμιλο προκρίθηκαν η Πόρτο και η Παρί Σεν Ζερμέν, από τον 3ο η Μάλαγα και η Μίλαν, ενώ από τον 4ο, η Ντόρμτμουντ και η Ρεάλ Μαδρίτης.




Δεν υπάρχουν σχόλια: