30 Οκτωβρίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Την τελευταία του πνοή άφησε λίγο μετά τα μεσάνυχτα σε ηλικία 78 ετών ο πατέρας του Αλέξη Τσίπρα, Παύλος. Η κηδεία του θα γίνει στις 4 το μεσημέρι στον Διόνυσο.
   
Παρατείνεται η αγωνία στους κόλπους του Μεγάρου Μαξίμου για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα που έχει προκύψει με την άρνηση της ΔΗΜΑΡ να ψηφίσει το σκέλος των μέτρων για τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις. Με δεδομένο ότι η ημερομηνία-«κλειδί» για την ελληνική υπόθεση είναι η 12η Νοεμβρίου, η κυβέρνηση προχωρά στην κατάθεση των μέτρων στη Βουλή στις 5 Νοεμβρίου. Μέχρι τότε, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναμένει αλλαγή στάσης από τον Φ.Κουβέλη. Κρίσιμη θεωρείται και η συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ το πρωί.

Νέα τροπή φαίνεται πως παίρνει η υπόθεση της διαρροής απόρρητων εγγράφων από το υπουργείο Οικονομικών. Αρχικά εμφανίστηκε ως επίθεση των Anonymous στα ψηφιακά αρχεία. Ωστόσο, διαπιστώθηκε πως οι υπολογιστές από τους οποίους εκλάπησαν τα συγκεκριμένα αρχεία δεν ήταν συνδεδεμένοι στο Διαδίκτυο. Οι Αρχές τώρα εξετάζουν το ενδεχόμενο να υπάρχει ένα οργανωμένο κύκλωμα υποκλοπής που δρα στο εσωτερικό του υπουργείου Οικονομικών
  
 Μια παρέα ανδρών παίζει τάβλι, κάποιοι άλλοι μαζεμένοι γύρω από ένα τραπέζι συζητούν χαμηλόφωνα, άλλοι χαμογελούν και άλλοι καπνίζουν χαμένοι στις σκέψεις τους. Όλοι τους είναι άστεγοι και έχουν βρει καταφύγιο στον ξενώνα φιλοξενίας της «Κλίμακας» στον Κεραμεικό. Η Άντα Αλαμάνου, υπεύθυνη του προγράμματος στήριξης αστέγων της οργάνωσης εξηγεί γιατί η ελληνική κοινωνία δεν ήταν προετοιμασμένη για αυτό το φαινόμενο και παρουσιάζει πολιτικές πρόληψης και αντιμετώπισης του προβλήματος.
   
Από 3% έως 12% θα είναι η νέα εισφορά που θα επιβληθεί από 1η Ιανουαρίου του 2013 στις συντάξεις που ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ. Το ποσό του εφάπαξ αναμένεται να μειωθεί από 1,94% έως 83% ανάλογα με το Ταμείο. Η αύξηση των ετών συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη θα γίνει άπαξ το 2013. Οι χαμένοι του νέου μέτρου θα είναι, μεταξύ άλλων, όσοι δεν έχουν προλάβει να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Κόσμος

 H Σάντι έχει πλημμυρίσει τη Νέα Υόρκη, νεκρώνοντας την πόλη που δεν κοιμάται ποτέ και έχοντας προηγουμένως στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους στην Καραϊβική αλλά φαίνεται πως, από... φωτογραφική άποψη, παραμένει μία βαρετή καταιγίδα: Δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς το πώς τόσες φωτογραφίες που είτε είναι από προηγούμενα περιστατικά είτε είναι απλώς «καλλιτεχνική απεικόνιση» της καταιγίδας έχουν διαδοθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
   
Σκληρή κριτική στην περίφημη γιορτή του Halloween (κορυφώνεται στις 31 Οκτωβρίου) ασκεί η πολωνική καθολική εκκλησία, θεωρώντας ότι επιχειρεί να βυθίσει τη νεολαία σε έναν κόσμο «σκοτεινό με βαμπίρ, σατανάδες και δαίμονες στο όνομα της διασκέδασης». Η εξαιρετικά δημοφιλής στον δυτικό κόσμο γιορτή έχει σαν πρωταγωνιστές της τα μικρά παιδιά, τα οποία μεταμφιεσμένα σε κάτι τρομακτικό γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι, θέτοντας το εξής ερώτημα: trick or treat (σκανταλιά ή κέρασμα).
   
Με βενζίνη περιέλουσαν τέσσερις άνδρες Βολιβιανό δημοσιογράφο εισβάλλοντας σε ραδιοφωνικό στούντιο την ώρα που έκανε εκπομπή πριν του βαλούν φωτιά. Ο Φερνάντο Βιντάλ, που σύμφωνα με τους συγγενείς του έκανε έρευνα για λαθρεμπόρους στη νότια Βολιβία, υπέστη εγκαύματα στο πρόσωπο, τα χέρια και το στήθος του.
   
Φονικό και καταστροφικό ήταν το πέρασμα του κυκλώνα Σάντι από την ανατολική ακτή των ΗΠΑ, αφού τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τους σφοδρούς ανέμους και τις πλημμύρες. Πόλη-«φάντασμα» για αρκετές ώρες η Νέα Υόρκη, όπου, πάντως, τα νερά έχουν αρχίσει να υποχωρούν, όπως ανακοίνωσε τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα) ο δήμαρχος Μάικλ Μπλουμπεργκ. Παρέλυσαν οι συγκοινωνίες, πλημμυρισμένο μεγάλο τμήμα μέρος της πόλης, χιλιάδες κόσμου χωρίς ηλεκτρικό. Σε επιφυλακή μονάδα πυρηνικής ενέργειας στο Νιου Τζέρσεϊ.Δείτε ζωντανή εικόνα...
   
Δύο εκδοτικοί κολοσσοί, ο Penguin και ο Random House, ενώνουν τις δυνάμεις τους σε έναν νέο εκδοτικό οργανισμό με την επωνυμία Penguin Random House, επιβεβαίωσαν οι Pearson και Bertelsmann που κατέχουν τους οίκους. Οι ραγδαίες αλλαγές στην εκδοτική βιομηχανία και η στροφή από το έντυπο στο ηλεκτρονικό βιβλίο με τις προκλήσεις που θέτει και τα νέα κεφάλαια που απαιτεί είναι το κίνητρο για την ένωση, όπως προκύπτει από ανακοίνωση των δύο ομίλων.

Οικονομία

 Επιφυλάξεις ότι το μακροοικονομικό σενάριο βάσει του οποίου έχει καταρτιστεί ο Προϋπολογισμός 2013 ενδεχομένως να αποδειχθεί μη ρεαλιστικό διατυπώνουν ατύπως στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο Προϋπολογισμός 2013 που θα κατατεθεί εντός των ημερών στη Βουλή προβλέπει για το επόμενο έτος ύφεση 4,2% το 2013. Είναι ενδεικτικό πως η Κυβέρνηση αναμένει ότι η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου ύψους 3,5 δισ. ευρώ το 2013 θα έχει θετική επίδραση 0,7% στο ΑΕΠ. Έτσι, παρεμβάσεις σαν και αυτή εκτιμάται πως θα περιορίσουν στο 4,2% την υποχώρηση του ΑΕΠ το επόμενο έτος.
   
Η κυβέρνηση υπολογίζει πλέον το χρηματοδοτικό κενό από την επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής στα 25 δισ. ευρώ, ποσό που προκύπτει μάλιστα υπό την παραδοχή ότι έως το 2016 τα έσοδα από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων θα ανέλθουν σε 10 δισ. ευρώ. Εάν αυτό δεν καταστεί δυνατόν τότε η «τρύπα» χρηματοδότησης θα αυξηθεί.
   
Νέα μέτρα τόνωσης της οικονομίας αποφάσισε η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ), η οποία ανακοίνωσε νέο πρόγραμμα παροχής απεριόριστων δανείων με χαμηλά επιτόκια σε εμπορικές τράπεζες, προκειμένου οι τελευταίες να ενισχύσουν τις δανειοδοτήσεις τους. Η νέα πράξη νομισματική πολιτικής έρχεται, καθώς η Κεντρική Τράπεζα υποβάθμισε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη μέχρι το Μάρτιο του 2013, λέγοντας ότι αναμένει πλέον ρυθμό ανάπτυξης 1,5%, σε σχέση με 2,2% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.

Αθλητισμός

Για υπεροψία και έλλειψη σεβασμού από πλευράς Ολυμπιακού στο ματς με τον Άρη (2-2) έκανε λόγο ο τεχνικός των «ερυθρολεύκων», Λεονάρντο Ζαρντίμ. Ο Πορτογάλος προπονητής ήταν πολύ προβληματισμένος στα αποδυτήρια του Ολυμπιακού σε σημείο που έκρινε σκόπιμο να μην πει το παραμικρό για το παιχνίδι με τον Άρη στους ποδοσφαιριστές του.
   
Στην έλλειψη συγκέντρωσης απέδωσαν οι παίκτες του Ολυμπιακού το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός δεν έφυγε νικητής από το «Βικελίδης» και όπως τόνισε ο Γιάννης Μανιάτης το μυαλό τους είχε μείνει στο Μονπελιέ και τον αγώνα με την ομώνυμη γαλλική ομάδα για το Champions League. Από πλευράς Άρη, ο Νίκος Ψυχογιός «χρεώθηκε» το πέναλτι στο σουτ του Μασάδο, ωστόσο ο ίδιος υποστηρίζει πως το «χέρι» ήταν ακούσιο.
   
Στο Χαριλάου χάθηκε το απόλυτο για τον Ολυμπιακό. Οι «ερυθρόλευκοι» αναδείχθηκαν ισόπαλοι 2-2 με τον Άρη, ο οποίος προηγήθηκε δύο φορές με τους Παπαστεριανό (3’) και Αγκάνθο (81’), όμως οι Αμπντούν (9’) με πέναλτι και Χολέμπας (82’) έφεραν την αναμέτρηση στα ίσια. «Μοιραίος» του αγώνα ο Μήτρογλου, ο οποίος σπατάλησε δύο σπουδαίες ευκαιρίες, ενώ οι γηπεδούχοι τελείωσαν με δέκα λόγω αποβολής του Ψυχογιού (81’).



Δεν υπάρχουν σχόλια: