29 Οκτωβρίου, 2012

ΦΩΣ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΤΟΥΝΕΛ ΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΚΕΠΕ - ΑΣΦΥΞΙΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


Μόνο βραχυχρόνια εκτιμά το ΚΕΠΕ ότι θα είναι η επίπτωση των νέων δημοσιονομικών μέτρων στη πραγματική οικονομία, προβλέποντας μάλιστα ότι η ύφεση θα είναι μικρότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, τόσο φέτος όσο και την επόμενη χρονιά.

Ειδικότερα, πηγαίνοντας καλύτερα από τις τελευταίες προβλέψεις το τρίτο τρίμηνο του έτους, εκτιμάται πλέον ότι η ύφεση θα διαμορφωθεί στο 6,1% αντί 6,7%, ενώ για το 2013 προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στο 4,5%, με τη 1 μονάδα να οφείλεται στα νέα μέτρα. Μόλις πρόσφατα, πάντως, σε εκτενή της ανάλυση η Goldman Sachs υποστήριξε, πάντως, ότι τα μέτρα για το 2013, ύψους 9,2 δισ ευρώ, θα επιβαρύνουν ισόποσα το ΑΕΠ της χώρας, δηλαδή θα το "ψαλιδίσουν" αναλόγως, κάτι που σημαίνει ότι η επίπτωση θα είναι 4,5 μονάδες του ΑΕΠ.

Από την έρευνα του ΚΕΠΕ δεν λείπουν, πάντως, οι αιχμές. Συγκεκριμένα επισημαίνει ότι η συνεχής συρρίκνωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων δεν συμβάλλει στην ανάκτηση της αναπτυξιακής ορμής, σχολιάζοντας το ότι ο Κρατικός Προϋπολογισμός συγκρατείται εντός των στόχων κυρίως λόγω του ότι οι δαπάνες του ΠΔΕ είναι μειωμένες κατά περίπου 2 δισ ευρώ σε σχέση με το στόχο. Επιπλέον, εκτιμά ότι η κτηματαγορά θα αργήσει να βγει από τη κρίση και παρατηρεί ότι ως αποτέλεσμα της κρίσης και των μέτρων που έχουν ληφθεί, αυξάνεται η απασχόληση στις ηλικίες 50- 64 ετών και μειώνεται δραματικά στις μικρότερες.

Σημάδια αισιοδοξίας βλέπει σε Έκθεση της και η ALPHA BANK, αναλύοντας κυρίως τα στοιχεία της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας. Το πιο θετικό σημάδι είναι η ένδειξη για υποχώρηση του Ελλείμματος Ισοζυγίου Πληρωμών στο 3,5% του ΑΕΠ από 8,8% πέρσι, ενώ σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας δημιουργεί αισιοδοξία η άνοδος κατά 22 βαθμίδες στη κλίμακα ανταγωνιστικότητας και η αύξηση των εξαγωγών στο 11% του ΑΕΠ από 6,6% στη αρχή της κρίσης.

Την ίδια ώρα, πάντως, η αγορά εμφανίζει εικόνα "ασφυξίας", προσδοκώντας ότι η έγκαιρη εκταμίευση της επόμενης δόσης και πολύ περισσότερο η απρόσκοπτη συνέχιση της χρηματοδότησης, κατ' αρχήν θα άρει το κλίμα αβεβαιότητας και εν συνεχεία θα βοηθήσει στην αποκατάσταση των επιπέδων ρευστότητας. Μέσα σε μόλις έναν χρόνο τα υπόλοιπα των δανείων στο σύνολο της οικονομίας υποχώρησαν κατά 21,1 δισ ευρώ δηλαδή κατά 4,5%. Στις επιχειρήσεις η "βουτιά" είναι της τάξης των 12,3 δισ ευρώ και ειδικότερα 3 δισ ευρώ στο εμπόριο, 1,9 δισ ευρώ στη βιομηχανία, 1 δισ ευρώ στις κατασκευές. Στα νοικοκυριά η υποχώρηση είναι περίπου 7 δισ ευρώ και ειδικότερα 4 δισ ευρώ από τα στεγαστικά δάνεια και 3 δισ ευρώ από τα καταναλωτικά!

Δεν υπάρχουν σχόλια: