27 Οκτωβρίου, 2012

ΣΤΗΝ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΛΑΓΚΑΔΑ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ


Την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά επισκέπτεται από χθες 26 Οκτωβρίου 2012 μέχρι και σήμερα τις απογευματινές ώρες ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος συνοδευόμενος από τον Επίσκοπο Διαυλείας κ. Γαβριήλ. Τον Αρχιεπίσκοπο υποδέχθηκε στα όρια της Μητρόπολης ο οικείος Μητροπολίτης κ. Ιωάννης και μαζί έφθασαν στο Μελισσόχώρι, για την τελετή θεμελίωσης του ιδρύματος "Χαράλαμπος Παπές".

Τους καλωσόρισαν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης εκπρόσωποι της τοπικής αρχής, τοπικών συλλόγων, κληρικοί της Μητρόπολης, αλλά και κάτοικοι της περιοχής.

Ο Αρχιεπίσκοπος μετά τη θεμελίωση του ιδρύματος τόνισε πως "είναι ανάγκη τη ζωή μας να τη γεμίζουμε με έργα αγαθά και να προσπαθούμε στην προσφορά ο ένας να είναι καλύτερος από τον άλλο".

Μιλώντας για τις δυσκολίες που περνάει ο τόπος σήμερα ο Μακαριώτατος επισήμανε "πάντοτε οι άνθρωποι είχαν ανάγκες, πάντοτε είχαν προβλήματα, ξέρουμε ότι βρισκόμαστε σε μια δύσκολη περίοδο και ευχόμαστε μέσα από την καρδιά μας να ξεπεραστούν οι δυσκολίες αυτές, ώστε ο τόπος και εμείς να αναπνεύσουμε καλύτερα", ενώ επικρότησε τη δωρεά αυτή για να γίνει το ίδρυμα που θα φροντίζει ηλικιωμένους ανθρώπους και συμπλήρωσε πως "το έργο αυτό θα είναι εντυπωσιακό, σε αυτήν την προσπάθεια, άλλωστε, δεν έχει σημασία ποιος θα είναι πρώτος και ποιος δεύτερος, αλλά να συνεργαστούμε όλοι μαζί".

Αμέσως μετά προσκύνησε στην Ι. Μονή Παντοκράτωρος Μελισσοχωρίου.

Αργότερα επισκέφθηκε το στρατόπεδο "Ράμναλη". Ξεναγήθηκε στους χώρους του στρατοπέδου και ενημερώθηκε για τη ζωή και το έργο του Μακεδονομάχου Ιωάννη Ράμναλη, το όνομα του οποίου φέρει το στρατόπεδο.

Ο Αρχιεπίσκοπος μιλώντας στους αξιωματικούς αναφέρθηκε σε σημαντικά σημεία της ιστορίας λέγοντας πως "το 1822 φάνηκε πως η επανάσταση του '21 δεν θα προχωρούσε, αφού υπήρχαν οικονομικές δυσκολίες. Αναζητούσαν ένα δάνειο από την Ισπανία, αλλά δεν υπήρχε ευχέρεια του χρόνου. Τότε, λοιπόν, όλα τα μοναστήρια κι όλες οι εκκλησίες συγκέντρωσαν όσο ασήμι και χρυσάφι υπήρχε εκτός από τα δισκοπότηρα και από τα χρήματα που μαζεύτηκαν βοηθήθηκε ο στρατός, τα ορφανά, οι οικογένειες και από όσα περίσσεψαν κόπηκαν νομίσματα για να αγοράσουν ό,τι χρειάζονταν. Κι αυτό συμβαίνει και σήμερα, μπορεί να μην φαίνεται, αλλά στην ουσία υπάρχει".

Πρόσθεσε, επίσης, ότι χρειάζεται διάθεση για αυτοθυσία, προσωπική προσφορά και ψυχική αντοχή, για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: