11 Οκτωβρίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Κραυγή αγωνίας για την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα και για τον «πολύ δύσκολο χειμώνα που έρχεται» από τον πρόεδρο των Γιατρών του Κόσμου, Νικήτα Κανάκη. περιγράφει τις εικόνες που συναντά καθημερινά στα πολυϊατρεία της οργάνωσης, εξοργίζεται με την αμηχανία που το κράτος παρακολουθεί την Ελλάδα της φτώχειας και της εξαθλίωσης και δεν διστάζει να τα βάλει με όσους χρησιμοποιούν τους φτωχούς για πολιτικούς λόγους. «Εμείς δεν λέμε "βοήθεια μόνο για Έλληνες", λέμε "βοήθεια μόνο για ανθρώπους"» τονίζει.

Ξεκινά από τη Δευτέρα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης σε τιμές που εκτιμάται ότι θα κινούνται μεταξύ 1,35 και 1,40 ευρώ το λίτρο. Την ίδια ώρα έντονες είναι οι αντιδράσεις των βενζινοπωλών που απειλούν ότι δεν θα παραλαμβάνουν πετρέλαιο αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά τους να εγκατασταθούν συστήματα εισροών-εκροών όγκου καυσίμων, όχι μόνο στα πρατήρια, αλλά και σε όλα τα στάδια της αλυσίδας διακίνησης. Το υπουργείο Οικονομικών, από την πλευρά του, δεν έχει ακόμη εκδώσει απόφαση για το επίδομα θέρμανσης.

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν αργά το βράδυ της Τετάρτης στα Ψηλά Αλώνια της Πάτρας, όταν συνεπλάκησαν ομάδες χρυσαυγιτών και αντιεξουσιαστών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, από τις συμπλοκές προκλήθηκαν ζημιές σε καταστήματα, μπαρ και εστιατόρια που υπάρχουν στην περιοχή. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η αστυνομία δεν επενέβη για την αποκατάσταση της τάξης.

Πυρκαγιά ξέσπασε σε αποθήκη με πλαστικά στη συμβολή των οδών Χίου και Μεγαρίδος στον Ασπρόπυργο Αττικής. Μάχη με τις φλόγες έδωσαν 24 πυροσβέστες με οκτώ οχήματα, οι οποίοι και κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά.

Συμπληρωματική δέσμη μέτρων ζητεί από το υπουργείο Υγείας η τρόικα για τα φάρμακα, λόγω του εκτροχιασμού της φαρμακευτικής δαπάνης που έχει σαν αποτέλεσμα «μαύρη τρύπα» ύψους τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ. Απαιτείται το «μάτι» της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης να αποτελέσει το εργαλείο ελέγχου των συνταγών που γράφουν οι γιατροί. Εκκρεμότητα αποτελεί η εισαγωγή επιπλέον ασφαλιστικών ταμείων στον ΕΟΠΥΥ, ενώ στα προαπαιτούμενα περιλαμβάνεται και η έκδοση νέου δελτίου τιμών φαρμάκων που έχει καθυστερήσει τέσσερις μήνες.

Κόσμος

Με ένεση εκτελέστηκε στο Τέξας ο 44χρονος Τζόναθαν Γκριν, λίγες ώρες αφού το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την έφεση που είχαν υποβάλει οι δικηγόροι του υποστηρίζοντας πως η ποινή δεν μπορούσε να εκτελεστεί επειδή ο κατάδικος αντιμετώπιζε νευρολογικά προβλήματα. Ο Γκριν είχε καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών πριν από μία δεκαετία για το βιασμό και τη δολοφονία 12χρονου κοριτσιού.

Μερικές ώρες κράτησαν καθηλωμένο στην Άγκυρα οι τουρκικές Αρχές το συριακό αεροσκάφος που είχε ξεκινήσει από τη Μόσχα με προορισμό τη Δαμασκό, με την υποψία πως μετέφερε ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό προς στήριξη του καθεστώτος Άσαντ. Το αεροπλάνο αναχώρησε τελικά τα ξημερώματα της Πέμπτης με όλους τους επιβάτες, αλλά μόνο αφού οι τουρκικές αρχές κατέσχεσαν μέρος του φορτίου του.

Σε νέα επιδρομή εναντίον «θέσης τρομοκρατικής δραστηριότητας» της Χαμάς στη Γάζα προχώρησε η ισραηλινή αεροπορία, σε απάντηση στις παλαιστινιακές επιθέσεις με δύο ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ. Δεν έχουν αναφερθεί θύματα για κανένα από τα δύο περιστατικά.

Αναγκαστική προσγείωση στην Άγκυρα μετά από απαίτηση των τουρκικών Αρχών πραγματοποίησε συριακό επιβατικό αεροσκάφος που εκτελούσε πτήση από τη Μόσχα στη Δαμασκό, προκειμένου να πραγματοποιηθεί έρευνα. Η έρευνα έδειξε ότι υπήρχαν 12 κιβώτια με επικοινωνιακό εξοπλισμό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς, μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα.

Μία μονάδα μπροστά από τον Μπαράκ Ομπάμα βρίσκεται ο Μιτ Ρόμνεϊ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση, κεφαλαιοποιώντας ως φαίνεται την καλή εμφάνιση στο ντιμπέιτ της περασμένης εβδομάδας. Στην έρευνα των Reuters/Ipsos ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων συγκεντρώνει το 45% και ο νυν πρόεδρος το 44% των πιθανών ψηφοφόρων. Ο Ομπάμα όμως προσπαθεί να κερδίσει τα like των κοινωνικών δικτύων...

Οικονομία

Αντιπαραγωγικές χαρακτήρισε σήμερα Πέμπτη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τις προτάσεις για κούρεμα του ελληνικού χρέους που διαθέτουν η Ευρωζώνη και η ΕΚΤ, απαντώντας άμεσα στην Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ η οποία σε συνέντευξή της στο Τόκιο είχε τονίζει νωρίτερα πως χρειάζεται μείωση του ελληνικού χρέους προτού συνεχιστεί η χρηματοδότηση της χώρας.

Άνοιγμα 550 εκατ. ευρώ στον Προϋπολογισμό 2012 προέκυψε χθες στις διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με την τρόικα καθώς τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ ζήτησαν να μην καταβληθούν στο Δημόσιο από τις τράπεζες οι τόκοι επί των προνομιούχων μετοχών που κατέχει το Κράτος. Για το θέμα είχε κληθεί προ μηνός να γνωμοδοτήσει και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους το οποίο ξεκαθάρισε πως οι τόκοι θα πρέπει να αποδοθούν κανονικά στο Δημόσιο. Η γνωμοδότησή του έγινε μάλιστα δεκτή από την Κυβέρνηση. Ωστόσο, η τρόικα χθες το βράδυ ζήτησε να μην καταβληθούν από τις τράπεζες τα 550 εκατ. ευρώ που προβλέπονται ως απόδοση επί των προνομιούχων μετοχών και φέρονται να εισηγήθηκαν το δημοσιονομικό κενό να καλυφθεί με νέες φορολογικές παρεμβάσεις.

Τη θέση ότι κούρεμα του ελληνικού χρέους που διακρατείται από τον επίσημο τομέα -δηλαδή, από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και την ΕΚΤ- είναι «κάτι που θα μπορούσε να εξεταστεί υπό προϋποθέσεις» εξέφρασε ο Φιλελευθέρος Ράινερ Μπρούντερλε, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του συγκυβερνώντος κόμματος. Από τις πιθανές επιλογές για την Ελλάδα, οι οποίες όπως τόνισε «κοστίζουν όλες», πρέπει να θεωρείται αποκλεισμένη η επιλογή τρίτου πακέτου για τη χώρα. Αξίζει πάντως να σημειώθεί ότι ο Β.Σόιμπλε απέρριψε παράλληλα ως «αντιπαραγωγικές» τις προτάσεις για κούρεμα από τον επίσημο τομέα.

Αθλητισμός

Την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με τους... πελάτες του είχε ο πρόεδρος και μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, ο οποίος το βράδυ της Τετάρτης συναντήθηκε με οργανωμένους οπαδούς της Θύρας 7 και συζήτησαν για τα παράπονα που υπάρχουν από τις μέτριες έως κακές εμφανίσεις του Ολυμπιακού παρά το 6x6 στις νίκες στη Σούπερ Λιγκ. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης παραδέχτηκε ότι ούτε στον ίδιο άρεσε η εικόνα του Ολυμπιακού με τον Αστέρα Τρίπολης, αλλά ζήτησε να μην υπάρξουν ξανά αποδοκιμασίες, προανήγγειλε επίσκεψη στου Ρέντη για να μιλήσει με παίκτες και προπονητή. Παράλληλα, δήλωσε αποφασισμένος να προβεί σε οποιαδήποτε αλλαγή χρειαστεί προκειμένου να βελτιωθεί η εικόνα της ομάδας.

Ο Έβαλντ Λίνεν ανακοινώθηκε από την ΠΑΕ ΑΕΚ το μεσημέρι της Τετάρτης ως ο νέος τεχνικός της ομάδας και ο Γερμανός προπονητής φτάνει γύρω στις 01:30 τα ξημερώματα στην Αθήνα μέσω Φρανκφούρτης. Και ενώ έχει ήδη στείλει υπογεγραμμένο το προσύμφωνο, ο ίδιος ζήτησε να βρεθεί με τον πρόεδρο της ΠΑΕ, Ανδρέα Δημητρέλο αμέσως μόλις αφιχθή στο Ελευθέριος Βενιζέλος σε παραπλήσιο ξενοδοχείο. «Δεν είναι η καλύτερη κατάσταση, όμως είμαι λίγο... τρελός και πήρα την απόφαση να έρθω στην Ελλάδα», είπε ο 59χρονος τεχνικός.

Στην κορυφή της Football League «πάτησε» ο Εργοτέλης κερδίζοντας 1-0 τον Απόλλωνα στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής που άνοιξε την αυλαία της την Τετάρτη. Μεγάλες νίκες πέτυχαν και ο Παναιτωλικός που επικράτησε 1-0 του Φωκικού και η Νίκη Βόλου που κατάφερε στο 91' να κάμψει την αντίσταση του Ηρακλή (1-0), ενώ η Καβάλα έφυγε νικήτρια από την Πάτρα με την Παναχαϊκή να μένει ξανά χωρίς νίκη. Ωστόσο το πιο συναρπαστικό ματς έγινε στην Καλλιθέα, όπου η ομώνυμη ομάδα υποδέχθηκε την Αναγέννηση Γιαννιτσών και επιβλήθηκε 3-2. Τέλος, στα Μέγαρα, ο Βύζας υποδέχθηκε τον Εθνικό Γαζώρου με τις ομάδες να μένουν στο 0-0 και να συνεχίζουν να ψάχνουν την πρώτη τους νίκη.




Δεν υπάρχουν σχόλια: