14 Οκτωβρίου, 2012

ΛΑΜΠΡΟ ΠΟΛΥΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΞΑΡΧΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

Πολυαρχιερατικό συλλείτουργο και Δοξολογία για την επέτειο της ενάρξεως του Μακεδονικού Αγώνα και της συμπλήρωσης των 100 ετών από την απελευθέρωση της πόλης της Θεσσαλονίκης τελέστηκε το πρωί της Κυριακής στην βασιλική του Αγίου Δημητρίου της Θεσσαλονίκης προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου και με την συμμετοχή των Μητροπολιτών Θεσσαλονίκης Ανθίμου,  Μιλήτου Αποστόλου, Φλωρίνης Θεοκλήτου, Σερρών Θεολόγου,  Σιδηροκάστρου Μακαρίου, Νεαπόλεως Βαρνάβα , Δράμας Παύλου, Λαγκαδά Ιωάννη – ο οποίος  χοροστάτησε στον Όρθρο  και των Επισκόπων Θεουπόλεως Παντελεήμονος και Θερμών Δημητρίου.

Με αφορμή την επέτειο των 100 ετών από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης μεταφέρθηκε προς ευλογία του πιστού λαού η εφέστιος εικόνα της Παναγίας "Άξιον Εστί" από το Άγιον Όρος. Στον ιστορικό βυζαντινό Ναό παρέστησαν εκπρόσωποι της Ιεράς Κοινότητας με επικεφαλής τον Πρωτοεπιστάτη Γέροντα Μάξιμο Ιβηρίτη καθώς και πολλοί Αγιορείτες πατέρες. Μεταξύ των εκπροσώπων της Πολιτείας παρέστη ο πολιτικός διοικητής Αγίου Όρους Αρίστος Κασμίρογλου.

Ο Μακαριώτατος στην ομιλία του αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα του Μακεδονικού αγώνα, τονίζοντας ότι "από τότε υπήρξαν ξένοι εταίροι που ήθελαν να σκέφτονται για εμάς, να αποφασίζουν για εμάς, για το πώς θα διοικηθεί αυτός ο τόπος." Ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για την βαβυλώνια αιχμαλωσία της Εκκλησίας, αναφέροντας ένα παράδειγμα: "Επί 80 ολόκληρα χρόνια δεν μπορούσε η Εκκλησία να συνέλθει σε Σώμα για να αποφασίσει για τα θέματά της! Γι΄αυτό να διαβάσουν όλοι γιατί υπήρξε αυτή η σιωπή της Εκκλησίας τόσες δεκαετίες. Θα δουν ότι χωρίς την άδεια της πολιτείας δεν μπορούσε να συνέλθει''.

"Σήμερα στην περίοδο της κρίσης της πατρίδας μας, είναι μεγαλύτερη από κάθε φορά η ανάγκη για συνεργασία Εκκλησίας και Πολιτείας. Δεν υπάρχουν περιθώρια, ούτε χρόνος, ούτε και ευκαιρίες πολλές." "Η Εκκλησία στάθηκε πλάι στον λαό πάντοτε. Στέκεται και θα στέκεται μέχρι τέλους με όλες της τις δυνάμεις", πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος. Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας αναφέρθηκε και στους ξένους εταίρους, τονίζοντας ότι "μας χρειάζονται και οι φίλοι και οι ξένοι εταίροι. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι εταίροι θα λύνουν τα προβλήματα όπως αυτοί θέλουν. Θα κοιτάνε το συμφέρον τους και σαν βαρίδι στο τέλος θα έχουν και το μέλλον το δικό μας".

Κλείνοντας ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε: "Αν εμείς όλοι ενωμένοι εξαντλήσουμε τις δυνατότητες που μας δίνει αυτός ο τόπος και πιο συγκεκριμένα βοηθηθεί η Εκκλησία, αλλά και όλοι μαζί προσπαθήσουμε θα είναι το μεγαλύτερο μνημόσυνο, θα είναι η μεγαλύτερη τιμή για τους Πατέρες εκείνους που χάθηκαν, που πολέμησαν και έδωσαν τη ζωή τους δια μέσου των αιώνων".

Από την πλευρά του ο Σεβ. Μητροπολίτης Άνθιμος, τόνισε: «Να ευχαριστήσουμε τον Άγιο Θεό, διότι μας αξίωσε αυτές τις ημέρες να έχουμε αυτές τις πνευματικές χαρές.» Ενώ πρόσθεσε: «Θέλω να ευχαριστήσω τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, ο οποίος ήρθε από την Αθήνα ειδικώς για τις τελετές εδώ στην Θεσσαλονίκη. Επίσης να τον ευχαριστήσω για όλα όσα μας είπε σήμερα, αλλά και όσα μας συμβούλευσε».

Μετά το λαμπρό συλλείτουργο ξεκίνησαν οι εργασίες του Συνεδρίου που συνδιοργανώνουν το Ίδρυμα Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού και η Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης, με θέμα: «ΕΚΚΛΗΣΙΑ-ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΕΛΛΑΔΑ: τρεις ταυτόσημοι αιώνιαι αξίαι και οντότητες», στην αίθουσα τελετών της Ι.Μ. Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: