23 Οκτωβρίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

 Αναβρασμός επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ, ενώ ο χρόνος κυλά αντίστροφα για την κατάθεση του πακέτου των μέτρων στη Βουλή, με κορυφαία στελέχη του κόμματος να εξαπολύουν συνεχώς βολές κατά της ηγεσίας, κάνοντας λόγο για αδιέξοδες στρατηγικές επιλογές. «Ουδέν σχόλιον» είναι προς το παρόν η απάντηση της Ιπποκράτους και με ενδιαφέρον αναμένεται η σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας προς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.
   
Με ιδιαίτερη προσοχή ερευνά η Αστυνομία την υπόθεση θανάτου μιας 15χρονης μαθήτριας, η οποία βρέθηκε απαγχονισμένη μέσα στο σπίτι της σε συνοικία της Πάτρας τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας. Σύμφωνα με την μακροσκοπική εξέταση του ιατροδικαστή, αποκλείσθηκε η περίπτωση της εγκληματικής ενέργειας, ενώ θα ακολουθήσει ιατροδικαστική εξέταση, προκειμένου να δοθούν πλήρεις απαντήσεις.
   
Κάλεσμα για συμμετοχή όλων των ατόμων με αναπηρία στην κινητοποίηση που οργανώνει σήμερα, Τρίτη η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) σε 37 Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) απηύθυνε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ, Ιωάννης Βαρδακαστάνης σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στα γραφεία της Συνομοσπονδίας. Η κινητοποίηση στην Αθήνα, παράλληλα με άλλες 36 πόλεις, θα γίνει στις 11:00 μπροστά από τα κεντρικά γραφεία του ΙΚΑ, στη συμβολή των οδών Αγίου Κωνσταντίνου και Σωκράτους και θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Εργασίας.
   
Σε νέα διαμαρτυρία προχωρούν στις 11.30 το πρωί της Τρίτης 18 δήμοι της Αττικής για το θέμα της μεταφοράς των μαθητών. Γονείς, μαθητές και καθηγητές από δήμους της Ανατολικής και της Δυτικής Αττικής αναμένεται να συγκεντρωθούν στην πλατεία Κλαυθμώνος και να πραγματοποιήσουν πορεία μέχρι το υπουργείο Οικονομικών. Τρίωρη στάση εργασίας κηρύσσει η ΟΛΜΕ στα σχολεία των συγκεκριμένων περιοχών.
   
Το μοντέλο αστυνόμευσης που εφαρμόστηκε για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα θα ακολουθήσει η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση που θα γίνει την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη. Θα δημιουργηθεί μια μεγάλη έκταση «νεκρής ζώνης» όπου οι επίσημοι θα είναι αποκλεισμένοι από τον κόσμο, ενώ οι πολίτες θα μπορούν να παρακολουθήσουν την παρέλαση από απόσταση. Επί ποδός θα βρίσκονται 2.000 αστυνομικοί, ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. θα πετά πάνω από την πόλη την ώρα της παρέλασης, ενώ περιπολίες θα κάνουν και σκάφη του Λιμενικού.

Κόσμος

   
Με έντονη ανησυχία αντιδρά η επιστημονική κοινότητα στην πρωτάκουστη απόφαση του ιταλικού διακστηρίου να καταδικάσει για ανθρωποκτονία σεισμολόγους που δεν κατάφεραν να προειδοποιήσουν επαργκώς για τον σεισμό στη Λ'Άκουιλα το 2009. Ερευνητές υποστηρίζουν ότι πλεόν επιστήμονες στην Ευρώπη που ασχολούνται με πεδία σχετικά με φυσικές καταστροφές δεν θα τολμούν πλέον να κάνουν εκτιμήσεις, φοβούμενοι ότι μπορεί να καταλήξουν στη φυλακή.
  
Πτώχευση κήρυξε η εταιρεία που κατασκευάζει τα εμβληματικά μαύρα ταξί του Λονδίνου, η Manganese Bronze, καθώς δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την χρηματοδότηση που χρειαζόταν για να συνεχίσει αυτόνομα τη λειτουργία της. Η εταιρεία, που είχε να καταγράψει κέρδος από το 2007, λύγισε υπό το βάρος της ζημιάς που προκάλεσε η απόσυρση 400 ταξί που είχαν πρόβλημα. Η Manganese Bronze πέρασε στον έλεγχο της λογιστικής PricewaterhouseCoopers και οι συζητήσεις με τους μετόχους για ένεση διάσωσης συνεχίζονται.
   
Τουλάχιστον δώδεκα ασθενείς έχασαν τη ζωή τους και περίπου 60 τραυματίστηκαν σε πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί σε νοσοκομείο στη νότια Ταϊβάν. Η πυρκαγιά ξεκίνησε από πτέρυγα που φιλοξενούσε γηραιότερους και κατάκοιτους ασθενείς στο νοσοκομείο της πόλης Ταϊνάν, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν διασωληνωμένοι και ανίκανοι να κινηθούν.
  
 Ένας επιθετικός, και κατά σημεία σαρκαστικός αλλά... τζέντλεμαν, Μπαράκ Ομπάμα φαίνεται ότι κέρδισε τις εντυπώσεις από το τρίτο και τελευταίο ντιμπέιτ με τον Μιτ Ρόμνεϊ στην μάχη για το Λευκό Οίκο, παίζοντας στο «γήπεδό» του -την εξωτερική πολιτική- σε μία αναμέτρηση που κύλησε χωρίς νοκάουτ και λάθη από τους δύο υποψηφίους. Οριακά νικητή του ντιμπέιτ δείχνουν τον Αμερικανό πρόεδρο οι πρώτες δημοσκοπήσεις.
   
Στροφή στην επιχειρηματολογία της για την Ελλάδα έκανε εκ νέου η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, καθώς σε συνέντευξή της στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία ισχυρίστηκε πως «οι Έλληνες ήταν ξαπλωμένοι στην αιώρα και τώρα έπεσαν». Όπως είπε, οι Έλληνες δεν δημιούργησαν δομικά και μόνιμα θέσεις εργασίας με τα χρήματα που έπαιρναν, ούτως ή άλλως πάντα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και τώρα έπεσαν από την αιώρα και πρέπει επιτέλους να σηκωθούν.

Οικονομία

Συναντήσεις με τους υπουργούς Ανάπτυξης, Υγείας και Τουρισμού θα έχει σήμερα Τρίτη ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της ΕΕ για την Ελλάδα (Task Force) Χορστ Ράιχενμπαχ. Στις συναντήσεις αναμένεται να εξετασθούν θέματα σχετικά με το ΕΣΠΑ, τα συγχρηματοδοτούμενα έργα, την απελευθέρωση επαγγελμάτων και υπηρεσιών, η απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων, η μείωση των τιμών φαρμάκων, οι αλλαγές στη διοίκηση των νοσοκομείων, ζητήματα χρηματοδότησης των τουριστικών επιχειρήσεων, αλλά και ευρύτερα θέματα σχετικά με τη διευκόλυνση επιχειρήσεων.
   
Την εκτίμηση ότι ο διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα για τα εργασιακά θα ολοκληρωθούν σήμερα, Τρίτη, ή το αργότερο αύριο, Τετάρτη, εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου. Η ελληνική πλευρά έχει επιβάλει τη διατήρηση των τριετιών στον κατώτατο μισθό, ωστόσο έχει υπαναχωρήσει στο θέμα των αποζημιώσεων απόλυσης και στον περιορισμό του χρόνου προειδοποίησης στους 3 μήνες κατ' ανώτατο όριο, από τους 6 σήμερα.
   
Στις χώρες που κατέγραψαν την μεγαλύτερη πρόοδο στη βελτίωση των συνθηκών για τις επιχειρήσεις συμπεριέλαβε η Παγκόσμια Τράπεζα την Ελλάδα στην έκθεση «Doing Business 2013» που έδωσε σήμερα, Τρίτη, στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με την έκθεση του διεθνούς οργανισμού τα εμπόδια για το «επιχειρείν» παραμένουν, ωστόσο η χώρα είναι μέσα στα 10 κράτη που κατέγραψαν το 2012 τη μεγαλύτερη βελτίωση αναφορικά με τις επιχειρηματικές συνθήκες. Η Ελλάδα κατατάσσεται πλέον στην 78η θέση σε σύνολο 185 κρατών , ενώ τον προηγούμενο χρόνο βρισκόταν στην 89η θέση.

Αθλητισμός

Aναχώρησε το πρωί της Τρίτης ο Ολυμπιακός για Γαλλία, εν όψει της αναμέτρησης με τη Μονπελιέ για την 3η αγωνιστική του Champions League. Δηλώσεις από πλευράς παικτών έκανε ο Ράφικ Τζιμπούρ, ο οποίος χαρακτήρισε το ματς είναι τελικό, καθώς οι παίκτες σκέφτονται τη συνέχεια της ομάδας στη διοργάνωση. Συμπλήρωσε επίσης, πως θα κάνουν τα πάντα για τον σκοπό αυτό.
   
Μήνυση σε βάρος των μεγαλομετόχων της ΠΑΕ, Νίκο Νοτιά και Πέτρο Παππά και στους Σταύρο Αδαμίδη και Νίκο Θανόπουλο που διετέλεσαν πρόεδροι της ομάδας για απιστία σε βαθμό κακουργήματος κατέθεσε ο Γιώργος Κιντής. Υποστηρίζει μάλιστα οτι έχουν «εξαφανιστεί» 5 εκατομμύρια ευρώ από την εταιρεία, ενώ μεταξύ των μαρτύρων βρίσκεται και ο Ντέμης Νικολαΐδης.
   
Σεβίλη από το... πρόσφατο παρελθόν θύμισε η ομάδα της Ανδαλουσίας στην αναμέτρηση που έριξε την αυλαία της 8ης αγωνιστικής της Primera Division και στην οποία επικράτησε με 3-2 απέναντι στη Μαγιόρκα. Ο Μπίγκας στο 26’ έκανε το 0-1, ο Νεγκρέδο στο 29’ ισοφάρισε, ο Εμεντ στο 30’ έκανε το 1-2, με τους Νεγκρέδο στο 56’ και Σισίνιο στο 74’ να κάνουν την «ανατροπή» για τους δυο φορές κυπελλούχους UEFA που «έπιασαν» τη Ρεάλ στην 4η θέση του βαθμολογικού πίνακα.



Δεν υπάρχουν σχόλια: