20 Οκτωβρίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Δεν θα πραγματοποιήσουν συναλλαγές με το κοινό την Δευτέρα και την Τρίτη οι ΔΟΥ, οι οποίες το διήμερο αυτό θα παραμείνουν κλειστές. Οι προθεσμίες που λήγουν Δευτέρα και Τρίτη μεταφέρονται για τους φορολογούμενους, που δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν, για την ερχόμενη Τετάρτη.
   
Προσχέδιο της Διακήρυξης του ενιαίου κόμματος παρουσιάζει σήμερα, Σάββατο ο ΣΥΡΙΖΑ στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ, στην οποία θα τοποθετηθεί και ο Αλέξης Τσίπρας. Το Αριστερό Ρεύμα αναμένεται να καταθέσει τροπολογίες στο κείμενο, ενώ ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί για ακόμη μια φορά να διαχειριστεί την άτυπη «κόντρα» μεταξύ ευρωπαϊστών και ευρωσκεπτικιστών.
   
Με αφορμή τις αλλεπάλληλες ρατσιστικές επιθέσεις που πραγματοποιούνται από μέλη της Χρυσής Αυγής το τελευταίο διάστημα, η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) διοργανώνουν αντιφασιστικές διαδηλώσεις το Σάββατο στην πλατεία Αμερικής, στο Νέο Ηράκλειο και την Καλλιθέα, με κεντρικό σύνθημα: «Έξω οι φασίστες από τις γειτονιές μας».
   
Το ΕΛΙΑΜΕΠ, το ΙΟΒΕ, η Kantor, η Κίνηση Πολιτών, η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς και το Megaron Plus οργανώνουν, για δεύτερο χρόνο, έναν κύκλο δημόσιων συζητήσεων με θέματα επίκαιρα και ζωτικής σημασίας για τη χώρα.
   
Οι εκτάσεις της περιοχής της Καλντέρας στη Σαντορίνη ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο και ουδέποτε μετά τη σύσταση του ελληνικού κράτους έχουν περιέλθει σε ιδιώτες, υποστήριξε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ο αντεισαγγελέας Αναστάσιος Κανελλόπουλος.

Κόσμος

 Αντί-συριακή πολιτική ομάδα στον Λίβανο κατηγορούν τη Δαμασκό ότι κρύβεται πίσω από την επίθεση στο κέντρο της Βηρυτού που στοίχισε τη ζωή στον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της αστυνομίας, Ουισάμ Αλ-Χάσαν. Έκκληση για ηρεμία απευθύνει η Δύση, καταδικάζοντας την επίθεση.
   
Να διαψεύσει τους «μάντεις κακών» που στοιχηματίζουν για το τέλος του ευρώ επιχείρησε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό, τονίζοντας ότι το ενιαίο νόμισμα θα συνεχίσει να υπάρχει. «Το ευρώ είναι το κεκτημένο της ιστορίας και αυτό ήταν που διακυβευόταν, θα παίρναμε το ρίσκο να το εγκαταλείψουμε; Σας διαβεβαιώνω: παρά τους μάντεις κακών το ευρώ θα συνεχίσει».
  
 Ένα ζευγάρι Σουηδών τόλμησε αυτό που δεν έχει ξαναγίνει στη Βρετανία... αντάλλαξαν όρκους αιώνιας αγάπης στην πρώτη «Κλίνγκον» γαμήλια τελετή, κατά τη διάρκεια συνεδρίου φανατικών της τηλεοπτικής σειράς Στάρ Τρεκ, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Λονδίνο.
   
Σκηνές φρίκης εκτυλίχθηκαν στη Βηρυτό από ισχυρή έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου, που παρέσυρε στο θάνατο οκτώ ανθρώπους -ανάμεσά τους ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της αστυνομίας Ουίσαμ αλ-Χασάν, που αντίκειτο στο καθεστώς Άσαντ και ως φαίνεται ήταν ο στόχος της επίθεσης. Άλλοι 78 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Πρόκειται για τη χειρότερη βομβιστική επίθεση την τελευταία τετραετία, και έρχεται εν μέσω της έντασης που έχει προκαλέσει στο Λίβανο η συριακή κρίση. Λιβανέζοι σουνίτες μουσουλμάνοι ξεχύθηκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τη δολοφονία του Ουίσαμ αλ-Χασάν.

Την γνώμη του για τον θείο του, τον πρόεδρο της Βορείου Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, αλλά και τη ζωή του στην απομονωμένη χώρα περιέγραψε σε σπάνια τηλεοπτική συνέντευξη του ο Κιμ Χαν Σολ ο οποίος φοιτά στο Μόσταρ της Βοσνίας. Ο Κιμ, γιος του μεγάλου αδελφού του προέδρου, μίλησε σε φιλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο Yle για τα χρόνια που έζησε στην Βόρειο Κορέα και εκφράζει τη συμπόνια του για τον λαό του που στενάζει κάτω από τον ζυγό ενός «δικτάτορα», όπως λέει.

Οικονομία

 Παρέμβαση στο ΙΚΑ ώστε να επιταχυνθεί ο χρόνος απονομής των συντάξεων και να διασφαλιστεί η ομαλή πληρωμή καθ΄ όλο το έτος έκανε ο γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτης Κοκκόρης μιλώντας στο διοικητικό συμβούλιο.
   
Την έναρξη της διανομής πετρελαίου θέρμανσης από το Σάββατο αποφάσισαν οι ομοσπονδίες Βενζινοπωλών, Πρατηριούχων και μεταπωλητών πετρελαίου θέρμανσης λαμβάνοντας υπόψη, όπως αναφέρουν, τις ανάγκες των καταναλωτών και των ευπαθών ομάδων. Οι τιμές ξεκινούν από 1,31 ευρώ και κλιμακώνονται μέχρι το 1,5 ευρώ το λίτρο.
   
Τα απογοητετικά εταιρικά αποτελέσματα έφεραν την πτώση για άλλη μία ημέρα στη Wall Street με τον Nasdaq να υποχωρεί σημαντικά σε σχέση την προηγούμενη -επίσης πτωτική- συνεδρίαση. Σε αρνητικό έδαφος την Παρασκευή βρέθηκε και η Ευρώπη.

Αθλητισμός

Η Μπορντό είχε το προβάδισμα στο μεγαλύτερο μέρος της αναμέτρησης ωστόσο δεν κατάφερε νικήσει τη Λιλ. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν 1-1 με τον αμυντικό Μπάσα να ισοφαρίζει στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων.
   
Με γκολ στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων η Γκρόιτερ Φιρτ έφυγε με το βαθμό της ισοπαλίας (3-3) από την έδρα της Χόφενχαϊμ, στον αγώνα που άνοιξε την αυλαία της 8ης αγωνιστικής στην Bundesliga.
   
Την ευκαιρία να παραμείνει επικεφαλής και μάλιστα χωρίς βαθμολογική απώλεια έχει ο Ολυμπιακός, καθώς στο πλαίσιο της 7ης αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκα υποδέχεται τη Ξάνθη και είναι το φαβορί για τη νίκη. Από την πλευρά του, ο εκπληκτικός Πανιώνιος φιλοξενεί την Κέρκυρα, ενώ στο ματς των «Δικεφάλων» ο ΠΑΟΚ υποδέχεται την ΑΕΚ, που θα έχει για πρώτη φορά στον πάγκο της, τον Εβαλντ Λίνεν.



Δεν υπάρχουν σχόλια: