04 Οκτωβρίου, 2012

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

Την αύξηση του φόρου όλων των κατηγοριών εισοδήματος, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Βίκτορ Γκασπάρ. Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει τη μείωση των εισοδηματικών κατηγοριών από οκτώ σε πέντε και την επιβολή έκτακτης εισφοράς 4% σε όλα τα εισοδήματα. Μετά τις έντονες αντιδράσεις και τις μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις στη χώρα τον Σεπτέμβριο, αποσύρθηκε η δυσανάλογη αύξησης της ασφαλιστικής εισφοράς των εργαζόμενων.

Εν τω μεταξύ, η Λισαβόνα προχώρησε την Τετάρτη  στην ανταλλαγή κρατικών ομολόγων συνολικής αξίας 3,76 δισ. ευρώ. Με αυτή την ανταλλαγή ομολόγων, συρρικνώθηκε το χρέος που η Πορτογαλία έπρεπε να αποπληρώσει στο τέλος του Σεπτεμβρίου του 2013, αναφέρουν πηγές της κεντρικής τράπεζας στη Λισαβόνα. Ωστόσο, δεν ήταν δυνατή η ανταλλαγή ποσοστού ανώτερου του 40% των πορτογαλικών ομολόγων που έληγαν το Σεπτέμβριο του 2013, κατά τις ίδιες πηγές.

Τα 10ετή πορτογαλικά ομόλογα έχουν απόδοση σχεδόν 9%, ένα απαγορευτικό κόστος δανεισμού. Σήμερα παρέλυσε το σιδηροδρομικό δίκτυο στη Λισαβόνα και το Πόρτο εξαιτίας απεργιακής κινητοποίησης, ενώ την ίδια ώρα ο πορτογαλικός Τύπος καλεί τους δανειστές της χώρας να χαλαρώσουν τους όρους του μνημονίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: