03 Οκτωβρίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Το νέο αίτημα της τρόικας είναι να ενταχθούν στον προϋπολογισμό του 2013 ακόμη 2 δισ. ευρώ μέτρα, πέραν των 7,8 δισ. ευρώ που ήδη προβλέπονται. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες θα κληθούν να υποστούν μέτρα ύψους 10 δισ. ευρώ μέσα σε μια χρονιά, την ώρα που το συνολικό πακέτο των μέτρων είναι 13,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013 - 2014 κι ενώ η κυβέρνηση σκοπεύει να θέσει θέμα επιμήκυνσης της εφαρμογής του δημοσιονομικού προγράμματος. Πρόκειται για «παράλογες απαιτήσεις» σχολιάζουν στο υπουργείο Οικονομικών.
    
Συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα διοργανώνει αύριο, Πέμπτη, το ΚΚΕ, αντιδρώντας στα νέα επώδυνα μέτρα της κυβέρνησης. Η κεντρική συγκέντρωση στην Αθήνα θα γίνει στις 6:30 το απόγευμα στα Προπύλαια. Τρεις συγκεντρώσεις οργανώνονται στη Θεσσαλονίκη.
   
Η νέα μείωση των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης στον ιδιωτικό τομέα αποτελεί την μεγάλη απαίτηση της τρόικας στα εργασιακά. Μαζί με τη μείωση του κατώτατου μισθού και την περαιτέρω ευελιξία στον χρόνο εργασίας, το νέο «κούρεμα» στις αποζημιώσεις τέθηκε στη συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Εργασίας. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Π.Τόμσεν υποστήριξε ότι «οι αποζημιώσεις στη χώρα μας είναι από τις πλέον υψηλές που ισχύουν στην Ευρώπη».
   
Μηχανοκίνητες πορείες σε όλες τις πρωτεύουσες των νομών διοργανώνει σήμερα, Τετάρτη, στις 12.00 το μεσημέρι, η ΠΟΕ-ΟΤΑ. Όπως σημειώνεται, «αντικείμενο της αγωνιστικής παρέμβασης είναι να πάψει η ΚΕΔΕ να είναι θεατής στην αντιμετώπιση των σοβαρών οικονομικών και θεσμικών προβλημάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
   
Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα, Τετάρτη, οι εργαζόμενοι στην Εμπορική Τράπεζα, ζητώντας τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, των συλλογικών συμβάσεων και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Η απεργία ανακοινώθηκε με αφορμή την έναρξη των αποκλειστικών διαπραγματεύσεων της Alpha Bank με την Credit Agricole για την πώληση της Εμπορικής Τράπεζας.

Κόσμος

Ορόσημο στη δημοκρατική ανάπτυξη της χώρας χαρακτήρισαν οι ΗΠΑ τις εκλογές στη Γεωργία, τονίζοντας πως οι πολίτες απέδειξαν πως επιθυμούν μία «ειρηνική μετάβαση». Τα εκλογικά αποτελέσματα δείχνουν ότι οι πολίτες της Γεωργίας επιθυμούν την αλλαγή, δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Ο Λευκός Οίκος, μάλιστα, κάλεσε τον ηττημένο Σαακασβίλι και τον δισεκατομμυριούχο ηγέτη της αντιπολίτευσης Ιβανισβίλι να εργαστούν σε ένα «πνεύμα εθνικής ενότητας».
   
Να επικεντρωθούν στην οικονομία κάλεσε την Κίνα και την Ιαπωνία η Κριστίν λαγκάρντ, ζητώντας να μην αφήσουν τη διαμάχη για τα νησιά Σενκάκου στον Ειρηνικό «να αποσπάσει την προσοχή τους» από την επιδίωξη της στήριξης της διεθνούς ανάκαμψης εν όψει της ετήσιας συνεδρίασης του ΔΝΤ στο Τόκιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, κινεζικές τράπεζες ακύρωσαν συναντήσεις τους στο περιθώριο των εργασιών της συνεδρίασης στην ιαπωνική πρωτεύουσα με φόντο το τεταμένο κλίμα μεταξύ των δύο χωρών.

Να αντιστρέψει το κλίμα στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο, καθώς ο Ομπάμα φαίνεται να παίρνει προβάδισμα στις κρίσιμες πολιτείες, θα προσπαθήσει ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος Μιτ Ρόμνεϊ στο πρώτο από τα τρία ντιμπέιτ την Τετάρτη διεκδικώντας την «καρδιά» των αναποφάσιστων ψηφοφόρων. Ο Ρόμνεϊ δεν καλείται μόνο να επανορθώσει τη ζημιά που έχουν κάνει οι δηλώσεις τους για τους μισούς Αμερικανούς «που θέλουν μόνο επιδόματα» αλλά και να πείσει ότι το οικονομικό του πρόγραμμα είναι πιο αξιόπιστο από εκείνο του Ομπάμα.
   
Δυναμική παρουσία από τα ξημερώματα της Κυριακής ζήτησε από τους υποστηρικτές του ο Ούγκο Τσάβες στα εκλογικά τμήματα, καλώντας τους σε εγερτήριο με «σάλπιγγες, καλό καφέ και σοκολάτα» για να υποστηρίξουν την εκλογική διαδικασία και να κινητοποιήσουν τους ψηφοφόρους. Τα δύο στρατόπεδα που διεκδικούν την προεδρία της Βενεζουέλας, ο Τσάβες και απέναντί του ο 40χρονος Ενρίκε Καπρίλες, ετοιμάζονται για τις τελευταίες μεγάλες συγκεντρώσεις τους πριν στηθούν οι κάλπες το Σαββατοκύριακο.
    
Ανακοινώσεις «για το πρόγραμμα στήριξης στην Πορτογαλία» θα κάνει ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Βίτορ Γκασπάρ το απόγευμα της Τετάρτης, στις οποίες αναμένεται να παρουσιάσει τουλάχιστον μέρος των ισοδύναμων μέτρων που θα πάρει η Λισαβόνα για την τήρηση των στόχων του μνημονίου μετά την απόσυρση της αύξησης στις ασφαλιστικές εισφορές.

Οικονομία

Το νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση στρατηγικών και ιδιωτικών επενδύσεων, την πρόοδο που έχει καταγραφεί για την άρση των εμποδίων στην επιχειρηματικότητα, τις παρεμβάσεις στην αγορανομική νομοθεσία και τις αλλαγές στην αδειοδότηση συγκεκριμένων επαγγελμάτων παρουσιάζει αυτήν την ώρα στους επικεφαλής της τρόικας ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Κωστής Χατζηδάκης.
   
Στη διαπραγματευτική ισχύ που αποκτά η Ελλάδα μέσα από τη δημοσιονομική προσαρμογή αναφέρεται άρθρο της Wall Street Journal, στο οποίο τονίζεται πως η διαγραφή χρέους του επίσημου τομέα μάλλον θα γίνει αποδεκτή από τη ΕΕ και την ΕΚΤ εάν το ενδεχόμενο ελληνικής εξόδου από το ευρώ παραμείνει στα τραπέζι.
   
Κινήσεις για την απόκτηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου αναμένονται από τις διοικήσεις της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank στο προσεχές διάστημα. Τα υγιή στοιχεία ενεργητικού του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ενδιαφέρουν και τα δύο πιστωτικά ιδρύματα που έκαστο διαθέτει ποσοστό 6% στο ΤΤ. Οι καταθέσεις ύψους 11 δισ. ευρώ που διατεθεί το Ταμιευτήριο είναι το μεγάλο θέλγητρο για τους δύο επενδυτές, ενώ κάποια εκ των ακινήτων της τράπεζας και το ευέλικτό του δίκτυο συγκαταλέγονται στα «ατού» της τράπεζας. Παράγοντες της αγοράς θεωρούν πως οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και δύνανται να τελεσφορήσουν πριν τα τέλη Οκτωβρίου.

Αθλητισμός

Με το βλέμμα του στραμμένο και στη Γερμανία παίζει ο Ολυμπιακός κόντρα στην Αρσεναλ. Στο άλλο ματς του ομίλου του Champions League η Σάλκε θα υποδεχθεί την Μονπελιέ με αποκλειστικό στόχο την νίκη, που θα την διατηρήσει επικεφαλής και ταυτόχρονα θα την καταστήσει φαβορί για την πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.
  
To πιο δύσκολο παιχνίδι στη φάση των ομίλων του Champions League δίνει ο Ολυμπιακός σήμερα (21:45) στο Λονδίνο. Οι «ερυθρόλευκοι» αντιμετωπίζουν το φαβορί Αρσεναλ με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ο Ζαρντίμ δήλωσε ότι η ελληνικά ομάδα θέλει τη νίκη και για αυτό ζήτησε από τους πάικτες τους ένα πολύ δυνατό πρώτο 20λεπτο. Τζιμπούρ και Τοροσίδης είναι εκτός αποστολής, ενώ κάτω από τα δοκάρια του Ολυμπιακού πιθανότατα θα κάτσει ο Κάρολ και όχι ο Μέγερι.   

Με επιτυχία στέφθηκε η επέμβαση μεταμόσχευσης νεφρού στην οποία υποβλήθηκε ο Λουτσιάνο Γκαλέτι. Σύμφωνα με τη σύζυγό τού πρώην άσου τού Ολυμπιακού, το νεφρό λειτουργεί κανονικά και μάλιστα ο Αργεντινός πρώην ποδοσφαιριστής εξέφρασε την επιθυμία να πάει για τρέξιμο, κάτι που φυσικά του απαγόρευσαν οι γιατροί.


Δεν υπάρχουν σχόλια: