04 Οκτωβρίου, 2012

TA 31 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗN ΕΙΣ ΑΡΧΙΕΡΑΤΕΙΑΝ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ

Σήμερα συμπληρώνονται 31 χρόνια από την ημέρα 
της χειροτονίας εις Επίσκοπον του Μακαριωτάτου 
Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Υπάρχουν στιγμές στην ιστορία των Θεσμών, αλλά και των ανθρώπων, που πρέπει κανείς να κοντοστέκεται, να αποτιμά τα συντελεσθέντα, να αναζητά τα αναγκαία και να αναπολεί τα σπουδαία και σημαντικά γεγονότα στο διάβα της ζωής.

Ο Αρχιμανδρίτης τότε π. Ιερώνυμος Λιάπης την 4ην Οκτωβρίου 1981, εις επιβράβευσιν των υπηρεσιών του προς την Εκκλησία ως Πρωτοσυγκέλου στην Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας πρωτίστως και δευτερευόντως ως Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου εξελέγη και ετοποθετήθη, Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας επί Αρχιεπισκοπίας Σεραφείμ.

Ανέλαβε τότε την διαποίμανσιν της Επαρχίας του, εργαζόμενος πάντα με ζήλο και αυταπάρνηση, διαδεχόμενος τον τότε παραιτηθέντα Πνευματικό του Πατέρα Γέροντα Νικόδημο.

Η εκκλησιαστική και η εν γένει δραστηριότητα του νέου τότε Μητροπολίτη Θηβών κ. Ιερωνύμου υπήρξε αδιάκοπος και καρποφόρος. Κατανοών πάντοτε μέχρι και σήμερα ότι ο Χριστιανισμός δεν είναι μόνον θεωρία  αλλά ζωή και πράξεις, μετέβαλε την χριστιανικήν διδασκαλίαν εις έργα ευποιΐας και φιλανθρωπίας.

Στην διάρκεια της διακονίας του στην Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας αναπαλαίωσε και επάνδρωσε έξι ανδρώες Ιερές Μονές και δεκαεπτά γυναικείες. Ανάμεσα στις Μονές αυτές συγκαταλέγονται οι ιστορικές  Μονές του Οσίου Λουκά, Σαγματά, Οσίου Σεραφείμ, Μακαριωτίσσης, Ευαγγελιστρίας και Ιερουσαλήμ καθώς και του εξωκλησίου Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Λουκισίων.

Στο κοινωνικό του έργο ξεχωρίζουν η δημιουργία οικοτροφείων, ορφανοτροφείου με μορφή ανάδοχης οικογένειας Θήβα, Στεγών Ηλικιωμένων Θήβα, Λιβαδειά, Κέντρου Επανένταξης Ψυχικώς Πασχόντων Λιβαδειά, Εκπαιδευτηρίου Δημιουργικής Απασχόλησης Παίδων με Ειδικές Ανάγκες σε συνεργασία με άλλους φορείς του Νομού Λιβαδειά, του Κέντρου Πρόληψης για τα ναρκωτικά Λιβαδειά, Συσσίτια Απόρων συμπεριλαμβανομένων και των οικονομικών μεταναστών Θήβα, Συμβουλευτικών Σταθμών στη Θήβα, Κέντρο Ιστορικών και Αρχαιολογικών Ερευνών Ζάλτσα - Ιερά Μονή Λυκούρεση.

Στην Μητρόπολη Λιβαδειάς εφρόντιζε πάντα για τη δημιουργία και λειτουργία ενοριακών πνευματικών κέντρων και κέντρων νεότητας στις περισσότερες ενορίες, καθώς οργάνωσε και πρότυπη κατασκηνωτική εγκατάσταση στον Παρνασσό.

Με πρωτοβουλία του ιδρύθηκε και λειτουργεί το Κέντρο Ερευνών της Ιστορίας και του Πολιτισμού της Βοιωτίας, το οποίο συνεργάζεται με τα Πανεπιστήμια Durham και Cambridge.

Πρωτοστάτησε για την δημιουργία του Κέντρου Ευαισθητοποιήσεως Πληθυσμού σε θέματα περιβάλλοντος και οικονομικών μεταναστών, το οποίο λειτουργεί στα Οινόφυτα.

Επίσης με επίπονους αγώνες  και συνεχή πιεστικά διαβήματα προς την τότε κρατική ηγεσία και τους τοπικούς  άρχοντες προσπάθησε και πέτυχε με την βοήθεια Κλήρου και λαού της Επαρχίας του τότε την απομάκρυνση του Κέντρου των Μαρτύρων του Ιεχωβά από την περιοχή του Ελαιώνα Θηβών.

Επροστάτευσε και διαχειρίστηκε επωφελώς τα κληροδοτήματα της Ι.Μ.Θ&Λ. Διετέλεσε πολλάκις μέλος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και των Συνοδικών Επιτροπών.

Το 1998 όταν ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος κυρός Σεραφείμ ενοσηλεύετο βαριά στο Νοσοκομείο Λαϊκό και το τέλος ήταν προ των πυλών, τότε μεγάλη μερίδα των Ιεραρχών επεσκέφθηκαν τον τότε Θηβών κ. Ιερώνυμο και του εζήτησαν να θέσει υποψηφιότητα για τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο των Αθηνών, αλλά ως σώφρων Ιεράρχης με ταπεινότητα που τον διακρίνει πάντοτε απήντησε στους Αγίους αδελφούς του ότι: Αρχιεπίσκοπον έχομεν και είναι ντροπή να συζητάμε τέτοια πράγματα αυτή την ώρα.

Όταν εκοιμήθη ο Αρχιεπίσκοπος κυρός Σεραφείμ οι πιέσεις εντάθηκαν και εγγράφως, με αποκορύφωμα την διπρόσωπη όπως απεδείχθη εκ των υστέρων επιστολή του τότε Πειραιώς κ. Καλλινίκου.

Μια άλλη ομάδα Ιεραρχών που δεν έβλεπε με καλό μάτι όμως την ανάδειξη του Θηβών στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο, έστησε την πλαστή υπόθεση των οικονομικών της Εκκλησίας με το κατασκευασμένο πόρισμα που όλοι γνωρίζουμε και έτσι έθεσαν σε ομηρία τον τότε Θηβών με αποτέλεσμα να μην εκλεγεί ως Αρχιεπίσκοπος Αθηνών.

Με την πάροδο του χρόνου όμως, αναγνώρισαν το λάθος τους, αυτοί οι Αρχιερείς και οι ακολουθούντες αυτούς που κατασκεύασαν αυτό το Πόρισμα και την 7ην Φεβρουαρίου 2008 με την έμπρακτη μεταμέλειά τους ανέδειξαν τον από Θηβών και Λεβαδείας κ. Ιερώνυμο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος.

Η εκλογή του στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο αποτελεί άξια επιλογή και είμαστε βέβαιοι ότι θα αναδείξει τις ανθρωπιστικές αξίες της Ορθοδοξίας.

Σε μια εποχή μεγάλων αμφισβητήσεων και προσδοκιών που διαψεύδονται καθημερινά, χρειαζόμαστε τον παρηγορητικό του λόγο, την αγάπη του και την ενεργή στήριξη της εκκλησίας, που μετριάζει αδυναμίες και καθιστά τη διαδρομή του ανθρώπου λιγότερο επώδυνη, στόχο τον οποίον εκπληρώνει σήμερα με όλες του τις δυνάμεις ο Μακαριώτατος.

Το αναμφισβήτητο και πανάξιο πνευματικό του ανάστημα που συγκερνά την άνωθεν ευλογία με την αγάπη του λαού πιστεύουμε πως θα αποτελέσει στο μέλλον για την πατρίδα μας, μια φωτεινή και νηφάλια αναφορά για τον χριστιανικό μας βίο που έτσι ώστε θα συμβάλει καθοριστικά στην ανάδειξη της ίδιας της φυσιογνωμίας της Εκκλησίας και της Ορθοδοξίας. Η Αρχιεροσύνη του είναι παράδειγμα δημοκρατικής και φωτεινής καθοδήγησης, με διάλογο, πειθώ και αρμονική σύνθεση απόψεων.

Κατ’ αυτά τα 31 χρόνια υπήρξαν διάφορες οι ευθύνες, στις οποίες αποδείχθηκε ζηλωτής, διάκονος του Ευαγγελίου, και μεταξύ αυτών η Προεδρία του σήμερα στην Ιερά Σύνοδο κατά την οποία συντονίζει τις προσπάθειες, ώστε η ταλαιπωρία που συνδέεται με τις παρούσες δυσκολίες να φτάνει σε αίσιο πέρας.

Η ειλικρίνειά του, η σαφήνεια και το θάρρος της γνώμης του είναι ένα άλλο χαρακτηριστικό του, μιλά πάντοτε μετά παρρησίας χωρίς να δειλιάζει και βάζει πάντοτε πάνω από όλα τον Κύριο και το Ευαγγέλιο και απεχθάνεται τις κολακείες αλλά και τα χειροκροτήματα που δεν τον συγκινούν.

Η σημερινή ημέρα για όσους γνωρίζουν το Μακαριώτατο είναι αναμφίβολα γι’ αυτόν μεγάλη μέρα.

Γι’ αυτό εμείς από το Ιστολόγιό μας παρακαλούμε τον Πολυεύσπλαχνο Κύριο να συνεχίσει να τον κρατάει θαλερό και γενναιόδωρο εργάτη στον αμπελώνα του, για να ολοκληρώσει την καρποφορία του έργου που του έχει αναθέσει Εκείνος.

Μακαριώτατε, πολλά τα Έτη σας!  

Π. ΒΟΙΩΤΟΣ
Voiotosp.blospot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: