18 Οκτωβρίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

 Σε θρίλερ έχει μετατραπεί η υπόθεση απαγωγής ενός 25χρονου από την Καλλιθέα, ο οποίος απήχθη στις αρχές Αυγούστου από σπείρα επτά ατόμων, τα οποία έχουν συλληφθεί, αλλά ο ο 25χρονος παραμένει άφαντος. Ο «εγκέφαλος» της σπείρας, που είναι ένας 72χρονος οικογενειακός φίλος, μαζί με τα υπόλοιπα έξι άτομα θα οδηγηθούν την Τετάρτη στον ανακριτή. Ωστόσο, δεν έχουν δώσει καμία πληροφορία για το που βρίσκεται το 25χρονος νεαρός.
  
 Αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα βγει από την κρίση και από τον «πιο αδύναμο κρίκο» θα μετατραπεί σε «ακρογωνιαίο λίθο» της Ευρώπης εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Βουκουρέστι. «Στην Ελλάδα πετύχαμε κάποια... ρεκόρ Γκίνες τελευταία» ανέφερε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι έχουν γίνει πολλά, αλλά «έχουμε ακόμα μακρύ δρόμο μπροστά μας». Δίνοντας έμφαση στην ανάγκη να εκφραστεί η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, τόνισε: «Όλοι είμαστε αντιμέτωποι με σοβαρές προκλήσεις και μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε καλύτερα μαζί».
   
Mετ' εμποδίων θα πραγματοποιηθούν οι μετακινήσεις των πολιτών σήμερα, Πέμπτη, καθώς οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ. Διαβάστε αναλυτικά πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ, αλλά και τα ταξί στο Λεκανοπέδιο της Αττικής και στη Θεσσαλονίκη.
   
Πριν από ενάμιση χρόνο η Ξένια Παπασταύρου, ήδη εθελόντρια στο Ίδρυμα Τράπεζα Τροφίμων, έχοντας γευματίσει με την οικογένεια της σε μία συνηθισμένη ελληνική ταβέρνα, παρατήρησε τις μεγάλες ποσότητες φρέσκου φαγητού που θα κατέληγαν στα σκουπίδια. Κι έτσι γεννήθηκε η ιδέα για το «Μπορούμε», μια αστική μη κερδοσκοπική οργάνωση με κύριο στόχο την καταπολέμηση της σπατάλης φρέσκου φαγητού.

Ο Φρανσουά Ολάντ ξεκαθάρισε ότι το θέμα της Ελλάδας, «που έχει κάνει τόσες προσπάθειες», πρέπει να κλείσει οριστικά, για να συνεχίσει: «Δεν μπορούμε για το καλό όλων, να καταδικάσουμε σε ισόβια δεσμά λαούς που έχουν κάνει σημαντικές θυσίες, χωρίς κάποια στιγμή να έχουν δει κάποιο αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών τους. Σήμερα, η απειλή της ύφεσης είναι εξίσου σημαντική με την απειλή του χρέους».

Κόσμος

 Στους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατέληξε η ΕΕ για το ποιος θα παραλάβει το Νόμπελ Ειρήνης, μία εβδομάδα μετά την απονομή του βραβείο από τη νορβηγική επιτροπή.
   
Η ομιλία της Αυστραλής πρωθυπουργού Τζούλια Γκίλαρντ από το βήμα του Κοινοβουλίου την περασμένη εβδομάδα έδωσε το έναυσμα για να τροποποιηθεί ο ορισμός της λέξης «μισογύνης». Η Γκίλαρντ, μιλώντας σε έντονο ύφος κατά του σεξισμού, επιτέθηκε στους Συντηρητικούς της αντιπολίτευσης, χαρακτηρίζοντας τον ηγέτη τους Τόνι Άμποτ ως «μισογύνη». Από εκείνη την ημέρα, η ομιλία της κάνει θραύση στο Διαδίκτυο.
   
Μπορεί η Γερμανία να είναι μία από τις χώρες με υψηλά ποσοστά ανάπτυξης και να μην την έχει αγγίξει η ύφεση που πλήττει πολλές χώρες της Ευρωζώνης, εντούτοις στοιχεία που παρουσιάστηκαν πρόσφατα για το βιωτικό επίπεδο των πολιτών κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι: 12,9 εκατ. άνθρωποι είναι φτωχοί ή αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο να ολισθήσουν στη φτώχεια, ενώ το 15,8% ζει με χαμηλούς μισθούς που σημαίνει ότι νοικιάζει φθηνά διαμερίσματα και επιβιώνει με στοιχειώδη τρόφιμα. Αύξηση της φτώχειας, με «θύματα» κυρίως συνταξιούχους και γυναίκες, δείχνουν τα στοιχεία και στην Ιταλία.
   
Την απασχόληση 14χρονων παιδιών στο εργοστάσιό της παραδέχτηκε ο όμιλος Foxconn στην Κίνα που παράγει τα i-phone και τα i-pad για την εταιρεία Apple. Η εταιρεία είπε ότι μερικοί μαθητές που πήραν μέρος στο πρόγραμμα πρακτικής άσκησης το καλοκαίρι ήταν κάτω από το ελάχιστο όριο ηλικίας που προβλέπει η εργατική νομοθεσία στην Κίνα, δηλαδή τα 16 έτη. Μάλιστα, η Foxconn ανακοίνωσε ότι διεξάγεται ήδη εσωτερική έρευνα προκειμένου να διαπιστώσει πώς 14χρονα παιδιά κατέληξαν να δουλεύουν στο εργοστάσιο.
   
Συνελήφθη ένας 21χρονος, υπήκοος Μπαγκλαντές, που προσπάθησε να πυροδοτήσει -ψεύτικη, λόγω της παρέμβασης του FBI- βόμβα στο κτίριο της Fed στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές. Ο 21χρονος, όπως υποστηρίζουν οι αμερικανικές αρχές, επιδίωξε να έρθει σε επαφή με την Αλ Κάιντα αλλά εντοπίστηκε από το FBI, το οποίο και ήρθε σε επαφή μαζί δήθεν ως «συνεργάτης» και τον είχε συνεχώς υπό παρακολούθηση.

Οικονομία

 Την ηλεκτρονική εφαρμογή που θα επιτρέψει την επιστροφή φόρου για αγορές πετρελαίου θέρμανσης και στην οποία καταγράφονται οι ένοικοι ή ιδιοκτήτες διαμερισμάτων πολυκατοικιών και τα χιλιοστά επιβάρυνσης του κάθε διαμερίσματος επί των κοινοχρήστων ενεργοποίησε χθες Τετάρτη η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων.
   
Δύο χρόνια παραπάνω στην Ελλάδα για την τήρηση των στόχων της θα ήταν «διαχειρίσιμη» επιλογή, ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουτλς. Ο Σουλτς κάλεσε τη Σύνοδο Κορυφής να δώσει ένα θετικό μήνυμα προς την Ελλάδα, τονίζοντας πως η χώρα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη.
   
Ελέγχους σε φορείς του Δημοσίου που εμφανίζονται να έχουν απλήρωτες υποχρεώσεις θα διενεργήσουν κλιμάκια του υπουργείου Οικονομικών. Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα συγκροτήθηκαν κλιμάκια ελέγχου τα οποία θα ελέγξουν 51 δημόσιους φορείς προκειμένου να διαπιστώσουν εάν ακολουθούνται οι οδηγίες που έχουν δοθεί για την τήρηση του Προϋπολογισμού και την έγκαιρη εξόφληση οφειλών.

Αθλητισμός

 Αισιοδοξία υπάρχει στον Ολυμπιακό σε ότι αφορά τον τραυματισμό του Σιόβα στον αγώνα της Εθνικής με τη Σλοβακία. Οι εξετάσεις έδειξαν ότι έχει υποστεί θλάση ελαφριάς μορφής, με τους γιατρούς των Ερυθρολεύκων να αποφεύγουν να πουν πόσες ημέρες θα απουσιάσει.
   
Ο αγώνας της Πολωνίας με την Αγγλία αναβλήθηκε το βράδυ της Τρίτης λόγω ισχυρής βροχής και το ματς έγινε τελικά την Τετάρτη με τους Άγγλους να τη... γλιτώνουν με ισοπαλία χάρη σε γκολ του Ρούνι και στις πολύ καλή εμφάνιση του τερματοφύλακά τους, Χαρτ.
   
Χαρούμενος και περήφανος για τις 100 συμμετοχές του με τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα της UEFA ο Κώστας Κατσουράνης, ο οποίος μπήκε στο... κλαμπ των κατοστάρηδων στην εκτός έδρας νίκη της γαλανόλευκης απέναντι στην Σλοβακία. Εν τω μεταξύ, στην πτήση της επιστροφής, οι άνθρωποι της ΕΠΟ μαζί με το τεχνικό τιμ, εμφάνισαν μια τούρτα για τον αρχηγό της Εθνικής.



Δεν υπάρχουν σχόλια: