27 Οκτωβρίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Τον Ευάγγελο Βενιζέλο δείχνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου για τη μη αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ. Δηλώνει χαρακτηριστικά πως «από την ημέρα που έφυγα από το υπουργείο διακόπηκε κάθε προσπάθεια αξιοποίησης της λίστας». Σε άλλη συνέντευξή του αναφέρει πως δεν έχει καταθέσεις στην Ελβετία, μόνο δάνεια.
  
Επιδείνωση του καιρού αναμένεται από το Σάββατο και από τα δυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους έντονες βροχές και καταιγίδες, καθώς και τους ενισχυμένους νότιους ανέμους, έντασης 8 και τοπικά 9 μποφόρ στα πελάγη.
   
«Το ΠΑΣΟΚ έχει κλείσει τον ιστορικό του κύκλο» δηλώνει σε συνέντευξή του ο Ανδρέας Λοβέρδος, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα είτε για την ανεξαρτητοποίησή του είτε για τη δημιουργία νέου κεντροαριστερού πόλου που θα καταφέρει -όπως λέει- να νικήσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, υποστηρίζει ότι η χώρα κινδυνεύει με εσωτερική οικονομική κατάρρευση. «Η οικονομία αργοσβήνει και οι πολιτικοί κοιτούν και περί άλλα τυρβάζουν».
 
  Να εξεγερθεί και να σταματήσει τα μέτρα που έρχονται καλεί την ελληνική κοινωνία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. «Τα μέτρα αυτά πρέπει να ματαιωθούν με κάθε θυσία» λέει και κατηγορεί τον ρπόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη ότι «αντέδρασε στα εργασιακά, γιατί είδε ότι πάει για πολιτική εξαφάνιση, άφησε όμως να περάσουν ένα σωρό άλλα».
   
Αλλάζει η ώρα από τα ξημερώματα της Κυριακής 28 Οκτωβρίου. Στις 04:00 το πρωί οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω και να δείχνουν 03:00, καθώς λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας.

Κόσμος

 Κάλεσμα στους Αιγύπτιους να «ολοκληρώσουν» την επανάσταση και να προχωρούν σε απαγωγές Δυτικών, απηύθυνε με νέο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι. «Η επανάσταση στην Αίγυπτο θα πρέπει να συνεχιστεί και η μουσουλμανική κοινότητα πρέπει να θυσιαστεί για να πάρει αυτό που θέλει» αναφέρει, κατηγορώντας την διεθνή κοινότητα ότι ότι έχει νομιμοποιήσει τα εγκλήματα που διαπράττει το καθεστώς Άσαντ και αποκαλώντας «ψεύτη» τον Μπαράκ Ομπάμα.
   
Ο κυκλώνας Σάντι θα μπορούσε να ενωθεί με μια χειμερινή καταιγίδα, δημιουργώντας μια «καταιγίδα Φρανκενστάιν» καθώς φτάνει στις ακτές των ΗΠΑ, προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Νέα Υόρκη, Μέριλαντ, Πενσιλβάνια, Βιρτζίνια και Ουάσινγκτον.Μια ημέρα μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σάντι, που άφησε πίσω του μεγάλες καταστροφές στο Σαντιάγο της Κούβας, η πόλη επιχειρεί με τη βοήθεια του στρατού, που έστειλε η κεντρική κυβέρνηση της Αβάνας, να αποκαταστήσει τις ζημιές.
   
Οι δικηγόροι του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, πρόκειται να ασκήσουν έφεση -όπως άλλωστε αναμενόταν- κατά της καταδικαστικής απόφασης δικαστηρίου του Μιλάνου για υπόθεση φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης, η έφεση θα κατατεθεί έως τις 10 Νοεμβρίου και θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για την εξέτασή της.
   
Τη βούλησή της να εγκαταλείψει του υπουργείου Εξωτερικών μετά τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου και την ανάδειξη του νέου προέδρου εξέφρασε η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χίλαρι Κλίντον, σε συνέντευξή της που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Washington Post. Η Χ.Κλίντον δήλωσε ότι αυτή είναι η επιθυμία της ακόμα και αν επανεκλεγεί ο Μπαράκ Ομπάμα.
   
Το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας τριετίας έχει αγγίξει η δημοτικότητα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, βάσει δημοσκόπησης που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, εντούτοις τα αποτελέσματα δεν συνηγορούν υπέρ ενός καθαρού νικητή για τις βουλευτικές εκλογές της επόμενης χρονιάς.

Οικονομία

Χωρίς σημαντικές διακυμάνσεις έκλεισε την Παρασκευή η χρηματιστηριακή εβδομάδα με τους δείκτες σε Ευρώπη να καταγράφουν ισχνά κέρδη και στη Νέα Υόρκη να επικρατούν σταθεροποιητικές τάσεις.
   
Πλήρη ανατροπή στο φορολογικό σύστημα που διέπει 1.000.000 ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις και περίπου 700.000 κατ' επάγγελμα αγρότες επιφέρει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση και θα δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες, αναφέρει το Βήμα της Κυριακής που κυκλοφορεί εκτάκτως το Σάββατο.
   
Άκαρπη απέβη η συνάντηση των εκπροσώπων των ιατρικών και δικηγορικών συλλόγων με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, στον οποίο έθεσαν φορολογικά και ασφαλιστικά ζητήματα των κλάδων τους. Οι εκπρόσωποι των συλλόγων έθεσαν ζητήματα όπως η επικείμενη ένταξη του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων στον ΕΟΠΥΥ, η περικοπή των ειδικών μισθολογίων, η απελευθέρωση του δικηγορικού επαγγέλματος και το επικείμενο φορολογικό νομοσχέδιο.

Αθλητισμός

Νίκη που της επιτρέπει να...βλέπει ψηλά στο εφετινό πρωτάθλημα πέτυχε η Σεντ Ετιέν στην έδρα της επί της Ρεν με 2-0, στην πρεμιέρα της 10ης αγωνιστικής του γαλλικού πρωταθλήματος.
   
Μεγάλη εκτός έδρας νίκη, με την οποία απομακρύνθηκε για τα καλά από τις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας πήρε το Αμβούργο επί της Αουγκσμπουργκ με 2-0, στο ματς με το οποίο άνοιξε η αυλαία της 9ης αγωνιστικής στο γερμανικό πρωτάθλημα.
   
Την ύψιστη αθλητική διάκριση στην Ισπανία παρέλαβαν για αυτήν τη χρονιά οι Τσάβι και Ίκερ Κασίγιας. Στους δύο διεθνείς παίκτες απονεμήθηκε το βραβείο του Πρίγκιπα της Αστουρίας σε ειδική εκδήλωση που έγινε στο Οβιέδο, παρουσία της βασιλικής οικογένειας της Ισπανίας.



Δεν υπάρχουν σχόλια: