11 Οκτωβρίου, 2012

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ: ΓΚΑΦΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗ Η ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ;


Σε μια… συμβολική αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος στο Αιγαίο, όπως αυτά απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις, προχώρησε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών κ. Αχμέτ Νταβούτογλου κατά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκη. Την αφορμή έλαβε από την εθιμοτυπική κίνηση του τελευταίου να του δωρίσει ένα αντίγραφο μικρού κυκλαδίτικου καραβιού «που μπορεί να κινείται με ελευθερία στο Αιγαίο μας», όπως του είπε. Εκμεταλλευόμενος την ευκαιρία ο τούρκος ΥΠΕΞ του απάντησε: «Σας ευχαριστώ για το δώρο σας που έχει συμβολικό νόημα. Εμείς πάντοτε επιθυμούμε το Αιγαίο ως θάλασσα φιλίας και συνεργασίας να είναι πάντοτε ελεύθερο».

Διευκρινίσεις από το γραφείο του κ. Μεϊμαράκη

Σχετικά με το ζήτημα που ανέκυψε με τις δηλώσεις του τούρκου υπουργού δόθηκαν διευκρινίσεις από το γραφείο του κ. Μεΐμαράκη.  Σύμφωνα με αυτές δεν αποδόθηκαν σωστά από τον τούρκο μεταφραστή, που συνόδευε τον κ. Νταβούτογλου, οι δηλώσεις σε ό,τι αφορά την αναφορά του στο Αιγαίο. Η ακριβής δήλωση του Τούρκου υπουργού είχε ως εξής: «Επιθυμούμε το Αιγαίο, ως μία θάλασσα ειρήνης και φιλίας, να είναι ανοικτό σε κάθε είδους συνεργασία».

Το γραφείο του προέδρου της Βουλής, ύστερα από όσα φέρεται να αποδόθηκαν στον κ. Νταβούτογλου, έστειλε την ηχογραφημένη συνομιλία που είχαν οι δύο άνδρες στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να γίνει ακριβής μετάφραση.

Εμπέδωση θετικού κλίματος

Νωρίτερα, ο κ. Μεϊμαράκης είχε θέσει ως προϋπόθεση για την εμπέδωση ενός θετικού κλίματος σε θεσμικό επίπεδο μεταξύ των κοινοβουλίων των δυο χωρών την άρση κάποιων εμποδίων όπως το casus belli που έχει κηρύξει η Τουρκία έναντι της Ελλάδος σε περίπτωση που εκείνη προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια, δικαίωμα που απορρέει από την Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.

«Κατά τη γνώμη μου απαιτούνται κάποιες προϋποθέσεις προκειμένου να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες για να προχωρήσουμε σε περαιτέρω συνεννοήσεις μεταξύ των κοινοβουλίων», δήλωσε ο κ. Μεϊμαράκης ενώπιον των τηλεοπτικών καμερών, ενώ σύμφωνα με πηγές της Βουλής το θέμα του casus belli το έθεσε ευθέως και στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον τούρκο αξιωματούχο.

Η αναφορά ωστόσο του κ. Νταβούτογλου προκάλεσε συζητήσεις, αλλά και σχόλια βουλευτών για τον όλο χειρισμό από την πλευρά του κ. Μεϊμαράκη, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Δ. Αβραμόπουλο.

Σύμφωνα με κύκλους του, άλλωστε, «ο Πρόεδρος της Βουλής δεν ανακατεύεται στις διπλωματικές και διακρατικές σχέσεις μεταξύ των χωρών» και ότι το μόνο που έπραξε ήταν να θέσει, βάσει της θεσμικής ιδιότητάς του, τις προϋποθέσεις ώστε να υπάρξει ουσιαστική προσέγγιση ανάμεσα στα δυο κοινοβούλια. Και υπενθύμιζαν ότι εμπιστεύεται τους χειρισμούς του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

Οι δηλώσεις

Οπως είπε, εξάλλου, ο κ. Μεϊμαράκης υποδεχόμενος τον κ. Νταβούτογλου, «η Ελλάδα είναι μια φιλειρηνική χώρα, που θέλει να έχει φιλικές, ειρηνικές και καλές σχέσεις γειτονίας με όλους τους γείτονές της και γι’ αυτό ακριβώς προσπαθούμε, με ειλικρινή διάλογο με την Τουρκία, να καλυτερεύσουμε τις σχέσεις μας».

«Απαιτείται η επικοινωνία μεταξύ μας ακριβώς για να μπορούμε να εμπεδώσουμε αυτό το κλίμα και στους λαούς μας, αλλά και για να στείλουμε ένα μήνυμα σε όλο τον κόσμο. Ένα μήνυμα που θα λέει ότι παρ’ όλες τις διαφορές μας μπορούμε να συζητάμε και να προσπαθούμε να τις επιλύσουμε ειρηνικά και μέσα από τους Διεθνείς Οργανισμούς», πρόσθεσε, ενώ εξέφρασε την χαρά του για την «νέα οπτική στην προσέγγιση μεταξύ των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας».

«Πιστεύω ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας– Τουρκίας μπορεί να συζητήσει προβλήματα και να ωριμάσει προτάσεις που θα εγκρίνουν οι δύο κυβερνήσεις». Βέβαια, σημείωσε ότι«έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας, αλλά οι κυβερνήσεις μας έχουν δείξει ότι μπορούν να ανεβαίνουν ανηφόρες».

Οσον αφορά την διακοινοβουλευτική συνεργασία ανέφερε: «Πρέπει να σας πω ότι από όλα τα κόμματα υπάρχει η διάθεση για συνεργασία με την τουρκική εθνοσυνέλευση, ενώ υπάρχουν ατομικές επαφές των βουλευτών σε οργανισμούς όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης καθώς και σε άλλους».

«Φαίνεται ότι υπάρχει διάθεση από τις δυο πλευρές αυτό να γίνει πιο συγκροτημένα, πιο θεσμικά», σημείωσε, Ωστόσο, υπογράμμισε ότι: «Ολα τα κόμματα, όλοι οι βουλευτές, παρ’ ότι θέλουμε να υπάρξει μια τέτοια πιο θεσμική συνεννόηση μεταξύ των  δύο κοινοβουλίων, θέτουν μια προϋπόθεση που είναι γνωστή σε όλους μας και θα την αναλύσουμε στη συζήτησή μας, για να μπορέσουμε πραγματικά να στείλουμε ένα μήνυμα ότι οι αντιπρόσωποι των κοινοβουλίων μας μπορούν να συνεννοούνται».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας είπε: «Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι γειτονικές και φιλικές χώρες, και η φιλία ανάμεσα στους δύο λαούς, όπως γνωρίζετε, έχει ανταπόκριση στα Κοινοβούλια των δύο χωρών. Για μας έχουν μεγάλη σημασία οι σχέσεις ανάμεσα στα Κοινοβούλιά μας. Προσωπικά νιώθω μεγάλη τιμή που βρίσκομαι σήμερα εδώ, στο τέμενος της Δημοκρατίας, τη Βουλή των Ελλήνων».

Υπενθύμισε δε ότι «τα πρωτόκολλα και οι συμφωνίες που θα υπογραφούν ανάμεσα στις δύο χώρες θα περάσουν από τα κοινοβούλια, τα οποία επισφραγίζουν τη βούληση των λαών». Μάλιστα, μετέφερε τους χαιρετισμούς του προέδρου της τουρκικής εθνοσυνέλευσης κ.Τζεμίλ Τσιτσέκ, εκφράζοντας μάλιστα την ελπίδα να αρχίσουν σύντομα οι επισκέψεις ανάμεσα στα δύο κοινοβούλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: